Čo robiť, keď sa vám kolega rýpe do práce?

Jun 16, 2020

4 mins

Čo robiť, keď sa vám kolega rýpe do práce?
author
Marianne Shehadeh

Créatrice de contenus @ Point Virgule

To jediné, po čom ste túžili, bolo robiť svoju prácu správne, udržiavať dobré vzťahy s kolegami a byť súčasťou firemného života. Nič však už nie je také ako predtým odvtedy, čo ste si všimli, že sa jeden konkrétny kolega snaží predrať do vašich projektov.


Tento kolega postupne preberá vaše úlohy. Je to frustrujúce. Kontaktuje klientov ohľadom záležitostí, o ktoré sa zvyčajne staráte vy, organizuje mítingy miesto vás, rozhoduje bez konzultácie s vami o projektoch, za ktoré ste zodpovední. Mieša sa do emailovej konverzácie a rozdáva nevyžiadané rady. Je to skrátka priveľa. Nerozumiete tomu a znervózňuje vás to. Prečo to robí? A ako to napraviť bez zbytočných konfliktov? Ponúkame vám niekoľko tipov, ako tento problém vyriešiť pokojne a skoncovať s praktikou, ktorú kategorizujeme ako „krádež projektu“.

Delikátna situácia

Rozumieme tomu. Zistenie, že nejaký kolega sa stará do vašej práce, nie je závideniahodné a prináša so sebou nepríjemné emócie: stratu sebavedomia, pocity zlyhania a nedostatku schopností, zlosť a zmätok. Okrem vnútorných pocitov môže táto situácia vyvolávať napätie na pracovisku a spôsobiť plošnejší konflikt. Pre dobro všetkých zamestnancov a hladký chod firmy je vo vašom najlepšom záujme udržiavať s kolegami dobré pracovné vzťahy. Tak sa pozrime na to, ako si s touto citlivou záležitosťou poradiť.

1. Snažte sa pochopiť, prečo vám kolega šliape na päty

Pouvažujte o tom, ako sa to stalo. Je to možno kľúč k rozriešeniu tejto záhady. Snažte sa pochopiť, prečo sa váš kolega takto chová, ešte predtým, než ho ohľadom jeho vlastného správania sami konfrontujete. Pomôže vám to vytvoriť si odstup od situácie a pokojne vec prediskutovať. Analyzujte fakty. Položte sami sebe tie správne otázky:

  • Je kolega vo firme nováčikom? Možno len nechápe správne svoju pracovnú náplň.
  • Je popis vašej práce dostatočne detailne zadefinovaný? Aký je popis jeho práce?
  • Nechce vám kolega len pomôcť? Mohli ste pôsobiť dojmom, že potrebujete s niektorými projektami pomoc?
  • Má kolega pocit, že pracuje lepšie či rýchlejšie než vy?
  • Čo z toho má? Snaží sa pred šéfom predvádzať a získať šéfovo uznanie za vašu prácu?
  • Bolo to jeho osobné rozhodnutie pustiť sa do vašej práce alebo dostal inštrukcie, aby tak spravil?

Ako pri akejkoľvek problematickej situácii, aj tu je dôležité identifikovať zdroj rozbroja a pokúsiť sa nájsť riešenie. Jedine tak budete môcť zvoliť správnu stratégiu.

2. Držte svoje emócie na uzde

Než tému otvoríte, snažte sa vytvoriť si odstup a nenechajte svoje emócie vyhrať. Nech už je vaše ego akokoľvek pošramotené, ak sa cítite zahnaní do kúta alebo ste naštvaní, snažte sa odsunúť svoje pocity stranou a držte sa faktov. Nesťažujte sa okamžite, budete pôsobiť ako dieťa. Trikom je odosobniť sa od akýchkoľvek pocitov, ktoré by mohli zničiť to, čo sa snažíte povedať.

Sandra, pracovná psychologička, to potvrdzuje: „Udržujte svoje emócie na uzde. Ak sa rozhneváte, budete vyzerať ako nervák. To nebude pôsobiť dobre a nedosiahnete to, čo potrebujete,“ tvrdí. Aj keď svojich kolegov konfrontujete priamo, nevylievajte si na nich zlosť – je to kontraproduktívne. „Ak si udržíte pokojný hlas, udržíte si aj ich pozornosť a rešpekt.“ O nič viac nejde.

3. Nesťažujte sa u ostatných kolegov

Pokúste sa nesťažovať u svojich kolegov, pokiaľ medzi nimi nemáte skutočných a dôveryhodných priateľov. Takáto delikátna situácia by mohla byť vnímaná rôzne a môžu byť do nej zahrnutí aj kolegovia, ktorých sa to vôbec netýka. Spomínate si na detskú hru „Telefón“? Tu platí podobný princíp: riskujete, že vaše slová ostatní pokrútia a každý príde s vlastnou interpretáciou. Nevyplatí sa to. Mohli by vás odsudzovať za to, že chcete len zničiť kolegovu povesť namiesto toho, aby ste svoje obavy adresovali priamo jemu alebo nadriadeným.

4. Začnite s kolegom komunikovať

Keď už ste vykonali všetky potrebné opatrenia, môžete začať o veci diskutovať s kolegom, ktorý sa vám rýpe do práce. Ak vás konfrontácia tejto osoby znervózňuje – najmä ak sa obávate konfliktu – inšpirujte sa metódou DESC. Používa sa najmä v manažérstve, ale môžete ňou riešiť aj konflikty medzi kolegami.
Metóda DESC má 4 kroky:

  • D (Describe). Popíšte objektívne fakty: „Všimol som si, že niektoré projekty, ktorým sa venuješ, spadajú pod moju náplň práce.“
  • E (Explain). Vyjadrite svoje pocity ohľadom danej situácie: „Znepokojuje ma to/Vytvára to vo mne pochybnosti.“
  • S (Specify). Špecifikujte ideálny vývoj situácie: „Čo myslíš?/Aký máš na to názor?“
  • C (Consequences). Vytvorte pozitívny záver: „Je fajn, že sme sa o tom porozprávali.“

Počas diskusie s kolegom možno zistíte, že si neuvedomoval, čo robí, a je ochotný to zmeniť. Prípadne tým, že obhájite svoj postoj, zistíte, že popis pracovných náplní vás oboch je nepresný a podobný. Možno dokonca nájdete spoločnú reč, ktovie? Prečo s ním nezačnete spolupracovať? Mohlo by vám to uľahčiť prácu a zlepšiť konečný výsledok. Koniec koncov, viac hláv, viac rozumu. Čo najhoršie sa môže stať? Budete sa potýkať s niekým, kto odmieta problém vidieť, a bude vám jasné, že budete musieť ísť za svojím manažérom či celým vedením, aby ste problém vyriešili.

5. Upozornite na túto situáciu svojho manažéra

Ak konverzácia nič nezlepší a kolega stále zasahuje do vašej práce, prípadne sa vtiera do vašich projektov, upozornite na to svojho nadriadeného. Pre istotu archivujte všetku komunikáciu, ktorú s daným kolegom vediete. Najprv si naplánujte stretnutie, na ktorom zdôrazníte svoju pozíciu a schopnosti. To vám pomôže manažérovi pripomenúť, aké sú vaše povinnosti, aká je vaša úloha vo firme, prečo ste sa pridali do tímu a čo ste robili od momentu, keď vás zamestnali. Potom vysvetlite svoju situáciu: vždy používajte fakty, snažte sa nebyť emocionálnymi a nezvaľujte vinu na iných. Nakoniec vysvetlite, ako to obmedzuje vašu efektivitu, znemožňuje efektívne fungovanie celému tímu a prípadne vyvoláva ďalšie nepríjemnosti.

Je úplne normálne požiadať manažéra, aby vám ujasnil presný popis vašej práce, prípadne vám objasnil, ako môže zahŕňať aj prácu niekoho iného. Ak daná osoba, ktorá sa vám rýpe do práce, je členom tímu, váš manažér vám môže jednoducho zabezpečiť míting, na ktorom sa všetci traja dohodnete na spoločných aktivitách a definujete druh aj rozsah vašich individuálnych projektov. Ak nie ste v tom istom tíme, môžu sa stretnúť vaši nadriadení – s vami či bez vás – a nájsť riešenie. Napriek týmto diskusiám však možno nebude na rozriešenie konfliktu stačiť rozhodnutie manažéra. Ak je to váš prípad, nanešťastie sa budete musieť s vecou obrátiť na človeka, ktorý má vyššie kompetencie.

Najdôležitejšie však je, aby ste si nenechali situáciou zničiť svoje sebavedomie. Pamätajte, že vás zamestnali, pretože firma verila vo vás a vo vaše schopnosti. Myslite na radu od pracovnej psychologičky Sandry a neberte správanie iných, ktoré vám takto ovplyvňuje ego a náladu, príliš vážne. Naučte sa, ako spracovať svoje emócie a reakcie pomocou základných pomôcok, akými sú meditácia, dýchacie cvičenia a pozitívne afirmácie. Musíte si uvedomiť svoju cenu i pozíciu v tíme a vo firme. To vám pomôže veci napraviť – pomocou integrity, zhovievavosti a cieľavedomosti.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.