6 rad pro vedoucí pracovníky: Kde končí vstřícnost a začíná narušení soukromí?

12 oct 2021

4 min

6 rad pro vedoucí pracovníky: Kde končí vstřícnost a začíná narušení soukromí?

Odtažití a strozí šéfové patří minulosti. Vedoucí pracovník 21. století je naopak vstřícný, pozorný a naslouchá svým podřízeným. Můžete ale klidně každý večer usínat s hlavou v knihách o soft skills (hezké sny!), ale stejně pro vás nebude jednoduché najít hranici mezi vstřícností a přehnanou péčí. Co totiž někdo může považovat za upřímný projev pozornosti, bude pro jiného nevyžádaný zásah do soukromí. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Takže jestli se nechcete spálit, přečtěte si následující rady, s jejichž pomocí naleznete tu tenkou dělicí čáru mezi projevy dobré vůle a narušováním soukromí.

Všechno má své meze

Jsou hranice, které by se v práci neměly překročit. Jako první si každý asi představí nepřípustný fyzický kontakt – nepříjemný dotek na rameno, narušování osobního prostoru, nevhodná gesta. Ale pak je tu ještě jednání, které je za hranou z psychologického a emocionálního hlediska.

Sem patří otázky osobního charakteru, zavádění hovoru na nepříjemná témata nebo dolování informací, které si ten druhý chce nechat pro sebe. Ale stejné je to i s vnucováním vlastních zkušeností a názorů někomu, kdo o to nestojí. Allison Botkeová, autorka knihy Setting Boundaries (Vymezení hranic), vysvětluje, že vymezení psychologických hranic je pro naši vlastní ochranu: „Chrání naše sebevědomí a vnímání identity. Umožňují oddělovat vlastní pocity od pocitů druhých.“

Čím dál víc firem se mezitím snaží budovat přátelskou atmosféru na pracovišti, uvolňuje se dress code a kolegové se častěji scházejí po práci. Kvůli pandemii se masově rozšířil home office, takže se hranice mezi domovem a prací, a tím pádem soukromým a pracovním životem ještě více rozmazala.

Hranice mezi vstřícností a narušováním soukromí je čím dál tenčí. Vezměte si třeba následující situaci: Šéf nabídne, že vám zavolá později, protože v pozadí slyší pláč vašeho dítěte. Je to vstřícné gesto, nebo blahosklonnost? Nebo když vedoucí o týden prodlouží deadline zaměstnankyni, protože se dozví, že jí stůně manžel? Je to ohleduplné, nebo spíš nevhodné? A vybídnout během online porady ostatní, ať natočí kameru a ukážou ostatním, jak si doma zařídili home office – to je neškodná zábava, nebo už je to za čárou?

6 rad, díky kterým nešlápnete vedle

Pandemie nám ukázala, jak důležitá je emocionální pohoda zaměstnanců. Nejen produktivita by tedy měla ležet vedoucím pracovníkům na srdci. *„Krize přinesla do managementu změny v pozitivním slova smyslu. Důraz je nyní kladen na empatii a současně na autonomii, odpovědnost, kreativitu, intuici a flexibilitu,“* vysvětluje Fabienne Chabocheová, ředitelka HR oddělení u francouzského Červeného kříže. Jak se chovat empaticky, ale zase to nepřehánět?

Pozorujte, jaká je firemní kultura

Jak to u vás chodí? Má každý vlastní kancelář a do práce se chodí jedině v obleku? Nebo máte open space a každý nosí tenisky? Firemní kultura je hlavním ukazatelem toho, co se od vás očekává. V přátelském a neformálním prostředí budou všichni tak nějak počítat s tím, že k sobě budete mít blíž. Ale na přísně formálním pracovišti se zase očekává jistá rezervovanost.

Na nic si nehrajte

Každý vedoucí má svůj vlastní styl. Je obtížné – a také nežádoucí – se nutit do předstírání. Promluvte si s podřízenými o tom, co je podle vás ještě vstřícné chování a co už je nevhodné. Když dáte jasně najevo, co ano, a co ne, má to celkem dvě výhody: ostatní pak třeba udělají totéž, a navíc dáte kolegům jasně najevo, co od vás mohou očekávat.

Své chování přizpůsobte podle toho, s kým jednáte

Každý člověk má své hranice nastaveny jinak, buďte proto všímaví. Máte-li kolegu, který se neúčastní firemních akcí a chová se spíše odtažitě, určitě neuvítá, když se ho začnete vyptávat na soukromý život. Stačí nevinná otázka třeba na to, kde trávil karanténu, a daná osoba má pocit, že jste jí vpadli do soukromí. Naopak někdo, kdo si v práci jako spořič obrazovky nastaví fotku svých dětí, se může vyloženě urazit, že jste se nezeptali na to, jak to jako rodina společně doma všechno zvládali.

Snažte se o sebereflexi

Podřízený nadřízenému jen málokdy na rovinu řekne, co si myslí, tak to prostě je. A v dnešní nejisté době je upřímnost snad ještě vzácnější. „Ekonomika je teď nepředvídatelná a lidé se bojí, že přijdou o práci. Mnoho lidí pracuje na dálku a každý si dává pozor, jen aby náhodou nevypadal, že se fláká – a proto jsme k dispozici nonstop, 24 hodin denně,“tvrdí Andrew Shatte, jeden ze zakladatelů společnosti meQuilibrium. Takže z úst zaměstnance jen těžko uslyšíte, že překračujete jisté meze a měli byste udělat krok zpátky.

Nerozhodujte se sami

To nejjednodušší řešení je často to nejlepší: požádejte o radu přímo členy svého týmu. Nebudete pak muset spekulovat o tom, co od vás ten nebo onen očekává. Jak na to? Postupně si s každým promluvte a vysvětlete, jakou máte představu a jak chcete přistupovat k vedení týmu. Pak si otevřeně pohovořte o tom, co si každý z vás představí pod „vstřícností“, a co už je příliš.

Zavolejte na pomoc personální oddělení

Je-li některý z vašich zaměstnanců naprosto zjevně nesvůj, ale současně si s vámi o tom nechce promluvit, obraťte se bez váhání na personální oddělení. Možná bude pro danou osobu snazší se otevřít neutrálnímu prostředníkovi. Pracovníci personálního oddělení mají dostatek zkušeností a znalostí přesně pro tento typ situací.

Být vedoucím, to už dnes neznamená jen rozdávat rozkazy. Ani zdaleka ne. Vedoucí se musí také postarat, aby byli zaměstnanci spokojeni a neutrpělo jejich duševní ani fyzické zdraví. Jak říká Caroline Diardová, výzkumná pracovnice a vyučující práva a personalistiky: „Až skončí pandemie, dozná vztah mezi nadřízeným a podřízeným velkých změn – autonomie bude prioritou a management se bude opírat o výsledky, vztahy založené na důvěře a menší kontrole. Home office vstoupil do našich životů naprosto neočekávaným způsobem a nadobro změní způsob vedení týmů. Být vedoucím už nikdy nebude totéž.“

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu a začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo