6 způsobů, jak u pohovoru vysvětlit bílá místa v životopise

17 abr 2023

6 min

6 způsobů, jak u pohovoru vysvětlit bílá místa v životopise
autor
Cécile Pichon

Psychologue du travail, coach et consultante RH

Stěhování, rodičovská dovolená, zdravotní problémy, rekvalifikace... Existuje celá řada dobrých důvodů, proč na sebe vaše pracovní zkušenosti nemusí bezprostředně navazovat. Přesto může být obtížné tyto důvody vysvětlovat během pohovoru. Co kdybychom využili stávající krizi k tomu, abychom se naučili lépe odpovídat na případné všetečné dotazy?

Jak to udělat, abychom během přijímacího pohovoru dokázali o pracovně prázdných okamžicích svého života mluvit pozitivně? Máte ve svém životopise také nějaké nevyplněné období a bojíte se, že na něj během pohovoru přijde řeč? Nenechte se rozhodit, máme pro vás totiž návod, jak se připravit na pohovorové otázky předem… Dejme hlavy dohromady!

1. Přijměte svou minulost takovou, jaká je

Rozhodli jste se přestat pracovat z osobních nebo rodinných důvodů? Za to se nemusíte stydět. Stali jste se obětí obtěžování, syndromu vyhoření, nebo jste byli nečekaně propuštěni? Nebaví vás práce a máte pocit, že si před změnou musíte nejdřív vše srovnat v hlavě? Nebo jste prostě a jednoduše dali výpověď a potřebovali jste chvíli pauzu? Moc dobře tomu rozumíme. Život nám někdy přichystá překvapení a člověk musí přehodnotit své priority a jít dál…

Ačkoliv jsou období změn často plná nejistoty, v první řadě je třeba se vyrovnat s vlastní minulostí! Každý má své oprávněné důvody, proč zažil pracovní „období klidu“. Tyto přestávky v zaměstnání, ať už nucené (vyhoření, výpověď atd.) nebo dobrovolné (studijní volno, rodičovská dovolená, rekvalifikace apod.), se mohou objevit v jakékoli fázi života a přináší s sebou důsledky pro další rozvoj vaší kariéry. Ale žádný stres!

Je samozřejmě jasné, že pauzy v zaměstnání může být někdy zdánlivě těžké vysvětlit… Když se ale připravíte předem, na pohovoru už vás nemůže zaskočit žádná eventuální otázka! Zeptejte se proto sami sebe: Z jakých důvodů a za jakých okolností nastala pauza ve vaší kariéře? Hezky si projděte své poslední zkušenosti a události, které vedly k „hluchému místu“, a pokuste se je popsat prostými slovy.

Například:

  • „Po tomto náročném a intenzivním zážitku jsem potřeboval/a čas se nadechnout, postavit se zpátky na nohy.“
  • „Profesně jsem se ztrácel/a, proto jsem musel/a zastavit a přehodnotit situaci / nechat si poradit.“
  • „Potřeboval/a jsem pauzu, abych se mohl/a postarat o děti.“
  • „Pustil/a jsem se do dlouho plánovaného projektu.“

Každý má svůj příběh, a proto nezapomínejte, že i náboráři jsou jen lidé, kteří se v některé fázi svého života dozajista potýkali s rozmary života!

2. Popište, jak jste naložili se svým volným časem

Kdo říká, že pracovní pauza musí znamenat nečinnost? Stoprocentně jste se celou dobu jen tak neváleli! Vzpomeňte si, jak jste trávili své dny během období pracovního půstu. Možností je více, záleží na tom, co způsobilo vaše přerušení kariérní dráhy:

  • Byl to osobní projekt, cestování, něco, co vás už dlouho lákalo?
  • Byla to sportovní výzva, nebo snad umělecký projekt, na kterém jste konečně začali pracovat?
  • Bylo to další vzdělávání v oboru, který vás zajímá, související či nesouvisející s vaším původním zaměřením (jazyky, IT, nejnovější technologie)?
  • Bylo to získání diplomu, certifikátu, osvědčení, které vás v životě posouvají dál (řidičský průkaz, jazykové státnice, vysokoškolský diplom, VAE atd.)? To všechno chvíli trvá!
  • Byl to komunitní nebo dobrovolnický projekt, iniciativa blízká vašemu srdci?
  • Byl to coaching nebo osobnostní test, který jste absolvovali ve snaze zjistit, jakým směrem by se měl váš profesní život ubírat?
  • Byl to výzkum nebo zařizování potenciálního podnikatelského záměru?
  • Byl to průzkum pracovních příležitostí v novém prostředí (pokud jste se například přestěhovali)?

Udělejte si seznam všeho, co jste během „prázdného“ období dělali. Tak dokážete, že jste se činili a se svým volným časem jste naložili smysluplně. Díky přípravě už vám nebude dělat problém odpovědět na otázku: „A co jste dělali po odchodu ze zaměstnání?“

3. Najděte souvislost mezi pracovní pauzou a místem, o které se ucházíte

Máte seznam všech pracovních, nepracovních i vyloženě osobních aktivit, kterým jste se věnovali v období bez práce? Tak nastal čas se zamyslet nad tím, jak spolu souvisí tyto aktivity, pracovní pozice, na níž se hlásíte, a společnost, která ji vypsala. Ukažte, že jste období bez práce využili produktivně a něco jste si z něj pro budoucí kariéru odnesli: nové dovednosti, konkrétní představu o budoucích pracovních projektech, silnou motivaci apod. Hlavní je dokázat, jak aktivní jste byli a také že jste neztratili přehled o svém oboru. Tím potenciálnímu zaměstnavateli dokážete, že jste schopní se i po přestávce vrátit rychle zpátky do hry!

Každé přechodné období, jakkoli dlouhé, je příležitostí se zastavit, zamyslet se a ujasnit si, co od budoucnosti chceme. Samozřejmě – vyhoření nebo rodinné problémy nám mohou připravit těžké zkoušky, ale jsou také příležitostí přehodnotit priority. Existuje celá řada pozitiv, která můžeme v bílých místech své kariéry najít a zmínit během pohovoru.

Například: „Když jsem se potýkal/a s vlastními zdravotními problémy, došlo mi, že chci pracovat ve firmě, která dělá něco smysluplného.“ Nebo: „Zatímco jsem hledala práci, měla jsem dost času osvojit si základy programování, a díky tomu teď lépe rozumím prostředí, v němž se chci dále rozvíjet…“ A podobně. Nalezněte souvislost mezi svými zkušenostmi a společností nebo pozicí, na kterou se hlásíte, a umožníte tak náborářům lépe porozumět vašemu profesnímu rozvoji, který je zajímá nejvíce!

4. Pohovor: musíte se umět prodat!

Jedna věc je jistá: máte-li obavy z dotazů na bílá místa v životopise, pak se musíte předem připravit, jak na ně budete odpovídat. Jen tak se nenecháte rozhodit. Příprava může vypadat jednoduše tak, že si sepíšete svůj příběh a zaměříte se v něm hlavně na přechodná období. Před pohovorem vám také výrazně pomůže nacvičování nahlas – ať už vás bude někdo poslouchat, nebo ne.

Až pohovor začne, nemusíte hned sami začínat vysvětlováním bílých míst. Je lepší věcně popsat dosavadní kariéru a stručně objasnit různé změny zaměstnání, aniž byste se pauzám věnovali nějak zvlášť. Vždy se k nim můžete vrátit, až se na ně při pohovoru sami zeptají.

Mimoto, náboráři vás třeba vůbec nechtějí zahnat do kouta, když se vás na přechodná období ptají. Jen je pro ně důležité zjistit, co máte za sebou, aby si o vás mohli udělat pravdivý obrázek. Martina, pracovnice personálního oddělení zodpovědná za získávání talentů, se s námi podělila o svůj názor: „Bílé místo v životopise nemusí být nutně problém. Dělám pohovory, a proto sama vím, že hledání práce může trvat dlouho. Víc mě ale zajímá, jak daný uchazeč čas mezi zaměstnáními využije a jak se k období bez práce postaví. Je aktivní, nebo dokonce proaktivní? Snaží se vzdělávat, poznávat nové věci? Účastní se více výběrových řízení? Nechcete, aby vás uchazeč bral jako poslední nouzové řešení a hlásil se k vám jen proto, že už je bez práce moc dlouho a nevypadá to dobře v životopise!“

Může vás to překvapit, ale taková hluchá místa mohou sloužit jako dobrý důkaz vaší výkonnosti a vypovídají o vašich hodnotách a o tom, co je pro vás důležité. Vynikne díky nim vaše osobnost. Proto je berte spíš jako příležitost k seberozvoji, i když se nejedná o pracovní zkušenost – každý životní zvrat totiž utváří to, jací nakonec jsme.

5. Buďte upřímní a čestní

Existuje mnoho naprosto pochopitelných důvodů, proč máte v životopise „díru“, takže není třeba je nijak maskovat nebo zamlčovat! Jenom byste zbytečně riskovali, že se dostanete do nepříjemné situace nebo se uvedete ve špatném světle.

Olga měla volno téměř rok, aby si ujasnila své budoucí zaměření, a je přesvědčena, že upřímnost je ten nejlepší způsob, jak vybudovat s budoucím zaměstnavatelem vztahy založené na důvěře. „Vlastně jsem si uvědomila, že s pravdou člověk opravdu nejdál dojde. Jsem přesvědčená, že náboráře nejvíc zajímá osobnost uchazeče. Když přijde člověk, co to má v hlavě srovnané a plně si stojí za svou dosavadní kariérou, ačkoliv mohla být dost klikatá, je daleko zajímavější než člověk s dokonalým životopisem, ale s plochou osobností.“

Jestli vám hledání práce trvalo déle, než jste původně čekali, řekněte to u pohovoru na rovinu: na trhu pracovních příležitostí to není lehké a náboráři to dobře vědí. Nemusíte zabíhat do žádných detailů, nikdo nepotřebuje vědět, jak jste trávili úplně každý den bez práce. Pohovor není křížový výslech, který vás má dostat do úzkých. Osoba za stolem se vás pouze snaží co nejlépe poznat a zjistit, zda se na nabízenou pozici hodíte. Je důležitější dokázat, jak moc se chcete vrátit do práce a stát se zaměstnancem dané firmy, než se donekonečna zaobírat důvody a příčinami bílého místa v životopise!

6. Zůstaňte pozitivní!

V neposlední řadě se snažte i o náročných životních zkouškách hovořit u pohovoru s úsměvem. Náborář si udělá obrázek o této kariérní fázi z větší části podle toho, jak to sami podáte. Martina říká, že nejdůležitější je konstruktivní pohled na věc: „Uchazeči, co mluví příliš negativně o své dosavadní kariéře nebo profesních či osobních zvratech, ve mně vždy vzbuzovali trochu obavy… Takoví lidé totiž pravděpodobně nejsou srovnaní se svou minulostí. Vypovídá to podle mě o nedostatku nadhledu.“

Hlavně nikoho neobviňujte, i když jste si prošli náročnými situacemi a nemusela to být vaše vina. Jak říká Martina, kritizovat bývalého zaměstnavatele není nikdy dobrý nápad: „Je to trochu jako pomlouvat svého ex přítele na rande s jiným – nikdo to nechce poslouchat,“ směje se.

Podle Olgy je důležité dát u pohovoru najevo, že i když pauza od práce nepřišla z naší vlastní vůle, rozhodně to nebyla žádná tragédie: „Za tu dobu, co se pohybuji zpět na trhu práce, jsem absolvovala spousty pohovorů. Pozoruji, že náboráře zajímá většinou spíš dynamika osobnosti a stav mysli než to, jak jsem zaplnila prázdné místo v kariéře.“

Proto určitě popisujte situaci v pozitivním světle: překonali jste překážky, vypořádali se s obtížemi, překonali vlastní hranice, a když jste upadli, znovu jste se postavili na nohy, tentokrát silnější a zkušenější… Existuje tisíc různých způsobů, jak ukázat, že se dá kariérní přešlap využít a mít z něj prospěch. A začínáte-li mít dojem, že se hledání práce nějak protahuje, není nic špatného na tom, když řeknete, že si jen dáváte na čas a hledáte tu pravou příležitost!

Když se ohlédnete zpět, uvědomíte si, že jste vlastně ve skutečnosti tolik času nečinností nestrávili a že za každou profesní pauzou se skrývá nějaká příležitost. Přečtěte si před pohovorem vlastní životopis a přijměte jeho bílá místa za svá. Až budete popisovat svou kariérní dráhu, přirozeně je můžete začlenit do vyprávění. Ukažte, že nemáte žádné kostlivce ve skříni a že dokážete z překážek udělat příležitosti!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo