Než změníte práci, ujasněte si pár věcí

Feb 27, 2020

4 mins

Než změníte práci, ujasněte si pár věcí

Dospěla vaše kariéra na rozcestí? Podle nedávného výzkumu miliony Britů vážně zvažují drastickou kariérní změnu. Studie prokázala, že 47 % pracující britské populace je nespokojeno se svou kariérou a nemá pocit pracovního naplnění. Velká část z nich se navíc chystá s tím něco udělat – 40 % Britů plánuje kompletně změnit své pracovní zařazení v příštích dvou letech.


Existuje mnoho důvodů, proč uvažovat o změně ovzduší, ať už jsou to nejisté vyhlídky do budoucna, stres v práci, nebo toxická atmosféra na pracovišti. Lidé také často mění práci v situaci, kdy usilují o další profesionální rozvoj nebo celkovou změnu životního stylu. Máte-li pocit, že se vaše kariéra zasekla na mrtvém bodě, doporučujeme nejdřív si položit pár správných otázek a až pak měnit zaměstnání.

Proč chci vlastně změnit práci?

Je dobré začít objektivním vyhodnocením aktuálního zaměstnání: sepište si veškeré mínusy a věci, které chcete změnit k lepšímu.

1. Proč toužíte po změně

Pokud chcete správně pojmenovat svou nespokojenost, zamyslete se nad tím, jak jste spokojeni v jednotlivých aspektech své práce:

  • Náplň práce. Přináší vám plnění pracovních povinností radost, nebo je pro vás naopak vyčerpávající, monotónní či prostě jen těžké? Stíháte práci dokončit v pracovní době? Máte dost času na povinné pauzy?
  • Stres a únava. To jsou dva negativní aspekty práce, bez kterých by se většina zaměstnanců úplně obešla. Britský úřad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci má k dispozici data, podle nichž právě pracovní stres, deprese a úzkosti mohou za 44 % pracovních onemocnění a byly důvodem 54 % všech dní pracovního volna využitých v roce 2019 z důvodu nemoci. Jaká je vaše kognitivní zátěž? Jestli jste ve stresu, možná je za tím jen hektické období v práci, ale možná se také jedná o první z příznaků vyhoření.
  • Pracovní prostředí. Jak vypadá vaše pracoviště? Pracujete v open space, máte vlastní, nebo sdílenou kancelář? Jak daleko dojíždíte? Jezdíte MHD, autem, na kole, nebo chodíte pěšky?
  • Pracovní vztahy. Jste zadobře s kolegy? Je s někým vyloženě těžká řeč? Máte možnost v práci vyjadřovat své obavy a promluvit si s někým o problémech? Je u vás v práci někdo vyloženě toxický, kdo má na vás nebo na zbytek týmu špatný vliv?
  • Osobní hodnoty. Možná doznaly změn vaše etické hodnoty, normy chování a osobní přesvědčení. Shodují se ještě vůbec s hodnotami vašeho zaměstnavatele? Pokud ne, může se pro vás stát každodenní pracovní rutina nesnesitelnou.

2. Něco vám chybí – zjistěte co

Co si o své práci myslíte? Ať už pracujete kdekoli, váš pracovní výkon stojí vždy na osobních potřebách. Posuďte, jestli docházejí naplnění v následujících oblastech:

  • Uznání a důvěra
  • Samostatnost a motivace
  • Plat
  • Pohodlí
  • Pohoda

3. Co vlastně hledáte

Nejprve se dlouze a pořádně zamyslete nad svým životem. Jak si představujete budoucnost? Chcete zůstat na stejné pozici, nebo chcete povýšit? Chcete změnit povolání, nebo celý svůj životní styl? Měli byste si uvědomit, zda vám bude stačit změna typu „začnu chodit dvakrát týdně plavat“, nebo jestli potřebujete něco víc.

Nechte si čas na rozmyšlenou a zvažte různé možnosti. Zkuste se proto na chvíli oprostit od veškerých společenských a osobních závazků, okolních vlivů a obav.

Je výpověď jediná cesta ven?

Každý někdy v práci zažije „den blbec“. Všichni děláme chyby – omylem urazíme kolegu nebo přijdeme o klienta. Než uděláme konečné rozhodnutí, je důležité umět rozpoznat rozdíl mezi jedním nevydařeným dnem a hlubší potřebou radikální kariérní změny. A až si uděláte jasno ve svých přáních a potřebách, bude načase si sednout a připravit plán bitvy. Zeptejte se sami sebe:

1. Potýkám se s krátkodobým, nebo dlouhodobým problémem?

Chcete odejít kvůli konkrétní situaci nebo události? Jedná se o dočasný stav věcí? Začalo to jako „den blbec“, ale pak z toho byl „měsíc blbec“ a „rok blbec“? Zamyslete se nad tím, jak tahle situace ovlivňuje váš každodenní život a jaký má vliv na zbytek týmu.

2. Jsou má očekávání realistická?

Je to jako když se člověk zamiluje. Začátky v nové práci mohou být fantastické, zvlášť pro mladé lidi, kteří svou první práci zatím nemají s čím srovnávat. Zpočátku je snadné se s kolegy přátelit a plnit pracovní úkoly s potěšením. Pak se ale může přihlásit o slovo nuda. Začnete přemýšlet, jestli by se pro vás nenašlo něco lepšího, abyste se nemuseli spokojovat s místem, které je pro vás najednou otravné až k zbláznění.

Nejste v tom sami. Nedávná studie ukázala, že touha zkusit něco úplně nového zasáhla všechny generace bez rozdílu. Celá čtvrtina britských mileniálů chce změnit povolání v naději, že se v novém oboru naučí něco nového, a 21 % z nich zase hledá větší flexibilitu v práci. Stejně tak 42 % osob starších 45 let chce změnit práci v následujících dvou letech. Věková skupina, u které je ale radikální změna nejpravděpodobnější, je 55+. Ve změnu kariéry totiž doufá 49 % osob nad 55.

3. Jaké mám možnosti?

Porozhlédněte se po možnostech, které nabízí stávající zaměstnavatel. Třeba se dá vaše situace vyřešit pouhým přesunem do jiného oddělení nebo na jinou funkci. Možná toužíte po změně jen ve snaze vybočit ze zajetých kolejí. Kdykoliv jste na pochybách, promluvte si se svým nadřízeným. Společně možná naleznete uspokojivé řešení, aniž by bylo nutné podávat výpověď.

Mám na to čelit změně?

Dostali jste se do bodu, kdy jste ochotni vydat se na cestu džunglí, tj. trhem s pracovními příležitostmi. Musíte si proto uvědomit, že takové rozhodnutí s sebou nese riziko opuštění zóny komfortu a čekají vás výběrová řízení u různých potenciálních zaměstnavatelů. Než se do toho pustíte, musíte si odpovědět na několik klíčových otázek:

1. Podpoří mě moje okolí?

Jak na rozhodnutí změnit práci zareagují vaši nejbližší? Zeptejte se na názor přátel a rodiny. Nic si z toho nedělejte, když budou zprvu skeptičtí. Snaží se vás jen chránit. Jsou podle vás lidé kolem připraveni pochopit, přijmout a podpořit vaše rozhodnutí? Promysleli jste si dobře, jaký to na ně může mít vliv? Změní se tím například vaše časové možnosti nebo míra stresu? Podobné otázky vám pomohou zjistit, jak velkou pomoc můžete čekat od svého okolí na cestě za novým dobrodružstvím.

2. Mám na to čas?

Hodně lidí má tolik práce, že nemá čas se ani podívat na film nebo zajít s kamarádem na kafe. A teď si představte, že k tomu všemu ještě přidáte hledání nového zaměstnání! Plnit povinnosti v jedné práci a současně si hledat novou – to vyžaduje zvláštní nadání. Musíte si umět vyhradit potřebný čas na hledání nového místa a přípravu žádostí o práci.

3. Mám všechno, co je k tomu potřeba?

  • Jsou vaše kvalifikace dostačující pro novou práci? Pohlédněte kritickým okem na své schopnosti a aktualizujte životopis – nezapomeňte vyzdvihnout nově získané zkušenosti.
  • Máte dostatek financí na pokrytí přechodného období? Je samozřejmě možné změnit práci i bez velkých úspor na účtě, ale v takovém případě doporučujeme pustit se do nového projektu a současně mít další zdroj příjmu, který vám zajistí finanční stabilitu.
  • Můžete například ukončit předchozí zaměstnání a domluvit se na odstupném? Máte právo na podporu v nezaměstnanosti?

Změna je synonymem příležitosti, ale také s sebou často přináší obavy a nejistotu. Je to ale jen strach z neznáma a z vědomí, jak trnitá cesta vás čeká, navíc bez záruky jakéhokoli úspěchu. Nyní je však vaším úkolem zamyslet se nad každou z uvedených otázek a vizualizovat si odpovědi. Dejte si načas, určete si priority a rozhodněte se, jak je pro vás ta která odpověď důležitá. Vězte, že když to uděláte, budete na té nejlepší cestě za svou vysněnou kariérou!

Foto: Welcome to the Jugnle

Překlad: Barbora Stolínová

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.