Pracovat v Paříži

Nov 25, 2019

7 mins

Pracovat v Paříži
author
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

Paříž, město světel, hlavní město romantiky… místo, které skutečně není třeba představovat. Přesto, když zde žijete, není vždy možné proplouvat každodenním životem s růžovými brýlemi na očích. Ale s tím si nemusíte dělat starosti: Shromáždili jsme pro vás veškeré informace, které můžete pro svůj úspěšný pobyt v Paříži potřebovat!

Pracovní příležitosti

V roce 2018 míra nezaměstnanosti v Paříži klesla na 8,4 %, což je o něco méně, než je celostátní průměr. Francie nadále zůstává zemí znatelně centralizovanou okolo hlavního města, proto je oblast Paříže a Île-de-France nejlepší pro hledání zaměstnání: Na tento region spadá přinejmenším 31 % celkového národního HDP. Město se také může pyšnit největším zastoupením vedoucích pracovníků – 33 % z celkového počtu obyvatel Île-de-France – a to díky přítomnosti řady francouzských i mezinárodních ústředí (hello, La Defense!), ministerstev a dalších významných institucí.

Takže si upravte životopis po francouzsku, aby v něm byla vaše fotografie, informace o pracovních zkušenostech, vzdělání a kvalifikaci, vašich koníčcích a dovednostech (hlavně se vše musí vejít na jednu stránku!), připravte si motivační dopisy (bez pravopisných chyb a překlepů), přeložte si profil na LinkedIn do francouzštiny a můžete vyrazit! Staňte se mistrem pohovorů: Obvykle jich absolvujete několik (očekávejte alespoň dva, nepočítaje první kontakt po telefonu), než práci získáte. Je to dlouhá a strastiplná cesta a zkušební doba se může protáhnout, ale to učiní váš úspěch ještě sladším! I když je Paříž nejoblíbenější turistickou destinací na světě, dávejte si pozor na francouzštinu, když budete hledat práci – vaše jazykové schopnosti, jak psané tak mluvené, mohou být rozhodující.

Ale pro podnikavce ovládající francouzštinu máme dobré zprávy: Paříž se stala evropským centrem pro start-upy, a v tomto ohledu dokonce překonala svého sousedního soupeře, Londýn. Několik podnikatelských inkubátorů bylo v Paříži spuštěno s velkou slávou, například Station F (který byl dokonce vyhlášen největším kampusem pro start-upy na světě) ve 13. pařížském obvodu a Le Cargo v 19. obvodu. Dohromady přinejmenším 100 000 metrů čtverečních patří 10 000 pařížským začínajícím společnostem, ve kterých pracuje pravděpodobně více než 5 000 zaměstnanců.

Obory s dostupnými příležitostmi

  • Cestovní ruch: Jak jsme již uvedli výše, do Paříže proudí davy lidí – od 1. ledna 2018 si před Eiffelovou věží pořídily selfie miliony turistů.
  • Komunikace: Na pozicích junior manažerů v oblasti PR začínají platy kolem 26 000 € ročně.
  • IT: IT inženýři a weboví vývojáři jsou zvláště žádaní, stejně jako všude jinde na světě. Běžně začínají na 40 000 € ročně, což se ovšem může v důsledku poptávky rychle zvýšit.
  • Výzkum: 45 000 € ročně je průměrem pro výzkumné pracovníky.
  • Finance: Obchodníci vydělávají mezi 50 000 € a 100 000 € ročně.
  • Zdravotnický personál: 1 600 € měsíčně pro pomocné ošetřovatele.

Firemní kultura

Zpravidla platí, že do práce byste měli přicházet mezi 9. a 10. dopoledne a odcházet mezi 6. a 7. hodinou večerní. Dorazit na čas může být někdy složité kvůli nevyzpytatelnému systému veřejné dopravy (hlavně pokud cestujete na linkách RER). Pokud bychom vám měli dát pouze jednu radu, vycházejte z domu dříve, než si myslíte, že to stačí. Pozdní příchody o pár minut se ale často tolerují. Pauzy na oběd trvají jednu hodinu (v srpnu dvě). Stravenky Ticket Restaurant jsou hrazeny rovným dílem zaměstnancem a zaměstnavatelem, což podporuje pravidelné pauzy na oběd sdílené s kolegy a stravování v okolních restauracích.

Hodně se mluví o 35hodinovém pracovním týdnu, ale je více než pravděpodobné, že budete mít smlouvu na 39 hodin, což bude dohromady s přesčasy hodin 40, možná i více. Tyhle přesčasy by měla společnost správně proplatit, ale ve skutečnosti se s tím můžete rozloučit. Můžete si zkusit zažádat o náhradní volno. Mít dlouho přesčasy? Ve Francii běžné. „Stane se, že s prací skončím v 17.00 hodin, ale z práce se nedostanu před 19.00 nebo 19.30, aniž by někdo neutrousil poznámku, že si zřejmě beru odpoledne volno,“ říká Amélia, expertka na PR, která žije v Paříži již tři roky, kam se přestěhovala po studiích v Lyonu. „Je to vážně otrava, i když vím, že v každé společnosti je to jiné.“ Je to stresující? „To záleží na agentuře. Někdy je celý tým den ode dne vystresovanější, což se může po týdnu a delší době stát neúnosným,“ pokračuje Amélia.

Než podepíšete smlouvu, snažte se během pohovorů vycítit, jaká ve společnosti panuje atmosféra. Bryan, americký realitní agent, jenž se přestěhoval do Paříže před pěti lety, tvrdí, že stále nedokáže naplnit společenská očekávání Francouzů. „Když v práci potkáte nové lidi, je často těžké odhadnout, zda si s nimi potřást rukou, nebo je políbit na tvář.“

„Stane se, že s prací skončím v 17.00 hodin, ale z práce se nedostanu před 19.00 nebo 19.30, aniž by někdo neutrousil poznámku, že si zřejmě beru odpoledne volno.“ – Amélia, expertka na PR

Klady

  • Bydlíte v tom nejkrásnějším městě na světě (někdo s tím může nesouhlasit, ale každý ví, že je to pravda).
  • Můžete jíst chleba, sýr, máslové croissanty a pít víno každý den, jelikož ve Francii je to naprosto normální!
  • Žijete v zemi s všeobecnou zdravotní péčí a sociálním zabezpečením, což vám dává právo na úhradu vašich návštěv lékaře (alespoň částečnou) a podporu při nezaměstnanosti, pokud přijdete o práci, a posíláte příspěvek na státní penzijní plán.
  • V roce 2018 činila minimální mzda téměř 1 500 € (hrubého) za 35hodinový pracovní týden.
  • Máte nárok na minimálně 16 týdnů mateřské dovolené (může být i více, v závislosti na podmínkách vašeho zaměstnavatele a počtu dětí) a otcové mají nárok na minimálně 11 dní otcovské dovolené počínaje porodem (to by se mohlo zlepšit, ale není to tak hrozné).
  • Oficiálně má pracovní týden 35 hodin.
  • „Pět týdnů placené dovolené,“ dodává Bryan, „dovoluje Francouzům trávit čas se svojí rodinou, provozovat koníčky, učit se novým věcem nebo se udržovat fit.“
  • „Je to skutečně multikulturní město,“ říká nadšeně Chloé, Australanka, která přišla do Paříže na stáž v IT. „Najdete zde ohromnou rozmanitost – jeden den si můžete dát tibetskou kuchyni, druhý senegalskou a další argentinskou. Je to paráda!“

Zápory

image
Foto: Sacré-Coeur, Paříž

Komu se bude nejvíce líbit?

I když má Paříž pověst krásného a romantického města, kde každý nosí baret a jí bagety, nezakládá se to na pravdě. Paříž je sice ohromujícím místem překypujícím hausmannovskou architekturou, malebnými čtvrtěmi (jako je Montmartre) a typickými kavárnami, ale život v tomto městě není tak jednoduchý, jak si mohou nově příchozí představovat. „Pařížané nejsou příliš přátelští, upřímně řečeno jsou spíše nepříjemní – například ve veřejné dopravě,“ přiznává Amélia. Chloé dodává: „Když jsem přijela, nebylo zrovna jednoduché si zde najít přátele, jelikož všichni se drželi v uzavřených skupinkách. Není to tím, že by Pařížané neuměli anglicky – někdy mám spíše pocit, že neznalost jazyka předstírají, aby se nemuseli bavit s turisty.“

Přesto město nabízí – stejně jako všechny metropole s kapkou sebeúcty – širokou škálu příležitostí, jak se zabavit: Přehršel restaurací, pekařství a kaváren; hojnost muzeí a galerií; osobité čtvrti jako dělané k procházkám a cokoliv, co by si mohl milovník nakupování přát, bez ohledu na rozpočet. Noční život se také za posledních pár let změnil k lepšímu, takže si každý noční pták najde to svoje. Máte na výběr z bezpočtu představení, muzikálů, stand-up komiků, vystoupení, barů, nočních klubů a tajných večírků. Jediná věc, co tu možná chybí, je tiché místo někde venku, kde může člověk jenom tak relaxovat. „Jakmile vyjde slunce, parky jsou hned plné lidí, a nemáte si kde pořádně vydechnout,“ říká Chloé. Z toho vyplývá, že musíte překonat strach z otevřených prostranství a naučit se uzurpovat svůj prostor!

„Když jsem přijela, nebylo zrovna jednoduché si zde najít přátele, jelikož všichni se drželi v uzavřených skupinkách.“ Chloé, stážistka v IT

Praktické informace

Nájem

Paříž je drahým městem, což můžete pocítit na nájemném, které bývá kolem 30 € na čtvereční metr. Regulované nájemné bylo nedávno zrušeno, takže domácí je pánem. Nalézt v Paříži to pravé místo není jednoduché: O místa k bydlení je zde tvrdý boj a zařízení potřebné dokumentace se stává stále náročnějším. Zkuste se podívat na stránky Le Bon Coin nebo PAP po nejlepších dostupných možnostech a připravte se na tunu papírování (nechť matka příroda odpustí): Vaše poslední tři výplatní pásky, stejně jako poslední tři výplatní pásky vašich rodičů nebo ručitelů, výpis k dani z příjmu (váš i jejich), dopis s nabídkou zaměstnání, pokud se chystáte začít v nové práci, dopis potvrzující, že již nejste ve zkušební době, pokud už máte podepsanou smlouvu – navíc budete potřebovat nájemné na jeden nebo dva měsíce na složení kauce, a kdo ví, co dalšího. Ale berte to z té lepší stránky, po tomhle trýznivém hledání naleznete perfektní místo k bydlení, a navíc budete mít spoustu historek, které můžete vyprávět na večírcích! Zvažte, zda se neusadit na předměstí, kde jsou byty větší a levnější, ale dojíždění zabere o něco déle. Mějte také na paměti, že budete muset hradit náklady na elektřinu a vodu, ať už skončíte kdekoliv.

Zdravotní péče

Francie – země lidských práv a nedotknutelné všeobecné zdravotní péče! Ale samozřejmě se to neobejde bez dávky byrokracie. Občané EU si mohou vybrat, zda si přejí zůstat v rámci svého programu zdravotní péče, nebo se přihlásit k tomu francouzskému. Občané jiných zemí mohou využít programu Puma (za tím se neskrývají tenisky, ale Protection Universelle Maladie – univerzální zdravotní pojištění). Pokud jste zaměstnancem, vaše společnost se postará o zařízení vašeho čísla sociálního zabezpečení. Jinak navštivte nejbližší CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie), abyste si ho zařídili sami. Poté si musíte vybrat obvodního lékaře, aby vám bylo hrazeno 70 % ceny vašich návštěv (100 % u žen, které jsou ve více než šestém měsíci těhotenství).

Pamatujte na to, že před návštěvou specialisty (jako např. očního lékaře nebo gynekologa) musíte nejprve navštívit svého obvodního lékaře, aby vám byla uhrazena náhrada. U léků máte hrazeno 15 až 100 % jejich ceny.

Veřejná doprava

Karta Navigo se stane vaším nejlepším přítelem. Za 75,20 € měsíčně můžete cestovat ve všech pěti zónách! Také vás opravňuje užívat síť nočních autobusů Noctilien, která funguje zhruba do 5.30, jen ostatní pasažéři mohou být krapet opilejší. Můžete se také přihlásit do systému veřejných kol Vélib’ a na cestě do práce si užívat příjemného, byť znečištěného vzduchu ve městě: Bude vás to stát pouhých 37,20 € na rok (prvních 30 minut je zdarma, poté se platí 1 € za každou další započatou půlhodinu). Pro ty línější je tu možnost půjčování elektrických kol Vélib’, za které ročně zaplatíte do 100 €. Nedoporučujeme dojíždění do práce autem – je to doslova pekelná cesta.

Internet a mobilní operátoři

Služby mobilního operátora můžete najít od 2 € měsíčně, ale pokud jste závislí na Instagramu, počítejte s 12 € a výše. Podobně můžete najít kombinované služby internet-TV-pevná linka začínající na 20 € – pozorně sledujte speciální nabídky různých poskytovatelů.

Informace o vízech

Francie nabízí cizincům různé druhy víz, včetně povolení k přechodnému pobytu, povolení k dlouhodobému pobytu, povolení k trvalému pobytu (po 10 letech pobytu v zemi), povolení k pobytu v EU, víza pro studenty nebo víza za účelem stáže. Veškeré potřebné informace o vízech můžete nalézt tady a tady. V každém případě budete potřebovat platný pas, rodný list a dokumenty dokládající důvod vaší přítomnosti ve Francii (jako je nabídka zaměstnání nebo stáže) – a nějaké ty peníze: Víza mohou stát od 60 € do 269 € v závislosti na vaší situaci. Po příjezdu také budete muset navštívit OFFII (Francouzský úřad pro přistěhovalectví a integraci pro dořešení veškerých formalit.

To by bylo! Nyní víte vše, co potřebujete vědět, abyste se úspěšně přestěhovali do hlavního města Francie a začali své vlastní pařížské dobrodružství!

image
Foto: The Palais Garnier, Paříž

Přeložil: Jindřich Klimeš

Fotky: Thomas Decamps

Objevte Work in, naši novou sérii zaměřenou na komunitu expatů v různých evropských městech. Ulehčete si stěhování a získejte inspiraci díky tipům od místních. První zastávka, Barcelona!

Topics discussed