Jak vést svého vedoucího?

Sep 13, 2020

3 mins

Jak vést svého vedoucího?
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Jste nešťastní ze svého nadřízeného? Nejste jediní. Průzkum z roku 2017 potvrdil, že sedm z deseti zaměstnanců by v práci ocenilo, kdyby se jim nadřízený věnoval o něco méně. Dobrou zprávou je, že i vy sami můžete ovlivnit vztah, který s nadřízeným máte, a zlepšit tak vzájemnou spolupráci. Jak totiž uvedla francouzská spisovatelka Hélène Jacobová ve své knize „Kdo je tu šéf? Aneb jak řídit svého nadřízeného“ (C’est qui le chef? Ou comment manager son boss), podřízený nese 50% odpovědnost za to, jaký vztah má s vedoucím. Níže naleznete jednoduchý návod na to, jak z běžného vedoucího udělat superšéfa.

Vybudujte základy kvalitního vztahu

Se šéfem se v práci potkáváte denně. Řídí vaši činnost a hodnotí ji, může navíc do velké míry ovlivnit vaši budoucnost ve firmě. Jestli chcete, aby se z něj stal váš spojenec, který vám nebude házet klacky pod nohy, musíte zapracovat na kvalitním vzájemném vztahu.

Šéf, nešéf, je to jen člověk: učí se, dělá chyby a občas potřebuje pomoc druhých, aby se mohl posunout dál. Neměli byste proto propásnout žádnou příležitost, která se vám naskytne – pomozte mu, poskytněte mu zpětnou vazbu, negativní i pozitivní. Jak na to?

1. Napovězte mu, jak na vás

Možná vás to překvapí, ale váš vedoucí není jasnovidec. Každý zaměstnanec potřebuje trochu jiný přístup. Jeden očekává jasné instrukce, druhý chce zase naprostou samostatnost, třetí hledá nové výzvy a čtvrtý se potřebuje vypovídat… Zkrátka a dobře, musíte vedoucímu vysvětlit, jaký způsob práce vyhovuje vám, zeptat se, co zase vyhovuje jemu, a domluvit se na kompromisu, který bude sedět všem.

2. Naučte se vyjadřovat své potřeby nenásilně

„Nenásilná komunikace“ je koncept, se kterým přišel americký psycholog Marshall Rosenberg. Skládá se ze čtyř základních kroků:

  • Pozorování: konstatování faktů, bez hodnocení.
  • Pocity: pojmenování toho, co cítíme.
  • Potřeba: vyslovení potřeby.
  • Prosba: formulace prosby jasným a pozitivním způsobem.

Konkrétní příklad: „Když jste včera přede všemi poukázal/a na chybu, kterou jsem udělal/a ve složce XY (pozorování), bylo mi to velmi nepříjemné a trapné (pocity). Chci si zasloužit vaši důvěru a uznání svých kolegů (potřeba). Pro příště bych ocenil/a, kdybyste si se mnou promluvil/a předem a třeba mezi čtyřma očima, abych se mohl/a připravit a chybu napravit. Myslíte, že by to bylo možné (prosba)?“

3. Zahajte konstruktivní dialog

Řešíte problém s projektem? Nebo se na něčem nemůžete dohodnout? Kdykoliv se na svého nadřízeného obrátíte s nějakou komplikací, navrhněte současně také možnosti řešení. Je to efektivnější než bezcílné stěžování nebo agresivní oznamování problémů a odmítání jakéhokoli dialogu. Postupujte následovně: konstatujte fakta, navrhněte několik způsobů řešení, včetně argumentů pro a proti, a následně se zeptejte, co si o tom myslí.

4. Plňte své povinnosti

Než začnete obviňovat toho nad sebou, ujistěte se, že sami plníte své pracovní povinnosti a očekávání vedoucího. Bude vám naslouchat o to víc, když bude vědět, že ve firmě odvádíte dobrou práci.

Kouzlo pozitivní zpětné vazby

Vždycky je snazší kritizovat, když se něco nepovede, než pochválit, když se něco povede. Pozitivní feedback je přitom tak účinný, chcete-li někoho nasměrovat tím správným směrem! Každý šéf si přeje uznání svých podřízených. Ne nenávist. Ale ne každý šéf ví, jak toho dosáhnout. Pozitivní zpětná vazba vedoucímu naznačí, čeho se v budoucnu držet a co ostatní ocení – přínosná akce vyvolá přínosnou reakci. Paul Devaux, ředitel koučinkové agentury Orygin, říká, že existují tři typy pozitivního feedbacku:

  • Srovnávací feedback: porovnává alternativy, jako „mám radši, když od vás dostanu konkrétní pokyny, místo abych výzkum prováděl/a naslepo“.
  • Povzbuzující feedback: vyzývá k opakování, např. „od té doby, co pořádáme týmové porady hned zrána, pracuji daleko efektivněji a mám větší motivaci“.
  • Reflexivní feedback: vyzdvihuje to, co je pro danou osobu zjevně velmi důležité, jako „vidím, že kreativita je pro vás prioritou číslo jedna“.

Jak tedy poskytnout zpětnou vazbu, která by šéfa nasměrovala tam, kam chcete vy? Hlavní je držet se tří základních pravidel a vaše hodnocení bude vždy kvitováno s povděkem.

  • Buďte objektivní: feedback musí hodnotit činy, nesmí to být subjektivní vynášení soudů. Držte se faktů a vypozorovaných zjištění.
  • Buďte upřímní: feedback nesmí být předstíraný a také by měl vycházet z pozitivních emocí.
  • Buďte konstruktivní: feedback by měl vždy vést k nějakému zdokonalení nebo doporučení do budoucna.

Ideální šéf dokáže přizpůsobit svůj styl vedení každému zaměstnanci, má přirozenou autoritu (aniž by se choval jako diktátor) a dokáže motivovat podřízené. Podle toho, jak se vedoucí své role v čele týmu zhostí, si může nebo nemusí vysloužit uznání zaměstnanců. Ale jen málokdo dokáže na vedoucí pozici uspět bez cizí pomoci. A tu můžou poskytnout i ti nejbližší spolupracovníci. Takže nasaďte zářivý úsměv, obrňte se trpělivostí a na místo nerudného, nespravedlivého, neaktivního (či jinak nedokonalého) šéfa dosaďte vedoucího svých snů.

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.