8 vychytávek, které při googlení oceníte

28 nov 2019

2 min

8 vychytávek, které při googlení oceníte

Umíte opravdu používat Google naplno? Přece stačí něco naťukat do prohlížeče a vyjede všechno, co je třeba. Všimněte si ale, kolik přehrabování v jednotlivých stránkách poté často následuje. U psaní diplomky či studie v práci to platí dvojnásob. Neexistuje lepší způsob, jak se dostat k přesným informacím? Existuje! Google je totiž mnohem propracovanější nástroj, než si většina jeho uživatelů vůbec uvědomuje.

Upravte si hledání na míru

Přestože algoritmus Google umí hodně věcí a prohledává každou internetovou skulinu, občas je potřeba mu trochu pomoci zúžením oblasti, ve které štrachá data. Jak na to? Stačí před hledané fráze napsat krátká slova s dvojtečkou a hned se vám začnou zobrazovat mnohem přesnější výsledky.

1. Vyhledávejte pouze na konkrétní stránce

Napsáním slovíčka „site:“ do vyhledávače a adresy stránky, kterou chcete prošmejdit, si ušetříte čas prohledáváním neodpovídajících odkazů. Například fráze „site:welcometothejungle.com/cs programátor“ vám nabídne všechny články a nabídky pro programátory na naší stránce.

2. Najděte podobné nebo příbuzné weby

Líbí se vám nějaký blog nebo stránka o technologiích a chcete najít další, které by vás mohly zaujmout stejným způsobem? Funkce „related:“ následovaná opět adresou je právě pro vás! Po zadání vám ve vyhledávači vyběhnou alternativní stránky s podobným obsahem.

3. Hledejte konkrétní typy souborů

Víte, že potřebujete najít pdfko týkající se života ondatry, ale nikde nemůžeš objevit ten správný odkaz, který hledáte? Použijte funkci „filetype:“. Po zadání fráze „ondatra filetype:pdf“ Google prohledá na celém internetu pouze místa s vytouženým souborem.

4. Mínusem se zbavíte nechtěných výsledků

Napsáním znaménka mínus do vyhledávané fráze označujete, že se chcete vyhnout odkazům obsahujícím určitá slova. Fráze „smartphone -iphone“ vám například pomůže najít nejnovější telefony a zároveň se vyhnout produktům od Apple.

5. Obejděte zákazy nebo si prohlížejte stránky, které jsou offline

Díky funkci „cache:“ můžete ochutnat zakázané internetové ovoce. Zadání tohoto magického slovíčka způsobí, že si můžete prohlédnout poslední uloženou verzi stránky, a to i tehdy, pokud je blokovaná administrátorem. Hned máte v záloze další detektivní trik. Díky této funkci lze často zjistit, zda nebyl článek po publikaci upraven.

6. Hledejte jenom v textu nebo jenom v názvech stránky

Občas se vyplatí zúžit vyhledávání pouze na názvy webů, nebo je naopak z hledání vyřadit a najít fráze v textu stránek. K prvnímu z těchto úkolů poslouží funkce „intitle:“, ten druhý hravě zvládne funkce „intext:“ nebo „allintext:“.

7. Použijte uvozovky pro hledání v přesném pořadí

Přestože Google většinou prohledává výsledky s přesnou frází, kterou do něj člověk zadá, tak mohou existovat případy, kdy potřebujete zajistit, aby se zadaná slova na stránce objevila v přesném pořadí. Dokážou to uvozovky nahoře napsané kolem všech vyhledávaných slov.

8. Vyhledávejte pomocí obrázků

Máte fotografii z internetu a chcete zjistit, kde byla pořízena? Nebo chcete najít podobně vypadající místa? Pak přepněte ve vyhledávání na Google obrázky, klikněte na ikonku ve tvaru foťáku, a buď nahrajte obrázek z počítače, nebo zadejte jeho URL. Můžete také prostě obrázek vzít a přímo ho přetáhnout do vyhledávacího panelu. Google vám pak dokáže (u známějších míst) povědět, o jaké místo se jedná, nabídne vám podobné fotografie i stejný snímek v různých velikostech. Ideální pro odhalování fake profilů na seznamkách.

Jak vidíte, Google lze používat mnoha dalšími chytrými způsoby. Má zabudovanou kalkulačku i převodník všemožných mír či měn. S trochou praxe a několika užitečnými radami už se vám skoro nikdy nestane, že byste po vyhledání musel/a proklikat několik stránek výsledků, než se dostanete ke kýženému webu či souboru.

Fotografie: Welcome to the Jungle

Las temáticas de este artículo