Jaké to je, být ostříleným matadorem v mladém týmu?

Aug 28, 2018

3 mins

Jaké to je, být ostříleným matadorem v mladém týmu?
author
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.


Honza Moudřík: „Měníme zvyklosti celé populace. Neumím si představit větší výzvu.“

Když se Honzy zeptáte, co už v Alze všechno dělal, jeho odpověď bez problému naplní i několik řádků. Byl VIP obchodníkem, zástupcem vedoucího, vedoucím backoffice a administrace, vedoucím pobočkové sítě, ředitelem pobočkové sítě… Dnes je ředitelem expanze, facility a showroom managementu… To zcela odpovídá tomu, že ve firmě strávil už téměř 15 let. Jak se měnila firma, měnily se a přibývaly i pozice. „Jsme už úplně jiná firma. Když jsme začínali, znal každý každého, teď jsme kolos,“ vysvětluje Honza, který ve svých 38 letech patří mezi nejstarší zaměstnance.

„S mladšími kolegy vycházím perfektně. Baví mě jejich energie, nadšení, pozitivita i to, jak bez problému umí akceptovat změny,“ popisuje Honza. Schopnost adaptovat se na novinky a inovace je totiž v Alze dost podstatná. „Alza není pro každého. Je pro lidi, kteří nechtějí být v šedém průměru. Neumím si představit druhou společnost, kde člověk dennodenně čelí výzvám a inovacím tak jako tady,“ vysvětluje Honza specifika práce pro jedničku na trhu.

Přece jenom jsme i z Honzy vytáhli nějakou „negativní“ zkušenost s mladšími kolegy. „Ti úplně nejmladší, kteří přichází hned po škole, mají trochu problém vnímat zodpovědnost, která s prací přichází,“ říká. Zajímalo nás, co ho ve firmě drží skoro 15 let a jestli někdy neměl zaječí úmysly. „Jasně, že jsem o tom někdy uvažoval, ale patřím dnes mezi klíčové zaměstnance. Pomáhal jsem Alze stát se jedničkou na trhu a nejvýznamnějším hráčem v oblasti e-commerce a neumím si představit, že by mě jinde čekaly takové výzvy jako tady. Zásadně měníme zvyklosti celé populace, kde jinde něco takového dělají?“ uzavírá Honza.


Tomáš Golovach: „Máme rychlost a odvahu.“

Tomáš začínal v Alze na místě, které nezní mnohým jako práce snů. Z operátora call centra se ale vypracoval až na Projektového manažera pro Prodejní síť a Oddělení péče o zákazníky. Ve firmě je 8 let. I za těch 8 let Alza dost progresivně vyrostla – z malé firmy v giganta. „Odhaduji, že 90 % našich zaměstnanců je věkově pod 30 let. Rozhodně to ale není záměr. Jsme rychlá firma a to asi přitahuje hlavně mladší ročníky,“ popisuje Tomáš to, co kanceláře Alzy dávají spíše tušit. Tomáš sám není o moc starší a od kolegů ho tak odlišuje spíše délka zkušenosti ve firmě.

„Naše generace je rychlá, akční a flexibilní. Taková je i Alza. Ne každý ale tuhle rychlost a tempo změn ustojí. Sám jsem zvažoval odchod reálně jen jednou, firma ale zareagovala pružně a upravila organizační strukturu tak, že jsem zůstal. Přesvědčili mě,“ popisuje Tomáš, pro kterého byly velké možnosti růstu dalším pádným argumentem, proč zůstat.

Když má říct, v čem je Alza specifická, neváhá. „Máme rychlost a odvahu. Jeden den se vymyslí něco, co ještě nikdo nezkusil, druhý den se to začne připravovat a za týden s tím jdeme ven,“ popisuje. „Možnost věci měnit, dělat práci, která má dopad a růst v kolektivu super lidí, považuju za hlavní důvody, proč by měl o práci u nás někdo uvažovat,“ dodává na závěr a vrací se do práce.

Petr Karel: „Přijdeš s nápadem, odejdeš s úkolem.“

Náplň první Petrovy práce pro Alzu byla recyklace papírových krabic. To už je 11 let. Za těch toho stihl v Alze hodně. „Byl jsem skladník, předák, vedoucí směny, vedoucí oddělení, supervizor, vedoucí skladu a dnes jsem provozní manažer logistiky,“ vyjmenovává Petr pozice, kterými si ve firmě prošel. „Když jsem začínal, zaučoval mě ve skladu bratr zakladatele Kamil. Dnes už to samozřejmě nedělá, ale z té rodinné atmosféry nám zůstala otevřenost,“ vysvětluje Petr.

Otevřenost je i to, čeho si na týmu nejvíc váží. Nejradši má kolegy, kteří mu narovinu řeknou, co se děje, nebo co se nepovedlo. S mladšími kolegy se mu osvědčil hlavně přátelský přístup. Sám za jednotlivými zaměstnanci svého týmu chodí a snaží se s každým popovídat. „Jediný problém, který tu s mladými mám, je, že už dneska nikdo nesleduje fotbal a nemám si tak o něm s kým popovídat,“ směje se Petr a my mu to věříme. Recept na úspěšnou kariéru v Alze je podle něj nebýt lhostejný a upozorňovat na věci, které se člověku nelíbí, nebo by šly dělat lépe.

„Tohle je na práci u nás nejlepší. Přijdeš s nápadem a odejdeš s úkolem. Když jsem byl ještě skladník, přišel Aleš (zakladatel Alzy, pozn. redakce) a zeptal se mě, jak to jde. Upozornil jsem na něco, co nefunguje a on jednoduše řekl, ať to změním. Máme volnost a důvěru a to trvá,“ vysvětluje Petr, který podle svých slov o odchodu z firmy nikdy neuvažoval. „Můžeme být kreativní bez zbytečných byrokratických koleček a týmová chemie je ve firmě tak silná, že by mě odejít ani nenapadlo,“ uzavírá. 

Lákalo by i tebe odstartovat kariéru v Alza zařadit se po bok zdejších matadorů? !