8 tipů, jak vytvořit životopis ve formě videa

Mar 08, 2023 - updated Mar 08, 2023

4 mins

8 tipů, jak vytvořit životopis ve formě videa
author
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Se životopisem ve formě videa se zatím nesetkáváme příliš často. Ale je to způsob, jak se odlišit od ostatních kandidátů, jak prakticky ukázat své silné stránky a jak originálním způsobem pozitivně zaujmout náborového pracovníka. Tedy za předpokladu, že je video uděláno dobře. Jinak naopak hrozí, že se tak trochu znemožníte. V jakých případech je tedy vhodné k tvorbě audiovizuálního životopisu přistoupit? A jak by mělo takové video vypadat a na co si je potřeba dát pozor? Než zapnete tlačítko „nahrávat“, přečtěte si následující článek, ve kterém na tyto otázky odpovídá Samuel Valensi, kreativní ředitel ve společnosti Pitchy, která se zabývá tvorbou video obsahu pro firmy.

1. Proč vůbec zvolit životopis ve formě videa

Audiovizuální CV vám dává prostor v praxi ukázat své technické dovednosti. Například kvalitně produkované video s prvky animace nebo s umně použitými efekty jasně prokazuje vaši kreativitu a technické know-how. Stejně tak máte ve videu možnost zdůraznit některé své přednosti. „Pokud jste třeba sebevědomý řečník se skvělými prezentačními a komunikačními dovednostmi, video vám dává prostor tyto schopnosti ukázat a získat tak body navíc u výběrových řízení na pozice, jejichž součástí je vedení lidí nebo mluvení před publikem,“ říká Valensi. U pozic z oblasti komunikace, PR, marketingu nebo HR se tak životopis ve formě videa může stát konkurenční výhodou oproti ostatním kandidátům.

2. Nezatracujte klasický životopis úplně

Zaslat náboráři jako životopis pouze video je nicméně příliš riskantní. Mělo by se jednat pouze o doplněk ke standardní verzi CV. „Pročítání klasického životopisu je nejrychlejší způsob, jak vybírat vhodné kandidáty, a náboroví pracovníci zpravidla nemají času na rozdávání,“ říká Valensi. Pamatujte na pravidlo 7 vteřin – právě tolik času většina personalistů průměrně stráví čtením jednoho CV. A z toho je jasně vidět, že vaše video by si také nikdo nemusel vůbec pustit.

Čím dál více firem navíc používá k automatickému třídění životopisů umělou inteligenci, která audiovizuální formu CV nebere vůbec v potaz. Kdybyste poslali jenom video, zbytečně byste se tak mohli připravit o příležitosti.

3. Připravte si kvalitní scénář

„První otázka, kterou si musíte položit, zní: ke komu mluvím?“ říká Valensi. Hlásíte se do start-upu s neformálním přístupem? Nebo do firmy, která je spíše konzervativní? Co se týče té první možnosti, zde si můžete dovolit vyjádřit svoji kreativitu tím, že na inzerát odpovíte netradičním způsobem v podobě videa. U druhé možnosti byste se raději měli držet klasických formátů.

Text, který ve videu odříkáváte, by měl být jasně oddělen do několika sekcí: vzdělání, pracovní zkušenosti, osobní kvality, díky kterým jste vhodným kandidátem na nabízenou pozici, a co vás motivovalo k odpovědi na inzerát. Úvodní věty vašeho životopisu jsou zcela klíčové. To, kdo jste a o co se ucházíte (ať už se například jedná o stáž nebo o práci na plný úvazek), by mělo být z videa jasně patrné během několika prvních vteřin.

To, co říkáte, by mělo přímo korespondovat s tím, co děláte a jak působíte. Nestačí pouze říct, že jste nadšení nebo energičtí – nadšení a energie z vás musí vyzařovat!

Nezapomeňte na konci uvést své kontaktní údaje. Stejně tak můžete s personalistou sdílet odkaz na vaše portfolio nebo profil na LinkedIn.

4. Použijte k nahrání videa vhodné vybavení

„Pokud máte chytrý telefon s dobrým fotoaparátem, pravděpodobně na něj budete schopni natočit velmi kvalitní video, které bude pro vaše potřeby stačit. K dosažení ještě lepšího výsledku můžete použít stojan nebo externí mikrofon. Budete tak moci jednoduše natočit dobré video za rozumné peníze,“ říká Valensi.

Toto vybavení vám bohatě postačí k natočení jednoduchého videa o jednom záběru. Stačí, abyste si nejdříve váš projev několikrát do kamery přeříkali, a až s ním budete spokojeni, můžete se nahrát a výsledek poslat náborovému pracovníkovi.

Jestliže chcete vytvořit propracovanější audiovizuální životopis s obrázky, efekty nebo titulky, budete muset dělat i určitou postprodukci. Programy dodávané spolu s operačními systémy (tedy Windows Movie Maker nebo iMovie u počítačů Mac) postačí, pokud nepoužijete příliš mnoho efektů. Pokud jste ale pokročilejšími uživateli propracovanějších programů na editaci videa (jako jsou například Final Cut nebo Adobe Premiere Pro), teď máte ideální příležitost své dovednosti ukázat v praxi.

5. Dobře volte lokaci, svůj postoj i pozici v záběru

Měli byste sedět nebo stát rovně. Zaujměte otevřený postoj vůči kameře, nebuďte příliš napnutí a při mluvě používejte gesta. Je důležité, abyste na své potenciální nové zaměstnavatele působili uvolněně, přátelsky a energicky.

Co se týče vaší pozice ve výsledném videu, měli byste být buď uprostřed záběru, nebo na straně. Tak jako tak, horní polovina vašeho těla i s hlavou musí být otočeny směrem k objektivu. Za vámi by mělo být nějaké nerušivé pozadí, ale zároveň platí, že není vhodná ani prázdná, jednobarevná stěna. K natáčení zvolte prostornou místnost, ve které je co možná nejvíce přirozeného světla.

6. Buďte sami sebou

Jednou z možností je také požádat nějakého kamaráda nebo člena rodiny, aby vás natočil. Tím, že budete mluvit na někoho, komu důvěřujete, budete celkově působit více nenuceně a uvolněně. Zároveň můžete ze strany tohoto pomocníka dostat i nějaké upřímné rady. Abyste se rozmluvili a abyste uvolnili atmosféru, můžete nejdříve na kameru natočit, jak mluvíte nějaké nesmysly, co vás napadnou. „Při natáčení je vždycky dobré celou věc nebrat příliš vážně a brát to spíš jako hru,“ říká Valensi.

Další dobrá rada zní: při mluvení před kamerou zpomalte. „Jasně oddělujte věty a na konci každé z nich udělejte krátkou pauzu,“ radí Valensi. „To vám mimo jiné i ulehčí práci při následné editaci, když budete chtít video sestříhat.“

7. Dejte pozor na stopáž

Výsledné video by nemělo být delší než jednu minutu až dvě. Existují samozřejmě výjimky, jako třeba když se hlásíte na místo režiséra a po vás se vyžaduje dodání referenčního videa na ukázku. Mějte na paměti, že náboráři mají na zhodnocení jednotlivých žádostí od kandidátů velmi málo času. Pokud se tedy rozhodnete udělat dvouminutové video, je to v pořádku, ale zároveň je nutné, abyste všechno zásadní řekli v prvních 15 vteřinách. V těch uveďte své jméno, vzdělání, současnou pozici a místo, o které máte zájem. Teprve poté mluvte o své praxi a motivaci.

8. Dbejte i na detaily

Už se chystáte vaše veledílo odeslat? Nejlepší volbou je formát mp4, který je nejpoužívanější. Zvolte ideálně HD nebo 4K rozlišení.

Pokud je výsledný soubor příliš velký, aby mohl být přiložen k e-mailu, můžete video nahrát na Vimeo či YouTube a poslat personalistovi odkaz. Další možností je nahrát soubor na úložiště (například WeTransfer či Úschovna) a opět sdílet odkaz.

Zde je tedy shrnutí. Pokud se profesně pohybujete v kreativním odvětví, jste schopný řečník, vaše komunikační a prezentační dovednosti jsou nadprůměrné, cítíte, že by váš nový potenciální zaměstnavatel ocenil originální přístup, máte kvalitní telefon s dobrou kamerou a nevadí vám mluvit před objektivem, tak by pro vás mohl být životopis ve formátu videa ideální volbou. Za zkoušku nic nedáte – naopak, můžete toho hodně získat.

Co když to ale máte naopak? Co když se necítíte před objektivem dobře a bojíte se, že na videu byste nepůsobili profesionálně a celá věc by vám spíše uškodila? Pak není audiovizuální životopis nic pro vás a nemá smysl na takový projekt mrhat svou energií. Pro vás je nejlepší možností staré, dobré, psané CV, které lépe vystihuje vaši osobnost a díky kterému se budete moci v úvodním kole výběrového řízení personalistovi prezentovat v tom nejlepším možném světle.

Přeložil Matěj Moravec
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed