Pracovní pohovor: 7 rad, jak získat sebedůvěru (aspoň na oko)

Jan 31, 2023 - updated Jan 31, 2023

4 mins

Pracovní pohovor: 7 rad, jak získat sebedůvěru (aspoň na oko)

Pokud v životě existuje chvíle, kdy byste si měli věřit, je to právě během hledání práce, a zejména na pracovním pohovoru. Spousta uchazečů se ho obává. Bojí se neúspěchu a stresují se předem, že je nějaká otázka zaskočí. Děsí se toho, že místo nedostanou. Co se za tím vším skrývá? Samozřejmě nedostatek sebedůvěry! A přitom abyste náboráře na pracovním pohovoru dokázali přesvědčit, tak svým schopnostem musíte věřit… Ale kde sebedůvěru najít? A jak vypadat v očích náboráře jistěji? S našimi radami budete mít tolik sebevědomí, že vám ho bude i Leoš Mareš závidět! (Tedy možná.)

1. Vsaďte na své dovednosti (a že jich je!)

To se líp řekne, než udělá, že? Přesto je to odpověď na základní strach spojený s pracovním pohovorem – a sice, že se necítíme mít požadované kvality. Tváří v tvář této nejistotě jsou vaše dovednosti těmi nejlepšími spojenci. I když o tom možná pochybujete, umíte toho spoustu. Před pracovním pohovorem si tedy všechny své dovednosti uvědomte. Znovu si přečtěte inzerát, podtrhněte si hledané dovednosti, spojte si to se svými předchozími zkušenostmi, a hlavně si všechno zaznamenejte na papír. I když si neodškrtnete všechny položky v inzerátu, neznamená to, že nejste vhodní uchazeči na získání daného pracovního místa (důkazem je přece už to, že vás na pohovor pozvali).

Kde máte nějaké malé mezery, připravte se a zdůrazněte svou chuť rozvíjet se a učit se nové věci: „Všiml/a jsem si, že hledáte někoho, kdo umí stříhat videa. To je přesně to, co bych se chtěl/a naučit. Navíc jsem se v tom už začal/a vzdělávat přes internet a rád/a bych své znalosti prohloubil/a ve vaší společnosti…“

A nakonec, abyste působili jistě, musíte dobře znát sami sebe. Jak silné, tak ty slabé stránky. Pokud si je uvědomíte a dokážete je přijmout, bude pro vás mnohem jednodušší o nich mluvit.

2. Naučte se mluvit

Museli jste kdysi dávno ve škole zarecitovat básničku před celou třídou? Vzpomínejte. Když jste se ji naučili nazpaměť, mohli jste se pak často soustředit na další věci mimo text: intonaci, dýchání, oční kontakt se třídou. A když jste ji naopak uměli jen tak napůl, koktali jste, zčervenali jste atd. Pro pracovní pohovor platí to samé.

Pokud víte, o čem chcete mluvit, můžete se během pohovoru soustředit na další prvky: řeč těla, spojení, které navážete s náborářem atd. Neznamená to, že se svou řeč máte naučit nazpaměť, právě naopak, riskovali byste totiž nedostatek autenticity. Ale měli byste si připravit základní body: zmínit dosavadní kariérní dráhu, schopnosti, motivaci… Zkrátka, měli byste se cítit dobře, když o sobě mluvíte.

Trénujte pracovní pohovor před zrcadlem nebo ve sprše, a postupně se tak na rozhovor připravte. Ještě lepší je uspořádat pohovor nanečisto s přáteli. Pokud jste schopni něco vysvětlit blízké osobě, dokážete přesvědčit i náboráře. Ostatně jak řekl Nicolas Boileau, francouzský básník a historik: „Cokoli, o čem máme jasnou představu, se dá vyjádřit. A slova pak přijdou samy.“

Přátelé vám navíc připomenou úspěchy a všechny ty pozitivní maličkosti, které si sami neuvědomujete. Požádejte je o zpětnou vazbu. Jsou to vaši nejlepší kritici.

3. Hlavně s úsměvem!

Malý úsměv při příchodu na recepci, rychlá zdvořilostní výměna ve výtahu, která nemusí být originální, ale hlavně příjemná. Tato malá společenská gesta se mohou zdát bezvýznamná, ale jsou účinná. Tvoří totiž první dojem, který zanecháte při příchodu do společnosti. Zaměstnavatelé hledají někoho, kdo nebude mít problém do týmu zapadnout. Mějte tedy na paměti, že těch pár okamžiků před pohovorem je téměř stejně tak důležitých jako pohovor sám.

Takže jděte na to, dejte si nápoj, který vám nabídnou (díky tomu vám navíc ze stresu tolik nevyschne v krku), a prohoďte pár slov s tím, kdo se o vás stará. Ukažte, že máte radost z toho, že tam můžete být, a že se cítíte dobře. Hned dvojí výhoda: odhalíte svou skutečnou osobnost a trochu tím odvedete myšlenky od samotného pohovoru.

Stejně tak během pohovoru raději vsaďte na pozitivní notu. Neshazujte se a zkuste se vyvarovat pesimistických výrazů typu „nejsem až tak moc…“, „tolik se nevyznám v…“ atd.

4. „Fake it ‘til you make it“

Toto velmi oblíbené spojení v angličtině, které znamená „předstírej, dokud to nebude pravda“, by se mělo stát vaším novým mottem! Někdy se hovoří také o metodě Coué (francouzský psycholog Coué bývá nazýván králem autosugesce) a jeho „sebenaplňující předpovědi“. Když začnete myslet pozitivně, může to zvýšit vaši sebedůvěru. Například tím, že si budete několik hodin před pracovním pohovorem opakovat, že to vyjde! Vaše podvědomí je totiž mnohem mocnější, než si umíte představit, a do značné míry ovlivňuje vaši psychiku. Co takhle si s ním promluvit?

5. Převezměte pohovor do vlastních rukou!

Fakt, že nás pouhá představa pohovoru znervózňuje a snižuje naši sebedůvěru, vychází také z nevyrovnaného rozložení sil mezi uchazečem a náboráři. Toto setkání často vnímáme jako jakousi zkoušku, kterou si pro nás náboráři přichystali, aby si nás otestovali. A vlastně to tak je!

Netýká se to ale pouze jedné strany. I vy přece hledáte společnost, ve které by se vám dobře pracovalo. I vy máte svá kritéria výběru. A tedy by se i druhá strana měla snažit vás přesvědčit! Náborář vás nemá jistého. Pokud si pohovor představíte jako pouhý rozhovor, v němž si ověříte, zda společnost odpovídá vašim očekáváním, obrátíte pravidla hry. Uvidíte, budete se tak cítit mnohem méně zranitelní!

6. Mějte pod kontrolou řeč těla

Ať děláte, co děláte, pořád se necítíte ani trochu sebevědomě? Řeč těla může být vaší záchranou, protože vám může nedostatek sebejistoty pomoci zamaskovat. Během pohovoru byste tedy měli zaujmout co nejlepší postoj: příjemný úsměv, ruce dobře viditelné na stole (například je můžete překřížit) či položené na opěradlech židle a nohy překřížené či pevně položené na podlaze. Důležité je také náboráři neubíhat pohledem a nebojte se gestikulovat!

7. Buďte na chvíli filozofem, co se má stát, to se stane

Práce vás nadchla: skvělé. Snažíte se ukázat v tom nejlepším světle: výborně. Ale nezapomeňte, že co se má stát, to se stane. Tohle není Hra na oliheň – váš život není hra! Pokud se dobře znáte a zůstanete přirození, vše by mělo proběhnout dobře. A jestli práci nezískáte, možná to tak má být, protože to nebylo nic pro vás, ne? Najdete si lepší, takovou, která lépe odpovídá vaší osobnosti i očekáváním? Samozřejmě, to se snáz řekne, než udělá. Ale pokud si to budete opakovat předtím, než na pohovor půjdete, možná vám to pomůže se uklidnit a zůstat sami sebou.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu.