7 rád pre efektívny home office

17 mar 2020

4 min

7 rád pre efektívny home office
autor
Janine Thomas

Writer and editor

Home office v nás často vzbudzuje predstavy neskorých rán, vylihovanie v pyžame a maratón sledovania Netflixu. Realita je však úplne iná. Poskytuje zamestnancom aj zamestnávateľom obrovské výhody. Je to však umenie, ktoré sa treba naučiť. Ponúkame vám rady, ako čo najlepšie využiť prácu z domu, aby ste maximalizovali svoju produktivitu. Zaručujeme vám, že vďaka nim budete vo svojom pracovnom aj v osobnom živote šťastnejší a zdravší.

Práca z domu? Nový štandard

Práca z domu sa za poslednú dekádu stala populárnejšou než kedykoľvek predtým. Najnovšia IWG globálna anketa pracovísk prišla s informáciou, že viac než polovica pracujúcich trávi svoju pracovnú dobu často viac než polovicu týždňa mimo kancelárie. Vo Veľkej Británii je home office trendom: až 68 % firiem má flexibilné pravidlá týkajúce sa pracovného prostredia. Slováci zatiaľ nadšení nie sú: 45 % tých, čo si prácu z domova vyskúšali, uvádza, že nemajú dostatočné sebazaprenie a chýba im socializácia. Skutočne je to také strašné?

Práca z domova môže byť skvelým riešením pre všetkých. Pre firmy predstavuje lákadlo na mladé talenty a šetrenie kancelárskymi priestormi. Navyše, 85 % firiem je presvedčených, že produktivita narástla v dôsledku flexibility pracoviska. Pre zamestnancov je sloboda pracovať spôsobom, ktorý vyhovuje ich životnému štýlu. Navyše sa tak vyhnú otravnej dopravnej situácii. To znamená aj zníženie negatívnych vplyvov na životné prostredie, keďže menej presunu – či už autom, alebo verejnou hromadnou dopravou – redukuje množstvo oxidu uhličitého v atmosfére. Práca mimo kancelárie však nie je taká ľahká, ako sa môže zdať. Mali by ste dodržiavať tieto pravidlá:

1. VYTVORTE si samostatný pracovný priestor

Podľa nedávnej štúdie pracuje 84 % pracovníkov pri home office priamo z domu, 8 % preferuje coworkingové priestory, 4 % pracovníkov navštevuje kaviarne a 0,5 % chodí do knižníc. Ťukanie do klávesnice v kuchyni nie je ideálny scenár. Hrozí vám priveľa rozptýlení, vrátane umývania riadov, snorenia za maškrtami a v neposlednom rade sú hrozbou aj členovia rodiny, ktorí vás vyrušujú. Preto až 72 % pracujúcich z domu v nedávnom prieskume uviedlo, že si pracovné miesto doma prispôsobili.

Ak je to možné, vytvorte si home office v tichej miestnosti, aby ste nadobudli pocit, že „ste v práci“. A pamätajte, uprataný pracovný stôl vám uprace v hlave. Udržiavajte ho preto čistý a nezaprataný hlúposťami.

2. NENECHAJTE sa vyrušiť

Keď vás nikto nekontroluje, môže byť ťažké sústrediť sa na prácu. Radka je manažérka pre rozvoj v charitatívnej spoločnosti a svoju prácu robí z domu pomedzi chodenie na pracovné stretnutia a podujatia. Uznáva, že to môže byť zradné. „Chce to poriadnu dávku sebazaprenia, aby som sa stále nepozerala na telefón a podobne, pretože nikto mi nepozerá cez plece a nezisťuje, ako na tom som,“ hovorí.

Vypustite sociálne siete

Jeden spôsob, ako vylepšiť svoje sústredenie, je zneprístupniť si sociálne siete. Zmeňte si nastavenia v telefóne a na počítači tak, aby ste sa k svojim účtom museli prihlásiť, a svoj osobný telefón nastavte na tichý režim.

Pravidelne si doprajte pauzu

Ďalší trik spočíva v pravidelných prestávkach a odmenách. Ak by ste boli v kancelárii, pravdepodobne by ste si dali kávu alebo sa s niekým porozprávali. Doprajte svojmu mozgu odpočinok aj doma.

Vytvorte si zoznam povinností

Nakoniec si vytvorte zoznam s pár ťažkými, ale dosiahnuteľnými cieľmi na každý deň. Na sústredenie nie je nič lepšie, než na seba trochu zatlačiť.

Sandra, štatistka a dátová analytička, vníma prácu v kancelárii ako väčšie rozptýlenie než prácu z domova. „Vo svojej poslednej práci som mala problém sa sústrediť, kedykoľvek som šla do kancelárie. Všetci sa rozprávali o novej epizóde Hry o tróny, ale ja som sa potrebovala sústrediť na čísla a analýzu. Doma ma nič neruší,“ vysvetľuje.

3. DODRŽUJTE určitý harmonogram

Vyhnite sa rozptýleniu a nadopujte svoju produktivitu tak, že si vytvoríte každodenný rozvrh. „Dajte svojmu dňu štruktúru tým, že si zapíšete do diára na každú aktivitu časové rozmedzie, aké by ste si zapísali aj na míting,“ odporúča Radka. „Robte počas dňa rôzne veci rôznym tempom, aby ste sa necítili zaseknuto.“ Stanovte si náročné, ale dosiahnuteľné ciele a správajte sa ako v práci.

4. PRISPÔSOBTE sa svojmu životnému štýlu

Najväčšou výhodou práce z domova je flexibilita. Vstávate skoro? Ste nočným vtákom? Chcete pri práci byť s deťmi alebo si zacvičiť? To je všetko možné, ale musíte si to zorganizovať. „Naštartujte svoju produktivitu tak, že budete vedome pracovať so svojou produktivitou, a speňažte to. Jedna z výhod práce z domu je to, že si ju môžete prispôsobiť, aby sa robila takmer sama,“ dopĺňa Radka.

Vanda, ktorá pracuje pre veľkú firmu poskytujúcu služby, miluje flexibilitu práce z domu. „Niekedy pracujem od deviatej do piatej, ale často pracujem skoro ráno predtým, než sa zobudia deti,“ hovorí. „Milujem, že si počas obednej pauzy môžem zabehať, odviezť deti do školy a potom ich aj o piatej vyzdvihnúť. Vždy si nájdem čas aj na rodičovské schôdzky a školské besiedky, skrátka na všetko. Rovnako mi nechýba doprava – ušetrím takmer dve hodiny denne tým, že pracujem z domu.“

5. ZADOVÁŽTE si správnu techniku

Podľa nedávnej štatistiky sa 1 z 10 pracujúcich z domova stretáva s technickými problémami. O to horšie sa to rieši, keď po ruke nie je IT špecialista, ktorý sa prihrnie, len čo váš počítač skolabuje. „Ak sa naskytnú technické problémy alebo vypadne VPN, je to stresujúce,“ potvrdzuje Sandra. Ubezpečte sa, že máte kvalitné wifi pripojenie, a všetko pre istotu zálohujte.

Vaša sieť je tiež pravdepodobne menej zabezpečená než tá v kancelárii. Mnohé firmy pripájajú vzdialených pracovníkov pomocou sietí virtuálnej ochrany (VPN), aby udržali citlivé dáta v súkromí a bezpečí. Firemné laptopy by mali byť pripravené, ale ak pracujete z osobného počítača, zabezpečte ho firewallom, antivírusovým softvérom a protispamovými opatreniami.

6. NEBUĎTE sami

Opustenie kamarátov v kancelárii môže spôsobiť, že sa budete cítiť osamelo. Aby ste sa tomu vyhli, rozplánujte si deň a kontaktujte pravidelne svoj tím a manažéra. Vanda uznáva, že nedostatok sociálnej interakcie sa jej nepáči.

„Skúste do svojich konferenčných hovorov zapojiť trochu socializácie, stanovte si s kolegami pravidelné hovory a používajte chat a iné sociálne nástroje, aby ste sa s mohli spojiť s členmi tímu,“ navrhuje.

Nielenže vás to zbaví osamelosti, ale udrží vás to aj v pracovnom tempe a v atmosfére, aby ste nezmeškali nič, čo sa práve deje.

7. UVEDOMTE, si kedy treba prestať

Keď pracujete z domu, stierajú sa hranice medzi osobným a profesionálnym životom. Pristihnete sa v pracovnom režime neskoro večer, kontrolujete si emaily v sobotu a často pracujete viac pracovných hodín, než vôbec máte v zmluve? Podľa štúdie je medzi pracujúcimi z domu najväčší problém, že až 22 % má problém vypnúť. „Flexibilita práce z domu je skvelá, ale je veľmi ťažké večer alebo cez víkend na prácu zabudnúť. Snažím sa – a nie vždy úspešne – nedívať sa na svoj pracovný telefón mimo pracovnej doby a na konci pracovného dňa vypnúť notebook,“ tvrdí Vanda.

Práca z domova je jedinečnou príležitosťou, ktorú si až neuveriteľných 99 % opýtaných digitálnych nomádov túži zachovať po celý zvyšok svojej kariéry. Len nezabúdajte, že robíte vlastne to isté, čo by ste robili v kancelárii, tak sa podľa toho patrične chovajte. Buďte disciplinovaní, organizovaní a profesionálni – a áno, to znamená, že vyleziete z pyžama.

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle @ToucanToco

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Las temáticas de este artículo