Jak najít svou vysněnou práci díky ikigai?

Apr 14, 2020

3 mins

Jak najít svou vysněnou práci díky ikigai?
author
Aglaé Dancette

Fondateur, auteur, rédacteur @Word Shaper

Sedíte si takhle za stolem, před očima obrazovku počítače a najednou se zasníte. Říkáte si, kde já bych mohl/a jednou být, jak skvělou kariéru já mohl/a udělat ve světě financí, módy nebo truhlařiny, vždyť já mohl/a být mistrem/mistryní světa v plavání, kdybych s plaváním nesekl/a, když mi bylo devět… Možná ještě nemáte úplně jasno v tom, co chcete v životě dělat. Proto vám chceme představit ikigai, japonskou metodu, díky níž naleznete smysl svého života. Osobní rozvoj je dnes oblíbené a všemi diskutované téma a neuškodí dozvědět se něco více i o tomto způsobu myšlení, který pochází ze Země vycházejícího slunce.

Pohled do historie

Ikigai vzniklo spojením japonských slov ikuru, což znamená život, a kai neboli uskutečnění snu. Doslovný překlad do češtiny neexistuje, ikigai však představuje určitou životní filozofii, Francouzi by řekli raison d’être, my zase „důvod, proč vstát ráno z postele“. Kořeny tohoto způsobu myšlení sahají až do 14. století. Jedná se o jednu z příčin výjimečné dlouhověkosti obyvatel ostrova Okinawa, jemuž se také přezdívá „Ostrov stoletých“. Pro jeho obyvatele je totiž dobrý smysl života klíčem k nalezení rovnováhy, a to spolu se zdravým stravováním a každodenním pohybem. Ikigai je spojením toho, co nás motivuje, co nás pohání na cestě vpřed a co je náš vysněný cíl.

Jak využít ikigai v pracovním životě

Najít své pracovní ikigai znamená najít si takové zaměstnání, které nás bude každý den naplňovat, které si sami zvolíme a které bude mít smysl. Smysluplná práce se v našem světě stala téměř svatým grálem – mýtickou záležitostí, které není možné dosáhnout v reálném životě. Dobrou zprávou je, že každý z nás má své ikigai a je relativně snadné jej najít.

Ale pozor, to neznamená, že máte okamžitě všeho nechat a přihlásit se do Superstar. Německá autorka Christie Vanbremeerschová ve své knize Ikigai: Lebe, was dich glücklich macht aneb Ikigai: Žij tím, co tě dělá šťastným vysvětluje, že jde o to, „vyměnit pocity nejistoty a nedostatku za pocit spokojené skromnosti“. Ve skutečnosti to znamená, že na cestě za vysněnou prací je třeba dělat kompromisy, a jedním z nich může být například menší plat. Své ikigai nalezneme, pokud bude naší prioritou pocit naplnění, a ne materiální uspokojení. Hledání smyslu života s sebou nese i hledání rovnováhy v osobním a pracovním životě a přijetí skutečnosti, že člověk může vydělávat méně peněz, a přitom žít lépe.

Jak najít své ikigai?

Podívejme se, jak to funguje v praxi. Podle japonského učení si člověk musí položit čtyři základní otázky, aby nalezl ikigai, smysl života, který se nachází v průsečíku množin jednotlivých odpovědí. S hledáním správných odpovědí si dejte načas, dobře si je promyslete, protože musejí odrážet vaše skutečné nejniternější tužby. Není důležité odpovídat rychle, ale odpovídat správně – můžete přemýšlet klidně několik dní, nebo dokonce týdnů.

1. Co mě baví?

Udělejte si seznam všech věcí, které vám každý den dělají radost. Vše je dovoleno. Zkuste se taky sami sebe zeptat, jakým lidem zpravidla závidíte, a proč. Odborníci na ikigai svorně tvrdí, že hledání té správné cesty někdy přináší bolest, pocity frustrace, hněvu a jiné emoce, které mohou být zprvu nepříjemné, ale které jsou nezbytné pro vykročení tím správným směrem.

2. Co mi jde?

Možná nad tím vědomě nikdy neuvažujete, ale určitě existuje spousta věcí, v nichž jste dobří: vaření, sportování, kreslení, hudba… Můžete být třeba dobří v mezilidských vztazích – možná umíte naslouchat, máte trpělivost, jste laskaví nebo dokonce altruističtí. Pak popřemýšlejte nad obory, v nichž byste mohli své silné stránky využít.

3. Co mě uživí?

Při odpovídání na tuto otázku si vzpomeňte na své odborné dovednosti. Jaká je vaše každodenní náplň práce? Za co vás platí? V jakých dalších oborech by vám mohli zaplatit?

4. Co svět potřebuje?

Najít smysl života znamená najít soulad s okolním prostředím a se světem, ve kterém žijeme. Existují například nějaké kauzy, ve kterých se angažujete? Je něco, co byste chtěli změnit? Něco, čeho si přejete být součástí?

Nejvíce vás bude naplňovat práce, která v sobě bude spojovat odpovědi na všechny tyto čtyři otázky, která se bude nacházet na rozcestí čtyř cest: vášně, nadání, povolání a poslání. Nejlepší je zkusit si to namalovat. Každá otázka představuje jeden kruh. Na místě, kde se všechny čtyři kruhy protnou, se nachází ikigai. Tak jako na obrázku níže. Kruhy vyplňte svými odpověďmi a podle nich pak můžete vymyslet, vytvořit nebo změnit svou práci snů! Změní to i váš život.

image

Chcete-li se o ikigai dozvědět více:

  • Ikigai – šťastný a dlouhý život, Héctor Garcia a Francesc Miralles (Leda)
  • Ikigai: Giving every day meaning and joy, Yukari Mitsuhashi (Kyle Books)
  • Objevte své Ikigai: Najděte smysl života v japonské moudrosti, Bettina Lemke (Mladá fronta)
  • Můj malý IKIGAI deník: Objevování japonského tajemství dlouhého, šťastného a naplněného života, Amanda Kudo (Anag)
  • Ikigai: japonská cesta k nalezení smyslu života, Ken Mogi (Pragma)

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed