České a slovenské podcasty: výběr těch nejlepších, které stojí za to poslouchat

Sep 07, 2020

4 mins

České a slovenské podcasty: výběr těch nejlepších, které stojí za to poslouchat
author
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová se věnuje nejčastěji digitálním a technologickým tématům, marketingu nebo sociálním sítím. V současnosti pracuje pro Českou televizi, kreativní studio artBLOCK a píše pro Marketing Journal.

Popularita podcastů neustále roste, v současné chvíli existuje na světě přes 30 milionů jednotlivých epizod a přes milion podcastů jako takových. V českém prostředí je v současné chvíli kolem 800 podcastů, téměř polovina z nich jsou rádiové archivy, zbytek je originální podcastová tvorba. Výhody poslechu podcastů jsou nesporné – můžete si je pustit, kdy chcete, poslouchat je třeba při řízení, běhání nebo cestě do práce a jejich podmanivá audioforma dokáže zachytit vaši pozornost a zároveň dává prostor fantazii. Produkovat je může už téměř kdokoliv a v češtině i slovenštině můžete díky podcastu získávat informace o aktuálních kauzách, poslouchat rozhovory se známými i neznámými osobnostmi, být motivováni k akci nebo se vydat do světa fantazie mluveného slova.

Speciální kategorií jsou podcasty s kariérní a rozvojovou tematikou. My jsme pro vás vybrali tři a tři zajímavé podcasty z české a slovenské scény, které vám pomohou rozvíjet váš osobní a profesní život a stojí za to si je uložit do své poslechové knihovny. Pojďme na to.

Deep Talks (CZ)

Kdo a jak?

Pokud v podcastu hledáte inspiraci a chcete nahlédnout do životů zajímavých osobností, rozhodně byste v českém prostředí neměli minout podcast Deep Talks Petra Ludwiga. Petr přináší rozhovorový formát, kde zpovídá inspirativní hosty a povídá si s nimi o práci, motivaci a o jejich životě obecně. Kromě české verze podcastu existuje také anglická mutace, ve které byl hostem třeba nejprodávanější singapurský spisovatel Eric Feng nebo švédský statistik Ola Rosling, autor projektu Gapminder a knížky Faktomluva. Epizody vycházejí většinou každý týden.

O čem?

V hodinovém formátu Deep Talks si můžete najít hosta dle tématu, které vás zrovna zajímá. Mezi hosty najdete programátory, vědce, start-upové podnikatele, ale i spisovatele, faráře nebo terapeuty. A pokud vás nebaví jen poslouchat, všechny podcasty najdete také doplněné obrazem na YouTube.

Nejlepší epizoda

Zajímavý je díl č. 58 s podnikatelem a lídrem 3D tisku Josefem Průšou, který začal v době koronakrize dodávat zdarma štíty do nemocnic, a díl č. 65 s Čecho-Japonkou Naomi Adachi o japonské kultuře, jídle či nejzajímavějších místech. Doporučujeme i anglický díl č. 54 s expertem na technologie, umělou inteligenci a deep learning Jeremym Howardem nebo díl č. 38 s Petrem Márou o produktivitě.

INS.PEAT (SK)

Kdo a jak?

Inspirativním podcastem slovenské scény je podcast INS.PEAT. Opět rozhovorový formát, který připravuje Tino Forbidden, zakladatel módní značky LIFE IS PORNO, spoluzakladatel pop-upové restaurace Forbidden Taste nebo pražského artového prostoru Forbidden Spot. Tino v něm zpovídá podobně inspirativní hosty. Podcast vychází většinou jednou měsíčně.

O čem?

INS.PEAT je delší rozhovorový formát podcastu, který se točí převážně kolem kulturních témat a hostů z umělecké, hudební nebo módní branže. Najdete zde však i inspirativní hosty z profesní branže a podobně jako český Deep Talks také INS.PEAT má některé z epizod se zahraničními hosty v angličtině. Opět vychází kromě audioformy také na YouTube, kde si ho můžete pustit i s obrazem.

Nejlepší epizoda

K poslechu doporučujeme třeba epizodu s copywriterkou a odbornicí na sociální sítě Michelle Losekoot, která vám poradí, co dělat, když přijde kreativní blok. O tom, jak se zakládá oděvní značka a jak funguje módní business, si můžete poslechnout v podcastu s Ivou Burkertovou, zakladatelkou módní značky ODIVI.

Z Podpalubí (CZ)

Kdo a jak?

Podcast Z Podpalubí je dítko české platformy pro efektivní řízení projektů Freelo a přináší posluchačům krátký formát, ve kterém vystupuje mnoho zajímavých hostů z byznysu, start-upové scény nebo digitálních a technologických firem a odvětví. Epizody mají většinou kolem hodiny, ideálně se tedy hodí k hlubšímu proniknutí do tématu, které vás zrovna zajímá.

O čem?

Podcast pokrývá širokou škálu témat – od byznysu přes strategii a tipy pro podnikání až po úzce zaměřené digitální disciplíny. Dozvíte se užitečné tipy a rady, jak efektivně pracovat nebo zlepšovat sebe i své projekty, ale i úspěchy nebo neúspěchy podnikatelů nebo zakladatelů zajímavých start-upů.

Nejlepší epizoda

Zajímavý je třeba díl s UX designérem a stratégem Janem Kvasničkou o projektovém řízení a produktivitě nebo s autorem projektu Minutový řečník Petrem Krejčím, který vám vysvětlí, jak se nebát mluvit před plnou halou lidí a jak dokázat zaujmout v první minutě.

Tvoj život v tvojich rukách (SK)

Kdo a jak?

Autor podcastu Lukáš Sabo je spisovatel, bloger a zároveň student, který se snaží ve svém projektu pomáhat lidem ovlivnit jejich život k lepšímu. Přináší stručně shrnuté myšlenky nebo přístupy, o které se sám zajímá a nabízí posluchačům inspiraci, jak vzít život konečně do svých rukou.

O čem?

Témata, která se vyskytují v podcastu Tvoj život v tvojich rukách, se vám budou hodit v pracovním i soukromém životě. V jednotlivých dílech mluví Lukáš třeba o technice mindfulness, o tom, jak efektivně dělat networking, nebo jak na sobě souvisle pracovat a nebát se rozvíjet se.

Nejlepší epizoda

Zajímavá je například epizoda věnovaná LinkedInu – k čemu tato platforma je a zda se vyplatí ji používat.

Brain We Are (CZ)

Kdo a jak?

Zajímavým formátem je vědecký Brain We Are, který produkují vystudovaní biologové Kryštof Jarmar a Vojta Hlaváček a je zaměřen primárně na neurovědu a fungování našeho mozku. To, že je mozek fascinujícím orgánem a věda může být i zábava, která se týká všech oblastí našeho života, posluchačům ukazují ve více než hodinových formátech, které vycházejí jednou týdně. Kromě toho jsou součástí podcastu i kratší epizody, které v rychlosti rozebírají zajímavé koncepty nebo studie, které s tématem souvisejí.

O čem?

Ve zkratce – o mozku. V podcastu vás čekají nejrůznější biohackingová témata o tom, jak lépe spát, učit se a soustředit se, ale dozvíte se také třeba o tom, jak se o svůj nejcennější orgán lépe starat nebo které jeho funkce jsou důležité pro náš život. Najdete zde však i díly, které se zaměřují na naše emoce, zvládání složitých situací nebo nejrůznější psychologická témata.

Nejlepší epizoda

Doporučujeme třeba epizodu s podnikatelem Janem Skryjou o spánku nebo epizodu s českým lékařem, politikem a neurologem MUDr. Martinem Stránským o tom, jaký dopad na mozek mají moderní technologie. Zajímavý je také díl o myšlení v moderní době, který rozebírá pracovní efektivitu a vliv internetu na náš mozek.

Hmmm… (SK)

Kdo a jak?

Mozku se týká i náš poslední tip ze Slovenska. Podcastový formát psychologické poradny IPčko.sk řeší psychologická témata, která se týkají duševního zdraví a celkové pohody a spokojenosti v našem životě. Moderátor Marek Franko si v něm povídá o nejrůznějších tématech, která souvisejí s naší psychickou pohodou.

O čem?

Mezi tématy podcastu najdete epizody o strachu a zvládání krizí, o pomoci sobě i jiným, o psychoterapii, psychiatrii, dětství i dospělosti. Inspirativní, zhruba 30minutové epizody tak mohou být příjemnou podporou v tom, čím zrovna procházíte, nebo jen zajímavou možností, jak se o psychologii a psychiatrii dozvědět víc.

Nejlepší epizoda

Začít s poslechem můžete třeba epizodou „Pocit tlaku, strach z neúspechu. Ako ich prekonať?“, ve které se dozvíte, jak zpracovávat složité situace v práci, ve škole nebo v soukromém životě, a co dělat v situaci, kdy musíte podat dobrý výkon, ale přemáhá vás nervozita a strach.

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed