Small talk: staňte sa majstrom zdvorilostnej konverzácie

Dec 26, 2019

2 mins

Small talk: staňte sa majstrom zdvorilostnej konverzácie
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Všetci sme si zažili ten krátky pocit paniky vo výťahu, ktorým sa s nami viezla aj kolegyňa z finančného. Pozrie sa na vás, vy na ňu, viete, že ani jedna z vás nemá čo povedať, ale to ticho je ohlušujúce. Musíte rýchlo prísť na to, ako začať.

„Na to, že je november, je dosť teplo, však?“

Kolegyni sa očividne uľaví a odpovie: „Áno, to teda je. Je celkom pekná neskorá jeseň. Ďakujeme pekne, globálne otepľovanie!“

Zdvorilostná konverzácia nám pomáha vypĺňať ticho, byť zadobre s dôchodcami v rade na pošte a je to zároveň užitočná schopnosť v našich profesijných životoch. Počasie, problémy s dopravou, vaša posledná dovolenka… hrajte na istotu a pripravte si tematické zásoby na konverzácie pre akúkoľvek situáciu.

Od počiatku vekov ľudstvo vedie… zdvorilostnú konverzáciu

V eseji z roku 1923 s názvom Problematika významu v primitívnych jazykoch píše poľský antropológ Bronislaw Malinowski o „bezvýznamných výrazoch, popisoch irelevantných udalostí a komentovaní úplne samozrejmých vecí“. Bol prvým, kto opísal to, čo dnes nazývame zdvorilostnou konverzáciou, a odhalil jej úlohu v sociálnych vzťahoch.

V 70. rokoch sa sociolingvisti začali zaujímať o formy rozhovorov, ktoré tvoria náš každodenný jazyk a sú základnou súčasťou verbálnej komunikácie. Odvtedy výskum pokročil a potvrdil dôležitosť týchto neformálnych výmen. Sú istým druhom rituálu, ktorý nám pomáha cítiť sa bezpečne predtým, než sa pustíme do serióznej konverzácie alebo dlhodobého priateľstva.

Takže nie, nikto neočakáva, že sa pustíte do vášnivej debaty tak, že začnete popisovať film, ktorý ste pozerali včera, alebo sa rozhovoríte o počasí počas minulého víkendu. Nie je dôležitá téma, ale samotný akt konverzácie.

Je zdvorilostná konverzácia v práci nutná?

Či už sa vám to páči, alebo nie, zdvorilostná konverzácia je “spoločenský lubrikant”, a to aj v práci. Chvíle, ktoré strávite rozprávaním sa pri káve alebo pred mítingom, zohrávajú dôležitú úlohu v profesionálnom úspechu. Zjednodušujú vám hľadanie svojho miesta v novej firme, rozširujú vašu sieť kontaktov a vytvárajú uvoľnenú atmosféru pred mítingom.

Témy zdvorilostnej konverzácie na prelomenie ľadov s kolegami

Do akých tém by ste sa mali púšťať, aby ste sa nezasekli na nekonečných konverzáciách o počasí, ktoré slúžia len na vyplnenie ticha a nijako nedokazujú vašu inteligenciu?

- „Už ste videli… posledný zápas/najnovší film Kena Loacha?“

Je to tak, väčšinu ľudí baví rozprávať o svojich životoch a dávať iným ľuďom rady. Ak im dáte šancu to urobiť, je to najlepší spôsob, akým úspešne viesť konverzáciu.

- „Počul/a som, že… croissanty v kaviarni naproti sú úžasné./V okolí nedávno otvorili novú posilňovňu. Už ste tam boli?“

Rozprávanie o vašom okolí je spôsob, akým sa dozviete o najlepších miestach a novinkách. Najdôležitejšie však je to, že to vašich kolegov prinúti vyjadriť svoj názor alebo poskytnúť radu. Mali by ste viesť konverzáciu o témach, ktoré zaujímajú osobu, s ktorou sa rozprávate: o miestnych materských škôlkach s novými rodičmi, o dobrých baroch, ktoré majú happy hours s vymetačmi večierkov, alebo o najlepších reštauráciách s gurmánmi.

- „Myslíte, že by sme mali… poslať dobrovoľníkov na Mars/prestať používať lietadlá?“

Nemusíte sa púšťať do kontroverzných tém, akými sú politika, náboženstvo, alebo sexualita. Nebojte sa však spomínať otázky, ktoré idú hlbšie pod povrch. Štúdie dokázali, že ľudia uprednostňujú hlbšie, konštruktívne debaty. Plnohodnotné konverzácie vedú k pocitu šťastia a vytvárajú silnejšie väzby s ľuďmi vo vašom okolí.

Zdvorilostná konverzácia môže zotrvať na úrovni banálneho prehodenia slov, ktoré slúži len na vyplnenie trápneho ticha vo výťahu. Môže sa však stať mocným nástrojom na prelomenie ľadov s niekým, koho chcete lepšie pochopiť, uvoľniť napätie medzi vami a začať s nimi budovať dlhodobý vzťah. Dajte tomu šancu!

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed