10 otravných zvyků, kterými nás kolegové vytáčejí doběla

Feb 15, 2023 - updated Jul 27, 2023

4 mins

10 otravných zvyků, kterými nás kolegové vytáčejí doběla
author
Gabrielle Predko

Journaliste - Welcome to the Jungle

Máte své kolegy rádi, ale neodvažujete se jim říct, že jejich zlozvyky vás občas přivádějí k šílenství? Jen jim pošlete tenhle článek s komentářem: „Hele, to jsi celý ty!“, a máte vystaráno. Však oni to pochopí. A v nejlepším případě se dokonce změní. Pojďme se podívat na deset nejotravnějších zlozvyků, jaké mohou kolegové v práci mít... A to jak páni, tak i dámy.

1. Samozvaný obědový komentátor

Ať už máte k obědu salát z quinoy s lososem a avokádem, nebo starý dobrý mekáč, vždycky si najde něco, co by mohl zkritizovat. Je nemilosrdný. Mít trochu soucitu s chudým stážistou, který nemá jinou možnost než si v mikrovlnce ohřívat mraženou pizzu z Tesca? Nikdy! Drobnohledu kritika neunikne ani jeden kousek eidamu třicítky! V těch výjimečných případech, kdy s ním sedíte na obědě u jednoho stolu, vás nikdy nezapomene informovat o nejnovějších aférách ze světa kuchyně: „Vida… Asi jsi neviděl poslední díl A dost!, kde zkoumali mleté maso, z toho se člověku dělá špatně. Ale co, je to tvoje tělo!“

Sám má každý den pečlivě nachystanou krabičku z domova plnou tofu a klíčků. Můžete mu stokrát říkat, že „obvykle jíte lépe“ a že „to je jen výjimka, protože jste neměli čas si nic lepšího připravit“, ale v nitru víte, že lžete nejen jemu, ale i sobě… A nejhorší na tom je, že má ten zmetek vždycky pravdu.

2. Bosonohá žínka

„Pardon, ale musím si sundat boty!“ Sice se omluví, ale nikdy se nezeptá, jestli to nikomu nevadí, protože je přece hrozně punk… S ostatními se jí možná rádi a často zasmějete, ale trochu jí ve skrytu duše závidíte, jak si svůj hipísácký životní styl bezostyšně prosadila i na pracovišti. Možná je to z její strany jakési osvobození, odboj proti firemním pravidlům formou tiché (a nevábně vonící) revoluce…. Každopádně se každý rok nedočkavě těšíte na zimu, jediné období v roce, kdy se její bosé nožky zase vrátí do bot.

3. Biolog provádějící experimenty v ledničce

Najdete ho ve všech firmách na světě: je to ten, kdo v ledničce pěstuje vlastní samostatné ekosystémy. Už zhruba měsíc pozorujete, jak se mu v ledničce postupně kazí kadeřávkový salát. Biolog si totiž radši každý den dopřeje nějaký ten obří hamburger s ostatními, než aby chroupal doma připravený salát. Kvůli podobným pokladům obdržel zprávu od Sylvie, vedoucí kanceláře, nadepsanou slovy „Malá připomínka ohledně udržování čistoty“ s nepříliš lichotivým obsahem: „Musím vám snad připomínat základy hygieny?!“ Ups.

4. Kontrolorka pošty: „Už sis přečetl/a ten e-mail, co jsem ti právě poslala?“

Cítí, že je pro všechny prakticky nepostradatelná, neustále má hrozně moc práce, ale každý den si najde minutku, aby za vámi zaběhla do kanceláře (nebo vás vyrušila při pauze), přiměla vás sundat si sluchátka a řekla: „Právě jsem ti napsala přes Slack, došlo ti to?“ Jsou dvě možná vysvětlení: buď vám chce nadšeně oznámit nějakou dobrou zprávu a chce vidět vaši reakci naživo (tím spíš, pokud se tak celý open space dozví, jak se jí něco podařilo). Nebo je hrozně vystresovaná a chce se ujistit, že vás její zpráva vystresuje také. A to od ní není zrovna milé. Je to prostě taková pracovní verze vedle ležícího partnera, který se vás zeptá: „Spíš?“ zrovna, když se vám zdá ten nejkrásnější sen.

5. Hyperaktivní kolega

Neposedí, nepostojí, jeho schopnost soustředit se nikdy nepřesáhne 10 minut. Když si potřebuje protáhnout nohy, jde se projít… Na záchod, ke kávovaru, ven, do obchodu, do vedlejší kanceláře za kámošem. Jeho cesty tam a zpátky jsou navíc doplněny o nějaký nesnesitelný doprovod, jako třeba pískání. Každý den se kolem vašeho stolu projde tak dvacetkrát a pokaždé se zeptá „jak to jde“, aniž by se jedenkrát obtěžoval počkat si na odpověď. Sice spolu mimo práci vůbec nekomunikujete, ale tisíckrát zopakované „jak to jde“ z vás záhadným způsobem udělalo „blízké spolupracovníky“, takže když se jde po práci na drink, vždy se nakonec objímáte jako nejlepší přátelé.

6. Telefonistka, co si z open space udělala ústřednu

Kdybyste nevěděli, je to ta, jejíž telefon nekonečně vyzvání na celý open space, zatímco ona je někde na schůzi. Je vzácným příkladem osoby narozené před rokem 1985, která stále ještě používá telefon k telefonování a kterou (až) moc baví se do něj vykecávat a vůbec jí nevadí publikum. Než skončí den, víte o všech jejích pracovních projektech, že bude mít s přítelem k večeři gnocchi i jak dopadla její poslední objednávka oblečení z Asosu. Děkuji, nechci.

7. Král přezdívek a přízvisek

Den za dnem pracujete na svém postavení ve firmě, snažíte se být proaktivní, spolehliví a vážení. Tenhle vtipálek dokáže veškeré vaše úsilí sabotovat během 10 sekund. Je přesvědčený o tom, že familiární oslovení uvolňuje atmosféru, a tak stačí, abyste se během porady malinko rozohnili, a hned vás krotí slovy „klídek, puso“ nebo, což je snad ještě horší, „pudlíku, trhej!“ Zkrátka proklínáte den, kdy jste se mu ve slabé chvilce v baru svěřili, jak vám říkala maminka, když vám bylo 10.

8. Milovnice rybích obědů

Tahle kolegyně si zjevně nechce zaneřádit vlastní domov, a tak si schovává sardinky na oběd v kanceláři. Vy se jí ale neodvažujete nic vytknout, protože je podle všeho na svoje stravování tak pyšná… Možná byste jí ale mohli poslat malý seznam věcí, které – mimo jiné – by si člověk prostě neměl ohřívat v práci. Patří k nim: brokolice, makrely (a ryby obecně), květák, vejce, zelí, fazole a jitrnice. Když toho přesto nenechá, můžete to považovat za osobní útok.

9. Vyznavač teorie „Vždyť to máš za 5 minut hotové“

S neotřesitelnou jistotou si tuhle větu nechává vždy na konec pracovní doby, kdy se už chystáte domů. Zadá vám úkol, ale sám nemůže zůstat, „protože musí jít na večeři“. Ať si říká, kdo chce, co chce, ať jsou dvě nebo šest večer, vždycky člověka naštve, když ostatní naprosto podceňují čas, který musíte věnovat své práci.

10. Několikahodinová míchačka kávy

Každé ráno v deset hodin se vám tahle kolegyně připomene, začne totiž její dvacetiminutové míchání kávy bez cukru a bez mléka. Co je jejím skutečným záměrem? Má pocit, že je koncertní umělkyně, jejíž vystoupení si musí vyslechnout celý open space? Chce snad vyvolat ASMR (autonomní senzorickou meridiánovou reakci, kterou v mozku spouští příjemné zvuky, například žvýkání sašimi z lososa, pozn. red.)? Těžko říct… Jisté je jen to, že většinou z celé kávy upije jen dva doušky (a ano, nepřestává míchat a vůbec jí nevadí, že káva už je dávno studená).

Přeložila Barbora Stolínová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, Instagramu a LinkedInu a nenechte si ujít žádné novinky!

Topics discussed