Práca v Amsterdame

Dec 05, 2019

6 mins

Práca v Amsterdame
author
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

V hlavnom meste Holandska sa stále niečo deje! V prístave sa to hemží pracovnými ponukami na plný úväzok, malebnými kanálmi a životaschopnou kozmopolitnou populáciou. Skôr ako sa pustíte do práce, vydýchnite si. Väčšinu driny hľadania nového domova sme urobili za vás. Ostáva si už len pripiť na hladký presun života do Holandska!

Pracovný trh

S nezamestnanosťou nižšou než 4 % je Holandsko pomaly, ale isto na ceste k dosiahnutiu stopercentnej národnej zamestnanosti. A keďže Amsterdam v centre diania, nájsť si tu prácu je veľmi jednoduché. Nemusíte sa ani dopredu naučiť jazyk, ale aspoň náznak túžby naučiť sa holandsky a integrovať sa do firmy a holandskej spoločnosti vám zabezpečí extra body na pohovoroch.

Berte do úvahy, že sa od vás bude očakávať prijateľná úroveň angličtiny: musíte byť schopní pracovať a plynulo komunikovať so svojimi kolegami. V skutočnosti je viac než 50 % populácie zo zahraničia, takže je veľmi pravdepodobné, že nebudete jediným cudzincom vo firme! Nie je náhoda, že medzinárodné spoločnosti ako Netflix, Tesla a Uber si zvolili práve toto mesto pre svoje európske centrály. Vyberte si!

Podnikateľské prostredie

Pokiaľ sa orientujete na kultúru startupov, v Amsterdame ich nájdete plno. Holandské hlavné mesto nepriamo prosperuje vďaka brexitu. V marci 2019 sa sem z Londýna presunula Európska lieková agentúra (EMA) a posilnila tak prítomnosť medtech (zdravotnícke technológie) v hlavnom meste. Holandsko sa v skutočnosti plánuje sústrediť na vývoj sociálnych technológií. V septembri 2018 Bas Beekman, riaditeľ StartUpAmsterdam (podporný program rozvoja miestnych startupov) uviedol pre Wired UK: „Sociálny vplyv technológií bude kľúčovou témou nasledujúce dva roky.“ A Amsterdam je pripravený. Len sa pozrite na obrovský incubator B. alebo Ace Venture Lab, urýchľovač vedy a high-tech startupov. Nezabudnite ani na The Start-Up Orgy, populárny coworkingový a networkingový priestor.

Kľúčové pracovné oblasti

Korporátny život

Maximálna pracovná doba je 45 hodín týždenne, ale zriedkavo sa stretnete so zmluvou, ktorá by presahovala 40 hodín týždenne. Uprednostňujú sa kratšie pracovné týždne, najmä štvordňové (35 hodín). To umožňuje zamestnancom užívať si voľný čas, chodiť do večerných škôl alebo venovať sa dobrovoľníckej činnosti. Môžete dať zbohom nadčasom, v krajine goudy nie sú vôbec kultúrnou normou. Legálne môžete pracovať až 12 hodín za zmenu, ale pravdepodobne budete pracovať osem hodín denne s krátkou pauzou na obed. Dlhé obedy neprichádzajú do úvahy. Ľudia často zhltnú sendvič alebo šalát, zatiaľ čo sa bavia s kolegami, a hneď potom sa vracajú do práce. Sven, ktorý prišiel do Amsterdamu v roku 2018 za prácou vo finančných technológiách, opisuje pracovnú atmosféru ako uvoľnenú s trochou mikromanažmentu, ale dodáva, že „už po prvom dni máte kopu zodpovednosti a musíte byť pripravení na to zvládnuť nielen úspech, ale aj zlyhanie.“

Pozitíva

  • Bicykle sú uprednostňovaným spôsobom prepravy. Preriedená premávka aj smog robia z mesta príjemné prostredie na život.
  • Vitajte v liberálnej krajine. Holandsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá legalizovala homosexuálne manželstvá.
  • Vláda toleruje predaj marihuany v kaviarňach. Holandsko je čoraz bližšie k legalizácii pestovania marihuany.
  • Ženy môžu využiť 16 týždňov materskej dovolenky), počas ktorých matka dostáva svoj plat v plnej výške (obmedzený na 203,85 € na deň).

Negatíva

  • Často prší a v zime je veľmi sychravo. Amsterdam preto nie je mesto, kde sa ktovieako opálite.
  • Čerství otcovia dostávajú len jeden týždeň otcovskej dovolenky.
  • Holandsko má len 8 národných sviatkov a minimálny počet dní dovolenky ročne je 20. Zamestnávatelia vám však zvyčajne ponúknu v zmluve viac.
  • Kuchyňa je miestna, ale stravovanie nie je veľmi pokojné. „Holanďania nanešťastie uprednostňujú jesť rýchlo a efektívne,“ priznáva Sven.

Komu sadne Amsterdam?

Amsterdam je európske mesto vybudované pre ľudí. Podľa Svena je tu všetko v rovnováhe: „Mesto je živé a pokojné zároveň. Ak si chcete vyraziť, vydáte sa do centra mesta s priateľmi. Ak chcete byť osamote, môžete sa vydať do jedného z mnohých parkov.“ Je to miesto, kde nájdete minimum nevýhod a všetky výhody veľkomesta: reštaurácie, kluby aj koncerty. Sven pokračuje: „Doprava je jednoduchá a cestovanie vám nikdy nezaberie veľa času.“ Môžete si užívať bohatú kultúrnu ponuku holandského hlavného mesta, ako je napríklad Van Gogh Museum, národné múzeum Rijksmuseum, Rembrandt House Museum a, samozrejme, prehliadku v pivovare Heineken.

Dominuje tu kultúra oddychu. Holanďania sú veľmi aktívni. Často navštevujú vegánske reštaurácie a útulné kaviarne, ktoré ladia s mestskou architektúrou. Je rovnako jednoduché získať tu nových priateľov. Holanďania sú priateľskí a radi sa rozprávajú s cudzincami na ulici. „Mesto je neuveriteľne multikultúrne,“ vraví Sven. „Všetci hovoria anglicky.“

Amsterdam je zároveň ako stvorený na rýchle európske dobrodružstvá. „Schiphol je tretie najfrekventovanejšie letisko v Európe a mnohé nízkonákladové letecké spoločnosti odtiaľ organizujú svoje lety,“ dodáva. Pre tých, čo radšej ostávajú nohami pevne na zemi, je tu veľké množstvo vlakových spojov: prepravcovia Thalys, Eurostar a aj vlaky ICE majú zastávku aj v hlavnom meste Holandska.

Praktické informácie

Nájom

Amsterdam je malé mesto a je ôsme najdrahšie na bývanie v Európe. Na počet obyvateľov pripadá len málo dostupných obydlí. Pripravte sa preto rýchlo skočiť po ponuke, ktorá vás zaujme. Začnite hľadať hneď ako prídete, pretože vlastníci na vás čakať nebudú. Ceny nájmu sú porovnateľné s Parížom (od 1100 € za plne vybavenú garsónku, po 2000 € za väčší byt s nábytkom). Ako v mnohých iných mestách, aj tu platí priama úmera: čím ďalej ste od centra, tým nižšie sú ceny. Nájmy za izbu začínajú už od 500 eur mesačne. Nemusíte sa obávať papierovačiek: aby sa prenajímateľ presvedčil o vašej spoľahlivosti, postačí mu jeden doklad o výške vášho príjmu.

Uistite sa, že na byt je možné dostať burgerservicenummer (tzv. BSN, čo je holandské číslo sociálneho poistenia, alebo občianske číslo). Na jeden byt je ich povolený len obmedzený počet. Ak sa plánujete presťahovať s partnerom alebo so spolubývajúcim, opýtajte sa na možnosti v agentúre alebo majiteľa obydlia predtým, než podpíšete zmluvu. Aby ste spĺňali požiadavky, ubezpečte sa, že hľadáte prenájom (a nie spoločný podnájom), ktorý vám vydrží relatívne dlho (aspoň rok). Požadovaná minimálna dĺžka nájmu by mala byť špecifikovaná v zmluve.

Zdravie

Je na vás, či si zabezpečíte zdravotné poistenie, ktoré budete platiť každý mesiac. Na výber ich je mnoho, ale platí, že čím viac si zaplatíte, tým lepší prístup budete mať k dodatočnej starostlivosti, ako je napríklad očný lekár, alebo gynekológia. Tu nájdete stránku, ktorá porovnáva rôzne možnosti holandskej zdravotnej starostlivosti. Pozor: musíte platiť poistenie za každý mesiac, ktorý ste v krajine strávili (podľa vášho BSN), a to vrátane mesiacov predtým, než ste poistenie začali platiť. Nestrácajte čas!

Doprava

Ak sa rozhodnete využívať mestskú hromadnú dopravu, investujte do znovunabíjateľnej karty OV, ktorú môžete vlastniť anonymne, alebo si ju dať vyhotoviť na svoje meno. Karta samotná vás vyjde na 7,5 € a je dobíjateľná. Platíte za počet prejazdených kilometrov, nech už využijete akýkoľvek dopravný prostriedok: električku, metro, alebo autobus. Tento systém platí v celej krajine a je to naozaj jednoduché! Nanešťastie, cena za kilometer nie je všade rovnaká, takže si overte ceny pri každej jazde.

Odporúčame však to, čo robia miestni: jazdite na bicykli. Nanešťastie zistíte, že bicykle v Amsterdame dlho nevydržia, pretože majú seriózny problém s krádežami. Buďte preto pripravení na investíciu do kvalitného zámku na bicykel. Ak sa rozhodnete pre bicykel z druhej ruky, overte si predajcu a vyhnite sa kúpe kradnutého bicykla. Keď už budete mať svoj, registrujte ho na Paravol. Vďaka tejto aplikácii ho v prípade krádeže lokalizujete. Môžete rovnako zvážiť investíciu do nového smart bicykla od amsterdamskej spoločnosti Van Moof. Bicykel vám predajú so zabudovaným systémom proti krádeži a sledovacím zariadením. Ak nestojíte o takú investíciu, prenájom bicyklov je jednoduchý a ceny sa pohybujú od 16,50 € do 19,50 € mesačne. Než vyrazíte do ulíc, budete potrebovať rýchlokurz v brzdení. Dajte si pozor na motorky, ktoré majú tiež povolenie jazdiť na cyklistických cestách.

Internet a mobilné telefóny

Môžete si vybrať z množstva operátorov. Ponuky začínajú už od 9 eur mesačne. Vyberte si podľa toho, ktorý vám najviac vyhovuje! Pre wifi box si najprv skontrolujte, aký kábel máte (telefónny, TV, optický), a potom si vyberte z programov, ktoré sa cenovo pohybujú medzi 30 € až 50 € mesačne.

Registrácia sociálneho poistenia

Vitajte v krajine efektívnej byrokracie. Administratívne procedúry prebiehajú vo všeobecnosti hladko, ale je potrebné dodržiavať niekoľko formalít. Ak chcete pracovať, otvorte si účet v banke, využite služby zdravotníckeho zariadenia (nahláste sa u všeobecného lekára alebo v nemocnici) a budete potrebovať aj svoje BSN. Nato potrebujete miestnu adresu (ako už bolo vyššie spomenuté, budete potrebovať ubytovaciu zmluvu uzavretú minimálne na rok). Potom sa vyberiete na radnicu. Podľa vašej individuálne situácie dostanete termín schôdzky o dva, alebo až o štyri týždne. Prineste si so sebou svoju nájomnú zmluvu, cestovný pas a rodný list, a do 15 minút dostanete svoje BSN!

Jediné, čo však potrebujete teraz, je letenka za sladkým životom do Amsterdamu. Úprimne, neveríme, že sa vôbec niekedy vrátite.

Preklad: Dorota Bachratá

Zdroj: Thomas Decamps

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed