Úspešný pohovor vďaka diplomovke? Poradíme, ako na to

06. 4. 2021

3 min.

Úspešný pohovor vďaka diplomovke? Poradíme, ako na to
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Po mesiacoch strávených písaním záverečnej práce a hľadaním motivácie na ďalšiu kapitolu medzi dvoma časťami seriálu by bola škoda zahodiť celú túto snahu a nechať ju na dne šuflíka. Záverečné práce so sebou prinášajú aj určité výhody, o ktorých sa hovorí veľmi zriedka. Poďme sa spoločne pozrieť, ako otvoriť tému záverečných prác a obrátiť pohovor vo svoj prospech.

Prečo sú pre rekrutérov záverečné práce zaujímavé?

Maturita, bakalársky titul, magisterský titul a zopár skúseností s babysittingom u susedov. Nepripomína vám to vaše CV? Žartujeme :). Vo veku, keď sa od vás po pracovnej stránke neočakáva veľa skúseností, je vaša záverečná práca dobrým spôsobom, ako sa odlíšiť od ostatných uchádzačov. Pokiaľ budú vaši konkurenti ľudia s približne rovnakým vzdelaním a podobnými absolvovanými stážami, záverečná práca je často jediným rozsiahlejší projektom, ktorý vás môže odlíšiť od ostatných.

Pre personalistov je pýtanie sa na vašu diplomovku jedným zo spôsobov, ako sa dozvedieť viac o osobnosti a motivácii kandidátov. Vysvetlenie, prečo ste si vybrali určitú tému a ako ste túto tému poňali, hovorí veľa o vašej osobnosti a pracovných návykoch. Náborový pracovník si zároveň preveruje vašu schopnosť vyjadrovať sa k téme, ktorú ovládate, ako aj vašu schopnosť syntetizovať zložitú tému.

Ako o diplomovke správne rozprávať?

Ukážte, že disponujete sieťou kontaktov alebo že ste na dobrej ceste jednu si vybudovať. Skvelým spôsobom uplatnenia sa v odbore je v rámci svojej diplomovky spracovať kvalitatívny výskum spojený s rozhovormi s odborníkmi. Ak ste teda mali možnosť rozprávať sa s influencermi alebo odborníkmi, spomeňte to. Povedzte, ako sa vám k nim podarilo dostať, ako ste ich oslovili a čo vám rozhovory s nimi dali. Júlia, konzultantka v oblasti digitálneho marketingu, v rámci svojho výskumu v diplomovke spovedala manažérov veľkých spoločností: „Navrhla som, že im predstavím výsledky môjho výskumu a poprosila som ich, aby vysvetlili svoj pohľad na vec. Práve vďaka tomu sa predo mnou otvorilo veľa príležitostí.“ Pre náborárov je to znamenie, že ste samostatný a odvážny človek, ktorý bude vedieť zaklopať na tie správne dvere, a ktorý si nájde prostriedky na to, aby posúval vpred seba a váš tím.

„Navrhla som, že im predstavím výsledky môjho výskumu a poprosila som ich, aby vysvetlili svoj pohľad na vec. Práve vďaka tomu sa predo mnou otvorilo veľa príležitostí.“ – Júlia, konzultantka v oblasti digitálneho marketingu

Ukážte svoj entuziazmus

Entuziazmus je nákazlivá emócia. Ak ste si vybrali tému, ktorá je vášmu srdcu blízka, rozhovor o nej odhalí veľmi pozitívnu a úprimnú stránku vašej osobnosti. A keď vaša diplomovka nemá nič spoločné so spoločnosťou, do ktorej sa túžite dostať, na pohovore máte príležitosť výber témy obhájiť a spomenúť svoje záujmy alebo hodnoty – venovali ste sa problematike, ktorá sa vás dotýka, technológii, ktorá vás fascinuje alebo populácii, na ktorú sa príliš často zabúda? Pre náborárov a personalistov je potešujúce vedieť, že majú pred sebou potenciálneho zamestnanca, ktorý sa bude svojim projektom venovať s nadšením.

Ukážte svoj záujem pre isté povolanie alebo odbor

Najlepší možný dôkaz vášho záujmu máte k dispozícii vtedy, ak vaša diplomovka priamo súvisí so spoločnosťou, v ktorej sa snažíte získať prácu. „Vyštudovala som všeobecného magistra so zameraním na financie, ale chcela som sa venovať vnútornému auditu. Je to predmet, ktorý sme sa na hodinách príliš neučili. Než som sa auditu začala v praxi venovať, riešila som ho v diplomovke. Nakoniec sa mi podarilo získať prácu interného audítora. Takže som si asi vybrala dobre.“ hovorí Lujza.

Konkrétnym spôsobom preukážte svoje schopnosti

Diplomovka je tým najlepším dôkazom vašich pracovných schopností, pretože často predstavuje jediný dlhší projekt, na ktorom ste počas štúdia samostatne pracovali. Hovorte o problémoch, s ktorými ste sa stretli, a ako ste ich prekonali: „Od začiatku som zle postupoval a pár týždňov pred odovzdaním som musel prehodnotiť celú metodiku. Pri prvých pohovoroch som vďaka tomuto príbehu ukázal, že mám vynikajúcu schopnosť pracovať pod tlakom,“ hovorí Daniel, ktorý pracuje v digitálnom marketingu. Pre rekrutérov je toto spôsob, ktorým si vás dokážu predstaviť v konkrétnych pracovných situáciách.

Kedy tému diplomovky na pohovore otvoriť?

Personalisti si niekedy túto otázku sami kladú. Nech sa už stane čokoľvek, neváhajte hovoriť o svojej záverečnej práci, aby ste konkrétne ilustrovali niektoré vlastnosti alebo vedomosti, ktoré ste už počas pohovoru spomenuli. Pamätajte, že je vždy zaujímavé zahrnúť do svojho CV tému svojho výskumu. Zvýšia sa tým vaše šance, že túto tému rekrutér rýchlejšie otvorí a navodzuje predpoklad, že ste v oblasti svojho výskumu dobre zorientovaní.

Vo veľmi výnimočných prípadoch vás však diplomovka môže dostať do pasce. Len žiadna panika, aj táto situácia má svoje riešenie. Toto je skúsenosť, ktorou si prešla Júlia, keď na pohovoroch začala hovoriť o svojej dizertačnej práci: „Absolvovala som niekoľko veľmi zaujímavých rozhovorov, ale neviedlo to k žiadnym pracovným ponukám. Téma bola VEĽMI eko, spochybňovala súčasné modely v biznise, takže som nadobudla dojem, že svojím životopisom firmy skôr desím. Nakoniec som prestala dizertačku spomínať a zamestnala som sa. Až keď som bola prijatá, začala som znovu hovoriť o práci,“ dodáva so smiechom.

V posledných rokoch sa diplomovky stali nástrojom pre urýchlenie hľadania práce. Otvára vám príležitosti stretnúť sa s rôznymi odborníkmi, rozšíriť sieť svojich kontaktov a uplatniť svoje znalosti z odboru alebo profesie do praxe. Pretože tému svojej diplomovky dokonale ovládate, dokážete o nej hovoriť dlho a prirodzeným spôsobom, a ukážete sa v tom najlepšom svetle. Popremýšľajte teda, či tú svoju na prvých pohovoroch spomeniete, pretože práve tie sú vždy náročné.

Preložila Zuzana Chovancová
Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa