6 otázek, které můžete očekávat u pracovního pohovoru během koronavirové krize

Jun 15, 2020

5 mins

6 otázek, které můžete očekávat u pracovního pohovoru během koronavirové krize
author
Joanna York

Journalist

Pozvali vás na pohovor? Gratulujeme! To, že jste prošli prvním sítem a můžete se zaměstnavateli ukázat naživo, je vždy velký úspěch. A v současné, nelehké době to platí dvojnásob. A o to více byste nyní neměli podcenit přípravu na tento pohovor.


Bylo by zvláštní, kdybyste se vy nebo náborový pracovník během pohovoru nijak nezmínili o globální pandemii Covid-19. Dokonce je zde vysoká šance, že samotný pohovor bude probíhat online nebo že budete v novém zaměstnání rovnou začínat na home office. Společnost, ke které se hlásíte, teď stejně jako všechny jiné firmy určitě funguje v poněkud nestandardním režimu. A na pohovoru tak budete muset společně se zástupcem firmy najít způsob, jak váš případný nástup a práci koncipovat.

Kromě očividných tipů týkajících se pohovoru na dálku, třeba že i při online pohovoru byste přeci jen měli na sobě mít kalhoty nebo že by mělo pozadí za vámi na obrazovce Zoomu vypadat alespoň trochu profesionálně, je v aktuální situaci potřeba připravit se i na některé specifické otázky, které během pohovoru mohou padnout. Na co se vás asi budou ptát? To jsme zjistili od Alexandry Jonssonové, account manažerky z personální agentury BrighterBox, a Julie Olivieriové, ředitelky náboru ve společnosti Dataiku.

1. Jak se cítíte?

Začínat pohovor neformálním dialogem a na úvod tak prolomit ledy je zcela běžný postup. Ale za současných výjimečných okolností mívá takový small talk hlubší význam.

Když se Julie Olivieriová ptá kandidátů, jak se cítí, zjišťuje tím, v jakém momentálním rozpoložení se kandidát nachází, a v jakém duchu se tedy pohovor ponese. Odpovědi některých kandidátů pak o nich mohou prozradit, že procházejí těžkým obdobím. Někteří kandidáti naopak odpoví něco banálního. V každém případě platí, že není žádná ostuda přiznat, jak se vás krize okolo koronaviru dotýká.

„Nejhorší by bylo, kdyby si kandidát žádný problém nebo vliv na jeho osobu nepřiznával,“ říká Olivieriová. „Současná situace nás všechny zasahuje na pracovní i emoční rovině. A my náboroví pracovníci pro to máme pochopení.“

„Ideální je, když kandidát prokáže, že rozumí své současné situaci a že se jí přizpůsobuje. Neměl by mluvit a odpovídat, jako by žádná pandemie nebyla a jako by se pracovalo úplně normálně.“

2. Jak zvládáte vyvažovat svůj osobní a pracovní život?

Když jste schopni udržet si zdravou rovnováhu mezi osobním životem a prací, dokazuje to vaši organizovanost, motivaci i schopnost určovat si priority.

Práce z domova bude na mnoha místech alespoň částečně pokračovat ještě hodně dlouho. A to znamená, že zaměstnavatelé právě výše zmiňované vlastnosti u kandidátů vyloženě hledají, jak vysvětluje Alex Jonssonová: „Zaměstnavatel musí vědět, že i když nebudete kolem sebe mít prostředí kanceláře a tým spolupracovníků, budete stále schopni samostatně pracovat.“

Tím se nemyslí, že se od vás očekává, abyste si plánovali každou minutu pracovního dne. Je ale vhodné, abyste ukázali, že umíte využívat čas efektivně a že dovedete dodržovat určitý režim, a to i mimo pracovní prostředí.

3. Naučil/a jste v posledních měsících nějakou novou dovednost?

Julii Olivieriovou by podle jejích slov nutně neodradilo, kdyby se kandidát přiznal, že nenašel motivaci nebo čas k tomu, aby se během pandemie naučil něco nového. „Očekávala bych ale, že kandidát bude upřímný a řekne alespoň, jestli se v době pandemie naučil něco nového o sobě samém,“ říká Olivieriová.

Nemusíte nutně předstírat, že jste hýřili produktivitou, když ve skutečnosti opak byl pravdou. Zaměstnavatel samozřejmě chce primárně vědět, jestli jste se nějak vzdělávali po profesní stránce, ale i když řeknete něco o svých nových koníčcích nebo nových dovednostech na spíše osobní úrovni, pomůže mu to udělat si o vás jako o člověku přesnější představu.

„Kandidát se mohl například dozvědět něco nového o sobě nebo zjistit, že je dobrý v něčem, o čem dříve nevěděl. Nemusí se tedy nutně jednat o nic spojeného s prací. Může to být něco z osobního života. Spoustu z nás se třeba naučilo mnohem lépe vařit,“ uvádí Olivieriová.

4. Jak vypadá vaše domácí pracovní prostředí?

Potenciální zaměstnavatel má dobré důvody ptát se vás, jak vypadá pracovní prostředí, ve kterém byste z domova pracovali. „Zaměstnavatel se především musí ujistit, že kandidát má doma počítač s připojením na internet, že má přístup k telefonu a že chytá dostatečně silný telefonní signál,“ říká Jonssonová.

Firma si musí být jistá, že disponujete vybavením potřebným ke své práci. Zároveň je jasné, že jen velmi málo lidí má doma zařízenou skutečně plnohodnotnou domácí kancelář. Pokud jste v minulosti narazili na nějaké problémy při práci z domova, nebojte se to zmínit, ale ideálně řekněte i způsob, jak jste tyto překážky dovedli překonat.

„Touto otázkou zaměstnavatel u kandidáta zjišťuje, jak je kreativní a jak se dovede přizpůsobit současné situaci,“ vysvětluje Jonssonová.

5. My tu všichni používáme Slack. Umíte s ním?

Je jasné, že pokud se pohovor odehrává přes aplikaci, kterou jste nikdy předtím nepoužívali, je dobré si ji předem vyzkoušet a zjistit, jak se ovládá.

Také byste se ale měli alespoň trochu seznámit i s ostatními nejpoužívanějšími nástroji komunikace na dálku. Google Hangouts, Microsoft Teams, Slack nebo Zoom jsou zdarma ke stažení a můžete si je tak snadno vyzkoušet. „Chceme po kandidátech, aby se před nástupem do práce velmi dobře seznámili s technologiemi a programy, které budou používat,“ říká Jonssonová.

„Mnoho firem používalo digitální komunikační nástroje dávno předtím, než začala pandemie. Ale teď je používají o to více. Pokud není kandidát zběhlý v těchto komunikačních nástrojích, měl by to napravit.“

6. Máte na nás nějaké otázky?

Podle Jonssonové bylo před pandemií běžnou praxí, že se kandidáti „dostavili do kanceláře, potkali se s několika členy týmu, dostali veškerý kontext i veškeré informace a teprve poté dostávali nabídku k práci, kterou buď přijali, nebo ne.“

Ale momentálně se vše odehrává na dálku a řadu informací tak kandidát automaticky nedostane. Kandidát, který se účastní pohovoru, nemusí mít jasný obrázek o tom, jak to u firmy, u které se uchází o práci, vlastně ve skutečnosti vypadá.“

Jedním ze způsobů, jak se tomuto problému vyhnout, je pokládat během pohovoru spoustu otázek, a získat tak lepší představu o tom, jak firma funguje, jakou vyznává firemní kulturu a s jakými týmy a jedinci budete pracovat.

Rozhodně byste se měli zeptat na školení zajišťované firmou, na vaše případné každodenní úkony a komunikační procesy a nástroje ve firmě. Dále by vás mohli zajímat vaši potenciální noví kolegové a firemní hierarchie. Díky dotazům na toto téma lépe pochopíte, komu byste se zodpovídali nebo na koho se můžete obrátit s prosbou o pomoc, když by to bylo třeba. Někdy může pohovor vyústit do méně formální roviny.

„Měli jsme i kandidáty, kteří si před nástupem domluvili, že se s novými kolegy z týmu setkají na virtuálním obědě vedeném společně na dálku. A dostali tak možnost poznat členy týmu ani ne tak po pracovní stránce, jako spíš po té osobní,“ uvádí Jonssonová. Výjimkou nejsou ani setkání kandidáta s jednotlivými členy týmu na dálku už v rámci výběrového řízení.

Firmy mají pro podobné požadavky a nestandardní kroky pochopení. Olivieriová říká, že alespoň u ní v Dataiku to platí. „Možnost setkat se s potenciálními kolegy předem je pro kandidáty opravdu důležitá. A pokud to pro nás znamená, že do výběrového procesu musíme zakomponovat několik dalších kroků navíc, rádi to uděláme. Chceme, aby měli kandidáti všechny informace, které ke svému rozhodnutí potřebují,“ říká Olivieriová.

„Není to jen kandidát, kdo se musí přizpůsobovat náborovému pracovníkovi. I náborový pracovník musí chápat, že současná situace přináší kandidátům zcela nové výzvy.“

Preložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed