Jak si zorganizovat svůj čas pomocí hluboké práce

Nov 25, 2019

3 mins

Jak si zorganizovat svůj čas pomocí hluboké práce
author

Open space, hluk, sociální média… Existuje spousta věcí, které odvádějí naši pozornost a brání nám se plně soustředit na práci. Proto jeden americký profesor přišel s konceptem „hluboké práce“, která nám pomáhá zůstat soustředění.

Často když se chceme chopit nějakého úkolu vyžadujícího úsilí a soustředění, zvítězí nad námi naše touhy a potřeby – jídlo, spánek, televize, procházení Twitteru nebo Instagramu – a nakonec těmto pokušením podlehneme. Vzhledem k množství věcí, co nás rozptylují, je pro mladou generaci stále obtížnější rozvíjet nápady, tvořit a inovovat. To přivedlo Cala Newporta, profesora Georgetownské univerzity ve Washingtonu D.C., na způsob, jak se opět chopit kormidla. Tuto metodu nazývá „hluboká práce“. Koneckonců, když je lidský mozek izolován, odpojen a soustředěný, dokáže divy.

Ani ti nejúspěšnější z nás svého postavení nedosáhli díky nějakému vrozenému talentu. Ve skutečnosti ve své práci často vynikají díky své schopnosti se na ni soustředit. Ve svém bestselleru Hluboká práce: Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě Newport ukazuje, jak se můžeme naučit vyhýbat se rozptýlení ze strany našich rozličných digitálních potřeb, a zlepšit tak naši výkonnost.

Zorganizujte si pracovní dobu

Newport doporučuje střídat poctivou práci a „pauzy na internet“ a za každou cenu toto rozdělení dodržovat. „Používání služby, která vás rozptyluje, samo o sobě nesnižuje schopnost vašeho mozku soustředit se. Ale při sebemenším náznaku nudy nebo obtížné kognitivní aktivity přesouvá svou pozornost z aktivit s vysokou přidanou hodnotou, kterým schází podněty, k aktivitám s nízkou přidanou hodnotou, které jsou na podněty bohaté,“ říká Newport ve své knize. „Tyto neustálé posuny oslabují vaše duševní svalstvo zodpovědné za organizování všech podnětů, které soupeří o vaši pozornost. Když budete izolovaní od internetu (tím pádem od věcí, co vás rozptylují), minimalizujete tak množství případů, kdy pokušení podlehnete. Naopak posílíte duševní svalstvo zodpovědné za výběr toho, co vaši pozornost vyžaduje.“*

Rozvrhněte si den podle optimální efektivity

Musíte se také naučit důležitosti stanoveného pevného rozvrhu pro jednotlivé úkoly a tohoto rozvrhu se držet: „Na začátku každého pracovního dne si vezměte stránku ze zápisníku, který jste si pro tento konkrétní účel vyčlenili. Na každém řádku si nadepište čas, dokud nebudete mít vypsaný svůj běžný pracovní den. A teď ta důležitá část: rozdělte si pracovní hodiny na jednotlivé bloky, ke kterým přiřaďte činnosti.“

Hloubku můžete do svého pracovního života přivést několika způsoby. Existují čtyři základní filozofické přístupy, které lze adaptovat na jakékoliv pracovní prostředí a způsob fungování jednotlivce a jež mají za následek jediné: zlepší vaši efektivitu a pomohou vám dosáhnout lepších výkonů.

1. Mnišská filozofie

Spočívá v tom, že dlouhodobě (měsíce, období, čtvrtletí) vyřadíte nebo výrazně omezíte veškeré nepodstatné úkoly.

2. Filozofie dvou režimů

Nemusíte se zbavovat veškerých rozptýlení v práci, ale ujistěte se, že máte intervaly „hluboké práce“ dostatečně dlouhé na to, abyste se mohli soustředit pouze na přemýšlení, než se vrátíte ke všedním činnostem, jako je tweetování nebo klábosení u kávovaru.

3. Filozofie rytmu

Abyste nikdy nepromeškali čas na „hlubokou práci“, zvykněte si na ni, vytvořte si pracovní rytmus a naučte se ji dotáhnout do konce. Dobrým rytmem je kupříkladu vstát každý den v šest ráno a pracovat dvě hodiny ve stavu zvýšeného soustředění. Zbytek dne můžete věnovat méně náročným úkolům.

4. Novinářská filozofie

Novináři pracují s velmi krátkými lhůtami – musí napsat článek rychle a často na poslední chvíli, takže musejí být schopni aktivovat svůj režim „hluboké práce“ kdykoliv v případě potřeby. Takže i půlhodinka volného času mezi dvěma konferencemi jim může stačit na to, aby odvedli kus práce. Ale naučit se zapínat a vypínat režim „hluboké práce“ na počkání vyžaduje čas a trénink.

Co když se zaseknete?

Metoda radikální změny

Paralyzující strach ze spisovatelského bloku zažila na vlastní kůži J. K. Rowlingová, když měla odevzdat vydavateli rukopis knihy Harry Potter a relikvie smrti, ale nešlo jí vyřešit zápletku. Aby s blokem pohnula a znovu nabyla své soustředění, zarezervovala si pokoj v luxusním hotelu Balmoral v Edinburghu. A fungovalo to – v Balmoralu se jí podařilo knihu dokončit. Rowlingová tak použila metodu radikální změny: zásadně změnila své prostředí, aby aktivizovala svůj mozek. Uvědomila si důležitost svého úkolu a ponořila se do práce.

Užívejte si svoje nicnedělání!

Abyste z hluboké práce vytěžili co nejvíc, je důležité taky občas vypnout! Ne, zahálka není jen zvláštní odměnou nebo neřestí, ale je pro práci nezbytná stejně jako inkoust pro tiskárnu. Když se oprostíte od práce, vašemu mozku to prospěje, jelikož odpočinkem se dobíjí vaše baterie, a můžete tak podávat lepší výkony později. Abyste se dokázali opět soustředit, často postačí projít se, poslechnout si hudbu, zajít si zaběhat nebo zavolat kamarádovi – ale nezapomeňte si stanovit, do kdy chcete práci stihnout. Nejenže si tím vaše mysl odpočine, ale také vás to bude motivovat k hluboké práci, abyste úkol dokončili včas.

Teď už to je jenom na vás.

Foto: Welcome to the Jungle

Translated by Jindřich Klimeš

Topics discussed