8 tipů, jak napsat opravdu dobrý motivační dopis

Sep 09, 2022 - updated Sep 09, 2022

4 mins

8 tipů, jak napsat opravdu dobrý motivační dopis
author
Camille Montaz

Freelance Communication & Rédaction

Žadatelé o práci často přípravu motivačního dopisu podcení. Není se čemu divit. Je to únavné a časově náročné psaní. Ale když si na motivačním dopise dáte jaksepatří záležet, náboráři to stoprocentně ocení. V tomto článku vám poradíme, jak napsat skutečně dobrý dopis a získat pár extra bodů navíc.

1. Příprava: 3 věci, které musíte udělat, než vezmete do ruky pero

Motivační dopis, to není jen slohové cvičení, které bez rozmyslu vyšvihnete na papír během pěti minut. Zaprvé, položku po položce rozeberte inzerát, na který se hlásíte. Jaké požadují zkušenosti, jaká je náplň práce.

Zadruhé, zamyslete se nad vlastní dosavadní kariérou a najděte v ní vše, co vás kvalifikuje k vykonávání dané práce. Všimněte si také, jakou používají terminologii, typickou pro danou společnost, obor a pracovní pozici: stejná klíčová slova pak použijte i v dopise. Jestli provádějí automatický screening (filtrují žádosti pomocí algoritmu), budete mít větší šanci, že vás mezi ostatními nepřehlédnou.

A zatřetí, musíte samozřejmě navštívit jejich internetové stránky nebo profil na Welcome to the Jungle, ale také na Twitteru nebo LinkedInu, abyste měli přehled o tom, co se ve firmě právě děje, a mohli jste to zmínit nebo na to jinak navázat ve svém dopise.

2. Úvod: první věta musí upoutat pozornost

Začátek motivačního dopisu je naprosto klíčový, musí totiž přimět čtenáře, aby ho dočetl až do konce.

  • Zapomeňte na zbytečnou omáčku, typu: „Tento motivační dopis Vám píši, protože mám zájem o místo ve Vaší společnosti…“ (Neříkejte!) Snažte se zaujmout hned zkraje a odlišit se od ostatních.
  • Ať nezníte příliš zoufale, nepoužívejte formulace jako: „Již více než rok se snažím získat zaměstnání a nyní jsem narazil/a na Vaši nabídku, která přesně odpovídá mým představám, a tak chci zkusit své štěstí.“
  • Ale zase nechcete znít příliš sebejistě: „Já jsem přesně ten, koho potřebujete.“ Ne tak rychle. Raději uveďte přesvědčivé argumenty.

Jednoduše se představte a dejte najevo, že víte, kam se hlásíte: „Již 6 měsíců pracuji jako asistent/ka produktového manažera a hlásím se na Vámi vypsanou pozici manažera internetových projektů. Nedávný vstup [název dané společnosti] do světa e-commerce by mi umožnil dále rozvíjet dosud získané dovednosti v oblasti multikanálových CRM kampaní.“

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky

3. Tón: ať zní vaše slova pozitivně

Dopis by měl obsahovat spíše krátké a úderné věty, aby co nejvíce připomínal běžnou konverzaci. Neustále myslete na svého čtenáře: měl by se při čtení usmívat, měl by mít chuť číst dál a měl by z dopisu cítit vaši motivaci. A proto: pište pozitivně! Dát najevo nadšení pro nějakou práci není žádná ostuda. Jestli vás bude psaní motivačního dopisu k smrti nebavit, čtenář to pozná. Takže do toho dejte srdce.

Na svém psaném projevu budete možná muset malinko zapracovat, aby nezněl příliš „škrobeně“. Vyhněte se neosobním a stereotypním formulacím: „Tři roky v oblasti prodeje mne dobře připravily na Vámi nabízenou pozici. Disponuji vysokou motivací a pracovní morálkou.“ Rovnováha mezi oficiálním a přátelským tónem, o tu byste měli usilovat, protože to je cesta k úspěchu: „Datová věda je můj srdcový obor, neustále díky ní poznávám nové technologie a posouvám hranice svých možností.“

4. Ideální rozvržení motivačního dopisu

Maximálně jedna stránka, rozdělená na tři až čtyři odstavce, například následovně:

  • Silný úvod, ve kterém se stručně představíte.
  • Dále odstavec popisující, proč máte zájem o zaměstnání zrovna v této firmě. Nic se ovšem nesmí přehánět, viz: „Vaše společnost dosahuje nevídaného růstu a je v oboru uznávaným lídrem, jehož kvalit nemůže konkurence nikdy dosáhnout.“ To oni moc dobře vědí, nemusíte jim to říkat. Spíš je zajímá, co konkrétně se vám na té firmě líbí a co vás doopravdy motivovalo se o místo v ní ucházet. Osobitost a upřímnost se cení!
  • Další odstavec by měl shrnovat vaše zkušenosti a silné stránky. Pozor, ať jen neopakujete to, co už máte napsáno v životopise. Místo toho se zaměřte na vše, co z vás dělá ideálního uchazeče, samozřejmě se vší skromností a otevřenou myslí, připravenou učit se novým věcem: „Nemám problém s konstruktivní kritikou, rád/a se přiučím novým věcem a neustále se snažím zdokonalovat v tom, co dělám.“ Tady můžete využít poznámky z přípravné fáze a zapracovat do textu klíčová slova uvedená v inzerátu.
  • V posledním odstavci náborářům vysvětlíte, proč bude vzájemná spolupráce přínosná pro obě strany. Využijte vše, co víte: Jaké jste si přečetli poslední novinky týkající se dané firmy? Jak jí můžete pomoci v dosažení budoucích cílů a proč se bez vás neobejde? Co se chcete na novém místě naučit vy?

5. Syntax: krátké a stručné věty

Nejlepšího výsledku nedosáhnete díky extrémně kreativnímu či originálnímu textu. V jednoduchosti je síla. Vyhněte se komplikovaným slovním obratům, dlouhým souvětím a přechodníkům. Vsaďte naopak na jednoduché věty, abyste si udrželi pozornost čtenáře.

„Právě dokončiv/ši šestiměsíční stáž v úspěšném start-upu, je mým přáním obohatit studnici svých znalostí a rozvíjet svůj intelekt na vašem pracovišti.“ Tomu se dá jen stěží rozumět. Lepší je: „Šest měsíců jsem pracoval/a jako developer v úspěšném start-upu. Nyní bych získané znalosti UX a UI designu rád/a využil/a ve větší společnosti.“

6. Tentokrát je to osobní

Adresujte dopis konkrétní osobě. Pokud nemáte k dispozici jméno člověka, který za výběrové řízení odpovídá, hledejte na Googlu i LinkedInu, kdo řídí personální oddělení. Jedná-li se o malou organizaci, najděte si přímo jména vedení. Pozor na zahraniční jména – musíte si být stoprocentně jistí pohlavím, než někoho oslovíte pane nebo paní.

Nejen oslovení, ale i obsah motivačního dopisu by měl být maximálně přizpůsobený zveřejněné nabídce práce. Zabere vám to možná víc času, ale pojistíte si tím šanci, že se vám ozvou. U každé žádosti o práci platí, že hlavní je kvalita, a ne kvantita, a toho byste se měli držet.

7. Vyvarujte se typických chyb

Uchazeči o práci dělají stále stejné chyby, a proto si po sobě motivační dopis raději několikrát přečtěte.

  • „Vážený pane Novák“ je proti pravidlům českého pravopisu. Správně se oslovení pojí vždy s pátým pádem, tedy: „Vážený pane Nováku“.
  • Také za oslovením nezapomeňte udělat čárku. Stejně tak nezakončujte žádný psaný projev slovy „Mějte hezký den“. Doslovný překlad anglické formulace do češtiny nepatří. Zkuste raději: „S přáním hezkého dne“.
  • Nezapomínejte na hlavičku: Uveďte své kontaktní údaje, ale i údaje osoby/instituce, které dopis zasíláte. Dále je vhodné uvést datum a místo, následované předmětem dopisu (v každé zemi a každém jazyce platí jiné zvyklosti týkající se oficiální korespondence, je proto dobré se s nimi seznámit).
  • Nepoužívejte výraz „koníčky“, raději se vyhněte i slovu „hobby“.
  • Dávejte si pozor na „mě“ a „mně“, ale také na správnou interpunkci.

Nejlepší způsob, jak se vyhnout překlepům a pravopisným chybám, je nechat si to zkontrolovat!

8. Zakončete to se vší parádou

Nechoďte na to nijak složitě, závěr musí splňovat pouze tři základní kritéria:

  • Musí vyvolávat chuť se s vámi setkat osobně.
  • Musí obsahovat poděkování.
  • Musí z něj být jasné, jak si představujete další postup.

Neříkejte si o pohovor přímo, např.: „Je nutné se setkat osobně, abychom…“ Vyjadřujte se tak, aby byla znát vaše motivace účastnit se dalších případných kroků.

„Děkuji za váš čas a pozornost, a pokud máte na mou osobu jakékoli další dotazy, jsem Vám plně k dispozici. Mám o spolupráci s Vaší společností velký zájem, a proto doufám, že budu mít příležitost prokázat své schopnosti u případného pohovoru. S přáním hezkého dne…“

Jedno je jisté. Budete-li se držet těchto zásad, pak na pozvánku k přijímacímu pohovoru nebudete muset dlouho čekat. Tak hodně štěstí!

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.