Kreatívne CV: 7 inšpiratívnych vzorov životopisov

Jul 09, 2020

4 mins

Kreatívne CV: 7 inšpiratívnych vzorov životopisov
author
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Jediným nepísaným pravidlom životopisov je povaha vybraných informácií, pretože cieľom je prerozprávať svoju profesionálnu kariéru. Forma zostáva pomerne na voľnom výbere jednotlivca. Či už si zvolíte klasický, kreatívny, rozsiahly, alebo minimalistický životopis, je to len na vás. Niektoré typy životopisov však zafungujú lepšie ako iné. Dúfame, že vás nasledujúce vzory životopisov budú inšpirovať.

1. Kreatívne CV

image
Zdroj: Canva

Tento životopis okamžite upúta pozornosť čitateľov. Samozrejme, za predpokladu, že grafická podoba neublíži obsahu. Dôležité je, aby náborár bezproblémovo našiel informácie, ktoré ho zaujímajú. Pamätajte, že aj farby, symboly a vizuál CV napovedajú niečo o vašej osobnosti a charaktere. Dávajte pozor, pretože veselé farby alebo detský vizuál môžu aj uškodiť.

Aby ste to príliš neprehnali, zvoľte si kreatívny, no minimalistický vzhľad CV. Vytvorte hlavičku alebo orámujte CV farebným rámčekom, použite nadpisy a podnadpisy, ktoré budú kontrastovať s textom. Týmto spôsobom si zachováte klasickú koncepciu prezentácie profesijnej dráhy, no zároveň sa odlíšite od davu bez vyššieho rizika.

  • Pre koho? Pre ľudí s kreatívnym zamestnaním alebo svojskou povahou.
  • Výhody: Odlíšenie sa.
  • Riziká: Kandidát môže zanechať menej seriózny dojem. Dôležité informácie sa môžu stratiť.
  • Naša rada: Čitateľnosť a obsah sú však vždy dôležitejšie ako forma.

2. Chronologické CV

image
Zdroj: bellytaqueria.com

Informácie sú na tomto vzore CV usporiadané najlogickejšie. Položky a údaje o vzdelaní a predchádzajúcich zamestnaniach sú chronologicky a retroaktívne usporiadané, vymenované jedna za druhou. To znamená, že na začiatku CV sa nachádzajú najčerstvejšie informácie.

  • Pre koho? Pre všetkých, ide o najčastejší typ CV.
  • Výhody: Náborár presne vie, ako CV čítať.
  • Riziká: Zostať nepovšimnutý. Hrozí aj nedostatok detailov.
  • Naša rada: Snažte sa koncipovať CV čo najzaujímavejšie a využívajte jednoduchý dizajn.

3. CV v štýle infografiky

image
Zdroj: The Creative Apprentice

Informácie sú v tomto CV spracované vo forme infografiky, podobným vizuálnym a intuitívnym spôsobom, ako keď sa vypracovávajú výsledky určitej spoločnosti alebo prieskumu použitím grafov, koláčových diagramov, zvýraznením niektorých údajov do bublín a pod. Ide o syntetickejší a zábavnejší výklad informácií.

  • Pre koho? Pre tých, ktorí uprednostňujú vizuálny dizajn pred textom.
  • Výhody: Syntetickejšie a vtipnejšie spracovanie informácií.
  • Riziká: Čitateľ nenájde potrebné informácie.
  • Naša rada: Uistite sa, že je CV čitateľné a obsahuje všetky potrebné informácie.

4. Minimalistické CV

image
Zdroj: Canva

Práve toto CV by mohla byť cesta vo svete, kde každý siaha po životopise v umeleckej, farebnej alebo audiovizuálnej forme! Vďaka minimalistickému a jednoduchému dizajnu konečne vystúpite z davu. Zvoľte čiernu a bielu farbu, hustejší text a decentne priestorovo rozmiestnené odseky, čím bude celý životopis zrozumiteľnejší a náborár zaň bude vďačný, pretože sa možno snažil prebiť cez množstvo iných životopisov, kým konečne narazil na ten váš.

  • Pre koho? Technické smery, ľudia z prostredia bankovníctva a finančníctva.
  • Výhody: Zrozumiteľnosť a stručnosť.
  • Riziká: Čitateľ bude znudený.
  • Naša rada: Buďte kreatívni a zvoľte jemnú farbu a originálny dizajn!

5. Symetrické CV

image
Zdroj: Canva

Nejde o klasickú koncepciu životopisu, ale o šablónu rozdelenú na 2 stĺpce. Prvý odkazuje na vaše vzdelanie a záľuby, zatiaľ čo druhý obsahuje informácie o vašich pracovných skúsenostiach. Nemusíte si teda vyberať medzi skúsenosťami alebo vzdelaním. Obom doménam sa dostáva rovnakej pozornosti.

  • Pre koho? Pre tých, ktorí sú zástancami jednoduchosti, no zároveň kreatívnosti.
  • Výhody: Odlíšite sa s minimálnym úsilím.
  • Riziká: Nebude sa páčiť milovníkom klasického životopisu.
  • Naša rada: Kvôli lepšej čitateľnosti sa oplatí uviesť menej informácií.

6. Rozčlenené CV

image
Zdroj: edrawsoft.com

Rozdeľte stranu A4 do niekoľkých sekcií, pričom každá z nich zmapuje určitú oblasť: osobné údaje, skúsenosti, vzdelanie, know-how atď. Sekcie môžete vizuálne oddeliť pomocou farieb. Výhodou tejto podoby životopisu je, že je jasný, syntetický a zároveň je naozaj originálny.

  • Pre koho? Pre kandidátov o zamestnanie v moderných a dynamických spoločnostiach.
  • Výhody: Prekvapíte čitateľa.
  • Riziká: Príliš žiarivé farby a množstvo sekcií sťažuje prehľadnosť.
  • Naša rada: Počet sekcií vyberajte obozretne a neoddeľujte ich príliš žiarivými farbami, inak hrozí, že bude CV nečitateľné.

7. Ilustrované CV

image
Zdroj: Canva

Vášmu CV možno dodá viditeľnosť fotografia, ktoré zaberie 1/3 hárka. Môže to byť vaša podobizeň alebo fotografia súvisiaca s vaším odborom.

  • Pre koho? Pre ľudí ašpirujúcich na kreatívnu pozíciu (fotografov, kameramanov, grafikov, návrhárov a pod.).
  • Výhody: Presadíte svoj svet asertívnym spôsobom.
  • Riziká: Pozor na megalomániu, ak si vyberiete fotografiu samých seba. Dajte si záležať na kontexte, držaní tela a oblečení. Musia byť totožné s vašou profesiou.
  • Naša rada: Zvoľte vhodnú a kvalitnú fotografiu, na ktorej vyzeráte erudovane a reprezentatívne.

Portály, kde si možno vytvoriť životopis

Nie ste odborník na Word, Photoshop, InDesign ani PowerPoint? Na internete existuje množstvo stránok, kde si môžete vytvoriť CV zadarmo:

  • Canva
    Táto stránka plná grafických nástrojov okrem iného umožňuje vytvárať grafické, infografické alebo ilustrované životopisy jednoduchým spôsobom a ponúka stovky šablón.
  • Cvdesignr
    Na stránke sa môžete inšpirovať predlohami životopisov a členovia si môžu vytvoriť svoje vlastné CV v online editore. Na stránke si môžete stiahnuť vzorové životopisy.
  • Fyte4U
    Ide o stránku vytvorenú špeciálne pre vytváranie životopisu vo forme videa. Kvalitný výsledok dosiahnete za pár klikov.

Ďalšie zdroje inšpirácie

Ak sa chcete naozaj odlíšiť od ostatných, zabudnite na CV vo formáte A4 a buďte originálnejší…

Videoživotopis

Videoživotopis netreba predstavovať, v kreatívnych profesiách je známy už niekoľko rokov. Ide o vtipný a nenáročný spôsob sebaprezentácie pre tých, ktorí sa trochu vyznajú do natáčania a strihu, alebo dokonca do postprodukcie. Videovizitka môže poslúžiť ako životopis alebo ako sprievodný list a HR pracovník vašu osobnosť odhadne ešte pred osobným stretnutím. Môžete využiť všetky možné scenáre, ale nezabudnite, že video musí byť jasné a stručné. Ak nemáte v tvorbe videí v softvéroch dostatok skúseností, existujú stránky, ktoré vám pomôžu váš videoživotopis vytvoriť online (napr. Fyte4U, Renderforest atď.).

Problém s video CV: Ide o dvojsečnú zbraň. Buď ho milujeme, alebo nenávidíme. Nedráždite zbytočne náborárov a pošlite rovno aj klasické, všeobecnejšie CV.

Vstupujeme do audioéry, pripravte sa!

Podcast je formát, ktorý sme si v priebehu posledných rokov obľúbili. Prečo teda neprerozprávať svoju kariérnu dráhu vo forme CV podcastu? Ide o originálnu formu CV bez toho, aby ste ovládali snímanie, nastavenie svetla, kulisy a vystupovanie pred kamerou. Môžete napríklad urobiť interview s ľuďmi, s ktorými ste v minulosti pracovali: so šéfmi zo stáže, zamestnávateľmi, kolegami… stačí pár slov a vaše skúsenosti, kvality a zručnosti sa dostanú na vyššiu úroveň.

CV koncipujte presne na mieru vytipovanej firme

Snívate o práci pre spoločnosť vyvíjajúcu videohry ? Vytvorte videohru a upovedomte tamojšieho šéfa HR. Chcete sa stať vedúcim komunikačného oddelenia firmy, ktorá vyrába sódu? Vyjadrite to na fľaške sódy. Stručne povedané, vyberte si takú formu životopisu, ktorá stelesňuje vaše ambície a vyjadruje vašu motiváciu. Adresátovi tým môžete iba polichotiť. Na druhej strane si tento typ CV vyžaduje veľa energie a často nemálo financií. Naozaj to stojí za to? Je to na vás…

Príprava a tvorba vášho CV je krok, ktorý vás musí dostať na pracovný pohovor. Preto by mal životopis vyjadrovať to, kým ste, aby HR pracovníci dokázali zhodnotiť, či vyhovujete potrebám spoločnosti a pracovnej ponuke. Nech už si zvolíte akýkoľvek dizajn životopisu, pamätajte, že musí zodpovedať tomu, čo hľadáte: typu pozície, odvetviu, veľkosti spoločnosti aj pracovnej atmosfére.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed