Firemné siete bývalých zamestnancov: zapojte bývalú prácu do svojej budúcnosti

Nov 30, 2019

3 mins

Firemné siete bývalých zamestnancov: zapojte bývalú prácu do svojej budúcnosti
author
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Zíde z očí, zíde z mysle? Už to tak byť nemusí. Stále viac firiem vyvíja vlastné profesionálne siete (bývalých) zamestnancov a používa ich ako strategický element na propagáciu svojej povesti a vylepšenie procesu hľadania nových zamestnancov. Reid Hoffmann, zakladateľ LinkedIn, vysvetľuje vo svojej knihe The Alliance: Managing Talent in the Networked Age (Spojenectvo: manažment talentu v dobe networkingu), že silná sieť zamestnancov je kľúčová pre úspech firmy: „Je to logická súčasť procesu udržiavania dôvery, investície a vzájomnej podpory v čase, keď dlhodobé zamestnanie prestáva byť normou.“ Keďže tento podnikateľ mal za poslednú dobu pár dobrých nápadov, rozhodli sme sa zistiť viac…

Čo očakávať od firemnej zamestnaneckej siete?

Je to opäť len ďalšia sieť podobná tým, ktoré nás spájajú s našou univerzitou alebo školou? Nie, práveže vôbec! Nebudú vám chodiť žiadne emaily s prosbami o finančné dary, žiadne dotazníky na vyplnenie či stretnutia, ktoré by vám pripomínali hedonistické študentské časy. Pracovné siete sú výborným nástrojom kariérneho manažmentu, ktorý umožňuje bývalým zamestnancom udržiavať kontakt s organizáciami a kolegami, s ktorými kedysi pracovali.

Aj keď stretnutia medzi bývalými kolegami organizovali jednotlivci, teraz sú priamo navrhované a sponzorované firmami samotnými. Stal sa z toho spôsob, akým možno redefinovať ich vzťah so svojimi kolegami. Prečo by ste vlastne mali ostať v kontakte so svojím bývalým zamestnaním?

Pomôžete svojej kariére

Pre mnohých sú tieto siete nielen spôsob, ako nájsť novú prácu, alebo hľadať nové podnikateľské príležitosti, rovnako ľuďom umožňujú z firmy odísť, ale nestratiť prehľad o tom, čo sa tam deje. Je to ideálna stratégia, ako ostať informovaný o internom rozvoji vo firme, vytváraní nových služieb alebo zaujímavých ponukách. V spoločnosti Microsoft je až cca 15 % tzv. „bumerangových zamestnancov“, čo sú bývalí zamestnanci, ktorí sa do firmy vrátili. Pre tých, čo si vybrali cestu freelancera, prípadne naštartovali vlastný biznis, je táto sieť užitočnou cestou, ako získať zákazky ako externý pracovník. Ak sa tak stane, váš predošlý zamestnávateľ bude dobre vedieť o vašich zručnostiach a vašich vedomostiach o ich podnikaní.

Ostanete v kontakte s bývalými kolegami a priateľmi

Tvorcovia profesionálnych zamestnaneckých sietí chápu, že zamestnanci chcú viac, než mať príležitosť udržiavať kontakt cez internet, ako napríklad cez LinkedIn. Títo ľudia chcú mať zároveň možnosť stretávať sa tvárou v tvár. Aby sa tak stalo, zamestnanecké siete organizujú celú škálu rôznych udalostí, od konferencií a výstav, až po propagačné stretnutia a speed networking. Iné firmy majú ešte originálnejšie nápady: minulý rok Microsoft zorganizoval „demolačný deň“, počas ktorého firma búrala časti svojho historického sídla v Redmonde v štáte Washington. Zamestnanci aj bývalí zamestnanci boli pozvaní do kancelárií, ktoré firma pretransformovala na nostalgické kaplnky firemnej histórie, aby si mohli spoločne zaspomínať. Bola to skvelá príležitosť na networking s novými členmi, ako aj šanca zistiť novinky od starých známych.

Nájdete si mentora

Pracovný svet sa stáva čoraz zložitejším a kariérne životy sú čoraz menej priamočiare. Koučing nezávislej strany je preto dnes dôležitejší než kedykoľvek predtým. Profesionálna zamestnanecká sieť je skvelý spôsob, ako nájsť niekoho, kto pozná kontext vášho biznisu. Môže vám pomôcť urobiť správne rozhodnutia a naviesť vás k zaujímavým pozíciám. Upozorní vás na nové príležitosti mimo firmy, v ktorej aktuálne pracujete.

Ale nielen to!

Samozrejme, každá sieť ponúka vlastné výhody: pozvánky na udalosti, produktové zľavy a špeciálne služby ponúkané firmou alebo jej partnermi či účasť vo filantropickom programe. Tieto iniciatívy je možné nájsť v každom sektore. Navyše je to priestor pre rady, ktoré utužujú vzťahy medzi zamestnancami a bývalými zamestnávateľmi. Spoločnosť McKinsey & Company je toho dobrým príkladom. Majú sieť, v ktorej je prihlásených viac než 34000 (bývalých) zamestnancov vo viac než 120 krajinách. Z toho by skolabovala pamäť nejedného telefónu.

Neočakávajte však od podobných sietí priveľa: nie sú až také aktívne, ako by sa zdalo. Ich účinok závisí od motivácie firmy a spolupráce jej členov. Musíte dávať aj prijímať, súčasťou čoho je aj množstvo investovaného času, ktorý to vyžaduje.

Čo z toho majú firmy?

Firmy si rýchlo uvedomili hodnotu tohto zdroja názorov a talentu. Sieť (bývalých) zamestnancov je skvelou vizitkou firemných úmyslov vybudovať dlhodobé vzťahy so svojimi zamestnancami aj dávno potom, ako odídu.

Bývalí zamestnanci sú veľvyslancami značky

Reid Hoffman zdôvodňuje dôležitý prínos bývalých zamestnancov na sociálnych sieťach: „Či už propagujú produkt, iniciatívu, alebo odpovedajú na tweety od súčasných a perspektívnych zákazníkov, bývalí zamestnanci majú určitý druh dôveryhodnosti, ktorému sa nedá vyrovnať.“ Ich objektivita dodáva ich slovám značnú váhu. Firmy postupne začínajú vnímať svojich bývalých zamestnancov ako výborný zdroj pozitívnej reklamy.

Profesionálna sieť bývalých zamestnancov – efektívny nábor

Toto je pravdepodobne najprospešnejšie miesto pre biznis. Opätovné zamestnanie bývalých zamestnancov vyžaduje polovičné náklady oproti náboru nováčikov. Ich prvý štvrťrok je o 40 % efektívnejší a väčšinou zostávajú vo firme dlhšie. Niekoľko amerických štúdií potvrdilo, že firmy v zozname Fortune 500 (zoznam 500 najlepších firiem v USA, zoradených podľa obratu) by mohli v priemere ušetriť 12 miliónov dolárov ročne, ak by aktívne zamestnávali ľudí zo svojej profesionálnej siete bývalých zamestnancov.

Tieto siete sú stále v plienkach, ale predstavujú budúcnosť. Mladšie generácie pravdepodobne nezostanú v tom istom zamestnaní dlhé roky. Vedia však oceniť zmysel pre spojenie so svojimi predchádzajúcimi zamestnávateľmi a kolegami, a preto môžu byť priekopníkmi tohto fenoménu.

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed