Nevychádzam dobre s vlastným zamestnancom. Čo mám robiť?

Jun 24, 2020

5 mins

Nevychádzam dobre s vlastným zamestnancom. Čo mám robiť?
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Vytáča vás váš kolega? Máte plné zuby ich hlúpych vtipov, klamstiev, dlhého vedenia, jasného nedostatku expertízy či arogancie? Nanešťastie ste ich manažérom. Čo robiť, ak vás vytáča niekto, s kým musíte byť v každodennom kontakte? Ako ich bližšie spoznať a sústrediť sa na ich pozitívnu stránku? (Áno, skutočne ju ten človek má!)

Je to vážne, pán doktor?

Musíte mať radi úplne každého vo svojom tíme? Nie, ale je veľký rozdiel medzi tým, keď si niekoho vážite, a tým, keď ho máte radi. Niekedy je jednoduchšie pracovať s niekým, kto vás irituje, ale jeho hodnoty a prácu rešpektujete, než s niekým, na kom vám záleží, ale jeho práca za veľa nestojí.

V knihe Good Boss, Bad Boss (Dobrý šéf, zlý šéf, pozn. prek.) vysvetľuje autor Robert Sutton, že pracovať s ľuďmi, ktorých máte radi, neznamená automaticky, že vytvoríte efektívny tím. Podľa Suttona, profesora manažmentu na Stanfordskej univerzite, „existuje celý zoznam vecí, pre ktoré si ľudí v tíme obľúbite, a rovnako existuje zoznam vecí, ktoré dokážu zefektívniť skupinovú prácu. Tieto dva zoznamy sú obsahovo úplne odlišné.“ Je to preto, lebo tím tvoria ľudia, ktorí majú rozdielny pohľad na to, ako veci robiť, ako aj na to, čo chcú dosiahnuť. Práve preto budete v tíme čeliť mnohým výzvam a možno budete pochybovať o svojich metódach riadenia, vďaka čomu sa napokon stanete ešte lepšími manažérmi.

Prečo ich nemáte radi?

Na to existuje mnoho vysvetlení. Musíte prísť na to, prečo chcete nájsť riešenie. Pripomína vám daná osoba niekoho, koho nemáte radi? Má chyby, ktoré sa bojíte, že máte vy sami? Žiarlite na ich talent? Nemôžete nájsť liek bez identifikácie symptómov. Len tak prídete na to, čo vám na kolegovi prekáža.

Myslia si, že sú lepší než všetci ostatní (a vlastne je to pravda)

Pracujú perfektne, takže je ťažké ich z čohokoľvek obviňovať. Vedia to a sú preto neznesiteľní. „Dohliadal som na zamestnanca, ktorý pracoval za dvoch a technicky bol v práci lepší než ja sám. Celý čas som sa preto choval defenzívne, vždy som premýšľal nad tým, čo poviem predtým, než som sa s ním rozprával, pretože som vedel, že akúkoľvek nejasnosť prekukne. Na každoročnom hodnotiacom pohovore som sa rozhodol ho konfrontovať ohľadom jeho prístupu a priamo som sa ho opýtal, či si myslí, že je rozumné neustále predvádzať, aký je úžasný. To ho na niekoľko mesiacov upokojilo,“ hovorí Frederik.

Predstierali, že sú niekým, kým neboli

Klamali vám na pohovore? Ovplyvnilo ich správanie celý tím? Prestali ste im dôverovať? Je to situácia, ktorú zažila Kristína, ktorá pracuje ako šéfka marketingu. „Zamestnala som ženu, ktorá tvrdila, že v bývalej firme ju odsunuli na druhú koľaj. Jej príbeh ma dojal a chcela som jej dať šancu. Akonáhle sa pridala do tímu, jej správanie sa však zmenilo. Pracovala fantasticky, ale bola náladová a ku všetkým bola nepríjemná. V obdobiach pracovného návalu dávala ostatným ultimáta, lebo vedela, že jej nepoviete nie. Myslím, že vždy môžete nájsť spôsob, ako s niekým vychádzať, dokonca aj s kolegami, ktorých nemáte radi. Jej problém však spočíval v pokrútenom rebríčku hodnôt. Bolo to nemožné. Dlho som škrípala zubami a nakoniec som zmenila zamestnanie, ale viem, že môj nástupca stále rieši s touto osobou presne to isté dodnes,“ dosvedčuje Kristína.

Nie sú tímovými hráčmi

Sú členmi tímu, keď sa im to hodí – počas prestávok na kávu – ale nie v momente, keď si treba pomôcť navzájom. Ich individualizmus vás irituje, pretože v tíme nie sú dostatočne nasadení. „Kolegyňa bola jednou z prvých osôb, ktorých som zamestnala v období, keď sme nemali dostatok ľudí. Nanešťastie nemala žiadnu pracovnú morálku. Proste si robila svoje a to bolo všetko. Rozprávala som sa o tom s ňou z očí do očí v snahe zmeniť jej správanie. Chcela som, aby chápala, že hoci nie je zmluvne zaviazaná vypomáhať svojim kolegom, rozhodne by sme to ocenili. Neprijala to, nikdy ani prstom nezdvihla. Myslím, že som zvládla nechať si svoju frustráciu pre seba, pretože som vedela, že tam je len na rok. Našťastie tam pre mňa boli kolegovia, ktorým som sa mohla čas od času zdôveriť,“ spomína Júlia.

Pracujú nedostatočne

Ich schopnosti nespĺňajú to, čo ste od nich očakávali. Niekedy to ani nie je ich chyba. Možno je to vaša chyba, lebo ste ich zamestnali. Teraz sú však súčasťou vášho tímu, hoci nespĺňajú požiadavky, ktoré ste od nového člena očakávali. V konečnom dôsledku tento jedinec plytvá vaším časom, pretože sa neustále snažíte zabrániť katastrofe. Toto je údel Richarda, ktorý si podobnou situáciou prešiel v čase, keď prvýkrát niekoho zamestnal. „Keď som s novým kolegom odišiel do terénu, bolo mi jasné, že mu chýbala kvalifikácia. Bol som to ja, kto ho zamestnal, takže som vedel, že je to moja chyba. Vzal som si na starosť jeho kvalifikáciu a trávil som s ním viac času, aj keď mi to dalo zabrať. Otestovalo to moju trpezlivosť. Asi som však nedostatočne skrýval svoju frustráciu, pretože sa po niekoľkých mesiacoch sám rozhodol odísť. Ako manažér som to počul nerád, ale v skutočnosti som si vydýchol.“

Ako si poradiť s touto situáciou?

Môžete rešpektovať a oceniť zamestnanca, s ktorým si nerozumiete? Názor zmeníte ťažko. Náš mozog prirodzene vyhľadáva ospravedlnenie názorov, ktoré sme si vytvorili, tým, že odmieta čokoľvek, čo im protirečí. Preto máme tendenciu všímať si informácie, ktoré podporujú naše názory, a ignorovať tie, ktoré ich popierajú. Tu je niekoľko rád na to, ako si poradiť so situáciou a zmierniť svoju frustráciu.

Zostaňte objektívni

Platia pre túto osobu rovnaké pravidlá ako pre ostatných? Máme tendenciu viac odpúšťať ľuďom, ktorých máme radi, než tým, ktorých radi nemáme. Ak vám robí problém udržať si objektivitu, nič vám nebráni konzultovať situáciu s iným manažérom. Poproste ich o úprimnú spätnú väzbu o tom, či je váš odhad férový. Dokonca ich môžete požiadať, aby sa zahrali na diablovho advokáta a objektívne zhodnotili skutočnosti, ktoré vám mohli uniknúť.

Jasne vyjadrite svoje očakávania

Môže byť kruté nechať veci len tak, pretože to vytvára obrovské napätie. Pamätajte, nikto vám nevie čítať myšlienky. Mnohí manažéri zabúdajú na to, že majú jasne dať najavo, čo je pre nich a pre ich prácu dôležité. Máte radi výzvy? Váš zamestnanec sa možno drží na uzde, aby vám neprotirečil, pretože nechce vyvolať konflikt. Máte dojem, že je príliš akademický a opatrný? Možno vám len chce ukázať, ako veľmi vás rešpektuje. Dávajte si pozor na urýchlené závery. Neurobte chybu, že niekoho budete obviňovať z niečoho bez toho, aby ste im jasne predtým nepopísali svoje očakávania. Možno sa tento zamestnanec naozaj snaží a vy ste si to len nevšimli.

Hľadajte pozitíva

Je jednoduché vidieť v ľuďoch, ktorých máte radi, len to najlepšie, a v tých, čo nemáte, len to najhoršie. Aj keď ste vy a váš člen tímu úplne odlišní ľudia, iste má kvality či osobnostné črty, ktoré viete oceniť. Stačí sa trochu snažiť a odstrániť prekážky, ktoré medzi vami stoja. Dobrý šéf si tieto kvality všíma a vie, ako ich využiť. Akú pridanú hodnotu môže táto osoba vniesť do tímu? Umožnite im presadiť sa. Všetky ich nedostatky, ktoré vás otravujú, sa snažte ignorovať. Ich práca možno nie je dokonalá, ale ich pozitívny prístup pomáha celkovému tímovému duchu. Možno sú často negatívni, ale zároveň môžu mať zvedavú analytickú myseľ, ktorá napomáha tomu, aby sa projekty posúvali vpred. Nikto si nezaslúži byť onálepkovaný či donekonečna nenávidený.

Chopte situáciu za pačesy

Máte dojem, že ste už skúsili všetko, ale napriek snahe to stále nefunguje? Vtedy a len vtedy máte právo na radikálnejšie riešenie. Nezabúdajte, že ide o niečiu kariéru. Ubezpečte sa, že je to vaša jediná možnosť, ak kolega jasne poškodzuje tím a firmu. Napríklad tak, že si to overíte u ostatných zamestnancov. „Niekedy je lepšie prebrať to, či niekto odíde, a zhodnúť sa na tom, než nechať situáciu, aby eskalovala,“ tvrdí Kristína.

Nech už sa deje čokoľvek, nebuďte otvorene nepriateľskí. Pamätajte, pre zamestnanca je veľkou ranou, ak ich nevie manažér doceniť. Prirodzene si tento pocit spoja so svojím pracovným výkonom (niekedy oprávnene, niekedy nie), najmä ak nerozumejú, odkiaľ pochádza vaša frustrácia. Ak budete s ostatnými zamestnancami kolegu ohovárať, je to neprofesionálne a ľahko by ste z tejto situácie mohli vyjsť ako ten zlý. Postupujte preto s chladnou hlavou!

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed