Není co ztratit: Pět osobností, které těžily z neúspěchu

Mar 22, 2023 - updated Mar 22, 2023

4 mins

Není co ztratit: Pět osobností, které těžily z neúspěchu
author

„Kdo v životě nikdy neselhal, nežil svůj život naplno.“ – Charles Pépin, filozof

V některých zemích je neúspěch tabu; často je viděn jako opak úspěchu a skoro nikdy není považován za potenciálně přínosnou zkušenost. To se ale postupně mění: po vzoru FailCon pořádaném v San Francisku v roce 2009 se podnikatelé, sportovci a veřejné osobnosti po celém světě začali potkávat a pořádat své vlastní „konference neúspěchů“, kde si vyměňují své zážitky a probírají klíčové problémy.

Žijeme v době, jež opěvuje ty, kteří jsou na vrcholu, a vypráví příběhy o start-upech a mladých milionářích, kteří si stále najdou čas na sportovní aktivity, meditaci a přečtou jednu knihu za týden. Tyto konference nám však mají připomínat, že cesta k úspěchu není vždy jednoduchá.

I ti nejúspěšnější lidé přece mohou ve své kariéře zažít neúspěch. Oni to ale nevzdali. Jaká poučení si ze svých selhání odnesli? A dají se tato poučení uplatnit na jakoukoliv etapu našeho profesního života?

Shánění práce: nenechte se odradit (ani po 30 odmítnutích)

image

Jack Ma, prezident a výkonný ředitel skupiny Alibaba. Fotografie z © Lentrepreneuriat.net

„Můžete být sebechytřejší, ale pořád budete dělat chyby. Neúspěch vás naučí přežít ve chvíli, kdy je třeba vypořádat se s vlastními chybami.“ – Jack Ma

Než Jack Ma – aktuálně devátý nejbohatší muž Číny – spoluzaložil společnost Alibaba, čínského giganta mezi internetovými obchody, měl již na kontě nespočet neúspěchů. Třikrát neuspěl u zkoušek na vysokou, desetkrát byl odmítnut při přijímacím řízení na Harvard Business School a nepodařilo se mu najít práci, ačkoliv jich vyzkoušel více než 30, a to včetně práce pro řetězec Kentucky Fried Chicken v jeho rodném městě Chang-čou. „Zkusil jsem dokonce i KFC, když ho v našem městě otevřeli. Uchazečů bylo dvacet čtyři. Vybráno jich bylo dvacet tři. Já jsem byl ten jediný…“

Život v podnikání: jak se vzpamatovat po špatné zkušenosti

image

Anna Wintour, šéfredaktorka amerického časopisu Vogue

„Každý by měl alespoň jednou za svou kariéru dostat padáka.“ – Anna Wintour

Anna Wintour, první dáma módy, kraluje svému oboru již 30 let jako šéfredaktorka amerického časopisu Vogue. Její kariéra ale neměla moc povedený začátek. Již po devíti měsících ji vyhodili z pozice redaktorky módní rubriky pro časopis Harper’s Bazaar, jelikož její nadřízení nevěřili, že Anna rozumí americkému trhu. Rychle a nesměle se z toho otřepala a přešla ke konkurenčnímu časopisu Viva. Poté následovala mezera v jejím životopisu trvající 18 měsíců a kolidující s neúspěšným románkem. Sama toto období považuje za nešťastné, ale nakonec vytrvala a chopila se všech možných příležitostí, které ji dovedly až k jejímu proslulému úspěchu.

Převezměte kontrolu: vyrovnejte se s neúspěchem a zariskujte

image

Jeff Bezos, zakladatel, předseda představenstva a výkonný ředitel Amazonu. Fotografie pořízena Michaelem Shanem / The Verge

„Nebojte se riskovat s experimenty, jejichž výsledky nebudou vždy jisté, ale které jsou často zákonitě odsouzeny k záhubě.“ – Jeff Bezos

Amazon a Jeff Bezos: inspirativní dvojice ve světě byznysu. Ačkoliv jsou velice slavní a úspěšní, podařilo se jim také několik „krásných nezdarů“, jako např. Fire Phone či nečekaná odbočka na trh s plenkami. Podle nejbohatšího muže planety se tajemství úspěchu skrývá v podstupování takovýchto rizik. Bezos bere na vědomí neúspěchy Amazonu a přebírá za ně zodpovědnost. Zároveň tvrdí, že tyto prohry „stojí Amazon miliardy dolarů“. Jedním dechem ale také společnost prezentuje jako nejlepší školu neúspěchu na světě. Prostřednictvím svého přístupu k nezdaru pak nastoluje kulturu riskování i mezi svými zaměstnanci.

Začínáme: nenechte se pokořit první překážkou

image

Brian Chesky, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Airbnb

Věděli jste, že než se společnost Airbnb stala jedničkou na trhu rekreačních pronájmů v roce 2008, museli její zakladatelé prodávat krabice s cereáliemi, aby se udrželi nad vodou? V San Francisku si všimli, že těsně před velkou konferencí veškeré místní hotely praskaly ve švech. Jako správní podnikatelé založili webovou stránku nabízející ubytování v jejich bytě a vydělali si 1000 dolarů během prvního týdne. Jejich koncept však potřeboval čas. „Nejsi žádný podnikatel, jsi nezaměstnaný,“ tak situaci zhodnotili Brianovy rodiče. Kvůli nedostatku financí využil Chesky a jeho tým rozruchu kolem amerických prezidentských voleb v roce 2008 a začali ručně přebalovat krabice s cereáliemi s novými názvy Obama O’s a Cap’n McCain’s. Kromě peněz, které tím vydělali, přilákali pozornost právě těch, kteří velkým dílem přispěli k jejich úspěchu.

Co dělat, když ztratíte půdu pod nohama

„Ve vedoucí pozici vám připadá vše zveličené: vrcholy jsou ještě výš, minima níž a průměr je zřetelnější. Hlavně je ale potřeba mít dobrou společnost.“ – Jean-Christophe Menz

Když mu bylo 25, Jean-Christophe Menz, francouzský absolvent obchodní školy ESSEC Business School, založil společnost Cook&Go pořádající kuchařské workshopy. Na své straně měl 18 měsíců zkušeností získaných u potravinářské korporace Danone a neochvějného podnikatelského ducha, a proto byl svědkem prudkého růstu své společnosti mezi roky 2009 a 2012, čtyřikrát zvýšil její kapitál, rozšířil její působnost do New Yorku a zároveň zvýšil své příjmy z 300 000 eur v roce 2009 na ohromujících 5 milionů eur v roce 2013. Než si však stihl uvědomit, že se jeho společnost řítí do neštěstí, bylo už pozdě: Menz byl zapojen do spousty věcí najednou, což vedlo k řídnutí peněžního toku a snížení obratu.

V roce 2014 následoval krach společnosti a její restrukturalizace, navíc byl také soudně nařízen převod vlastnictví, čímž skončilo jeho téměř desetileté dobrodružství. „Bez pojištění v nezaměstnanosti, bez reálné profesní zkušenosti zaměstnance a vybaven pouze základním životopisem jsem se pokusil využít svých podnikatelských zkušeností a také si vzít k srdci ponaučení ze svého neúspěchu,“ říká Menz. Přetvořil svůj nezdar v nově založenou poradenskou společnost pro podnikatele a další nová společnost se již rýsuje – jeho elán se prostě nezapře.

Co si z toho odnést:

  • Shánění práce je velice zdlouhavý a únavný proces. Nespočet rozeslaných životopisů, neustále se navyšující počet výběrových kol, žádosti odmítnuty bez udání důvodu… pak se dostanete do posledního kola, jen aby vám znovu dali košem. Nenechte se v této změti
    nekonečných procesů a testů odradit a hlavně si odmítnutí neberte osobně.

  • Dostali jste vyhazov, nevyšla vám zkušební doba či vaše společnost zkrachovala? I když prožíváte těžké období, vraťte se zpět do sedla. Nevzdávejte se a začněte hledat novou práci, a to i za cenu, že nebude v souladu s vaší vysněnou kariérou. Berte to jako novou výzvu!

  • Pokud máte nápad, za kterým si skutečně stojíte, nedovolte, aby se celý projekt sesypal při první známce potíží. Houževnatost vám nejen pomůže přežít v běhu na dlouhou trať, ale také vám ukáže směr k příležitostem blízké budoucnosti.

  • Vedoucí pracovníci, kteří si neumí přiznat vlastní neúspěchy, pak mají sklon kolem sebe vytvářet auru strachu, což může vést k promarnění několika dobrých příležitostí. Nebuďte roztěkaní, ale dovolte si být asertivní a naučit se přijímat rizika.

  • Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout nezdaru, či jej využít ke svému prospěchu, je zajistit, abyste na své cestě nebyli sami. Za jakýchkoliv okolností vám výměna názorů s ostatními pomůže najít nový úhel pohledu. Je to neodmyslitelná součást celého procesu, ať již povede k úspěchu či ne.

Přeložila: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed