Ako na pohovore očariť svojím hlasom?

Nov 11, 2020

3 mins

Ako na pohovore očariť svojím hlasom?
author
Sherina Berreby

Journaliste

Postarali ste sa o výber svojho oblečenia, prepracovali ste svoj prejav do posledného detailu, pozisťovali ste informácie o firemnej kultúre a popise práce, ale zabudli ste na nástroj, ktorý vám môže byť viac ako užitočný: váš hlas. V dobe, keď všade pribúdajú telefonické a videokonferenčné rozhovory, hlas sa nachádza v centre pozornosti a je pripravený všetkých uchvátiť. Verbálne a paraverbálne prvky (ticho, tóny, rôzne modulácie hlasu…) jemne odkrývajú vašu osobnosť i emócie a dokážu navodiť pocit spoluúčasti, či už face-to-face, alebo na diaľku. Zistite, ako vystúpiť z radu vďaka podceňovanej sile svojho hlasu.

Neznáma sila hlasu

Liek na fyzickú absenciu

Margaux Lefebvreová, školiteľka v oblasti komunikácie, hovorí, že „obraz, ktorý o sebe počas komunikácie vytvárame, závisí, samozrejme, od obsahu vypovedaného, ale aj od reči tela a hlasu.“ Podľa odborníčky na hovorené slovo je dôležité ovládať svoj hlas, ktorý musí byť sluhom našich slov, nie ich pánom. „O to viac to platí pri komunikácii na diaľku, cez telefón. Pri absencii fyzična sa hlas stáva oveľa dôležitejším zdrojom informácií, lebo hoci je počas videokonferencie telo prítomné, vystupuje tu v akejsi ‘degradovanej’ a ‘nekompletnej’ verzii.“ Počas videokonferencie sa reč tela nemá šancu prejaviť. To je dôvod, prečo je dôležité venovať sa spôsobu, akým sa človek vyjadruje.

Výklad emócií

Kto doteraz prostredníctvom jednoduchého „Haló?“ neodhadol náladu svojho komunikačného partnera? Hlasom dokážeme vyjadriť množstvo druhov emócií. V hneve sa naše srdce a dýchanie zrýchľujú, hlas sa chveje, tok slov sa zrýchľuje, hlas znie rozrušene. Ak sme smutní, máme v hrdle guču (ako v tej metafore) a náš mozog prostredníctvom blúdivého nervu sťahuje hrtan, čím sa sťažuje naše dýchanie. Rovnako sa pod vplyvom stresu stiahnu dva svalové pásy umiestnené nad hlasivkami. Preto musíme svoj hlas dokonale ovládať, inak začne on ovládať nás. Margaux Lefebvreová trvá na sugestívnej sile hlasu: „Hlas prejavuje naše nadšenie, záujem, vážnosť… Rozhodnutie niekoho zamestnať je však rovnako emotívnym, ako i racionálnym rozhodnutím.“

Zvýraznenie prejavu

Nie sme roboti, prečo by sme sa mali vyjadrovať monotónne? Rozprávanie príbehu bez emócií je fádne. Bez preháňania a prispôsobovania sa komunikačnému partnerovi radšej trénujte, aby ste svojím hlasom vyjadrili svoju energiu, skutočnú hnaciu silu, ktorá oživí vaše posolstvo. „Emócia nie je vaším nepriateľom, naopak, vášmu hlasu dodá intonáciu, pestrosť, a teda aj ‘živý’ charakter,“ zdôrazňuje Margaux Lefebvreová.

Priestor pre vyjadrenie entuziazmu a motivácie

Viete o tom, že úsmev počuť? Úsmev dokážeme vycítiť či už cez telefón, video, alebo face-to-face (aj s rúškom). Váš komunikačný partner aj bez pohľadu na váš výraz zistí, či sa hneváte alebo ste vysmiati od ucha k uchu. Ak urobíte počas prejavu chybu, môžete to napraviť hravou moduláciou svojho hlasu, čím prekryjete prípadné jazykové nedostatky. Nadšenie sa prejaví aj prostredníctvom tónu a dynamiky vášho hlasu. Takto pridáte prejavu intenzitu a ukážete, že ste motivovaní.

Hlas: náš hudobný nástroj

Spomaľte tempo

Častou chybou je nechať prúdiť tok slov, v ktorých sa personalista utopí. Rýchlym rozprávaním si ventilujeme nervozitu, akoby nás niečo v našom vnútri nútilo skracovať danú chvíľu. Namiesto toho sa pohodlne usaďte a ticho si precvičte, čo chcete povedať. Ak chcete predviesť chytľavý prejav, spomaľte tempo. Toto predsa nie sú preteky.

Zvýraznite pauzy, aby ste vynikli

Často sa bojíme ticha a náhlime sa ho nesprávne vyplniť slovami „hm, takže, vlastne“. Namiesto toho môžete svoj prejav prerušiť krátkym tichom po ukončení dôležitej vety. Toto poskytne vášmu komunikačnému partnerovi čas na pochopenie a zapamätanie si významu vašich slov. Pauza bude tiež skvelým priestorom pre nadýchnutie sa. Pamätajte, nejde o monológ. „Ticho poskytuje priestor vášmu komunikačnému partnerovi,“ pripomína odborníčka.

Dýchajte zhlboka. Tak prejavu dodáte farbu a rytmus

Uponáhľaný, monotónny a trhaný tok slov? Liekom na tieto nedostatky môže byť kontrola dýchania. Vaše držanie tela vplýva na prísun vzduchu, dávajte si teda pozor, aby sa vám dobre dýchalo. Preto je potrebné stáť vzpriamene, mať ramená uvoľnené a otvorený hrudný kôš. V tomto postoji dýchajte zhlboka a do brucha. Rozsah a farba hlasu závisí aj od dýchania cez brucho, keď vzduch napĺňa dolnú časť pľúc.

Umenie hlasu: artikulujte

Artikuláciou k prilákaniu pozornosti

Ak budete miešať slová, personalista bude musieť natŕčať uši, čím sa bude namáhať a unaví sa už na začiatku vášho pohovoru. Aby ste sa vyhli premene pohovoru na čítanie z pier, snažte sa správne vyslovovať. Ak neartikulujete, často je to spôsobené tým, že máte príliš stisnuté zuby, a znie to, akoby ste správu zo seba nechceli dostať von. Dá sa to však prekonať. Vložte si ceruzku medzi zuby a snažte sa zo seba dostať samohlásky a spoluhlásky. To vás prinúti otvoriť ústa a uvoľniť reč.

Nechajte svoj hlas počuť

Aj tenký hlások, ktorý znie, akoby chcel vyjadriť „Nechcem vás vyrušovať…“, sa musí dokázať presadiť. Vyvarujte sa príliš slabému hlasu a šomraniu si pod nosom, pretože by ste sa v očiach komunikačného partnera mohli javiť ako niekto, kto nie je o obsahu vypovedaného sám presvedčený. Ak chcete byť vypočutí, využite svoj hlas. To neznamená, že budete kričať, ale budete hovoriť dostatočne nahlas, jasným a zreteľným hlasom. Takto preukážete svoje sebavedomie, svoju snahu a budete vypočutí, čo nie je na škodu, ak sa personalistu snažíme presvedčiť o svojej legitimite a získať pracovné miesto. Ak vám všetky tieto tipy pomôžu stať sa výrečným kandidátom schopným plynule rozprávať, odborníčka na hovorené slovo pripomína, že najdôležitejšie je nájsť svoj vlastný hlas: „Buďte sami sebou! Hovorte svojím vlastným spôsobom, buďte originálni! Nemyslite si, že existuje iba jeden spôsob, ako dobre používať hlas.“

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.