Práca v Kuala Lumpur

Nov 30, 2019

7 mins

Práca v Kuala Lumpur
author

Chcete objavovať Juhovýchodnú Áziu? Páči sa vám predstava túlať sa z jedného čarovného ostrova na druhý, prechádzať sa po chrámoch a sŕkať kokteily na strechách mrakodrapov? Toto mesto je presne pre vás! Kuala Lumpur je skutočné kozmopolitné mesto.

Ako vraví Mida Zantout, francúzska imigrantka, ktorá žije v Malajzii už tri roky: „Multikulturalizmus je súčasťou krajiny. Je všade okolo – v ľuďoch, v jazykoch, v jedle, v móde. Jete, čo chcete, a obliekate sa, ako chcete. Zahliadnete tu tradičné odevy, štýlové outfity, minišortky a mnoho iného. Tu sa nesúdi!“

Pracovný trh

S nezamestnanosťou len 3,3 % je Malajzia na tom očividne dobre a rýchlo sa vyvíja. Priemerný mesačný plat v Kuala Lumpur, kde nájdete väčšinu pracovných príležitostí, je okolo 1600 eur. Mladí malajzijskí absolventi univerzít majú plat okolo 400 – 600 eur mesačne. Mnohé medzinárodné firmy, ako napríklad Google, American Express, HP, IBM, Nestlé a Intel, majú sídla v Malajzii. Rozhodne tu nie je núdza o veľké firmy, ktoré hľadajú zamestnancov. Viac než 100 000 imigrantov v Kuala Lumpur potvrdzuje, že miestny trh práce víta cudzincov. Angličtina je najbežnejším hovoreným jazykom, takže je jednoduché komunikovať s ľuďmi v práci aj mimo nej.

V Malajzii rovnako bujnie fenomén startupov. Pochádza odtiaľto aj jeden unicorn startup (jednorožec – startup firma, ktorá má hodnotu vyše miliardy dolárov, pozn. prek.). Firma Grab je taxislužba a platforma poskytujúca služby áut (po veľkom boji odkúpili Uber v Juhovýchodnej Ázii). Alebo vyhľadajte mnohé coworkingové priestory, ktoré v Kuala Lumpur len prekvitajú: Common Ground otvorili v meste už deväť kancelárií a WeWork bude čoskoro medzi mnohými miestami pre coworking na zozname stránky Coworker. Mnoho dôležitých digitálnych konferencií, ako napríklad Wild Digital a TechinAsia Tour sa odohráva v Kuala Lumpur a priľahlých regiónoch. Miestne fondy pre rizikový kapitál stúpajú. V roku 2016 dosiahli 1,5 miliardy dolárov, čo je dvojnásobok hodnoty z roku 2006.

Sektory, v ktorých sa zamestnáva

Keďže sa malajzijská ekonómia plne rozvíja, takmer uplatnenie nájdete takmer v každom sektore. Tu je zoznam tých najrozšírenejších:
IT,

  • marketing a predaj,
  • financie a bankovníctvo,
  • centrá zdieľaných služieb,
  • e-commerce,

Korporátny život

Nielen sociálny, aj pracovný život v Malajzii je poriadne multikultúrny. Mnohí Malajzijčania sa zaraďujú najčastejšie do troch skupín: Malajzijčania, Číňania alebo Indovia. Toto rozdelenie je následkom toho, že okrem Malajzijčanov, alebo ako si oni sami hovoria “Bumiputra” (deti zeme), populácia pozostáva hlavne z tretej generácie prisťahovalcov z Číny a Indie. Tieto hlavné etnické skupiny, v kombinácii s ďalšími prítomnými národnosťami, vytvárajú živý kultúrny kotol. „Na mítingoch si často ani nevšimnete, že v jednej vete niekto zmiešal tri či štyri 4 jazyky!“ vraví Caroline Pierre, ktorá pracuje vo finančnom sektore a začala svoje malajzijské dobrodružstvo v roku 2011.

Aj keď je legálny limit pracovného týždňa šesť dní, väčšina firiem má tradičný rytmus osemhodinovej pracovnej doby od pondelka do piatku. Miestna pracovná kultúra je uvoľnená, tak si svoje voľno nezabudnite poriadne užiť. Malajzia je jedným z lídrov v štátnych sviatkoch. Počas roka ich má až jedenásť a k nim pripočítajte mnoho ďalších regionálnych sviatkov! Malajzijčania vidia kanceláriu ako miesto výmeny myšlienok. Pracovisko, aj keď je zamerané na produktivitu, je všeobecne veľmi priateľské prostredie. „Akoby nič nebolo problém! Malajzijčania sú veľmi priateľskí. Sú príjemní, radi spolupracujú a sú milí. V Malajzii je život ako dlhá pokojná rieka: hnevom nič nedosiahnete. Ľudia vám nebudú rozumieť a vy sa nepohnete z miesta!“ vraví Zantout.

„Na mítingoch si často ani nevšimnete, že v jednej vete niekto zmiešal tri či štyri jazyky!“ Caroline Pierre, Francúzska , ktorá žije v Malajzii

Komu Kuala Lumpur vyhovuje?

Ako celá Malajzia a jej obyvatelia, aj Kuala Lumpur je zmesou starých, zubom času ohlodaných štvrtí a ultramoderných mrakodrapov. Výsledkom je autentická atmosféra, ktorá je trochu chaotická, ale priestranná a plná zelene.

Vďaka množstvu parkov (aj priamo v centre je hlavný park KLCC, priamo pred vchodom slávnej dvojice mrakodrapov Petronas) nemusíte chodiť ďaleko, aby ste si oddýchli na čerstvom vzduchu. Hneď vedľa miestneho vtáčieho parku (Bird Park) je botanická záhrada Perdana. Je veľká a celkom jednoducho sa k nej dostanete mestskou hromadnou dopravou alebo rýchlou jazdou cez aplikáciu Grab. V blízkosti mesta je aj niekoľko horských turistických chodníkov, ktoré ponúkajú množstvo výhľadov na džungľu a vodopády. Strávte noc v Bukit Tabur, 20 minút od centra mesta. Po dvoch hodinách rýchlej chôdze sa ocitnete na mieste s neprekonateľným výhľadom na Kuala Lumpur na jednej strane a malajzijským vidiekom na druhej. Alebo si urobte vychádzku medzi korunami stromov po visutom chodníku FRIM (Forest Research Institute Malaysia – Inštitút Malajského Lesníckeho Výskumu), ktorý je tiež len 20 minút od centra mesta.

Žiadny článok o Malajzii by nebol úplný bez zmienky o množstve čarovných ostrovov. Všeobecne sú ľahko prístupné lietadlom (doletíte tam za hodinu) alebo autobusom (5 až 7 hodín). Keď vystúpite, čaká vás ešte pár minút v motorovom člne. Najznámejšie sú ostrovy Perhentian, ale oplatí sa navštíviť aj Redang, Tioman a Langkawi. Potápačom sa bude páčiť na ostrovoch Mabul a Sipadan. Sú známe tým, že v ich okolí sa nachádzajú jedny z najkrajších potápačských destinácií na svete.

Kuala Lumpur je ideálnym štartovacím miestom na výlet po celej Juhovýchodnej Ázii. Ako vraví Lucile Roudenkoff, ktorá sa do Kuala Lumpur presťahovala na začiatku roku 2018: „Malajzia je srdcom Juhovýchodnej Ázie a Kuala Lumpur je centrálou AirAsia, regionálnej nízkonákladovej aerolinky. Za menej ako 70 € sa za dve hodiny môžete ocitnúť v Bangkoku, pri chráme Angkor Vat alebo na Bali!“

„Malajzia je srdcom Juhovýchodnej Ázie a Kuala Lumpur je centrálou AirAsia, regionálnej nízkonákladovej aerolinky. Za menej ako 70 € sa za dve hodiny môžete ocitnúť v Bangkoku, pri chráme Angkor Vat alebo na Bali!“ Lucile Roudenkoff, pôvodom z Francúzska

Pozitíva

  • Neuveriteľne pohodlný život, vďaka teplému podnebiu po celý rok, s teplotami medzi 25 – 35 °C. Občas chýba čerstvý vzduch, ale všetci majú klimatizáciu.
  • Skvelý pomer ceny a kvality ubytovania v hlavnom meste.
  • Výborne situovaná centrálna metropola, ktorá umožňuje víkendové výlety do okolia, alebo len oddych na nádherných plážach.
  • Jedlo nie je drahé a je rôznorodé. Vaše chute určite uspokojí autentická čínska či indická gastronómia, ako aj mnoho ďalších medzinárodných kuchýň a lahodných jedál.
  • Skvelá komunita prisťahovalcov, ktorá zjednodušuje stretávanie nových ľudí. Malajzijská kultúra je vrúcna a cení si priateľskú výpomoc.
  • Mesto je veľmi bezpečné, takže je príjemné prechádzať sa len tak po okolí bez zbytočných obáv.

Negatíva

  • Bez poriadnej snahy je ťažké nájsť si skutočných miestnych priateľov.
  • Platené voľno je maximálne 12 dní, aj keď sa môže zvýšiť až na 21 dní. Závisí to od vášho postavenia vo firme (môže to byť predmetom dohody).
  • Firemné zdravotné poistenie nepokrýva vždy všetky vaše náklady, takže je dôležité skontrolovať všetky detaily dostupného pokrytia.

Informácie o potrebnom rozpočte

Nájom

Je jednoduché nájsť tu bývanie v rôznych cenových kategóriách a štýloch. V rušnej štvrti Bukit Bintang žije väčšina prisťahovalcov. Za 300 € mesačne si môžete prenajať vlastnú izbu s kúpeľňou vo veľkom a plne vybavenom spoločnom byte. Mimochodom, už sme spomínali, že tieto byty sú často v centre, v moderných budovách s bazénom a posilňovňou? Ak sa plánujete usadiť, je tu Mont Kiara, rodinnejšia štvrť v blízkosti mnohých škôl. Nachádzajú sa tam byty, ktoré sú vhodné pre rodiny, s tromi až štyrmi izbami, a za rozumné ceny. Dobrým kompromisom medzi týmito dvoma štvrťami je štvrť Bangsar, ktorá je pokojnejšia než Bukit Bintang, ale stále živelná a v blízkosti centra. V centre (KLCC) nájdete mrakodrapy a, ako bolo spomenuté vyššie, slávnu dvojicu mrakodrapov Petronas.

Bývanie, ktoré si prenajmete, môže byť prázdne, alebo vybavené. Budete musieť podpísať nájomnícku zmluvu aspoň na 12 mesiacov. Zaplatíte kauciu v hodnote dvoch nájmov a nájom zaplatíte vždy na začiatku mesiaca. Stránky iproperty a propertyguru sú plné rôznych ponúk od realitných agentov. Tých zastihnete kedykoľvek a dohodnú s vami nielen obhliadku priestorov, ale zároveň vám pomôžu aj s administratívnymi procesmi. Platforma Airbnb je už rozšírená aj v Malajzii a poskytuje dočasné riešenie, aby ste získali dostatok času na vybavenie všetkých potrebných záležitostí pri hľadaní trvalejšieho bydliska!

Doprava

Dve hlavné formy prepravy sú Grab a metro, ktoré je dobre organizované a relatívne lacné (cca 0,50 € za lístok). Taxislužba Grab stojí približne 2 eur za priemerne dlhú cestu, takže je táto služba využívaná často.

Samozrejme, môžete si požičať auto alebo motorku (benzín je tu lacný – stojí menej než 0,50 € za liter). Naopak, kúpa auta však pre vysoké dane za dovoz vozidiel už taká lacná záležitosť nie je. O doprave vie svoje aj Lucile Roudenkoff: „V Malajzii by ste sa nemali ponáhľať, a už vôbec nie v aute. Doprava sa rýchlo môže zmeniť na nočnú moru, najmä ak prší a všade sú kolóny. Časom si však na to zvyknete a prestanete sa stresovať!“

„V Malajzii by ste sa nemali ponáhľať, a už vôbec nie v aute. Doprava sa rýchlo môže zmeniť na nočnú moru, najmä ak prší a všade sú kolóny. Časom si však na to zvyknete a prestanete sa stresovať!“ Lucile Roudenkoff, pôvodom z Francúzska

Zdravie

Malajzia má výborné zdravotníctvo za rozumné ceny, takže čo sa týka poistenia, môžete si vydýchnuť. Nemocnice, ordinácie všeobecných lekárov aj špecializovaných odborníkov (ako napríklad zubárov) majú vždy kompetentných ordinujúcich lekárov. Zistíte, že mnohí majú diplomy z prestížnych britských univerzít a úroveň vybavenia nemocníc pripomína hotel!

Internet a mobilné telefóny

Za 35 eur mesačne si zabezpečíte veľmi kvalitné pripojenie. Čo sa týka mobilného internetu, žiaden stres. Svoje obľúbené aplikácie môžete používať za 10 eur mesačne.

Mena

V čase písania tohto článku má euro hodnotu 4,6 malajských ringgitov a ide o relatívne stabilnú menu.

Informácie o vízach

Na prácu v Malajzii potrebujete víza od svojho zamestnávateľa. Môže to byť zdĺhavý proces, ale mnohí zamestnávatelia majú špeciálny MSC status a môžu ponúkať neobmedzený počet víz. Vybaviť si ich je preto pomerne jednoduché. Stačí, ak im dodáte len potrebné dokumenty. Všetky dôležité informácie sú prehľadne dostupné na tejto stránke pre prisťahovalcov. Organizácie ako IOTA môžu firmám pomôcť s administratívnymi záležitosťami.

Ak ste riadne platili miestne dane, zarábate viac než 15 000 ringgitov mesačne (3200 eur), čo je priemerný plat skúsených manažérov, po dvoch rokoch môžete požiadať o dlhodobé víza (v kontraste k vízam priradeným špecifickým zamestnávateľom). O tieto víza sa dá následne opätovne požiadať len raz.

Keď vám pridelia svoje vlastné víza, je jednoduché zaobstarať pre vášho manžela/manželku a/alebo deti rodinné víza, alebo „závislé priepustky“.

Na záver ešte pár slov od Pierre, ktorá opisuje svoj čas strávený v Kuala Lumpur: „Môcť sa rozvíjať v takej bohatej a rôznorodej kultúre, akou je Malajzia, ma naučilo mnohým veciam. Otvorenosť, ktorú som si osvojila, aby som sa prispôsobila novým spôsobom práce a života, je neoceniteľnou výhodou, ktorá so mnou už ostane navždy. Množstvo cestovateľských možností tiež prispelo k predĺženiu môjho pobytu v Malajzii, pretože je tu také jednoduché stráviť víkendy na neuveriteľných miestach a objavovať nové kultúry. Jedinou nevýhodou je jedlo, ktoré je také rôznorodé a dostupné, že to môže zanechať vážne následky na vašej diéte. Našťastie vám teplo pomôže vypotiť všetko, čo je navyše!“

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed