Doporučující dopis: proč a jak o něj požádat?

Aug 31, 2020

4 mins

Doporučující dopis: proč a jak o něj požádat?
author
Géraldine Baraud

Journaliste - consultante éditoriale @rubrik-communication.com

Hledáte novou práci? A už vás napadlo, že vaše šance nějakou najít se zvýší, když budete mít kromě životopisu a motivačního dopisu v ruce ještě doporučující dopis? Písemné svědectví o vaší kvalifikaci od někoho, kdo s vámi přímo spolupracoval, propůjčí vašemu profilu důvěryhodnost a udělá dojem na potenciálního budoucího zaměstnavatele. Velké množství informací je samozřejmě obsaženo ve vašem životopise, motivačním dopise i v profilu na LinkedInu, ale doporučující dopisy bývají spíše vzácné a to může hrát ve váš prospěch. Nezáleží na tom, jestli už hledáte zaměstnání nějaký ten pátek, nebo jste právě přišli o místo kvůli koronaviru. Je načase si obstarat doporučující dopis… To platí dvojnásob, pokud byl bývalý zaměstnavatel nadmíru spokojen s vámi i vaší prací. Navíc… Co si budeme nalhávat, takový chvalozpěv udělá dobře vašemu egu, což se při hledání práce může hodit!

1. Dobře si to načasujte

Pokud jste právě bez práce, pak nepochybně nastal čas stát se co nejatraktivnějším uchazečem. Můžete kontaktovat své bývalé spolupracovníky a požádat je o pomoc.

Pokud ale hledáte práci při zaměstnání, je nutné postupovat opatrně. Doporučení můžete získat i tak, ale za předpokladu, že vaši nadřízení vědí o plánovaném odchodu. Možné scénáře:

  • Výpověď přišla ze strany zaměstnavatele (vypršení smlouvy, propuštění z důvodu zhoršení ekonomické situace…), ale s vaším výkonem byla firma vždy spokojena? Pak máte téměř stoprocentní jistotu, že doporučení dostanete. Když nastane ekonomická krize, mnoho firem se musí chtě nechtě rozloučit s některými pracovníky, aniž by v tom jejich schopnosti hrály jakoukoli roli. V podobné situaci firma ochotně pomůže schopným bývalým zaměstnancům najít novou práci. Uvidíte sami!
  • Výpověď přišla ze strany zaměstnavatele, ale nerozcházíte se úplně v dobrém (konec zkušební doby, propuštění pro nezpůsobilost apod.)? V takovém případě není snadné si říct o doporučující dopis. Raději o něj proto nežádejte svého nadřízeného nebo jiné pracovníky, se kterými jste se po odborné stránce příliš neshodli. O doporučení ale můžete požádat kolegy, se kterými se vám dobře spolupracovalo.
  • Máte zájem o setrvání ve firmě, ale na jiné pozici? Zde bude záležet na tom, jaký máte vztah se svými nadřízenými. Máte-li pocit, že váš vedoucí podobný kariérní krok podpoří, pak to není nic proti ničemu.
  • Jedná se o oficiální ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnance? Podali jste výpověď nebo ukončíte smlouvu na dohodu? S žádostí o doporučení přehnaně nespěchejte, jinak to bude vypadat, že se nemůžete dočkat, až už budete pryč. Vyčkejte, až se přiblíží den vašeho skutečného odchodu, a v mezidobí sledujte, jak se s vaším odcházením vypořádal nadřízený. Pokud se domníváte, že byl váš odchod pro firmu těžkou ránou, možná s žádostí o doporučení počkejte, dokud nebudete úplně pryč. Nechte jim nějaký čas na to, aby se s tou novinkou srovnali.

2. Vyberte si jednu nebo více osob, které by vám mohly napsat doporučující dopis

Doporučení vám nemusí nutně psát sám nejvyšší šéf. Právě naopak. Jistě, pokud ho potenciální budoucí zaměstnavatel dobře zná nebo je to uznávaná osoba v oboru, může jeho podpis udělat divy. Ale jestli jste s ním prakticky nepřišli do styku, asi to není ta nejlepší osoba, která by na vás měla pět ódy. Takže nejvíc toho asi o vašem týmovém duchu, kolegialitě a dochvilnosti může říct váš přímý nadřízený… Ale podle toho, o jaké doporučení máte zájem, to může být i některý zákazník, který podá svědectví o spokojenosti s vašimi službami a dobře odvedenou prací.

Ať už vám bude psát doporučení kdokoliv, měla by to být každopádně osoba, která má určité postavení – ve vaší firmě nebo v daném oboru.

3. Nebojte se!

Víte, že ten dopis potřebujete, už jste si dokonce i vybrali, kdo by vám ho měl napsat, ale stejně vám něco brání v tom, abyste si o něj řekli. Máte nepříjemný pocit, že někoho nutíte dělat vám komplimenty? Pokud se podobnému rozhovoru – osobně nebo po telefonu – vyhýbáte jako čert kříži, pošlete té osobě e-mail. Když totiž svou žádost sepíšete písemně, budete mít dost času na to správně ji formulovat. Nemusíte šetřit s lichotkami, nemůžete jimi nic zkazit: „Bylo mi ctí s Vámi pracovat, nicméně, jak víte, hledám si aktuálně nové místo. Proto bych vás chtěl/a požádat, zda byste nemohl/a sepsat několik vět o naší spolupráci. Doporučení od někoho, jako jste Vy, mi zajisté otevře mnohé dveře!“ Nezapomínejte, že každý si někdy hledal práci, a proto je velmi nepravděpodobné, že podobná žádost někoho urazí. Pokud to ani tak nedokážete, pak vězte, že na LinkedInu existuje možnost odeslání žádosti o doporučení. Udělená doporučení se pak zobrazí na vašem profilu.

4. Definujte přesně

Buďte konkrétní a vysvětlete dané osobě, co od ní přesně požadujete. Popište, o jakou pozici se ucházíte a jaké jsou na ni požadavky. Odpovídáte některým z nich a může to daná osoba potvrdit? Ne že byste měli celé doporučení nadiktovat nebo někomu něco rozkazovat. Jen je nasměrujte: jestli chcete zdůraznit týmového ducha, řekněte si. Když si o tom promluvíte, leccos vás napadne, ale hlavně budete mít osobní doporučení napsané vám na míru, které bude přesně odpovídat cílové pozici. Doporučující dopis by neměl být plný frází nebo všeobecných poznámek. Jestli to půjde, chtějte víc než jen fádní „nechybí jí/mu odhodlání ani motivace“, nebudete toho litovat!

5. Jednejte taktně

Někteří lidé píší doporučující dopisy často, jiní je ale pro vás mohou psát poprvé. Bude-li to vhodné, nabídněte dané osobě vzorový doporučující dopis (který jste například našli na internetu). Upřesněte, o jaké místo se ucházíte, klidně na daný inzerát přidejte i odkaz, a nezapomeňte uvést, dokdy musíte žádost o zaměstnání odeslat. Je samozřejmostí, že nebudete požadovat odevzdání dopisu do druhého dne.

Za doporučující dopis nezapomeňte autorovi poděkovat a také dodejte, že ho budete informovat o dalších výsledcích svého úsilí a případném úspěchu či neúspěchu žádosti o místo.

6. Je lepší doporučující dopis odeslat mailem, nebo předat osobně?

V ideálním případě doporučení odešlete společně s životopisem i motivačním dopisem. Pokud to tak uděláte, nezapomeňte napsat, kdo vám doporučení napsal a odkud se znáte – můžete to uvést například na konci motivačního dopisu. Je ale možné doporučení předat až při osobním setkání a v takovém případě to udělejte spíše na konci, uděláte tím pomyslnou tečku za pohovorem.

Doporučující dopis vám dodá na důvěryhodnosti, zvýší vaši prestiž, potvrdí vaše zkušenosti a potenciální zaměstnavatel z něj získá relevantní informace. Doporučující dopisy nejsou tak běžné jako doporučení předávaná na sociálních sítích, a tak se odlišíte od ostatních a zvýšíte své šance získat místo, o které se ucházíte. Nemůžete nic ztratit, proč to tedy nezkusit?

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed
Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs