7 opravdu dobrých důvodů, proč pracovat v bance

Nov 22, 2018

3 mins

7 opravdu dobrých důvodů, proč pracovat v bance
author
Jana Lhotáková

Zasněná idealistka, která má na všechno dost času a přitom vůbec nic nestíhá.

1. Atraktivní pracovní prostředí

Kde jinde hledat moderní pracoviště se superrychlým výtahem, úschovnou kol nebo kavárnou v 16. patře, když ne v bance? Banky si potrpí na sledování trendů nejen při vývoji svých produktů, ale nepodceňují ani své pobočky a centrály, ve kterých většinou narazíte na dostatek variabilních možností k produktivní práci, ale i k jednání s klienty. Navíc, díky své důležitosti v našich životech, mají většinou i velmi lukrativní umístění svých prostor v dobré dopravní dostupnosti, takže se nemusíš bát, že tě cestou do práce na výpadovce někdo unese. V Raiffce, která sídlí v mrakodrapu na pražském Pankráci, to máš navíc i s uměleckým zážitkem při každém pohledu z oken na stověžatou Prahu, kterou odsud vidíš z nemalé části.

2. Růst a rozvoj

V bance se nemusíš obávat toho, že zakrníš, protože budeš nadosmrti na jedné pozici a do zblbnutí budeš řešit stále ty samé věci. V bankách většinou existuje velmi propracovaný systém interních i externích školení, která ti pomůžou na začátcích v adaptaci a poté ti nabídnou širokou škálu možností dalšího rozvoje a přísunu nových znalostí a dovedností. Netoužíš se zrovna vracet do školních lavic? Existují i příležitosti neformálního vzdělávání, jako třeba „Raiffka Sobě“. Tam zaměstnanci sdílí své zkušenosti a dovednosti nejen z pracovního života, ale podělí se i o to, jak správně namazat běžky a vytvořit latte art na cappuccinu.

3. Zajímavá práce a nadčasové projekty

Toužíš po práci, která ti, kromě velmi dobrého finančního ocenění, přinese i obohacení ve formě rozšiřování dovedností a neustálého osvojování moderních pracovních metod? Pak je pro tebe banka to pravé ořechové. V bankách se hojně využívají nové metody a techniky k tomu, aby se projekty povedly lépe, rychleji a levněji. Interní knihovna je zásobena nejnovějšími tituly a v Raiffce do ní můžeš přispívat i ty. Účast na různých konferencích je vítanou aktivitou, která je považována za dobrou investici. Banky se navíc rády mezi sebou předhání v tom, která představí klientům modernější a zajímavější řešení svých novinek, což dává zaměstnancům šanci být u nesmírně zajímavých projektů, které by v jiných oborech hledali jen velmi těžko. Máš tak šanci vyzkoušet třeba nové technické hračky, zjistit, jak to chodí v různých kreativních agenturách a dodavatelských firmách a navázat tak i nemálo užitečných kontaktů.

4. Nadstandardní volno

Zákonné čtyři týdny dovolené už si v dnešní době netroufne nabízet jako benefit asi ani začínající start-up. V bance se můžeš těšit nejen na dovolenou nad rámec zákonného limitu, ale i na další dny, ve kterých nemusíš hnout prstem a výplata na účet i tak přiletí. Standardem už se staly tzv. sick-days, tedy možnost zůstat pár dní v teple domova, pokud tě znenadání skolí nějaká podzimní rýmička nebo pěkně exotická nemoc, kterou sis přivezl/a jako suvenýr z poslední dovolené. Dny volna navíc mají v Raiffce i studenti, kteří jdou k promoci nebo maminky samoživitelky, kterým onemocní dítě a je třeba s ním zajít k lékaři.

5. Poctivé večírky a týmové stmelovačky

Zapomeň na okoralé chlebíčky. Zisky bank se pohybují v řádech, o kterých se běžným smrtelníkům ani nezdá. Řeč není jen o vánočním večírku. Třeba taková celobankovní setkání bývají promyšlená a ve velkém stylu. V Raiffce jsou celobankovní setkání skutečně opulentní – sejde se všech 3 000 zaměstnanců na jedno místo a o zábavu se stará nějaká známá kapela, třeba loni Divokej Bill a letos si pozvali Mandrage!

6. Rodinný život

Na mimopracovní životy svých zaměstnanců jistě myslí hodně firem. V bankách to platí dvojnásob, proto jsou zde maminky a tátové, kteří se vracejí z rodičovské dovolené, vřele vítáni a mohou si flexibilně nastavit pozvolný návrat do pracovního koloběhu podle svých potřeb a možností. Na děti se v bankách obecně myslí hodně. Proto tak rády přispívají na školku anebo mají rovnou vlastní, třeba jako Raiffka, která má pro děti svých zaměstnanců k dispozici školku Žiraffku a přispívá rodičům i na školkovné.

7. Pomoc druhým

Díky práci v bance máte jedinečnou šanci zapojit se do charitativních akcí, které banka přímo zřizuje, nebo na kterých se podílí. Zaměstnanci bank chodí čas od času pomáhat do různých neziskovek, dětských domovů, chráněných dílen a spolků. Za takové dobrovolnické dny přitom pobírají svou standardní mzdu. I kdybyste se osobně ničeho nezúčastnili, už jen vědomí toho, že pracujete pro společnost, která se do podobných pomocných akcí zapojuje, může být povznášející. Raiffka se řadí mezi společensky velmi odpovědnou banku, která umí podat pomocnou ruku ve finanční tísni, angažuje se ve vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti a ani ekologie jí není lhostejná. Navíc přímo pomáhá desítkám tisíc lidí – v různých věkových i sociálních skupinách – v oblastech charity, vzdělávání, vědy či kultury. Od roku 2011 je Raiffka bankovním partnerem nadačního fondu Dobrý Anděl. Nabízí také velmi užitečnou službu, která umožní lidem se sluchovým postižením komunikaci s bankéři. Přepis komunikace nebo vizuální tlumočení znakového jazyka může neslyšící klient sledovat online na tabletu, kterými jsou pobočky Raffeisenbank vybaveny. A to není zdaleka všechno. Kde všude Raiffeisenbank podává pomocnou ruku najdeš na jejich stránkách.

*

Dobrých důvodů, proč pracovat v bance, jsme našli ještě víc. Jaký důvod zaujal tebe? A lákala by tě práce třeba právě v Raiffce