Co dělat, když máte pochybnosti, zda bylo vaše nové zaměstnání ta správná volba

Aug 18, 2020

6 mins

Co dělat, když máte pochybnosti, zda bylo vaše nové zaměstnání ta správná volba
author
Ingrid Dupichot

Freelance Content Writer

Připadalo vám, že se na vás usmálo štěstí a že jste získali práci snů, ale po nástupu do nového zaměstnání jste dospěli k nepříjemnému zjištění, že skutečnost je jiná? Získat práci, která vám bude plně vyhovovat, není vůbec jednoduché. A to platí jak u čerstvých absolventů, tak i u zkušených pracovníků s mnohaletou praxí. Je totiž téměř nemožné dopředu vědět, jestli je nabízené místo pro vás ta správná volba, a hodnotit můžete až poté, co nastoupíte. A pokud je skutečnost podstatně horší, než jak jste si ji představovali, znamená to pochopitelně velké zklamání. Někteří lidé tuto situaci řeší tak, že dají výpověď a přejdou do jiné společnosti. A někteří lidé se dokonce rozhodnou začít pracovat ve zcela jiném oboru.


Co máte dělat, když nejste spokojeni u svého nového zaměstnavatele? Welcome to the Jungle vám přináší několik rad, jak zvládnout tuto složitou situaci a jak pracovat s pochybnostmi, které o svém novém zaměstnání máte.

Osm otázek, které byste si měli položit a které vám pomohou vyhodnotit, jestli jste při volbě nového zaměstnání udělali dobře, nebo ne

  1. Jaké každodenní úkony bych chtěl dělat? Hledám pozici, jejíž zaměření je všeobecné, specializované, technické, kreativní, administrativní, provozní, nebo třeba strategické?
  2. Mám nějaké požadavky, přes které nejede vlak? Nesnesl bych například prodej po telefonu nebo samotu v kanceláři?
  3. Co se chci naučit? Jaké schopnosti bych chtěl získat nebo v čem bych se chtěl zlepšit?
  4. Jaká je firemní kultura dané společnosti? Je vize celé firmy spíše krátkodobá, střednědobá, nebo dlouhodobá? A odpovídá tato vize tomu, co hledám já?
  5. Jaké procesy a metody se používají v mém týmu a jaký styl řízení se ve firmě uplatňuje na úrovních vedení týmů, řízení jednotlivých oddělení a managementu celé společnosti?
  6. Jak je firma velká a jak investuje do rozvoje?
  7. Jaké je obecně pracovní prostředí v dané společnosti? Jaká je na pracovišti atmosféra a jak je vybaveno? Čelí týmy a pracovníci velkému tlaku?
  8. Jak důležitou roli u mě hrají peníze? Jaké benefity firma nabízí? Jaké mám v dané společnosti reálné možnosti kariérního postupu?

Jak byste měli se svými pochybnostmi naložit?

Zhluboka se nadechněte a v klidu se nad situací zamyslete

Vaším prvním krokem by mělo být na chvíli se zastavit a podívat se na celou věc z nadhledu. Důkladně se nad svou situací zamyslete, položte si klíčové otázky a sami si je zodpovězte. Mějte na paměti, že podle posledních průzkumů opouští v České republice nové zaměstnání ještě ve zkušební době 17 % pracovníků. Pokud tedy máte o svém novém zaměstnání pochybnosti, nevěšte hlavu a vzpomeňte si, že zdaleka nejste jediní. To, že si na nové prostředí na začátku nějaký čas zvykáte, je také zcela normální – vždy chvíli trvá, než se vaše vztahy s novým pracovištěm, pracovními povinnostmi a kolegy usadí.

Ne vždy je chyba na vaší straně. Když nastoupí nový pracovník, zvláště pokud se jedná o novou pozici, je to často i zaměstnavatel, kdo je postaven před novou situaci s určitými specifiky. A je dost možné, že právě i zaměstnavatel se dopustí nějakých chyb.

Položte si klíčové otázky a zjistěte, v čem nastala chyba

Pečlivě zhodnoťte celý náborový proces, který vás dovedl až k rozhodnutí nastoupit do dané společnosti. Je možné, že jste se během úvodního pohovoru báli pokládat příliš mnoho otázek? Případně vás k rozhodnutí přijmout nabízené místo dotlačil stres z toho, že nemůžete najít práci? Nebo jste si novou pozici v nové firmě idealizovali?

Podívejte se na celý kontext z nadhledu. Zamyslete se nad vnějšími faktory, které mají původ mimo kancelář a které ve vás mohou současný stres probouzet. Procházíte třeba složitým obdobím ve svém osobním životě? Potýkáte se s finančními problémy? To, že jeden problém dává nevědomky vzniknout jiným problémům v životě člověka, je bohužel zcela běžná věc.

Identifikujte skutečný hlavní problém. Je zcela nutné, abyste odhalili klíčové body daného problému. Jste například kreativní člověk nucený dělat podřadnou nebo jednotvárnou administrativní činnost? Schází vašemu oddělení týmový duch? Nevycházíte s vedením? Je kultura dané firmy v přímém rozporu s hodnotami, které vyznáváte? Je už od začátku objem práce, kterou máte dělat, zcela nezvladatelný? Týkají se aktuální potíže pouze této konkrétní společnosti, nebo se jedná o širší problém spojený s vaší profesí jako takovou nebo s celým oborem, kterému se věnujete? Sepište si odpovědi na tyto otázky na papír a lépe si tak utřídíte myšlenky. Pomůže vám to celou situaci lépe pochopit.

Nerezignujte na svoje osobní hodnoty a potřeby. Jaká kritéria jsou pro vás u výběru zaměstnání klíčová? Na co se chcete zaměřit? Tím, že si označíte určitá kritéria za prioritní, budete schopni aktuální krizi lépe a rychleji vyřešit. Zvažte, jak důležité jsou pro vás otázky platu, vyvážení osobního a pracovního života, kariérního posunu, osobního růstu nebo oboru či zaměření firmy, pro kterou pracujete.

Původ problému může být ale i v něčem úplně jiném. Třeba se vám prostě společnost jako celek nelíbí? Možná vám nakonec nevadí váš tým jako takový, ale pouze vaše role v něm? Rozluštění a pochopení zdrojů vašich problémů vám nejen pomůže v současné situaci, ale i v budoucnu při hledání dalšího zaměstnání, protože nebudete opakovat ty stejné chyby.

Zůstat, nebo nezůstat?

Zvažte všechny svoje možnosti

Pokud si nejste 100% jisti, že chcete podat výpověď a odejít, měli byste být trpěliví a měli byste se vyvarovat impulzivních, spontánních rozhodnutí, kterých byste mohli později litovat. Postupujte tedy uvážlivě.

Existuje možnost, že vám zaměstnavatel dovolí přejít v rámci firmy do jiného týmu nebo změnit roli v tom současném? Pomohlo by to? Nebo je to nakonec tak, že prostě nesnesete celou danou společnost? Zodpovědět tyto dotazy může být pro vás jako nově nastoupivšího zaměstnance složité, a proto byste se měli snažit nejdříve získat co nejvíce informací a podpořit své rozhodnutí či svůj požadavek vůči zaměstnavateli dostatečně silnými argumenty a informacemi.

Klíčem je komunikace. Snažte se vybudovat otevřený a transparentní vztah se svým nadřízeným i s personalistou, který vás má na starosti. Buďte upřímní ohledně svých pochybností i očekávání a diskutujte o sporných bodech a vámi vnímaných problémech. Buďte konkrétní ve svých formulacích a bavte se o relevantních problémech tak, abyste se zástupci firmy mohli vést efektivní a plodnou konverzaci. Jedině tak budete schopni otevřít diskuzi o svých pochybnostech a nalézt vhodné řešení. A dokonce je možné, že vaše poznatky nakonec firmě pomohou zapracovat na potřebných zlepšeních.

Všechny výše zmiňované informace vám navíc pomohou propříště u pohovorů pokládat ty správné dotazy tak, abyste skutečně získali práci svých snů.

Když se rozhodnete zůstat…

Využijte situace a soustřeďte se na pozitiva. Zamyslete se nad dovednostmi a pracovními zkušenostmi, které můžete získat tím, že na svém současném místě setrváte. Můžete také zapracovat na své síti kontaktů, seznámit se s novými lidmi z oboru a vybudovat vztahy s vašimi kolegy.

Určete si termín, dokdy chcete, aby se věci změnily. K cílům, kterých chcete na své pozici dosáhnout, si vždy určete konkrétní termín, dokdy chcete cíle dosáhnout nebo dokdy chcete vidět změny. Může to být měsíc nebo i půl roku, záleží na vás. A poté v daný termín zhodnoťte situaci: Máte stále pochybnosti? Udělalo vedení změny, které slibovalo? Dosáhli jste cílů, které jste si vytyčili?

Když se rozhodnete odejít…

Nejdůležitější je, abyste se nevinili z neúspěchu. Jak jsme již uvedli výše, v Česku končí ve zkušební době v průměru 17 % zaměstnanců. Takže vaše situace rozhodně není neobvyklá.

S rizikem spojeným s jakýmikoliv změnami jdou chyby a nezdary ruku v ruce. Se strachem z neúspěchu se tedy nikdy nikam nemůžete posunout. Nezdary vám navíc dávají příležitost zhodnotit vaše rozhodnutí a chování, a jsou tak způsobem, jak můžete růst jak po osobní, tak profesní stránce. Tuto sebereflexi a konstruktivní sebekritiku můžete pak i použít při pohovorech v budoucnosti, abyste prokázali svoji vyzrálost a schopnost analyzovat svá rozhodnutí.

Pokud se rozhodnete odejít, neotálejte. Pokud jste plně rozhodnuti, ale nakonec budete s odchodem otálet, hrozí vám, že se zaseknete v zaměstnání, ve kterém jste nešťastní. Navíc váš dřívější odchod prospěje i vašemu zaměstnavateli, protože zaučování nového zaměstnance ho stojí spoustu času, peněz a energie.

Pamatujte, že je většinou jednodušší a pro vaši psychiku i motivaci lepší najít si nové místo ještě ve chvíli, kdy jste zaměstnáni na tom předchozím. Pokud vám ale současná situace způsobuje psychický diskomfort nebo přílišný stres a potřebujete se před hledáním nové práce trochu uklidnit, podejte výpověď co možná nejdříve.

Co se týče praktických otázek vašeho odchodu, nezapomeňte si nejdříve projít smluvní podmínky vaší zkušební doby. Znejte svá práva a povinnosti a zároveň se snažte celou situaci zvládnout tak, abyste od zaměstnavatele odešli v dobrém.

Když si budete hledat nové místo, začněte tím, že si zjistíte informace o firmách v okolí, ve kterých byste chtěli pracovat. Podle toho, jestli chcete setrvat v tom samém městě, nebo jste připraveni na větší dobrodružství, můžete hledat nového zaměstnavatele v blízkém okolí, nebo naopak dokonce v zahraničí. Využijte také své kontakty, a pokud se na to cítíte, můžete zkusit najít uplatnění v pro vás zcela novém oboru, který lépe než ten současný odpovídá vašim aktuálním hodnotám a požadavkům.

Zachovejte se i při odchodu jako profesionál. Svoje rozhodnutí oznamte nejdříve těm, kteří ve vás vkládali své naděje a kteří vás vybrali, tedy personalistovi nebo manažerovi, který vás najímal. Buďte co možná nejupřímnější a chovejte se zdvořile. Pokud jste například po nástupu zažili nějaká opravdu nepříjemná překvapení, naznačte, že by bylo lepší, kdyby vám o nich zástupce firmy řekl už během výběrového řízení. Je možné, že i váš předchůdce měl při svém odchodu stejné obavy a výtky a že zaměstnavatel se nad těmito body při hledání vašeho nástupce skutečně zamyslí. Snažte se postupovat tak, aby z dané situace všichni alespoň nějak těžili a aby tak získali příležitost propříště napravit své chyby.

Plňte své pracovní povinnosti až do posledního dne. Výjimkou je situace, kdy vaše pracovní povinnosti ohrožují vaše psychické zdraví. Za standardní situace ale už nemáte co ztratit a můžete na situaci akorát vydělat tím, že například získáte nové dovednosti nebo vybudujete nové vztahy s kolegy. V mezičase buďte ohledně hledání nového zaměstnání v kontaktu s vašimi známými, kontaktujte náborové pracovníky, které máte ve své síti kontaktů, a vyšperkujte svůj profil na profesionálních a sociálních sítích. Buďte zkrátka proaktivní a prozkoumejte pracovní trh, abyste zjistili, kde byste se v rámci něj nejraději viděli.

Ať se stane cokoliv, vždy si zachovejte nadhled a zůstaňte profesionály. A to i v případě, že už se soustředíte spíše na hledání nového zaměstnání. Je důležité mít na paměti, že u bývalého zaměstnavatele si na vás budou pamatovat spíše podle způsobu, jakým jste z firmy odešli, než podle důvodů, kvůli kterým jste byli přijati. A budování a udržování dobrých vztahů se vždy vyplatí. Na osobní i profesní úrovni.

Přeložil Matěj Moravec

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.