6 tipů, jak úspěšně zvládnout pohovor po telefonu

Apr 06, 2020

4 mins

6 tipů, jak úspěšně zvládnout pohovor po telefonu
author

Stále více náborových pracovníků poté, co ukončí předvýběr kandidátů na pracovní pozici na základě jejich CV, sáhnou po možnosti udělat další kolo výběrového řízení po telefonu. Teprve potom zvou úspěšné účastníky na pohovor tváří v tvář. Telefonní pohovory rostou na popularitě, ať už se jedná o stáž, nebo práci na plný úvazek, a děje se tak napříč všemi obory, včetně marketingu, finančnictví nebo dokonce technických oborů. Na to, abyste personalistu zaujali, máte zhruba patnáct až dvacet minut, a během této doby jim musíte dokázat, že zosobňujete přesně to, co hledají. V tomto článku vám Welcome to the Jungle pomocí šesti jednoduchých bodů ukáže, jak pohovor po telefonu co možná nejlépe zvládnout.

1. Nezvedejte telefon

Představte si tuto situaci: Hledáte práci a rozeslali jste životopisy na několik inzerátů. Čekáte, že se vám někdo ozve, a zničehonic vám zavolá neznámé číslo. Řeknete si, že by to mohl volat právě nějaký personalista! Nespěchejte. Když rovnou zvednete telefon, je možné, že prvních několik drahocenných minut zbytečně promarníte tím, že se budete snažit vzpomenout na popis nabízené pozice a na to, co daná firma vůbec dělá. Pohovor tak nezačne na zrovna nejlepších základech. Už jste telefon zvedli? Pak řekněte, že bohužel nemáte teď čas, zapište si jméno a kontaktní údaje náborového pracovníka a zeptejte se, kdy můžete zavolat zpátky. V ideálním případě nechte telefon zvonit a počkejte, až vám volající nechá zprávu v hlasové schránce nebo vám zašle sms, abyste zjistili, kdo vám to vlastně volal, z jaké firmy volající je a ohledně jaké volné pracovní pozice s vámi chtěl mluvit. V tomto případě je ale potřeba mít na paměti, že vámi nahraná zpráva, která se volajícímu automaticky před zanecháním hlasové zprávy přehraje, musí být nahrána vážně a profesionálně.

Poté věnujte čas a energii tomu, že si zjistíte a utřídíte všechny potřebné informace a že se tak co nejlépe připravíte na plánovaný telefonní hovor. Mějte po ruce své poznámky a najděte si tiché místo s dobrým pokrytím telefonním signálem. Před tím, než zavoláte zpět, relaxujte a psychicky se připravte na nastávající hovor. Bude to váš prvotní kontakt s danou společností, a musíte tedy docílit co možná nejlepšího prvního dojmu.

Jestliže už jste si s náborovým pracovníkem domluvili konkrétní čas, kdy pohovor po telefonu proběhne, buďte v daném čase plně připraveni a udělejte z hovoru v danou chvíli svoji absolutní prioritu. Pokud vám zástupce firmy nezavolá přesně v domluvený čas, zatím nic nepodnikejte. Teprve pokud jeho zpoždění přesáhne deset nebo patnáct minut, vezměte iniciativu do svých rukou a zavolejte mu sami. Tím ukážete, že jste pro nabízenou pozici dostatečně motivovaní.

2. Zaměřte se na své přednosti

To, že vám personalista zavolal, znamená, že už jste jej zaujali svým životopisem. Pravděpodobně je ale ve hře o nabízenou pracovní pozici několik dalších nadějných kandidátů a náborový pracovník od vás musí slyšet silné argumenty, aby vás viděl jako člověka, který se na danou práci hodí skutečně nejvíce. Když vám personalista volá, pravděpodobně má před sebou vaše CV, a vy mu tak nemusíte opakovat do detailu svou pracovní minulost. Raději vypíchněte klíčové body svého životopisu, které nejvíce souzní s danou společností a s nabízenou pozicí. Zároveň mějte na paměti, že to jsou často koníčky a zájmy, jako např. sportovní výkony nebo charitativní činnost, které kandidáty v pozitivním slova smyslu odlišují od ostatních. Zájmy totiž o lidech vypovídají minimálně stejně tolik, jako jejich kvalifikace nebo pracovní zkušenosti.

Oproti klasickému pohovoru tváří v tvář se u telefonátu personalista soustředí pouze a jenom na váš hlas. To znamená, že si bude detaily konverzace pamatovat o to více. Pokuste se docílit toho, aby si náborový pracovník při pokládání telefonu říkal: „Tak tohoto člověka chci poznat osobně.“

3. Vybavte se psanými poznámkami

Jednou z výhod telefonního pohovoru je, že nikdo nevidí, co při hovoru děláte. Proto můžete mít přímo před sebou všechno, co potřebujete. Je důležité u sebe mít svůj životopis, motivační dopis, seznam klíčových dovedností a úspěchů a popis práce, do kterého se můžete v rychlosti podívat a připomenout si očekávání a požadavky.

Měli byste si taky udělat rešerši dané společnosti a poznamenat si její hlavní aktivity, klíčové klienty a specifika, která vás osobně zaujala. Mějte tyto poznámky po ruce. Používejte je, ale nečtěte je. Váš projev musí znít přirozeně.

4. Poslouchejte a teprve potom odpovídejte

Ve stresových situacích mají lidé tendenci soustředit se hlavně na to, co sami říkají, a často mluví příliš rychle. Snaží se vyhýbat trapnému tichu a často zapomínají na to hlavní: a sice že pohovor má být hlavně dialog! I když je nesmírně lákavé reagovat na otázky hned, musíte personalistovi skutečně naslouchat, soustředit se a každou odpověď si řádně rozmyslet. Nesmíte v žádném případě skákat volajícímu do řeči, což je na poli komunikační etiky považováno za velkou hrubost. Ticho nemusí znamenat nic negativního. Pauzy dávají pohovoru jeho strukturu. Tím, že budete naslouchat okamžikům ticha v promluvě personalisty, budete dost možná schopni detekovat, co ho zaujalo a co by se o vás chtěl ještě dozvědět. Stejně tak budete moci poznat, kdy se náborový pracovník nudí, a budete tak moct přejít k dalšímu tématu nebo změnit svůj přístup.

Naslouchat také znamená být aktivní, zajímat se o druhého člověka a pokládat doplňující otázky. Své dotazy si předem připravte. Úkolem personalisty je mimo jiné přesvědčit vás o atraktivitě nabízené pozice, proto byste měli využít příležitosti a informovat se o všem, co vás zajímá, abyste poté mohli udělat skutečně zasvěcené rozhodnutí.

5. Nechte svůj hlas, aby vyzařoval sebevědomí

Ve chvíli, kdy jste na telefonu, jsou vašimi hlavními nástroji váš hlas a váš celkový zvukový projev. Není nic horšího, než když musíte ze sluchátka poslouchat nevýrazný, monotónní hlas. Máme pro vás malý tip: víte, že gestikulace a výrazy obličeje ovlivňují barvu vašeho hlasu? Je nesmírně důležité, abyste se chovali stejně jako u pohovoru tváří v tvář. Pokud sedíte, sedněte si rovně, jako byste se skutečně nacházeli naproti personalistovi. Pokud se hrbíte schoulení někde na gauči, projeví se to i na vašem hlase! Použití sluchátek vám může pomoci, protože vám zůstanou volné ruce na gestikulaci a na zapisování poznámek.

Budete působit sebevědomě, pokud zachováte klid, budete dělat krátké pauzy, a dáte tak svému projevu určitý rytmus. Snižujte a zvyšujte hlasitost a sílu svého hlasu podle potřeby. Snažte se dobře artikulovat a mluvte jasně a dostatečně důrazně, abyste na personalistu zapůsobili jako sebevědomý a profesionální kandidát.

Víte, že úsměv je přes telefon slyšet? Využijte toho a usmívejte se. Cokoliv, co řeknete s úsměvem na rtech, bude znít o to pozitivněji.

6. Zamyslete se nad tím, jak konverzaci ukončíte

Na konci vždy musíte personalistovi poděkovat a zeptat se na další kroky, které budou následovat. Pokud je to možné, zakončete vaší konverzaci pozitivně nebo se pokuste podnítit zvědavost daného náborového pracovníka. Nechte si na konec pohovoru nějakou nečekanou informaci. Znáte třeba někoho v dané firmě? Potkali jste se už s daným personalistou někde na konferenci? Vaše poslední slova budou náborovému pracovníkovi ležet v hlavě ještě dlouho poté, co zavěsíte, a proto si připravte úderné a zajímavé ukončení konverzace.

Nezapomeňte také následně zaslat děkovný e-mail, díky kterému personalistovi ukážete, že máte o práci skutečně zájem. Nezapomeňte v e-mailu zmínit svou ochotu se s náborovým pracovníkem setkat osobně. Věříme, že s našimi tipy se do této fáze pohovoru opravdu dostanete.

Přeložil Matěj Moravec

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed