Manažer logistiky: hnací síla za distribučním řetězcem

Nov 26, 2019

5 mins

Manažer logistiky: hnací síla za distribučním řetězcem

Po deseti letech jako pracovník prodeje se Wilfried Doucet (41) stal manažerem logistiky pro ba&sh, značku dámských konfekčních oděvů. Je zodpovědný za sklad o rozloze 9 000 m2, který zásobuje více než 300 prodejních míst. Dohlíží na zboží přicházející z továren módní značky, správu zásob a dopravu objednávek z obchodů či po internetu. Je to profese vyžadující vysoce rozvinuté manažerské dovednosti, hlavně pokud jde o iniciativu, dodržování šibeničních termínů a organizaci práce.

Jak se z vás stal manažer logistiky?

Prodejní kariéru jsem začal jako vedoucí pobočky v Office Depot a zůstal jsem tam osm let. Po této počáteční zkušenosti jsem pracoval pro maloobchodní skupinu Auchan a poté pro společnost Cultura, kde jsem měl na starosti přípravu fungování služeb elektronického obchodu. Jakožto manažer logistiky a provozu jsem měl za úkol rozvíjet on-line prodej celé škály produktů, od knih až po umělecké a řemeslnické potřeby. Dohlížel jsem na dodavatelský řetězec fyzického toku zboží, od příjmu produktů od dodavatelů až po distribuci zákaznických objednávek. Po více než čtyřech letech u společnosti Aldi a krátkém působení u společnosti Servair mě v říjnu 2018 na pozici manažera logistiky přijala společnost ba&sh, značka dámských konfekčních oděvů.

Co konkrétně vaše práce obnáší?

Jsem zodpovědný za řízení a koordinaci logistických operací ve skladu o rozloze 9 000 m2, který zásobuje více než 300 prodejních míst. V praxi to znamená, že mám na starost správu zásob a tok příchozího a odchozího zboží, které dostáváme od dodavatelů a zasíláme do prodejen ba&sh, distributorům prodávajícím více značek a našim zákazníkům on-line.

image

Jaké jsou vaše každodenní úkoly?

Jako manažer logistiky jsem vlastně prostředníkem mezi nákupním oddělením, které koordinuje příjem zboží, oddělením zásobování, které určuje množství zboží odeslaného do prodejních míst, a oddělením prodeje, které prodává naše značkové produkty. Úspěch ve světě maloobchodů, zvláště pak u konfekčních oděvů, závisí na několika zásadních obdobích během roku. Jde zejména o každoroční přímé prodeje, sezónní prodeje, vánoční svátky a prodejní špičky na začátku každého měsíce, které většinou následují po výplatách.

Jako manažer logistiky jsem vlastně prostředníkem mezi nákupním oddělením, oddělením zásobování a oddělením prodeje.

Naším cílem je zajistit, aby pracovní plány související s příjmem a následnou přípravou objednávek, stejně jako s řízením zásob, zohledňovaly tyto kritické fáze obchodní činnosti. Každé oddělení společnosti (zejména oddělení nákupu, zásobování a maloobchodu) tak dosáhne maximální transparentnosti a může se podle toho zařídit. Naší hlavní prioritou je dodržení dodacích lhůt a zachování kvality a množství objednávek. Jádro věci skutečně leží v řízení zásob.

image

Můžete popsat, jak vypadá typický den ve vašem skladě?

Ráno přijíždím do skladu první okolo 5.30. Nejprve si projdu nákupy, které byly přes noc uskutečněny na webových stránkách, a také množství zboží, které je třeba dodat na prodejní místa. Když pak v 6.30 dorazí mé týmy, začneme si nastavovat priority dne pro každé jednotlivé oddělení. Ty mohou zahrnovat příjem zboží, přípravu objednávek, řešení reklamací, odesílání online objednávek atd. Zásadním momentem je náš ranní briefing, během kterého musím své zaměstnance motivovat na daný den. Často jsou totiž rána velice intenzivní.

Ráno také chystáme on-line objednávky, které přišly přes noc, a doplňujeme zásoby do prodejen. Položky nejdříve nashromáždíme ze skladu, zabalíme je a odešleme. Totéž pak děláme ve 13.00 u objednávek, které přišly před polednem. V závislosti na jejich množství to pak případně zopakujeme odpoledne, abychom toho další den neměli moc. Později odpoledne pak vedení společnosti zašlu protokol o činnosti ve skladu, který podrobně popisuje počet odeslaných položek, potenciální nedostatek zásob, počet přijatých položek a počet provedených reklamací. Obvykle končím mezi 19. až 20. hodinou večer.

Zásadním momentem je náš ranní briefing, během kterého musím své zaměstnance motivovat na daný den. Často jsou totiž rána velice intenzivní.

Kdo jsou vaši klienti a jaké jsou jejich konkrétní logistické potřeby?

Máme řadu různých klientů: koncové zákazníky nakupující přes naše webové stránky, interní zákazníky, tedy naše prodejny ba&sh, a dále pak velkoobchodníky či distributory prodávající více značek, jako např. obchodní řetězec Galeries Lafayette, který sezónně nakupuje řadu našich produktů. Ke každému ze tří typů zákazníků existuje velmi odlišný logistický přístup. Pokud bude mít externí distributor nedostatek zboží, přijdu o tržbu. Dojde-li ale k nedostatku zboží u jedné z našich značkových prodejen, mohu situaci vyřešit pomocí jiných technických prostředků. Produkt můžeme například převézt z jiné prodejny, kde je k dispozici, nebo je možné danou položku dozásobit.

Oddělení logistiky má co nejvíce zkrátit dobu od přijetí objednávky přes naše webové stránky až po její odeslání ze skladu. Pokud zákazníci položku obdrží dříve, než očekávali, zvýší to úroveň jejich spokojenosti s nákupem a zákaznickým servisem. Spokojený zákazník se totiž pravděpodobněji vrátí na naše stránky a bude dále nakupovat. Je to závod s časem.

Jakým výzvám musejí manažeři logistiky čelit?

Žádné dva dny nejsou stejné a neuběhne den, kdy by nebylo co dělat. Každé ráno zjišťujeme, jak bude vypadat příštích několik hodin. Musíme tedy vědět, jak rychle zpracovávat velký objem objednávek, a musíme být také vnímaví a ostražití, co se týče kvality našich produktů.

image

Nedílnou součástí této práce je lidský aspekt, jelikož řídíte tým čítající téměř 50 členů s velmi odlišnými profily, od nižších až po vyšší úrovně vzdělání. Musím vybírat taková slova, která platí na všechny. Vzhledem k tomu, že práce na skladě je intenzivní a fyzicky náročná, musíte umět svůj tým motivovat a být vždy připraveni komunikovat takovým způsobem, který je dynamický, smysluplný a pozitivní.

Nedílnou součástí této práce je lidský aspekt, jelikož řídíte tým čítající téměř 50 členů s velmi odlišnými profily.

Jak se vypořádáváte s takovým tempem?

Nejsem žádný nadčlověk, ale vždycky jsem rád pracoval svižně. Musím být v pohybu a pravidelně komunikovat se svými týmy. Nikdy bych nedokázal sedět celý den za počítačem. Prostě to nemám v krvi. Tajemství mého úspěchu je v tom, že si po celý den dopřávám krátké pauzy. Jakmile se k takové pauze dostanu, snažím se změnit prostředí a dobít baterky. U nás na skladě často pořádáme neformální akce a činnosti, které nám pomáhají budovat dobré vztahy mezi spolupracovníky. Myslím si, že tohle je opravdu důležité.

Jaké vlastnosti by měl mít dobrý manažer logistiky?

Musíte být vždy ochotni pečlivě věci zhodnotit a vědět, jak se vypořádat s nepředvídanými událostmi, jako např. s pozdními dodávkami v důsledku stávek v dopravním sektoru nebo výrobními problémy v továrnách. Musíte také dobře naslouchat a porozumět problémům, kterým čelí členové týmů na skladě, ale i jiná oddělení v rámci společnosti. Budete tak neustále moci zlepšovat relevantní procesy a zaručit, že spolu budou všichni vycházet.

image

Co máte na své práci nejraději?

Na mé práci mě nejvíce motivuje blahobyt mých týmů a pomáhání s rozvojem mých zaměstnanců. Zvláštní odměnou pak pro mě je, když vím, že mám kolem sebe lidi, kteří respektují mé vedení, chtějí se mnou pracovat a věří mi. Často na skladě říkám, že jsme jako rodina a že každá výhra pro nás znamená kolektivní úspěch, který nás spojuje.

Navíc se tato profese neustále rozvíjí. Musíme se snažit o stále lepší výsledky, a to hlavně zlepšováním naší organizace a způsobu práce. Je to neskutečně uspokojující pocit, když nám pak týmy na prodejnách řeknou, že se jejich každodenní životy zlepšily díky nám.

Jakou radu byste dal mladým lidem, kteří se chtějí stát manažery logistiky?

Na rozdíl od jiných profesí bude logistika vždy nepostradatelnou součástí obchodu, zvláště pak elektronického obchodu. To však neznamená, že můžete těžit ze svých dosavadních znalostí a dovedností. Pokud jde o dopravu, stroje a počítače, je to oblast s neustálou záplavou nových technologií, které mají přímý dopad na naše každodenní obchodní transakce. Neustálá připravenost a ochota přizpůsobit se jsou tedy nutností. Ten, kdo chce mít kariéru v logistice, musí mít na paměti, že zítřejší realita nebude mít nic společného s tou dnešní.

image

Foto: Welcome to the Jungle

Přeložila: Eva Mazalová

Topics discussed