Láska na pracovišti: Jde to, nebo radši ne?

Feb 10, 2021

4 mins

Láska na pracovišti: Jde to, nebo radši ne?
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Valentýn je za námi, první máj se pomalu blíží, tak co kdybyste konečně pozvali svou platonickou lásku na kávu z automatu? Pospěšte si ale, konkurence je velká a někdo jiný také možná právě střádá kováky na cappuccino. Podle průzkumu z roku 2016 bylo pracoviště třetím nejčastějším místem, kde lidé poznali své stávající partnery, celá třetina Čechů si na pracovišti prožila nějaký ten románek, a dokonce 94 % z nás v práci občas flirtuje! V kancelářích, zdá se, láska jen kvete. Má ale i svá rizika. Všechno, co jste kdy potřebovali vědět o milostných vztazích na pracovišti, se dočtete právě zde.

Tak zaprvé: Je to vůbec dobrý nápad?

Práce je místo setkávání. Lidé zde každý den tráví společně mnoho hodin, společně se baví, společně oslavují úspěchy a sdílejí smutek z neúspěchů. Jak to tedy je? Co je v domě, není pro mě?

Proč do toho jít:

  • Zakázané ovoce láká nejvíce. Nenápadné pomrkávání, tajná psaníčka v šanonech, náhodné doteky v kuchyňce… Ten pocit, že porušujete pravidla, dodává pracovním románkům na intenzitě.
  • Hned má člověk proč se těšit do práce. Ráno najednou čile skáčete z postele a nemůžete se dočkat, až budete konečně v práci (s ní/ním). V pracovní šedi, často plné neosobních vztahů, může láska zničehonic prozářit den.
  • Je dobré mít spojence. Někoho, kdo vám rozumí, kdo vás podpoří a s kým můžete rychleji postupovat kupředu.

Proč do toho nejít:

  • Rozchody pak bývají hotové peklo. Všichni to vědí. Každý den ho/ji potkáváte ve výtahu. Už i Albert (účetní, se kterým jste v životě neprohodili jediné slovo), vás utěšuje příšernými frázemi typu „pro jedno kvítí slunce nesvítí“.
  • Je to zásah do soukromí. Hranice mezi pracovním a soukromým životem je čím dál rozmazanější. Pokud nechcete, aby váš vztah komentoval každý druhý kolega, bude to asi problém.
  • Člověk je tvor nepřející. Na pracovišti kvete nejen láska, ale také závist. Milostná dobrodružství mohou klidně zhatit i šance na povýšení. Stačí jediný chybný krok, a vaše dobrá pověst je ta tam.

Jak skloubit soukromí a profesionalitu?

Společně do práce, společně z práce, společně na dovolenou… Když máte vztah s kolegou/kolegyní, dva oddělené světy najednou víc a víc splývají v jeden. Jakmile začnou osobní emoce jakkoli narušovat profesionalitu, je zle. Ve vlastním zájmu si proto musíte vytvořit neprostupnou mentální blokádu mezi pracovním a soukromým životem, i kdyby to mělo znamenat sepsání striktních pravidel: Zákaz mluvit o práci po deváté hodině večerní, zákaz společných poledních přestávek a podobně.

Pokud je navíc jeden ze dvou partnerů nadřízeným toho druhého, situace je ještě o něco složitější. Je těžké si udržet autoritu, když s někým sdílíte intimní chvilky. Stejně tak těžké bude, až budete před ostatními obhajovat rozhodnutí povýšit právě svého partnera, i když to bude naprosto zasloužené. Každého totiž okamžitě napadne, že odměňujete něco víc než jen pracovní kompetence. A pokud budete v pozici povýšené osoby, bude pro vás několikanásobně těžší dokazovat, že na to máte.

Ideální by bylo, kdyby zbytek pracovního kolektivu vůbec netušil, že spolu něco máte. Diskrétnost je ta nejlepší obrana. Jste-li ve vážném vztahu, všichni o tom vědí a začíná vám to způsobovat nepříjemnosti, máte v podstatě dvě možnosti, jak situaci uklidnit:

  • Jeden z vás dvou musí změnit kancelář nebo oddělení. Je to jediný způsob, jak vás nikdo nebude obviňovat z nadržování, jak umlčet nenávistné hlasy v týmu a jak ochránit své soukromí před zbytečným napětím.
  • Jestli se vám takové řešení nelíbí, nebo prostě není možné, musí výše postavený partner nastavit tomu druhému jasné a kvantifikovatelné pracovní cíle. Povýšení, bonusy, nové projekty – nic z toho mu nikdo nebude moci vyčítat, pokud bude všechny cíle plnit tak, jak má.

Jak si zachovat diskrétnost?

Čím je firma menší, tím rychleji se v ní šíří informace. Je těžké skrývat láskyplné pohledy a gesta, když pracujete ve stejném týmu. Ve velkých firmách se lidé tak dobře neznají a málokdo má jasnou představu o tom, kdo, jak, kde a s kým. Mnohdy se dá proto takový pracovní románek dobře ututlat.

Jak na to? Nikomu se nesvěřujte. Každé tajemství sdělené jedné osobě ve firmě se průměrně dostane k dalším 2,7 osobám. Opět se ukazuje, že ta nejjednodušší řešení jsou ta nejlepší: nejezděte do práce a z práce společně, nechoďte příliš často společně na svačinu nebo na oběd, protože v blízkosti toho druhého se společné tajemství ukrývá daleko hůř, a celkově se spíše vyhýbejte hovorům o osobním milostném životě.

Co když se rozejdete?

Dokud všechno klape, románek na pracovišti vám může krásně zpříjemňovat pracovní dny. V případě rozchodu se ale z každodenní rutiny může stát naprosté zlo. V nejhorších případech dokáže napjatá atmosféra mezi dvěma lidmi narušit chod celé firmy. Chcete se tomu vyhnout?

  • Je samozřejmé, že čerstvý rozchod člověka poznamená. Ale chce to stanovit si konkrétně každý den nějaký pracovní cíl (počet schůzek s klienty, vyřízených případů atd.), na který se budete soustředit – pomůže vám to neztratit chladnou hlavu.
  • Berte svého/svoji ex jako jakéhokoli jiného kolegu a zachovejte si objektivitu. Když se budete ho/ji snažit trestat za to, jak to skončilo (nebo mu/jí naopak všechno odpouštět jen proto, že jste se rozešli vy s ním/ní), nebude to k ničemu.
  • Promluvte si o tom a dohodněte se, že nebudete dávat otevřeně na odiv vzájemné nepřátelství či trápení, abyste si ve firmě oba zachovali profesionální tvář. Je-li to jen trochu možné, rozejděte se v dobrém.
  • Nesvěřujte se kolegům, ať si nemusí vybírat, na čí straně budou.

Co riskujete?

Víte, jak poznáte, že románek na pracovišti může ohrozit vaši kariéru? Rozhlédněte se kolem sebe, zjistěte, jestli spolu v práci už někdo chodí a jak to přijali kolegové a nadřízení obou stran. Napoví vám to, kam až si můžete dovolit zajít.

V případě vážného vztahu, který nebudete chtít dál tajit, je nejlepší zajít nejdříve za nadřízenými. To je základ, hlavně v situaci, kdy každý děláte v jiném oddělení nebo pracujete s důvěrnými informacemi či na utajených projektech.

Z pohledu zákona

Jaká pravidla musíte dodržet?

Krátká poblouznění a pravé lásky – co na ně říká právo? Zákoník práce se o milostných vztazích prakticky nezmiňuje, takže pokud váš soukromý život nezpůsobí porušení pracovních povinností, nemůže vás za něj nikdo vyhodit.

Pozorně si ale přečtěte smlouvu a interní směrnice společnosti, abyste nebyli potrestáni například za nemravné chování, až vás načapají v objetí s drahou polovičkou. Zaměstnavatel totiž může za porušení pravidel ukládat různé postihy – od napomenutí až po výpověď. Pokud třeba dojde k roztržce ze zjevně osobních důvodů mezi partnery během porady, může být zpochybňována vaše nestrannost v obchodním rozhodování a hrozit i střet zájmů.

Pracovní románky mívají obvykle krátkého trvání – dobře si to tedy promyslete, než se tímhle směrem vydáte. Z průzkumů vyplývá, že jen asi 13 % veškerých milostných vztahů na pracovišti končí dlouhodobým partnerstvím. Než se tedy vydáte hledat velkou lásku do kuchyňky nebo k tiskárně, zvažte dobře všechna pro a proti!

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed