Brainstorming je mrtev, ať žije brainwriting!

Jun 07, 2021

4 mins

Brainstorming je mrtev, ať žije brainwriting!

Blíží se druhá hodina odpolední a s ní i pravidelná brainstorming „sešn“ vašeho týmu. Šéf očekává plodnou diskuzi, nadšení a energii, vzduch rozvířený geniálními nápady. Jaké zklamání! Petr na telefonu sjíždí nejnovější příspěvky na Twitteru, Alice jako by ztratila řeč (nebo zapomněla zapnout mikrofon), nápady Aleny jsou ještě méně originální než obvykle… No prostě, produktivita nula, o kreativitě ani nemluvě. Možná nastal čas dát sbohem brainstormingu a říci: vítej, brainwritingu! Prázdný list papíru před sebe, tužku do ruky a jde se na to!

Stal se z brainstormingu přežitek?

S brainstormingem přišel poprvé ve 40. letech minulého století majitel reklamní agentury Alex Osborn, jednalo se o metodu spolupráce určenou k podpoře vzniku originálních nápadů. S postupem času se k brainstormingu začalo uchylovat více a více lidí, například bylo-li potřeba vyřešit nějaké komplikace, naplánovat projekt, vymyslet nový produkt… Zkrátka kdykoliv se objevil nějaký problém, v jakémkoli kontextu, odpovědí byl (příliš často) brainstorming. Nazývá se také „burza nápadů“, vzniká při něm „tvůrčí napětí, kolektivní otevřená mysl a podněcuje se tvůrčí asociace v podvědomí“. Během tohoto procesu se vychází z určeného slova či tématu a jeho principem je volné proudění myšlenek, dokud postupně není dosaženo absolutní kreativity, přičemž vše se odehrává v přátelské atmosféře.

Taková je tedy alespoň teorie. Praxe, podle zjištění odborníků, však vypadá úplně jinak. Psychologové Mullen, Johnson a Salas prokázali, že skupiny využívající brainstorming jsou daleko méně produktivní (co do kvality i do kvantity) než ostatní.

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky

V roce 1958 dokonce vědci prokázali ve skupinách využívajících brainstorming tendenci k zablokování kreativity (obzvláště v případě přítomnosti nadřízených). „Empirické studie prováděné na konci 50. a na začátku 60. let ukazují, že brainstorming není efektivní,“ uvádí Olivier Sibony, přednášející na pařížské obchodní vysoké škole (HEC) a autor knihy Vous allez redécouvrir le management! (Objevte nový přístup k managementu!), která vyšla v roce 2020. Jde totiž o to, že v přítomnosti většího počtu lidí se nevyjádří všichni, někteří se třeba neodváží. Někteří se, dle slov profesora, „svezou s davem“, ani se nesnaží a raději všechnu práci nechají na ostatních (jak je vidět, od dob školních skupinových projektů a referátů se nic nezměnilo). Dalším problémem je strach z kritiky, který brání volnému formulování myšlenek. „Během brainstormingu existuje trvalé riziko autocenzury, zejména s ohledem na kreativní nápady,“ zdůrazňuje Olivier Sibony.

…Od brainstormingu k brainwritingu!

Zapište své nápady na papír

Práce ve skupině má svá úskalí, kterým se můžete obratně vyhnout, když poprosíte všechny členy týmu, aby pracovali samostatně. Ty nejkreativnější myšlenky se totiž člověku v hlavě vylíhnou spíš o samotě, s tužkou v ruce a papírem před sebou. Profesor marketingu Bernd Rohrbach se psanému brainstormingu věnoval a přišel s tzv. metodou 6-3-5.

Její princip: Ve skupince o šesti lidech má každá osoba pět minut na to, aby na papír zaznamenala tři různé nápady, které následně předá osobě po své pravici, a to se opakuje celkem šestkrát. Skončí to tak, že každý napíše tři nápady na každý z šesti listů, takže za půl hodiny vznikne celkem 108 nápadů. Produktivita se této metodě nedá upřít, navíc je zárukou toho, že se do práce zapojí úplně všichni. Jakmile se dají všechny nápady dohromady, stačí už jen vybrat ten nejlepší z nich. Bernd Rohrbach navrhuje v této fázi znovu nechat listy kolovat, aby mohl každý zakroužkovat tři nápady, které se mu líbí nejvíce.

Brainwriting v praxi

Samozřejmě se uvedeného návodu nemusíte držet úplně striktně. Například nemusíte čekat, než začne schůze – zkuste požádat kolegy, aby na ni dorazili už s předem připraveným seznamem slov či nápadů. „Jestli se vaše firma potýká s nedostatkem kreativních nápadů, řekněte, ať každý stráví zhruba hodinku přemýšlením, sepíše deset nápadů a přinese je,“ radí Olivier Sibony. Ať už se rozhodnete postupovat podle schématu 6-3-5, nebo si budete připravovat nápady dopředu, v obou případech se bude jednat o efektivní brainwriting, kterého se budou účastnit i ti, kteří by během běžného brainstormingu pravděpodobně zarytě mlčeli.

1. Kvantita na úkor kvality
Ačkoliv se jedná o novější verzi brainstormingu, základní princip by měl zůstat stejný. Cílem není lámat si hodiny hlavu a tvrdě dřít, abyste mohli na papír napsat dokonalé, propracované nápady. Jde o to, povolit uzdu představivosti a přistoupit k danému tématu naprosto otevřeně. Slova, věty, nápady – povoleno. Plány, prognózy, tabulky, rozpočty – zakázáno. Je to honba za kreativitou, ne za čísly.

2. Pozor na autocenzuru
Abyste přišli s opravdu kreativními a originálními nápady, musíte zůstat spontánní – zapisujte všechno, co vás napadne, nebojte se opustit vyjeté koleje. Chcete přece přijít s něčím neslýchaným, novým, takže není žádné hloupé myšlenky. Nepřemýšlejte nad tím, co si o vašich nápadech budou myslet ostatní, protože jinak je začnete cenzurovat a geniální myšlenky vám proklouznou mezi prsty.

3. Nebojte se kritiky
Písemný brainstorming vás ušetří nutnosti mluvit na veřejnosti, takže tím odpadá větší část nervozity. Pokud však chcete strach z názoru ostatních úplně eliminovat, není nic snazšího než provádět brainwriting anonymně. Když totiž všechny papíry s nápady hodíte do jedné krabice, tak se nebude nikdo muset bát, co na jeho nápady řeknou ostatní – i ti nejostýchavější se budou moci svobodně a bez zábran vyjádřit.

4. Pište čitelně
Bude to znít možná jako banalita, ale pravda je, že jakmile bude každý muset pět minut luštit škrabopis kolegy, celý proces to značně zpomalí. Nedělejte si to tedy ještě těžší, požadujte po všech tiskací písmena a místo lístečků na poznámky rozdejte hezké klasické papíry.

Možná vám bude líto, že v zasedačce neprobíhá divoký brainstorming jako v Šílencích z Manhattanu, ale opravdu stačí jen tužka a papír a zakrátko se budete díky brainwritingu probírat velmi originálními nápady. Brainwriting je totiž způsob, jak rozpoutat kreativní bouři, aniž by měl někdo pocit, že na něj nezbyl čas nebo že se mu ostatní kvůli hloupému nápadu vysmějí. Ne vždy totiž platí, že ten nejhlasitější názor je ten nejsprávnější. Možná vás díky brainwritingu překvapí někdo, koho jste ani nikdy neslyšeli na poradách mluvit nahlas.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed