Musíte v kanceláři nosit roušku? A jak se o ni správně starat?

Jul 15, 2020

1 min

Musíte v kanceláři nosit roušku? A jak se o ni správně starat?

Od úterý 19. května byli zaměstnanci zbaveni povinnosti nosit v kanceláři roušku, pokud od sebe dodržují bezpečné vzdálenosti alespoň dva metry. Hygienická stanice Hlavního města Prahy také uvedla, že od 1. července nastává dlouho očekávané zrušení plošné povinnosti nosit ochranu úst a nosu ve všech venkovních i vnitřních prostorech. Zvýšená bezpečnostní opatření by případně měla platit pouze pro regiony s vyšším výskytem onemocnění COVID-19.

Výjimkou jsou pouze zaměstnanci služeb péče o tělo (například kadeřníci nebo kosmetická zařízení), pracovníci stravovacích služeb a jiných provozoven, kde dochází k přímému kontaktu s klienty na vzdálenost do 1,5 metru. Tito zaměstnanci by měli nosit roušku při vykonávání svých pracovních povinností i nadále.

Pokud se rozhodnete nebo je vám nařízeno v nošení roušky pokračovat, měli byste také vědět, jak se o ni správně starat. V případě látkových roušek je potřeba provádět pravidelnou sterilizaci, a to například vyvařením po dobu alespoň 5 minut ve vroucí vodě nebo napařením v horké páře po dobu nejméně 10 minut. Žehlení za účelem ochrany proti koronaviru nezajišťuje vyšší účinnost, ale může látku zbavit spor bakterií a plísní. Po sterilizaci roušku umístěte do plastového sáčku, abyste zamezili jejímu kontaktu s dalšími předměty, jako je například mobilní telefon, klíče nebo peněženka. Předejdete tak její případné kontaminaci.