Ako využívať “hlbokú prácu” na optimalizáciu svojho času

Nov 29, 2019

3 mins

Ako využívať “hlbokú prácu” na optimalizáciu svojho času
author

Open space, spam, sociálne siete… Obrovské množstvo rôznych rozptýlení v kancelárii nám môže znemožňovať sústrediť sa na prácu. Preto jeden americký profesor prišiel s teóriou „hlbokej práce“, ktorá nám pomáha obnoviť sebakontrolu a udržať si sústredenie.

Často nás od dokončenia práce, ktorá vyžaduje úsilie alebo sústredenie, vyrušia naše vlastné túžby – hlad, únava, obľúbený seriál, Twitter či Instagram – a podľahneme pokušeniu. Čoraz viac si uvedomujeme, že mladá generácia má problém s rozvinutím svojich myšlienok, kreativitou a inováciou, pretože neustále čelí rozptýleniu. Cal Newport, profesor Georgetownskej univerzity vo Washingtone DC, prišiel na spôsob, ako obnoviť sebakontrolu. Vymyslel metódu, ktorú nazýva „hlboká práca.“ Koniec koncov, ak izolujeme, odpojíme a doprajeme ľudskému mozgu sústredenie, vie dosiahnuť zázraky.

V skutočnosti je chybné usudzovať, že najúspešnejší z nás sú nimi preto, lebo majú nejaký vrodený talent. Oni však len excelujú v práci kvôli svojej schopnosti sústrediť sa. Newport nám vo svojom bestselleri Deep work: Rules for Focused Success in a Distracted World (Hlboká práca: pravidlá pre sústredený úspech v roztržitom svete) odhaľuje, ako sa môžeme naučiť vyhýbať sa rozptýleniu z rôznych elektronických túžob a zlepšiť svoju efektivitu.

Deľba času

Newport odporúča striedanie čistého pracovného času a „internetových blokov“ a urobiť všetko pre to, aby ste si toto rozdelenie udržali. „Používanie služby, ktorá je zdrojom rozptýlenia samo o sebe nezmenšuje schopnosť vášho mozgu sústrediť sa. Ide skôr o výmenu aktivít s vysokou hodnotou a malým množstvom stimulov za aktivitu s nízkou hodnotou a množstvom stimulov,” uvádza v knihe. “To váš mozog naučí netolerovať absenciu nových vecí. Tento neustály posun oslabuje vaše mentálne svaly. Tie sú zodpovedné za organizáciu množstva zdrojov, ktoré sa bijú o vašu pozornosť. Keď izolujete prístup k internetu (a izolujete tým svoje rozptýlenie), minimalizujete aj túžbu rozptýliť sa. Naopak tak posilňujete svaly, ktoré zodpovedajú za rozhodovanie o tom, na čo uprieť pozornosť,“ dodáva.

Naplánujte si svoj deň optimálne a efektívne

Ďalším dôležitým krokom je naučiť sa vytvoriť si prísny rozvrh na všetky položky na zozname a držať sa ho: „Na začiatku každého pracovného dňa si nalistujte prázdnu stranu riadkovaného zošita, ktorý ste si založili pre tento účel. Na začiatku každého riadka špecifikujte časť dňa, až kým nepokryjete všetky pracovné hodiny bežnej pracovnej doby. Ďalší krok je extrémne dôležitý: rozdeľte hodiny v dni na časti a každej priraďte nejakú aktivitu.“

Existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť svoj profesijný život. Presnejšie, existujú štyri hlavné myšlienkové smery, ktoré môžete využiť pre jednotlivcov v pracovnom prostredí a ich spôsoboch práce, a všetky s rovnakým výsledkom: zvýšenie efektivity a kvantity vykonanej práce.

1. Monastická filozofia

Je potrebné eliminovať alebo drasticky znížiť množstvo povrchných úloh na dlhšiu dobu, ktorú neprerušíte (mesiace, ročné obdobia, štvrťroky).

2. Bimodálna filozofia

Ak nechcete eliminovať zo svojho profesijného života všetky rozptýlenia, ubezpečte sa, že máte intervaly hlbokej práce, ktoré sú dostatočne dlhé na to, aby ste sa im mohli venovať skôr, než sa vrátite k bežnejším záujmom, ktoré stále môžu byť súčasťou profesijného života, ako je surfovanie na internete alebo debaty pri káve.

3. Rytmická filozofia

Aby ste nevynechali ani jednu “zmenu hlbokej práce”, spravte si z nej zvyk. Vytvoríte si rutinu a vyhnete sa pochybnostiam o dokončení práce. Príkladom dobrej rutiny je vstávať ráno o 6.00 a pracovať dve hodiny v stave hlbokého sústredenia. Zvyšok dňa sa potom môžete venovať povrchnejším záležitostiam.

4. Novinárska filozofia

Novinári pracujú s veľmi prísnymi termínmi. Musia písať svoje články rýchlo a náhle, takže musia zapnúť režim hlbokej práce vždy, keď je to nutné. Preto im stačí aj 30 minút voľného času medzi dvoma tlačovými konferenciami na to, aby spravili to, čo potrebujú. Byť však schopný len tak zapnúť alebo vypnúť mód hlbokej práce je schopnosť, ktorá vyžaduje čas a prax.

Čo ak sa zaseknete?

Technika odvážneho činu

Paralyzujúci strach kreatívneho bloku zažila spisovateľka J. K. Rowlingová, keď mala vydavateľovi odovzdať rukopis knihy Harry Potter a relikvie smrti. Mala problém s rozuzlením zápletky. Aby dala veci znovu do pohybu a obnovila svoje sústredenie, rozhodla sa prenajať si izbu v luxusnom hoteli Balmoral v Edinburghu. Fungovalo to. Svoju knihu tam dokončila. Rowlingová použila techniku odvážneho činu: radikálne zmenila pracovné prostredie a svoj mozog vystavila tlaku. Uvedomila si, že zadaná úloha je dôležitá, a pustila sa do nej.

Užívajte si lenivosť!

Na optimalizáciu stavu hlbokej práce je dôležité sa občas povaľovať! Áno, lenivosť nie je len tak nejaká špeciálna odmena či zlozvyk, je pre prácu dôležitá rovnako ako atrament v tlačiarni. Úplná pauza od práce je pre mozog prínosná, keďže váš oddych vám umožňuje nabiť baterky, aby ste neskôr lepšie pracovali. Pre lepšie sústredenie pomôže aj obyčajná prechádzka vonku, počúvanie hudby, behanie či telefonát s priateľom. Stanovte si však deadline. Nielenže si vaša myseľ oddýchne, donúti vás to tiež priorizovať stav hlbokej práce, aby ste dokončili svoje úlohy včas.
Zvyšok je už na vás!

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: WTTJ

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Topics discussed