Nábor: Ako kontaktovať uchádzača, ktorého ste už raz odmietli?

Jun 16, 2021

4 mins

Nábor: Ako kontaktovať uchádzača, ktorého ste už raz odmietli?
author
Laure Girardot

Rédactrice indépendante.

Chcete sa ozvať neúspešnému uchádzačovi, že ste si to rozmysleli a radi by ste ho prijali? Nepríjemné, všakže? Rozhodne to však nie je neobvyklé. Stáva sa to hlavne u profesií, po ktorých je veľký dopyt. Náborári si často vedú vlastné databázy, do ktorých ukladajú životopisy, ktoré by sa im v budúcnosti mohli ešte hodiť. Takáto zbierka užitočných kontaktov je väčšinou na nezaplatenie! Ako sa však vhodne ozvať takému uchádzačovi, ktorý u vás bol a nepochodil? Existuje spôsob, aby bola šanca na úspech s kladnou odpoveďou čo najvyššia? Ako postupovať, keď sa otvorí nová pozícia? A kedy je lepšie na bývalého uchádzača zabudnúť? V tomto článku sa dozviete, ako urobiť zo starých kandidátov nových a nedopustiť sa žiadnej chyby.

Čím lepší rozchod, tým lepší druhý kontakt

Až budete znova nadväzovať kontakt, bude záležať najmä na tom, akým spôsobom prebiehalo prvé stretnutie. Ako hovorí Inès Giraudová, hlavná náborárka pre technické odbory v spoločnosti Doctolib: „Každý, kto pracuje v nábore, to pozná. S niektorými ľuďmi sa proste vídate opakovane. A preto je dôležité sa vždy rozísť v dobrom!
Takže keď niekomu s ľútosťou oznamujete, že nebol prijatý, musíte mu to dobre odôvodniť.“ Keď uchádzačovi nedáte žiadnu spätnú väzbu a jednoducho sa mu už neozvete, bude ťažšie nadviazať s ním znovu kontakt.

Čísla neklamú – z prieskumov vyplýva, že 57 % uchádzačov, ktorí nedostanú odpoveď na žiadosť o prácu alebo spätnú väzbu po pohovore, stratí záujem o prácu v danej spoločnosti . Je to pochopiteľné. Predstavte si ten frustrujúci pocit, keď neviete, prečo vás neprijali! Avšak, ak náborár vysvetlí uchádzačovi, prečo nebol vybraný, vedie to k väčšej spokojnosti na oboch stranách. Inès Giraudová dodáva: „Každému uchádzačovi by malo byť čo najlepšie vysvetlené, prečo neuspel. Súčasne by pre neho mali zostať otvorená vrátka. Napríklad mu môžete ponúknuť, že sa ozvete, keby sa objavilo niečo ďalšie, alebo že ho budete informovať o prípadných zmenách situácie.“

Nadviazanie kontaktu: veľké prípravy

Než zdvihnete telefón, poriadne si premyslite, čo budete hovoriť. Inými slovami – zabudnite na improvizáciu, chce to pádne argumenty. Inès Giraudová zdôrazňuje, ako dôležité je pripomenúť si súvislosti počiatočného odmietnutia. „Keď budete mať všetky informácie po ruke, môžete si pripraviť dobré argumenty a vysvetliť, čo sa zmenilo a prečo vás teraz osoba zaujíma: napr. prišlo nové vedenie, došlo k reorganizácii firmy, objavili sa nové zákazky, došlo k posunu firemnej stratégie…“ Ak sa zoznámite s kontextom prvého odmietnutia, budete vedieť, prečo k nemu došlo, či to bolo kvôli mäkkým zručnostiam, odborným znalostiam, alebo tým, že uchádzač nezapadal do firemnej kultúry. Potom bude jednoduchšie nadviazať kontakt a v kľude začať s náborom na novú pozíciu. „Človek sa musí správať skoro ako kariérny poradca, vypočuť uchádzača a použiť na neho tie správne argumenty, aby u neho vyvolal záujem a chuť sa k vám pripojiť, aj keď to na prvýkrát nevyšlo,“ hovorí Inès Giraudová.

V informáciách je sila.

Aj náborár sa môže dostať do úzkych. Pripúšťa to aj Inès Giraudová: „Zo všetkého najhoršie je, keď sa musíte uchádzačovi priznať, že si na neho z minulosti nepamätáte a neviete, ako to vlastne vtedy bolo. Čo kto povedal? Odmietli ste ho azda príliš dôrazne? Zle to znášal?“ Ako sa tomu vyhnúť? Informujte sa vopred a postupujte s rozvahou. Platí staré známe: Pripraveného neprekvapíš. Akýkoľvek systém používate (ATS, LinkedIn vo verzii pre náborárov alebo Excel), všade je možné pridávať komentáre k jednotlivým uchádzačom. Ľahko teda môžete zistiť dôvod odmietnutia alebo ďalšie informácie o tom, ako výber prebiehal. Na základe týchto informácií môžete posúdiť, aká veľká je pravdepodobnosť, že sa s uchádzačom znovu stretnete pri ďalšej kariérnej príležitosti u vás vo firme. Nič z toho, čo bolo uvedené vyššie, uchádzači neuvidia.

Čo ale uvidia, je to, či s (prijatými a neprijatými) uchádzačmi, ktorých máte uložených v databáze, udržujete dobré vzťahy. „Taká databáza je ako zbierka investícií, o ktorú sa vy, ako dobrý hospodár, musíte starať. V podstate ide o to ozvať sa, opýtať sa na aktuálnu situáciu, oznámiť novinky z firmy alebo diskutovať o situácii v odbore,“ navrhuje Inès Giraudová. „Vznikne tak puto založené na dôvere medzi náborárom a uchádzačom, ktoré môžete krásne využiť, až sa otvorí nejaká vhodná nová pracovná pozícia. Hlavne sa tak vyhnete trápnemu telefonátu po niekoľkomesačnom tichu: Tak… Ako sa máte? Volám, pretože… Mám pre vás skvelú ponuku práce.’“* Nič príjemné.

Čo bude najlepšie? Zavolať? Poslať e-mail? Esemesku?

To sa samozrejme líši prípad od prípadu. Záleží na tom, ako ďaleko sa uchádzač dostal v prijímacom konaní, ktoré pre neho nakoniec skončilo neúspešne. „Ak prešiel cez niekoľko kôl výberového konania a už sa zoznámil aj s tímom, tak by som hlasovala za telefonát. Ak ale všetka komunikácia prebiehala bez problémov e-mailom, potom by som ho kontaktovala zase e-mailom. Treba vychádzať z konkrétnej situácie,“ vysvetľuje Inès. Ďalšia vec, ktorú treba vziať do úvahy: o ako vysoko postavenú pozíciu by sa jednalo. Ak hovoríme o manažérskej funkcii alebo podobnej, kľúčovej pozícii vo firme, určite neváhajte zdvihnúť telefón. Po telefóne sa veci ľahšie vysvetľujú, nadväzuje sa osobný kontakt a lepšie sa začína nové vyjednávanie o budúcich možnostiach.

Čo keď sa to skomplikuje? Jednoduchá pomoc

Pokojne sa môže stať, že napriek všetkým dobrým úmyslom a dôkladnej príprave bude uchádzač na pokus o obnovenie komunikácie reagovať negatívne. Aj na to je našťastie pripravená Inès Giraudová: „Stáva sa to často a nie je to ľahké. Keď sa v takej situácii ocitnete, skúste všetku tú negativitu usmerniť tým, že budete druhého pozorne počúvať. Každý, kto túto prácu robí, by mal byť skvelým poslucháčom. Až príde vaša chvíľa, vysvetlite, ako sa situácia vo firme zmenila a prečo máte teraz záujem.“ Nenechajte svoju hrdosť alebo ego, aby prevzali vedenie. Ide hlavne o to, presvedčiť niekoho, aby k vám šiel pracovať, na to nezabúdajte. V tomto prípade je vaším najlepším spojencom empatia (a tiež trochu rafinovanosť).

Tri chyby náborárov/začiatočníkov

  • Hovorí s uchádzačom tak, ako keby boli v kontakte prvýkrát. Profesionálny vzťah, akokoľvek krátky, by nemal byť vystavaný na popieraní reality. Na nič sa nehrajte, choďte na to múdro a získajte si ho na svoju stranu vďaka nepriestrelným argumentom.
  • Všetko zhodia na kolegu, ktorý viedol pohovor minule. Lepšie a presvedčivejšie vysvetlenie bude, že došlo k zmenám vo firme, objavil sa nový projekt alebo sa zmenili požiadavky.
  • Sú príliš arogantní či vzťahovační. „Slovo „nie“, rovnako ako vypäté situácie, sú neoddeliteľnou súčasťou života náborárov. Ak si všetko beriete príliš k srdcu alebo nemáte vyrovnanú povahu, mali by ste zmeniť odbor alebo sa naučiť jednať s pokojom a rozvahou,“ hovorí jasno Inès Giraudová.

Preklad: Lingo
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed