8 rád, ako zvládnuť projekt úplne samostatne

26 dic 2019

3 min

8 rád, ako zvládnuť projekt úplne samostatne
autor
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Váš šéf alebo klient vám zadal projekt, na ktorom budete pracovať úplne sami. Je to vítaná výzva, ale nie vždy sa človeku podarí ju zvládnuť. Ako si rozvrhnúť čas, ak závisí úspech projektu len a len od vás? Ako si zachovať efektivitu? Ako vyriešiť prekážky a problémy bez toho, aby ste stratili motiváciu? A potom je tu ešte hľadanie nových nápadov, správne rozhodnutia, vyhodnocovanie vášho výkonu. Mali by ste sa spoliehať len sami na seba, alebo môžete poprosiť o pomoc? Ponúkame vám 8 rád, ako zvládnuť prácu osamote bez pocitu zahltenia.

1. Vytvorte si harmonogram

Skôr ako sa pustíte do práce, je dobré si všetko zorganizovať. Dostali ste deadline? Začnite tým. Následne postupujte odzadu a rozložte si čas na jednotlivé ciele, ktoré potrebujete postupne dosiahnuť. Vytvorenie rozvrhu práce vám umožní kontrolovať, či s niečím v projekte nemeškáte a či je dodržanie deadlinu realistické.

Ak váš projekt deadline nemá, vytvorte si ho sami a predstierajte, že je skutočný. Následné vytvorenie rozvrhu vám umožní orientovať sa v spĺňaní práce.

Toto rozfázovanie je celkom praktické, keď sa nám zdá cieľ príliš ambiciózny. Bude jednoduchšie ho dosiahnuť, ak projekt rozdelíte na niekoľko menších úloh. Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť vrchol, je ísť krok za krokom.

2. Dávajte si schôdzky sami so sebou

Jednou z výhod práce osamote je sloboda. Ste to len a len vy, kto spravuje váš rozvrh. Riskujete však, že vás práca úplne pohltí. Aby ste si vydýchli a získali prehľad nad tým, čo je hotové, dajte si načas a skontrolujte, čo ste spravili. Môžete tak urobiť každý deň, ráno či večer, alebo raz za týždeň, napríklad v pondelok. Využite tento čas na prípravu na náročnejšie obdobia, ktoré ovplyvnia tempo vašich pracovných dní: spíšte si zoznam cieľov, povinností, ktoré musíte splniť, problémov na vyriešenie a skontrolujte, čo potrebujete na to, aby ste to dosiahli. Urobte tak skôr, ako si dáte schôdzku sami so sebou.

3. Sústreďte sa len na jednu vec

Pracovať osamote často znamená, že musíte všetko urobiť sami. Nikto však netvrdí, že to všetko musíte zvládnuť naraz. „Najkratšia cesta k tomu, ako niečo dosiahnuť, je robiť vždy len jednu činnosť,“ vravel Mozart. Ak sa sústredíte len na jednu úlohu, budete pracovať efektívnejšie a znížite pravdepodobnosť, že urobíte chybu. Ak napríklad telefonujete, sústreďte sa na konverzáciu, alebo zavolajte naspäť neskôr, ak vás pohltila dôležitá či naliehavá úloha.

4. Udržujte komunikáciu s kolegami

Nikto nikdy netvrdil, že pracovať osamote znamená odrezať sa od sveta! Ak máte kolegov, udržujte s nimi kontakt, či už na káve, alebo pri obede. To, že na niečom pracujete osamote, neznamená, že sa nemôžete rozprávať s inými ľuďmi. Opak je pravdou! Rozprávajte sa o ťažkostiach, ktoré sa vám dejú. Získate tak novú perspektívu, ktorá vám zabráni zaseknúť sa na určitom probléme. Môže vás motivovať aj to, že ostatní ľudia prejavia záujem o vašu prácu.

5. Spojte sa s inými, čo pracujú osamote

Dobre, pracujete sami, ale určite nie ste jediní. Či už je to vo firme, alebo kdekoľvek inde, možno poznáte niekoho, kto je na tom rovnako. Vyhľadajte ich. To vám pomôže dostať sa z pocitu izolácie a môžete sa s nimi podeliť o skúsenosti a dobré pracovné návyky.

6. Doprajte si čas na brainstorming

Myslíte si, že brainstorming funguje len v tíme? Tak to sa mýlite! Určite by ste si naň mali dopriať čas. Aj keď brainstorming nie je jednoduchý, keď ho robíte sami, existuje niekoľko jednoduchých techník, ktoré vám s ním pomôžu. Píšte si myšlienky na papier. Budú vás inšpirovať k ďalším myšlienkam. Čítajte časopisy alebo počúvajte podcasty na témy, ktoré sa týkajú vašej práce. Najlepšie nápady dostanete spravidla mimo kancelárie, takže miesto zhltnutia rýchleho obeda na pracovisku si doprajte obed v parku, pozorujte ľudí a všímajte si okolie. Prípadne využite obednú pauzu na to, aby ste si zacvičili.

7. Požiadajte o pomoc, keď ju potrebujete

Aj napriek vášmu najväčšiemu úsiliu si uvedomíte, že nikdy nedokončíte svoj projekt včas? Nečakajte so spustením alarmu do poslednej chvíle! Dajte svojmu šéfovi alebo svojmu klientovi vedieť dostatočne vopred, aby mohli prísť so záložnými riešeniami.

8. Naučte sa hodnotiť samých seba

Nie je jednoduché odhadnúť svoj výkon, keď sa nemôžete porovnať s kolegami a keď neexistuje objektívny kvantifikátor, ktorý by zabezpečil nárast zisku o 10 % alebo získanie 1000 nových zákazníkov. Aby ste nestratili vedomie o cieli, ktorý máte dosiahnuť, určte si skorý deadline. Napríklad: „Naučím sa používať tento software za 3 mesiace,“ alebo „Potrebujem získať 100 účastníkov na stretnutie, ktoré som naplánoval(a) na ďalší mesiac.“

Spravovať projekt osamote môže byť extrémne stimulujúce a uspokojujúce, najmä ak sa vám darí a prekonávate svoje očakávania. Vyžaduje to však disciplinovanosť, metodológiu a schopnosť požiadať o pomoc, keď ju potrebujete. Práca osamote neznamená izoláciu. Naopak, čím viac sa otvoríte, tým viac budete vedieť, ako hľadať pomoc v kľúčových momentoch. O to viac budete úspešní.

Preklad: Dorota Bachratá

Zdroj: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo