10 rad k pohovoru na místo stážisty

Nov 05, 2020

5 mins

10 rad k pohovoru na místo stážisty
author
Cécile Pichon

Psychologue du travail, coach et consultante RH

Pohovor na pozici stážisty je pro řadu studentů a absolventů jakousi vstupní branou na trh práce a také první zkušeností s pracovním pohovorem. I když existují přirození talenti, kteří jsou na pohovorech v úplné pohodě, většina lidí propadá větší či menší nervozitě. Bylo by tedy poměrně troufalé spoléhat se u pohovoru pouze na svoji duchapřítomnost a schopnost improvizace. Pravda je totiž taková, že klíčem k úspěšnému pohovoru je důkladná příprava. A zde je 10 tipů, které vám s touto přípravou pomohou.

Připravte si o sobě proslov, kterým se prodáte

„Řekněte nám více o sobě.“

Je velice pravděpodobné, že vás na samotném začátku pohovoru náborový pracovník požádá, abyste se představili a řekli něco o sobě. To je vaše šance, protože i krátký souhrn zkušeností a vlastností, které vás vystihují, může být velmi efektivní. Nenechávejte nic náhodě a tento monolog si v každém případě připravte ještě před pohovorem tak, že se naučíte několik klíčových, úderných hesel a poznatků o tom, kdo jste, co děláte a jaké jsou vaše priority.

Tuto krátkou prezentaci si můžete přichystat v několika různých variantách. Vhodná délka proslovu se liší podle typu pohovoru – pro potřeby telefonního pohovoru vám postačí třicet vteřin až jedna minuta, u osobního pohovoru by monolog měl být o něco delší. Prezentaci si několikrát přeříkejte nahlas před zrcadlem nebo před kamarádem, abyste pak na samotném pohovoru působili přirozeně a sebevědomě.

Zjistěte si informace o dané společnosti

Tento krok je zcela zásadní. Pokud personalista uvidí, že jste si dali tu práci a předem si zjistili informace o jejich společnosti, nabydou dojmu, že máte o pozici i o danou firmu skutečný zájem.

Co byste si měli předem zjistit

  • Jak je společnost velká? Malá, mezinárodní? Má nějaké dceřiné společnosti?
  • Kdo firmu řídí?
  • Čím se firma zabývá? A ke kterému týmu byste se chtěli připojit?
  • Čím je společnost ve svém oboru unikátní?

Dohledejte si informace o lidech, se kterými se setkáte

Kdo s vámi pohovor povede? Jedná se o zástupce personálního oddělení? Nebo o vašeho případného manažera? Tyto informace si pokud možno zjistěte předem, protože když budete vědět, co očekávat, budete před pohovorem méně nervózní.

Když už znáte jména klíčových účastníků výběrového řízení, dohledejte si o nich informace. Podívejte se na jejich profil na LinkedIn. Možná tak získáte zajímavou informaci, jejíž znalost vás odliší od ostatních kandidátů. Můžete tak například zjistit, že váš potenciální vedoucí má podobný titul jako vy, nebo je členem stejného klubu či sdružení. Bojíte se, že se tito lidé dozví, že jste se dívali na jejich profil? Bez obav! Alespoň uvidí, že věnujete čas přípravě, a že máte tudíž o pozici skutečně zájem. A to je dobře.

Požadavky a očekávání společnosti

Co se požaduje po novém stážistovi? Když se budete dobře orientovat v tom, co inzerovaná práce vyžaduje, budete schopni akcentovat a lépe prodat relevantní vlastnosti. Pokud firma někoho hledá, znamená to, že jí něco schází a že něco potřebuje. Rozmyslete si, co můžete společnosti nabídnout. Věnujte dostatečnou pozornost popisu práce v inzerátu, a to i těm informacím, co jsou mezi řádky. Dobrý tip je také zjistit si na internetu dostupné obecné informace o dané pozici nebo o podobných pozicích. Případně pokud máte tu možnost, můžete vyzpovídat známé, kteří na obdobné pozici pracovali.

Jak se obléci

Co na sebe? Odpověď na tuto otázku nemusí být jednoduchá, ale musíte si ji rozmyslet a vyhnout se tomu, abyste si doma před zrcadlem na poslední chvíli zkoušeli deset různých outfitů a zbytečně se stresovali. Raději se zamyslete. O jakou firmu se jedná? Je to start-up, nebo nadnárodní konglomerát? Banka, nebo designérská agentura? Budete pracovat rukama, nebo se jedná spíše o kancelářskou práci? Je totiž třeba brát v potaz, že například zástupci firmy, kteří jsou v kontaktu s klienty a prezentují tak svým vzhledem celou společnost, musí dodržovat formálnější dress code než ostatní pracovníci.

Oblečte se co možná nejvhodněji vzhledem k nabízené pozici i k danému oboru. Pokud si nejste jistí, oblečte se tak, aby vám to osobně sedlo, ale zároveň neutrálně i elegantně. Zkrátka ve stylu „smart casual“. Firma ví, že když se hlásíte na pozici stážisty, jste absolvent nebo student. Využijte prvního pohovoru k tomu, abyste si povšimli, jak se na daném pracovišti lidé oblékají, a u případného dalšího kola pohovoru tak budete mít lepší představu o tom, co na sebe.

Dostavte se včas

„Pokud jdete přesně na čas, jdete pozdě.“

Toto rčení často není tak daleko od pravdy, především u velkých firem s korporátní kulturou. Tam je příchod přesně na čas považován za nezdvořilost. Vždy je lepší dorazit o něco dříve, a to platí i u pohovorů.

Pamatujte, že pozdní příchod na pohovor nepřipadá v úvahu. Je to skutečně hloupá chyba, která vás může z výběrového řízení diskvalifikovat, protože díky ní vypadáte nespolehlivě a neorganizovaně, nebo jako někdo, kdo o nabízené místo zas tolik nestojí.

Naplánujte si svoji cestu na místo pohovoru předem a počítejte i s možným zpožděním po cestě. Vždycky je lepší dorazit příliš brzy, dát si někde kávu a prostě chvíli počkat.

A pokud by se vám zkrátka celý plán z nějakého důvodu sesypal a vy byste bohužel pohovor nestíhali, určitě zavolejte předem, že máte zpoždění, než abyste bez předchozího ohlášení dorazili na místo pozdě.

Co s sebou

Neuškodí, když si s sebou vezmete svůj vytištěný životopis. V každém případě si nezapomeňte přinést něco, do čeho si budete moci dělat poznámky. Díky tomu nezapomenete důležité detaily a zároveň tím ukážete, že pohovor berete vážně. Do notesu na poznámky si také dopředu můžete pro sebe napsat několik poznámek, například jméno člověka, který s vámi má pohovor vést, nebo otázky, které mu chcete položit. Vyhnete se tak případným prodlevám a výpadkům paměti.

Připravte si odpovědi na klasické otázky

Jaké dotazy můžete během pohovoru očekávat? Některé se dají považovat za téměř nevyhnutelné a je potřeba se na ně předem připravit.

Personalistu nebo manažera, který s vámi pohovor povede, zajímají hlavně tři věci:

  1. Nabízíte to, co firma potřebuje? Snažte se ukázat, že umíte pracovat samostatně a že rozumíte tomu, co nabízená pozice vyžaduje, jaké z ní vyplývají pracovní povinnosti, co je potřeba za znalosti a dovednosti a co od stážisty očekává daný tým.
  2. Máte dostatečnou motivaci a budete pilný pracovník? Prokažte svoji motivaci a vysvětlete spojitosti mezi nabízenou pozicí a vašimi zájmy nebo studijním oborem.
  3. Najdete společnou řeč z logistického a časového hlediska? Mějte předem jasno v tom, jaké jsou vaše časové možnosti, jak dlouhou stáž si představujete, jestli máte případně zájem o plný úvazek a podobně.

K otázkám ohledně těchto tří bodů je dobré mít připravené odpovědi předem.

Připravte si otázky na konec pohovoru

„Chcete se na něco zeptat?“

Šance, že vám na konci pohovoru zástupce firmy tuto otázku položí, je asi 99%. Až se tak stane, neměli byste začít tápat, ale měli byste mít připraveno několik konkrétních, relevantních dotazů. Měli by to být dotazy na informace, které nejsou o firmě běžně dostupné, například na webových stránkách. A než tyto otázky na pohovoru položíte, je samozřejmě dobré si uvědomit, jestli už jste odpovědi na ně neslyšeli v průběhu předcházející konverzace, protože jinak by to mohlo vypadat, že jste nedávali pozor.

Abyste ukázali své odhodlání i určitou profesionální vyzrálost, zeptejte se na další postup v rámci výběrového řízení.

Napište děkovný e-mail

Nezapomeňte po absolvovaném pohovoru napsat člověku, který jej s vámi vedl, děkovný e-mail. Není totiž nikdy od věci se připomenout a tak trochu se odlišit od ostatních kandidátů. Můžete si dokonce ještě před pohovorem nastavit připomínku v kalendáři, abyste později na děkovný e-mail nezapomněli, až z vás po jeho absolvování opadne nervozita.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed