Máš po škole a co teď? Rozjeď kariéru díky programu Discover

Jun 06, 2019

2 mins

Máš po škole a co teď? Rozjeď kariéru díky programu Discover
author
Iva Menšíková

Milovnice textů všeho druhu, která jednoho dne objevila kouzlo copywritingu a od té doby nevychází z úžasu.

Do programu Discover se můžeš přihlásit, ať už je tvé zaměření jakékoli. A to i v případě, že ještě přesně nevíš, co by tě v životě bavilo. Během dvou let dostaneš možnost si vyzkoušet hned několik pozic na různých odděleních. Díky tomu zjistíš, jak firma funguje a navíc si vybereš obor, který tě bude bavit.

 

Dva roky práce i zábavy

Během prvního roku tě čeká spíš vzájemné oťukávání. Nikdo po tobě nebude chtít nadlidské výkony, nicméně už v této fázi se zapojíš do zajímavých projektů a prostřednictvím laboratoře Nadace Vodafone nakoukneš pod pokličku vznikajícím startupům.

V druhém roce se posadíš se na seniornější židli. Budeš se dál podílet na zajímavých projektech a získáš větší zodpovědnost. Vybereš si oddělení, které ti ve firmě v předchozím roce nejvíc učarovalo, a naplno se zapojíš do jeho chodu. Ti nejšikovnější dokonce dostanou na starost celý projekt.

„Jako absolventka jsem hned po škole dostala velkou zodpovědnost a mohla si vyzkoušet vedení většího projektu. Pokud někdo čeká, že dodělá školu a bude mít od učení klid, tady to rozhodně neplatí. A to mě baví,” pochvaluje si Lucie Klattová, která se do programu zapojila v loňském roce a aktuálně ve firmě pracuje jako Vodafone Discover AoE & Agile.

Přítel na telefonu

Během celého programu máš k dispozici přítele na telefonu – mentora z řad managementu, který tě provede všemi nástrahami. Díky tomu si vytříbíš „měkké“ i „tvrdé“ dovednosti a naučíš se pracovat jak v týmu, tak samostatně. Společně s dalšími 11 absolventy si vzájemně můžete sdílet zkušenosti a po náročném dni zajít na drink.

„S ostatními Discovery jsme si docela sedli. Občas chodíme na pivo a když je potřeba, jsme tu jeden pro druhého. Sdílíme si mezi sebou rady, kritiku i inspiraci,” říká Nguyen Thu Giang, Talent & Capability.

 

Vycestovat nikdy nebylo jednodušší

Během dvou let, které ve Vodafone strávíš, budeš v úzkém kontaktu s kolegy nejen z Evropy, ale i z Asie nebo Afriky. Po skončení programu máš možnost buď vycestovat na některou z poboček, nebo zůstat v českém Vodafone. Záleží jen na tobě, kde se rozhodneš usadit.

„O práci na zahraničních pobočkách má každý rok zájem zhruba pětina absolventů programu. Taková možnost je pro ně z kariérního hlediska k nezaplacení. Mladí lidé si díky ní totiž nejen upevní jazykové dovednosti, ale zároveň získají zkušenosti, které jim zatím v životopisu chybí. Například kolega Michal v rámci programu odjel do Německa. Teď mluví plynule anglicky i německy a získal potřebné manažerské dovednosti,” vysvětluje Lucie Kožová, SR Specialist Resourcing & Development.

Jak se do programu zapojit?

Nepotřebuješ hromadu praxe, stačí ti pořádné nadšení, chuť do práce a přátelská povaha. Neobejdeš se ale bez angličtiny, protože budeš denně komunikovat se zahraničními kolegy.

Podrobnější informace najdeš na webu, kde se můžeš i přihlásit a zkusit tak nakopnout svou kariéru správným směrem.