7 triků, které vám ulehčí práci ve Wordu

Nov 28, 2019

2 mins

7 triků, které vám ulehčí práci ve Wordu

Kolik z nás má v CV kolonku o počítačových dovednostech a pod ní v odrážce něco jako „MS Office“? Zároveň však nezřídka doufáme a tušíme, že po nás nikdo nebude chtít víc než napsat pár odstavců nebo udělat jednoduchou tabulku. Na lámání chleba dojde při číslování stránek, formátování a hromadném upravování textu. Máme pro tebe 7 triků, jak vyzrát na záludnosti Wordu.

Bez programů Office si lze už jen těžko představit moderní kancelářskou práci či školní povinnosti. K tomu, abychom například Word ovládali skutečně na vysoké úrovni, se musíme naučit ovládat i funkce, o kterých mnohdy ani netušíme. Pojďme se společně podívat na 7 rychlých triků, které pomohou z Wordu udělat mnohem víc než jen digitální psací stroj.

Poznámka: Tipy se mohou mírně lišit dle verze Wordu a operačního systému.

1. Hlava děravá

Na pravé horní straně pracovní lišty se nachází oddíl, na kterém je napsáno „Řekněte mi, co chcete udělat“. Není určen pouze totálním amatérům, jedná se o vynikající nástroj, který mnoho lidí zcela ignoruje, a to je škoda. Pokud víte, jakou funkci hledáš, ale zapomeneš, ve které z mnoha nabídek a podnabídek se nachází, tak ji prostě napíšte na tento řádek a okamžitě ji máte k dispozici a můžete s ní začít pracovat.

2. Neustále otevřený prohlížeč

Občas si při psaní potřebujeme ověřit základní fakta nebo třeba zjistit, jestli fráze, kterou používáme, opravdu znamená to, co si myslíme. Není vůbec nutné otevírat internetový prohlížeč. Vždyť často právě takový výlet mimo textový editor končí na sociálních sítích a YouTube. Jak tedy neztrácet focus? Jednoduše stačí označit dané slovo nebo frázi, kliknout pravým tlačítkem a najít položku Inteligentní vyhledávání. Ta prohledá internet bez nutnosti otevřít jakékoliv jiné okno.

3. Zbavte se nechtěného formátování

Zvlášť při častém kopírování textu odjinud můžete dokument zaneřádit formátování, které v něm vůbec nechcete mít. Jak to rychle a efektivně vyřešit? Označte všechen text s tímto formátováním, zmáčkněte Ctrl a mezerník a voilà, formátování zmizí. V nabídce Domů se navíc skrývá tlačítko, které vypadá jako písmeno A s mazací gumou a má stejnou funkci.

4. Nejen najít, ale i nahradit

Měl jsem spolužáka, který potřeboval v jednom dokumentu přepsat jméno jiného spolužáka na to svoje. Neptejte se, proč to tak bylo. Vše dělal ručně, a jak už to tak bývá, jedno místečko přehlédl. A to ho taky usvědčilo! Kdyby znal funkci Nahradit (Ctrl + H), dokázal by jméno vyměnit spolehlivě ve všech jeho výskytech, a to během pár sekund.

5. Šetřěte si oči

Sněhově bílé pozadí pro text je klasika, ale po dlouhém zírání na obrazovku nebo při práci v noci se z něj může stát zabiják očí. Ušetřit si bolest a utahané bulvy můžeš, když před dlouhou kontrolou dokumentu přejdeš do nabídky Zobrazení a vybereš Režim čtení. Jeho rozkliknutím si můžeš vybrat i takovou barvu pozadí, která méně unavuje zrak.

6. Doplnit náhodný text

Občas se hodí předem předvyplnit určitá místa dokumentu zcela náhodný textem, který vám ukáže, jak bude stránka po dopsání vypadat. Stačí napsat (přímo do dokumentu) příkaz „=rand(x,y)“, kde x je počet odstavců a y počet řádků. Podle vyplněných čísel nahradí tento příkaz pseudolatinský text (lorem ipsum) odpovídající délky a rozložení.

7. Najděte bleskově předchozí pozici kurzoru

Při procházení dlouhého souboru snadno můžete omylem ztratit polohu kurzoru tam, kde se snažíte doplnit text. Po nešťastném překliknutí pak musíte strávit mnoho drahocenných sekund svého života hledáním přesného místa, kam chcete psát. Anebo stiskněte Shift a F5 a vráťte kurzor okamžitě do předchozí polohy. Funguje i po zavření a opětovném otevření dokumentu.

Stačí tedy znát alespoň základní klávesové zkratky a věnovat pozornost všem možnostem, které Word nabízí – a nebudete muset v CV vůbec lhát. Pokročilý uživatel Wordu se z vás může stát během několika minut.

Fotografie: Welcome to the Jungle

Topics discussed