Kryptoměna: mzda budoucnosti?

Jan 09, 2020

4 mins

Kryptoměna: mzda budoucnosti?
author
Harrison Kelly

Harrison Kelly is a British writer, producer, filmaker, and - ever since moving to Paris - a reluctant Francophile.

Před padesáti lety jsme dostávali výplatu v obálce s penězi. Pak přišly na řadu šeky a dnes si nedovedeme představit, že bychom výplatu dostali jinak než bankovním převodem. Nebo ano? Pokud věříte posledním trendům, kryptoměny – jinak také známé jako digitální či virtuální měny – by to mohly vše změnit. Než si ale vyrazíte zařídit digitální peněženku, přečtěte si něco o výhodách a nevýhodách tohoto způsobu vyplácení mezd.

Co je to vlastně kryptoměna?

Satoshi Nakamoto, pod kterýmžto pseudonymem se ukrývá tvůrce Bitcoinu, v roce 2008 vypustil do světa první a nejznámější decentralizovanou kryptoměnu. Tento koncept popisuje jako „čistě peer-to-peer obdobu elektronických peněz, které dovolují provádět platby online přímo mezi jednotlivými subjekty bez finančních institucí jako zprostředkovatelů“. Mají podobu virtuálních tokenů nebo mincí a jsou v zásadě internetovým ekvivalentem platby v hotovosti. Dnes můžete kryptoměny použít pro platby u řady služeb – od nákupu ekologické kosmetiky Lush po finanční příspěvky Wikipedii. Co se týče směny kryptoměn za reálné peníze, především v případě Bitcoinu můžete využít služeb k tomu určených. Nicméně pro většinu běžných transakcí – jako třeba zaplacení oběda v restauraci – kryptoměny zatím nepoužijete. Navíc výměna kryptoměny za hotovost je administrativním úkonem sama o sobě.

Kryptoměny již nejsou pouze doménou nadšenců, bloggerů a spekulantů. Dnes si může Ethereum, Litecoin nebo jakoukoliv z řady dalších virtuálních měn jednoduše koupit každý a doufat, že se měna stane dalším Bitcoinem. Odhaduje se, že 6 % Britů vlastní nějakou formu digitální měny. Možná máte digitální peněženku, ale chtěli byste skutečně dostávat výplatu v kryptoměně?

Mzdy v kryptoměně

Tuto otázku si pokládají zaměstnavatelé po celém světě. V srpnu 2019 se Nový Zéland stal první zemí, která legalizovala mzdy vyplácené v kryptoměnách. A v roce 2018 začala japonská společnost GMO Internet Group svým zaměstnancům nabízet možnost vyplácení části jejich mzdy v kryptoměně.

Ve Velké Británii mzdy v kryptoměně nabízí pouze několik společností zabývajících se směnou a kryptoměnami, jež mají zájem na vyplácení mezd svým zaměstnancům ve vlastních virtuálních tokenech. Geraint Jones, daňový poradce pro soukromé klienty v účetní firmě BKL, která poskytuje daňové poradenství, tvrdí, že se ještě nesetkal s žádnou společností vyplácející mzdy v kryptoměnách, jež by se zároveň nezabývala obchodem s nimi. „Všeobecně mají firmy, které vyplácejí mzdy v kryptoměně, snadný a levný zdroj vlastních mincí,“ vysvětluje Jones. „Měli byste se ptát, proč vás zaměstnavatel chce platit v dané kryptoměně.“

Pokud vám firma nabídne vyplácení mzdy v kryptoměně, měli byste takovou nabídku přijmout? Tady je několik pro a proti.

Výhody mzdy v kryptoměně

  • Zasvěcení do světa kryptoměn

Jones vidí jisté výhody v pobídkách pro zaměstnance v podobě flexibilního balíčku odměn, který jim umožňuje provádět snadné investice v kryptoměnách výměnou za část svého příjmu. „Slýchávám o tom pravidelně. Pro zaměstnance to může být snadným prvním krokem v oblasti kryptoměn,“ říká Jones. „Například kdybych dostal prémii 10 000 £ a z toho 5 000 £ by bylo v Bitcoinech. Za předpokladu, že zaměstnavatel plní své závazky a já si mohl dovolit takovouto částku investovat, byl by to skvělý nápad.“

  • Vzrušující investice

Kryptoměny jsou jednoduchým prvním krokem do světa investic. Pokud dostanete mzdu v kryptoměně – ať už máte v plánu si rychle vydělat jejím prodejem, nebo chcete v blízké budoucnosti získat náskok při uvedení nové celosvětové kryptoměny –, můžete mít v kapse pořádný balík peněz. Jedná se však o značně nestabilní a málo regulovaný artikl, takže je důležité řádně si vše promyslet a získat přehled o tom, co děláte.

  • Lepší zabezpečení

Kryptoměny mohou být bezpečným způsobem, jak ochránit své jmění před zloději a hackery. Například transakce prostřednictvím Bitcoinů se provádí pomocí „elektronického platebního systému, který je založený na kryptografickém důkazu“, jinak známém jako technologie blockchain. Na rozdíl od bank a firem fungujících online, které si obvykle vedou záznamy o všech nepeněžních transakcích na jednom napadnutelném serveru, do procesu blockchain je téměř nemožné zasáhnout. Platby mezd jsou jednak bezpečně zaznamenány a zároveň jsou pomocí anonymizovaných veřejných klíčů udržovány v relativním soukromí.

Nevýhody mzdy v kryptoměně

  • Pokud zapomenete svoje heslo, je po všem (opravdu)

Některé kryptoměny jsou natolik zabezpečené, že pokud ztratíte svůj osobní bezpečnostní klíč nebo heslo, ke svým tokenům se již nikdy nedostanete. Mějte je uložené na bezpečném místě!

  • Nejedná se o zákonné platidlo

Oproti měnám s nuceným oběhem, jako jebritská libra, za jejíž hodnotu ručí britská vláda a centrální banka, jsou kryptoměny jako Bitcoin decentralizované a nejsou vázané na žádnou státem zaručenou hodnotu. Bank of England neuznává kryptoměny jako zákonné platidlo a místo toho je označuje za „prostředek směny“.

  • Nedostatečná regulace

Regulace tohoto chaotického trhu je stále pouze rudimentární. Britský orgán pro finanční kontrolu Financial Conduct Authority prohlásil o valné většině kryptoměn, včetně populárních tokenů jako Bitcoin, že jsou mimo jeho kompetence, což znamená, že pokud vás někdo okrade, nemůžete se spolehnout na pomoc orgánu Financial Ombudsman Service.

  • Na daních můžete zaplatit více, než vyděláte

Úřad Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) vydal 1. listopadu 2019 aktualizované pokyny, které stanovují, že veškeré kryptoměny a aktiva získané na základě zaměstnaneckého poměru podléhají dani z příjmu a státním odpočtům na pojištění stejně jako v případě příjmů v zákonné měně.

Odpočty se vypočítávají od okamžiku, kdy aktiva obdržíte, což znamená, že vaše prémie v kryptoměně vás může ve skutečnosti stát peníze. Pokud měla například vaše prémie, kterou jste obdrželi v kryptoměně, hodnotu 10 000 £, zaplatíte úřadu HMRC daň z této částky. Pokud hodnota před odečtem daně klesne na 0 £, stále musíte zaplatit daň z hodnoty 10 000 £.

Mohou vás zlákat příběhy Bitcoinových miliardářů, ale ve skutečnosti dvakrát na stejnou zlatou žílu pravděpodobně nenarazíte. Jonesovo poslední slovo o mzdách v kryptoměnách nedává příliš velkou naději. Pokud chcete koketovat s kryptoměnami, dělejte to podle svého. „Pokud neinvestují pouze malou část svých příjmů, nevidím v tom pro zaměstnance žádný podstatný přínos. A i v takovém případě je lepší, když si zaměstnanec sám vybere, kam chce investovat, než aby to za něj rozhodoval zaměstnavatel.“

Navzdory všem svým nedostatkům se kryptoměny dostávají čím dál více do hledáčku veřejnosti. Regulační orgány se začínají aktivně zajímat o zvyšující se množství lidí, kteří mají digitální peněženku. Pokud se prostředí kryptoměn bude nadále vyvíjet tímto způsobem, kdo ví, co nám budoucnost přinese.

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.