5 způsobů, jak se zbavit "nedělní deprese"

27 oct 2022

4 min

5 způsobů, jak se zbavit "nedělní deprese"
autor
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Je neděle sedm hodin večer. Hovíte si na gauči. Ale s končícím dnem se vám do mysli zase dere ten známý nepříjemný pocit stresu. Začíná vám připadat, jako byste na ramenou nesli tíhu celého světa. Nedělní melancholie nesouvisí ani tak s myšlenkami na konec víkendu, jako spíš s hrůzou z pondělního návratu do práce. I když tuto sklíčenost pociťuje mnoho z nás, existují způsoby, jak se jí zbavit. Zde je několik tipů, jak se vymanit z těchto nepříjemných pocitů, stát se opět pánem situace a vykročit do nového týdne tou správnou nohou.

1. Každý pátek si utřiďte plány na další týden a vaše pondělky budou klidnější

Abyste se přestali cítit zahlceni úkoly, začněte si celý týden vždy plánovat dopředu. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout nedělnímu stresu, je zorganizovat si nadcházející týden už během pátku, který mu předchází, a to předtím, než odejdete z práce. Aktualizujte si diář, dodělejte všechny důležité úkoly, ukliďte si kancelář a nenechávejte si rozdělanou práci, abyste pak v pondělí ráno mohli přijít s čistou hlavou. A bez obav z toho, co vás čeká další den, budou vaše neděle mnohem pohodovější.

Ulehčit si pondělky můžete také tím, že si na ně nebudete plánovat žádnou stresovou činnost. Když si nebudete plánovat schůzky na pondělní rána, nebudete se stresovat například tím, že musíte udělat prezentaci novému klientovi, že nestihnete dorazit včas, že musíte na poslední chvíli dotáhnout nějaký projekt nebo že musíte vyrazit někam na schůzku. Pondělní ráno tak naopak můžete využít ke klidné organizaci celého týdne, ke čtení e-mailů a k přípravě na deadliny, které vás čekají, a nemusíte se těmito aktivitami zaobírat o nedělních večerech.

Mona pracuje jako konzultantka v jedné velké společnosti a už nějakou dobu tuto metodu úspěšně používá. „V neděli večer jsem se vždycky propadala do smutku. Byla jsem známá tím, že jsem dovedla celé hodiny zírat do prostoru a stresovat se, protože jsem na druhý den brzy ráno měla naplánovanou schůzku, která se konala více než hodinu cesty od mého bydliště. I když jsem právě prožila skvělý víkend, propadala jsem beznaději. Teď už ale o sebe více dbám a plánuji si nenáročná pondělní rána, abych o nich nemusela předcházející den tolik přemýšlet,“ říká Mona.

2. Vypěstujte si zdravé návyky co se týče spánku

Klíčem ke kvalitnímu spánku jsou dlouhodobé návyky. Lidé se často domnívají, že mohou spánkový deficit dohnat o víkendu, ale pravda je taková, že pokud o víkendu chodíte spát i vstáváte později než ve zbytku týdne, rozhodíte si tím cirkadiánní rytmy. Šest z deseti lidí tak má problém v neděli večer usnout.

Tím, že si budete udržovat pořád stejný spánkový rytmus a že budete vstávat a chodit spát ve stejnou dobu po celý týden, zabráníte tomu, abyste se o pondělním ránu cítili jako omámení. Když už ale musíte v sobotu slavit celou noc, naplánujte si na neděli nějaké relaxační aktivity. Dejte si digitální detox a naučte se meditovat, což vám pomůže snížit stres a zlepšit spánek. Přečtěte si knihu, poslouchejte podcast nebo se věnujte zkrátka čemukoliv, co vám pomůže se zrelaxovat.

3. Spoléhejte se na rutinu

Ilan už několik měsíců pracuje jako stážista a říká: „O nedělních večerech bývám nervózní. Cítím, jako by moje mysl utíkala vysokou rychlostí, a už předem vím, že budu mít problém usnout. A tak jsem si na nedělní večery stanovil rutinu. Nic si neplánuji a jenom relaxuji. Využívám této příležitosti k dělání věcí, ke kterým bych se normálně nedostal, jako je například horká koupel nebo zhlédnutí vtipného, oddychového filmu. Tato rutina mi pomáhá se uklidnit a vyčistit si hlavu. A já tak mohu v klidu a včas usnout.“

Pro řadu lidí jsou kamenem úrazu nedělní nuda a nedostatek aktivit. Zapracujte na tom, aby vám nedělní večer jako nedělní večer nepřipadal. Jestliže jsou vaše soboty zaplněné aktivitami (například návštěvami muzeí, kina nebo známých), neděle vám pak mohou v porovnání s nimi přijít prázdné a smutné. Tomu se vyhnete tím, že si aktivity více rozdělíte tak, aby vám pokrývaly celý víkend, a to včetně nedělního večera. Díky návštěvě známých, skleničce s přáteli nebo krátké procházce můžete na konci víkendu zažít více zábavy, než jste si mysleli, a zvrátit tak nástup typické nedělní sklíčenosti.

4. Odměňte se hned ze začátku týdne

Tento tip je podobný tomu předchozímu. Osvěžte si pondělky, které mnozí z nás vidí jako nejtěžší pracovní den celého týdne, a to tím, že budete dělat něco, co vás baví. Jestliže si naplánujete večeři s přáteli nebo rande v kině na pondělní večer, bude vaše nedělní melancholie určitě o poznání snesitelnější. Kdo ví, možná se naopak na začátek týdne začnete i těšit!

Mona říká: „O nedělních večerech se nutím myslet pozitivně a soutředit se na cokoliv kromě práce. Na pondělí si naplánuji oběd s nejlepšími přáteli z práce. Myslím na hodinu aerobiku, kterou mám vždy v úterý večer. Těším se na pravidelnou čtvrteční skleničku s přáteli. A tak dále. Tyto aktivity mě dovedou během týdne motivovat, a když nad nimi přemýšlím, cítím se každou neděli v sedm večer o něco bezstarostněji.“

5. Užijte si víkend naplno

Děs, který člověka jímá o nedělním večeru a který neodmyslitelně patří ke konečné fázi víkendu, většinou spíše souvisí se smutkem, že víkend je u konce, než se zlými předtuchami o nadcházejícím týdnu. Je důležité, abyste naplno využili dvoudenní víkendovou pauzu a odpoutali se od práce a pracovních problémů. O víkendu si máte udělat přestávku, nedívat se do e-mailové schránky a nepracovat na žádném pracovním projektu.

Většinou platí, že je kontraproduktivní snažit se nahnat práci na následující týden během víkendu. Volte proto aktivity a výlety, které vám umožní relaxovat, odpočívat a užívat si naprostého volna. Tento přístup vám pomůže předejít výčitkám nedělního večera („Neměl jsem to dělat“; „Tohle jsem nestihl“; „Nevyužil jsem čas naplno“; „Jsem unavený“) i jiným negativním myšlenkám, které vám jinak kazí náladu ještě předtím, než týden vůbec začne.

Nejlepší cestou, jak vzdorovat sklíčenosti nedělního večera, je říct si, že ji pociťují všichni. Nejste jediní. Neděle je jen jedním z mnoha dnů. Než abyste se nad ní zbytečně trápili, změňte způsob, jak o ní uvažujete. Jestliže je ale nedělní úzkost, kterou cítíte, i přes všechny tyto rady stále nesnesitelná (a společnost, kde pracujete, je flexibilní), můžete si pro sebe vždy pokusit domluvit o něco posunutý začátek pracovního týdne každé pondělí, nebo jej můžete využít na práci z domova.

Foto: Welcome to the Jungle
Překlad: Matěj Moravec
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo