8 praktických rád, ako napísať presvedčivý motivačný list

Oct 09, 2020

4 mins

8 praktických rád, ako napísať presvedčivý motivačný list
author
Camille Montaz

Freelance Communication & Rédaction

Motivačný list je v procese hľadania si práce často zanedbávaným aspektom. Rozumieme prečo. Ide o tú najzdĺhavejšiu a najťažšiu úlohu. Ak si obsah motivačného listu dobre premyslíme a venujeme čas jeho písaniu, v očiach personalistov môžeme zažiariť. Ponúkame vám niekoľko rád, ako úspešne napísať motivačný list.

1. Príprava: 3 kroky predtým, než sa pustíte do písania

Písanie motivačného listu je premyslená aktivita, ktorá netrvá 5 minút a vyžaduje si prípravu. Ideálne je prejsť si bod po bode všetky úlohy a kompetencie uvedené v pracovnej ponuke. Potom sa pokúste ponoriť do svojho príbehu a identifikovať skúsenosti, ktoré by preukázali, že ste pre danú pozíciu vhodným kandidátom.
Pripravte si aj zoznam kľúčových slov, ktoré v motivačnom liste budete používať – to sú tie, ktoré súvisia s danou firmou, odvetvím alebo pozíciou. Ak budú personalisti robiť skríning (žiadosti budú filtrovať prostredníctvom algoritmu), ľahšie natrafia na tú vašu.

Samozrejme si prezrite aj internetové stránky firmy alebo jej profil na stránke Welcome to the Jungle alebo LinkedIn, čím získate prehľad o najaktuálnejších novinkách, ktoré môžete eventuálne zahrnúť do svojho motivačného listu.

2. Úvod do problematiky: Prvá veta musí byť presvedčivá

Úvodná veta motivačného listu je základným aspektom, ktorý čitateľa (ne)prinúti čítať motivačný list ďalej.

  • Nepohybujte sa okolo horúcej kaše štýlom: „Posielam vám svoj motivačný list, pretože si hľadám zamestnanie.“ (Vážne?) Najprv treba personalistu osloviť a vystúpiť z davu.
  • Vyhnite sa prejavom zúfalstva: „Hľadám si prácu už viac ako rok a skúšam svoje šťastie u vás. Táto ponuka by dokonale zodpovedala tomu, čo som vždy chcel robiť.“
  • Naopak, nebuďte až príliš sebavedomí: „Som ten, koho hľadáte.“ Nie tak rýchlo. Všetko stojí a padá na argumentoch.

Stačí sa jednoducho predstaviť a pokúsiť sa preukázať svoje znalosti o danej spoločnosti: Ako asistent produktového manažéra so šesťmesačnými skúsenosťami sa uchádzam o pozíciu IT manažéra. Vaša spoločnosť so svojím nedávnym pokrokom v e-commerce by mi umožnila zdokonaliť svoje schopnosti v CRM.

3. Štýl textu: Slovami k vyvolaniu záujmu

List by mal byť koncipovaný jednoducho, prehľadne a obsahovať krátke vety, aby listu nechýbala dynamika. Vždy si v hlave predstavte reakciu personalistu, ktorý váš motivačný list bude čítať. Čitateľ sa pri jeho čítaní musí usmievať, musí ho chcieť čítať ďalej a cítiť z neho vašu motiváciu. Buďte teda pozitívni! Nie je hanba prejaviť pre danú pozíciu svoje nadšenie. Ak si myslíte, že písanie motivačného listu je nudné, váš postoj sa prejaví v štýle vašej reči, takže do toho vložte svoje srdce.

Môžete tiež zapracovať na svojom štýle vyjadrovania, aby ste zneli „ľudskejšie“. Vyhýbajte sa neosobným formuláciám, názorom a recenziám: „Vďaka trojročným skúsenostiam v oblasti predaja som si istý, že mi nechýba motivácia a dôslednosť pre výkon pozície, ktorú ponúkate.“ Môžete len vyniknúť, ak sa vám podarí nájsť balans medzi serióznosťou a sympatickosťou: „Práca dátového vedca je pre mňa skvelou prácou, ktorá mi umožňuje neustále objavovať nové technológie a prekonávať samého seba.“

4. Ideálna štruktúra motivačného listu

Text motivačného listu by mal byť napísaný maximálne v rozsahu jednej strany a rozdelený do 3 – 4 odsekov, do ktorých zahrniete nasledovné:

  • Silný úvod, ktorý vám ponúka priestor predstaviť sa.
  • Odsek, v ktorom vysvetlíte, prečo vás táto firma oslovila. Nemusíte to preháňať s frázami typu: „Vo svete biznisu rastiete a ste jasným lídrom, ktorý sa odlišuje od svojej konkurencie.“ Personalista to dobre vie. Toto nie je to, čo očakáva. Potrebuje vedieť, čo vás na ich štruktúrach láka a čo vás skutočne motivuje, aby ste sa stali ich súčasťou. Buďte osobní a autentickí!
  • Odsek, v ktorom zrekapitulujete svoje skúsenosti a budete predávať sami seba. Dajte si pozor, aby ste neopakovali priveľa informácií zo životopisu. Namiesto toho ukážte, prečo sa na túto pozíciu hodíte, no zostaňte za každých okolností skromní a naklonení učiť sa: „Som úprimný, zvedavý a neváham sa adaptovať a zlepšovať kvalitu svojej práce.“ Teraz je tiež ten správny čas využiť všetky poznámky, ktoré ste si v predstihu o danej pozícii pripravili.
  • Posledný odsek slúži ako vysvetlenie, prečo by bola spolupráca prospešná pre obe zúčastnené strany. Prepojte všetky získané údaje. Aké má spoločnosť novinky? Prečo by sa bez vás pri plnení svojich cieľov nemohli zaobísť? Čo sa od nich chcete naučiť?

5. Syntax: Jednoduché a priame vety

Najlepší motivačný list nemusí byť hneď najväčším literárnym dielom alebo najoriginálnejším textom. Snažte sa ho koncipovať čo najjednoduchšie. Vyvarujte sa spletitých myšlienok, dlhých viet a príčastí a uprednostňujte priamy štýl vyjadrovania, aby ste oslovili personalistu, ktorý list bude čítať.

„Po absolvovaní šesťmesačnej stáže v startupe by som si rád obohatil svoje vedomosti vo vašej spoločnosti.“ Nejde o príliš jasnú formuláciu. Radšej povedzte: „Po 6 mesiacoch v pozícii začínajúceho programátora by som si rád prehĺbil svoje technické zručnosti v oblasti UX/UI vo väčšej spoločnosti.“

6. Buďte osobní

Svoj list vždy adresujte konkrétnej osobe. Ak nemáte k dispozícii jeho/jej meno, preskúmajte LinkedIn alebo Google a nájdite si daného HR manažéra, či dokonca zakladateľov firmy. Pri zahraničných priezviskách si tiež dajte pozor a personalistu oslovte správne, teda pán alebo pani.

A nakoniec, prispôsobte obsah motivačného listu tak, aby sa čo najviac približoval zverejnenej pracovnej ponuke! Aj keď vám to zaberie viac času, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa vám spoločnosť ozve. Pri hľadaní práce radšej choďte cestou kvality než kvantity.

7. Pozor na často opakujúce sa chyby

Po dopísaní motivačného listu vám odporúčame si ho po sebe prečítať, aby ste sa vyhli často opakujúcim sa chybám:

  • Nesprávne oslovenie
  • Všeobecné frázy
  • Chybné alebo klamlivé informácie
  • Gramatické chyby
  • Neprispôsobenie obsahu danej pracovnej ponuke
  • Často opakujúce sa údaje z CV

Ak sa chcete vyhnúť chybám a preklepom, motivačný list si po sebe prečítajte.

8. Pekná fráza na záver

Záver vášho motivačného listu by mal byť jednoduchý a spĺňať 3 ciele:

  • Vyvolať v personalistovi záujem spoznať vás
  • Poďakovať sa
  • Zmieniť sa o tom, aký ďalší vývoj očakávate

Vyhýbajte sa príliš priamym frázam, ktorými budete vyžadovať osobné stretnutie, ako napríklad „Musíme sa stretnúť, aby…“ Buďte proaktívni a následne tomu prispôsobte aj svoj slovník, ktorý sám napovie, aký ďalší priebeh očakávate.

„Ďakujem za čas, ktorý ste čítaniu môjho listu venovali. Som k dispozícii pre doplnenie ďalších potrebných informácií. Dúfam, že budem mať možnosť prejaviť svoje nadšenie a svoje pozitívne stránky počas osobného pohovoru. S pozdravom…“
Už nám neostáva nič iné, len vám zapriať veľa šťastia na pracovnom pohovore!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.