Já a moje práce: rovná se láska jako vyšitá?

May 01, 2020

4 mins

Já a moje práce: rovná se láska jako vyšitá?
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Jak moc máte rádi svou práci? Trochu, hodně, bláznivě, vášnivě, anebo vůbec? Vzrušení při podpisu pracovní smlouvy, jednotvárnost pravidelných meetingů, těšení se na nový projekt nebo bouchnutí dveřmi po zamítnutém povýšení… Ve vztahu zaměstnance vůči firmě se v průběhu času střídá celá škála emocí, od vášně po rozčarování. A není nakonec tento vztah podobný tomu milostnému?

Setkání

Každý příběh začíná setkáním. Setkáním, které může být šťastnou náhodou, výsledkem optimismu toho, kdo osloví krásnou ženu v baru, aniž by věděl, jestli je svobodná: „Rád bych se ucházel o místo ve vaší firmě…“ Buď to vyjde, nebo ne, ať tak či tak, chce to odvahu.

Dochází i k promyšleným setkáním, které jsou plodem mnohahodinového brouzdání internetem, abyste našli přesně to, co hledáte: „Reaguji na inzerát, který jsem našel na vašich webových stránkách…“ Většinou jste jedním z mnoha, ale takový už je život.

A pak jsou tu předem dohodnuté schůzky. Večeře, při nichž se vám kamarád snaží někoho dohodit, protože se už nemůže dívat na to, jak se v trenýrkách týdny povalujete na kanapi. „V našem oddělení se teď uvolnilo jedno místo, je to skvělá příležitost s dobrou perspektivou, uvidíš, že se ti to bude líbit.“ Stačí málo a vaše CV se ocitne v užším výběru.

Amorova rada: Na rozdíl od hollywoodských romancí se pravděpodobně nestane, že byste na práci svých snů narazili na rohu ulice. Hledání zabírá hodně času a vyvolává řadu otázek. Klíč k úspěchu: odvažte se. Nesplňujete všechny požadavky? Vezměte si k srdci upravený citát Blaise Pascala. Společnost má své důvody, o kterých rozum nic neví. Tak zkuste štěstí.

Na rozdíl od hollywoodských romancí se pravděpodobně nestane, že byste na práci svých snů narazili na rohu ulice.

První schůzka

Srdce buší jako zběsilé, ruce se potí a v krku sucho, není pochyb o tom, že nadešel kýžený okamžik. Na recepci vám říkají, abyste počkali na personalistu. „Velice mě těší, že se s vámi setkávám, Martine.“ Nebylo to moc? „Zdravím, Roberte, jak se máte?“ Nebylo to málo? Zatímco se snažíte vymyslet nejlepší možný způsob, jak udělat dobrý první dojem, a vzpomenout si na zásadní informace, které jste si o firmě přečetli na webu, náborář se blíží. Je to tady, během první, často rozhodující schůzky ze sebe budete muset dát to nejlepší, co ve vás je.

Amorova rada: Na první schůzce, ať už pracovní, nebo milostné, se můžeme setkat s těmi, kdo rádi improvizují, i s těmi, kdo se pečlivě připravují a shromažďují veškeré dostupné informace na internetu. I tady platí pravidlo zlaté střední cesty. Pokud chcete druhého přesvědčit, že za to stojíte, nepodceňte přípravu a buďte sami sebou.

Pokud chcete druhého přesvědčit, že za to stojíte, nepodceňte přípravu a buďte sami sebou.

Počáteční nadšení

Už jste se několikrát viděli, náklonnost je vzájemná, a tak jste se rozhodli váš vztah formalizovat. Gratulujeme! První měsíce, a podle některých odborníků dokonce první tři roky, vás čeká období svádění, snažíte se ze všech sil. Nebe je modřejší, káva lépe chutná, máte uklizený stůl a s dobře předstíraným zájmem si prohlížíte fotky modelů ze sirek kolegy Františka. S každým novým projektem můžete ukázat, co ve vás je, a budovat si tak pevnou pozici.

Amorova rada: Zkušební doba je ideálním časem pro to, abyste se předvedli v co nejlepším světle a nasbírali plusové body. Pamatujte, že netestují jen oni vás, ale testujete i vy je. Nedovolte proto, aby vám počáteční nadšení zatemnilo všechny smysly. Během tohoto období můžete zjistit, jestli chcete zůstat, nebo ne.

Zkušební doba je ideálním časem pro to, abyste se předvedli v co nejlepším světle a nasbírali plusové body.

Rutina

Po několika týdnech, měsících nebo letech romantismus předává štafetu realismu a zaběhlé rutině se svými plusy i mínusy. Každodennost je sice monotónní, ale zároveň pohodlná. Můžete si být jisti, že v 10.05 potkáte Františka u kávovaru, budete se těšit na páteční puding v kantýně, budete přesně vědět, jak oslovit šéfa, aby vám kývnul na nový projekt. Z drobností, které vás ze začátku otravovaly, se teď stávají nepřekonatelné problémy. Stručně řečeno, spíte v jedné posteli, ale vzájemně se nedotýkáte.

Amorova rada: Pokud chcete, aby pomyslný plamen vášně nevyhasl, musíte se o něj každý den starat, to platí i pro váš vztah k práci. Jinak riskujete, že vás postihne syndrom bore-out, tedy syndrom znudění v práci, kterým trpí 32 % evropských zaměstnanců. Naštěstí monotónnost není nutnost! Stanovte si cíle a sledujte, jaké děláte pokroky. Je to skvělý způsob, jak bojovat proti neblahým účinkům rutiny a jak se neustále zlepšovat.

Pokud chcete, aby pomyslný plamen vášně nevyhasl, musíte se o něj každý den starat, to platí i pro váš vztah k práci.

Někdy to končí rozchodem

Tak jako jsou vzácná manželství trvající přes 20 let, stejně vzácné bývají i podobně dlouhé zaměstnanecké poměry. Důvodů pro ukončení pracovního nebo partnerského vztahu je mnoho. Přinášíte až moc obětí, životní krize vás přiměla k tomu, že v každodenním životě hledáte větší smysl, a to vás přimělo porozhlédnout se po něčem jinde. Utrpení, nepohodlí nebo vyhoření jsou výsledkem nezdravého vztahu.

Důvodů pro ukončení pracovního nebo partnerského vztahu je mnoho. […] Utrpení, nepohodlí nebo vyhoření jsou výsledkem nezdravého vztahu.

Amorova rada: Rozhodnout se a ukončit vztah není lehké. Proč vůbec odejít? Jak? Co potom? Tolik otázek se mísí se strachem ze změny a ztráty určitých jistot. Předtím než se rozhodnete prozkoumat, jestli tráva není jinde zelenější, můžete si na stránkách Welcome to the Jungle pročíst seznam zásadních otázek, které byste si měli klást, než podáte výpověď, a dočtete se zde i to, jak tuto přechodnou fázi úspěšně zvládnout.

Setkání, první schůzka, vášeň, rutina, rozchod… Vztah zaměstnance k firmě se dá přirovnat k partnerskému vztahu. Poslední, tedy rozchodová fáze, je dokonce nezbytný krok ke kariérnímu vývoji. Zejména v prvních letech.

Takže budeme pořád kamarádi? Souběžně s tím, jak se mění pracovní trh, objevují se i alternativy k tradičnímu konceptu „lásky na dobu neurčitou“. Volnomyšlenkářský přístup k životu s sebou v pracovním prostředí nese i možnost práce pro více zaměstnavatelů nebo jejich časté střídání. Je to možnost, jak uniknout klasickému schématu vášeň – rutina – rozchod. Miluji tě, milá firmo, já tebe ne.

Foto: WTTJ

Překlad: Iva Kubíčková

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.