Recruitment na Instagrame? 6 princípov, ako na to

16. 8. 2021

8 min.

Recruitment na Instagrame? 6 princípov, ako na to
autor
Claire Kadjar

Rédactrice

#instadaily, #photooftheday, #tbt… ale tiež aj #recruiting! Miliarda aktívnych používateľov Instagramu z celého sveta ukrýva množstvo talentov. O tejto skutočnosti už firmy dobre vedia a Instagram využívajú na propagáciu svojej značky zamestnávateľa a niekedy dokonca na nábor mladých kandidátov. Akým spôsobom Instagram efektívne pri nábore zamestnancov využívať? Aké sú najosvedčenejšie postupy?

Časy, keď Instagram nebol ničím iným ako virtuálnou galériou fotografií vylepšovanými vintage filtrami, sú už preč. Odvtedy sa aplikácia na upravovanie a zdieľanie obrázkov, ktorú v roku 2010 vytvorili dvaja študenti Stanfordskej univerzity, neustále premieňala a rozrastala. Podľa Elodie Drouardovej, novinárky z portálu Franceinfo, je dnes Instagram „na ceste stať sa vyhľadávacím nástrojom tej najmladšej generácie“. Instagram dnes využívame na objavovanie nových trendov, nakupovanie, výber dovolenkovej destinácie… a dokonca aj na hľadanie práce!

Instagram sa stal takým mocným nástrojom, že sa oň nezaujímajú iba marketéri, ale aj personalisti! Z Instagramu sa postupne stáva náborový kanál, a to z niekoľkých dôvodov:

  • Na Slovensku sa na Facebooku, Instagrame, Snapchate, či na ďalších sociálnych sieťach pohybuje až 90,5 % mladých ľudí vo veku od 16 do 24 rokov.
  • Minimálne jeden firemný profil sleduje 80 % používateľov Instagramu, ktorý poskytuje ideálny priestor na propagáciu značky zamestnávateľa.

Ako možno na Instagrame hľadať nových zamestnancov? V tomto článku sme pre vás pripravili 6 osvedčených tipov, vrátane skutočných príbehov z praxe, ktoré vám snáď poslúžia ako zdroj inšpirácie.

1. Chcete propagovať značku zamestnávateľa? Vyberte si ten správny kanál.

Viac ako 2 milióny inzerentov na celom svete využíva Instagram ako platformu na zdieľanie svojich príbehov a na biznisové účely. Aby si firmy posilnili svoju značku zamestnávateľa, niektoré z nich dokonca okrem oficiálneho účtu vytvoria jeden špeciálny pre hľadanie nových zamestnancov, ako napr. @starbucksjobs, @salesforcejobs alebo @mazarsrecrute. Je to však dobrý postup?

Vyzerá to tak, že áno… No neplatí to pre každého! Stránka Recruitee odporúča vytvoriť osobitný účet zameraný na značku zamestnávateľa v prípade, ak sa profil štandardného zákazníka nezhoduje s profilom kandidáta, ako napríklad v prípade hotelového reťazca Marriott, ktorý si vytvoril účet @marriottcareers. Pokiaľ sú si obe skupiny podobné, pokojne siahnite len po jednom účte, ako firma Michel et Augustin. Isabelle Cougnaudová, konzultantka v oblasti digitálnej komunikácie a komentátorka v rozhlasovej stanici BFM Business, tvrdí, že pri takomto rozhodovaní treba vziať do úvahy aj veľkosť firmy. „Dva samostatné účty by sa mohli hodiť veľkým spoločnostiam, ktoré ľudia dobre poznajú a ktoré náborujú veľké počty ľudí. Naopak, podobný postup neodporúčam pre malé a stredné podniky, pretože by si tým mohli rozdeliť svoje publikum na dve skupiny. V ich prípade má väčší zmysel integrovať komunikáciu značky zamestnávateľa do oficiálneho účtu.“

Pokiaľ ste sa rozhodli vytvoriť si špeciálny HR profil, pozrite si niekoľko rád, ktoré vás dovedú len a len k úspechu:

  • Používateľské meno. Zvoľte si krátky a jednoducho zapamätateľný názov (max. 30 znakov), napr.: @linkedinlife, @salesforcejobs alebo @eyrecrute.
  • Bio. Spomeňte firemnú kultúru, vložte sem link na stránku s pracovnými príležitosťami a vytvorte špeciálny hashtag, ako napr. #wearecisco. (pozor na limitovaný počet znakov – 150).
  • Profilový obrázok. Na svoje účty (oficiálny a rekrutérsky) použite dve rôzne profilové fotografie, aby vás vaši sledovatelia nemali problém rozoznať.

2. Propagácia značky zamestnávateľa – autenticitou smerom k úspechu

Instagram, ktorý je ideálnou platformou pre hru s vizuálom, vám poskytuje ideálny priestor na to, aby sa vaši sledovatelia dozvedeli čo najviac o každodennom živote spoločnosti, dizajne kancelárií, tíme, projektoch… Jeanne Camusetová, konzultantka v oblasti content marketingu v spoločnosti Ultramedia, vysvetľuje: „Instagram sa stáva živým a emocionálnym odrazom stratégie spoločnosti.“ Aby však váš príbeh u ľudí zabodoval, musí byť pravdivý! Používatelia Instagramu nenávidia firemné alebo príliš lichotivé obrázky z Getty Images. Práve naopak, sledovatelia chcú vidieť autentický a spontánny obsah, ktorý svedčí o realite.

Ako možno úprimne propagovať značku zamestnávateľa a podnietiť ľudí poslať si k vám CV?

  • Stavte na súdržnosť tímu. Podľa prieskumu portálu JobiJoba 80 % kandidátov tvrdí, že dobrá atmosféra v práci je rozhodujúcim kritériom pre vstup do spoločnosti. Pre prilákanie kandidátov je teda dôležité preukázať, že medzi členmi tímu vládne symbióza! Na Instagrame možno napr. sledovať firemné jam sessions na @spotifyjobs alebo teambuildingové fotky na @mazarsrecrute. Čím sú fotografie prirodzenejšie a úprimnejšie, tým väčšmi na publikum zapôsobia. Zvážte tiež zdieľanie obsahu, ktorý pridávajú vaši zamestnanci!

  • Odhaľte zákulisie firmy. Ide o recept na úspech celebrít, akými sú Kylie Jenner a Selena Gomez. Tieto hviezdy na Instagrame odhaľujú svoje každodenné životy, ktoré sú inak pre bežných smrteľníkov neznámou. Spoločnosti, ako napríklad @Disneycareers, na to idú rovnako ​​a odhaľujú zákulisie svojich kancelárií alebo svojich projektov (napr. Hviezdne vojny) , čo predstavuje vhodný spôsob, ako nalákať kandidátov tým, že im ukážete život firmy za oponou. V snahe priblížiť sa mladým ľuďom sa podobnou cestou vydala aj firma CIA. Pracujete na mimoriadne zaujímavých projektoch? Využite túto príležitosť a zdieľajte exkluzívny obsah priamo v procese realizácie!

  • Zverejňujte skúsenosti zamestnancov. Podľa barometra Baromètre Edelman Trust Global Report z roku 2019 má verejnosť viac dôvery v zamestnancov než v manažérov. Práve preto sa referencie zamestnancov na sociálnych sieťach tešia takej popularite! Spoločnosť General Electric je v tomto skvelým príkladom, zachádza dokonca až tak ďaleko, že svojím zamestnancom dáva prístupové údaje od firemného účtu na Instagrame. V praxi to vyzerá tak, že určitý zamestnanec má k účtu prístup po dobu jedného týždňa, počas ktorého na firemnom kanáli zdieľa svoj každodenný život v práci (prostredníctvom príbehov a príspevkov). Kolegovia v tíme vždy obsah pred jeho zverejnením na účet odsúhlasia, no v žiadnom prípade nedochádza k ohrozeniu autenticity príspevkov! Verejne predstaviť každodenné fungovanie firmy je efektívny spôsob na to, aby sa kandidáti dokázali vžiť do role tamojšieho zamestnanca. Podobné príspevky zároveň slúžia na zvýraznenie prínosu projektov spoločnosti.

3. Vytvorte si armádu ambasádorov

Ak sa na Instagrame chcete dostať k ešte širšej skupine kandidátov, prečo nepožiadať svojich zamestnancov, aby vašu firmu propagovali cez svoje osobné profily? Podľa štúdie spoločnosti Nielsen odporúčaniam svojich kontaktov zo sociálnych sietí dôveruje 92 % ľudí, zatiaľ čo príspevky na firemných profiloch považuje za dôveryhodné iba 36 % ľudí. Personalisti preto nemusia váhať, zapojením kolegov do tejto aktivity nemôžu nič pokaziť.

*Valérie Marchová, odborníčka na sociálne siete a autorka knihy Comment développer votre activité grâce aux médias sociaux („Ako naštartovať biznis vďaka sociálnym sieťam“ )* nám poskytla niekoľko tipov, ako na to:

  • Výber ambasádorov musí byť čisto dobrovoľný – niektorí zamestnanci budú vášmu návrhu naklonení, iní nie.
  • Školenia, workshopy, organizácia komunikácie na sociálnych sieťach… Dajte kolegom rady, ako na Instagrame správne komunikovať. Pozor na príliš striktné pravidlá, mohli by ste ich demotivovať!
  • Najlepšou možnosťou je dať kolegom k dispozícii z ich pohľadu zaujímavý a konkrétny obsah (napr. tímová fotka, rozhovor s odborníkom…), o ktorom budú mať chuť napísať príspevok.
  • Motiváciu môžete posilniť rovnako aj vtedy, ak budete príspevky kolegov zdieľať aj na oficiálnom profile firmy.

Podľa Valérie Marchovej musí spoločnosť preukázať, že dokáže dať svojim ľuďom voľnú ruku pri výbere príspevkov, hoci aj za cenu občasných nedokonalostí. „Cieľom zapájania zamestnancov do takýchto aktivít je, aby sa vymanili z oficialít firmy a aby sa o firme vyjadrovali svojím vlastným spôsobom.“

4. Zverejňujte pracovné ponuky

Zverejňovanie pracovných ponúk na Instagrame vo svete HR ešte nie je rozšírenou praxou, ale čo nie je, môže byť… Mnoho spoločností sa týmto praktikám už v súčasnosti venuje, aby dokázali osloviť mladých, ľudí z oblasti marketingu alebo umenia resp. ľudí obzvlášť aktívnych na tejto sociálnej sieti. Avšak aby boli zverejnené ponuky práce pre sledovateľov na Instagrame aj zaujímavé, musia sa zhodovať so zaužívaným štýlom komunikácie danej platformy. Valérie Marchová v tejto súvislosti tvrdí: „Podobne ako na sieti LinkedIn bude spoločnosť vystupovať formálne, rovnako si tak na Instagrame bude môcť dovoliť vystupovať neformálnejšie a nekonvenčnejšie.“ Je teda na každej spoločnosti, aby si našla taký štýl komunikácie, ktorý sa zároveň hodí na Instagram, ale aj do konceptu firemnej kultúry.

Prečítajte si niekoľko príkladov:
Firma Life at Deezer zverejňuje pracovné ponuky vo firme rébusov zložených z emotikonov. To je ale moderný a pokrokový zamestnávateľ, nie?
Michel et Augustin svoje pracovné ponuky formuje do podoby videa, pričom si dávajú záležať na tom, aby video reflektovalo firemnú kultúru a vystupovali v ňom ich zamestnanci.
Niekoľko rád pre zverejňovanie pracovných ponúk na Instagrame:

  • Nezverejňujte všetky pracovné ponuky, v opačnom prípade svojich sledovateľov zahltíte. Vyberte si spomedzi nich tie najdôležitejšie a tie, ktoré by mohli osloviť tých najaktívnejších sledovateľov (napr. ľudí z oblasti marketingu).
  • Vyhnite sa detailnému opisu náplne práce. Pútavá fotografia, video, stručný popis a odkaz na inzerát budú stačiť.
  • Preukážte svoju kreativitu použitím filtrov, emotikonov a rôznych spôsobov komunikácie na Instagrame (napr.: príspevok, IGTV, príbeh, Boomerang…). Tip pre vás: vytvorte si na profile ikonu pre príbehy s názvom „Kariéra“, kde si vaši sledovatelia jednoducho ponuky práce dohľadajú.
  • Zvýšte dostupnosť inzerátu vďaka hashtagom. Kombinujte „generické“ hashtagy, čím sa dostanete k vyššiemu počtu ľudí, ako napr. #dreamjob. K špecifickejším pracovným pozíciám sa dostanete napr. vďaka hashtagu #programátor.

5. Ako na recruitment: organické vyhľadávanie alebo platená kampaň?

Slávna otázka, ktorá straší všetkých personalistov pohybujúcich sa na Instagrame, je, že či by sme si mali zvoliť platenú reklamu alebo sa spoliehať na organické vyhľadávanie, vďaka ktorému k nám ľudia prídu sami? Spoločnosti, ktoré si vyberajú druhú možnosť, sa spoliehajú na kvalitu svojho obsahu, a tak na nich kandidáti môžu naraziť počas celého roka. Naopak, ak súrne hľadáme niekoho na príliš konkrétnu pozíciu, je na mieste zvážiť zaplatiť si sponzorovaný obsah. Podľa Isabelle Cougnaudovej je „prechádzanie si pracovnými portálmi niekedy nákladnejšie a menej efektívne než reklama na Instagrame. Výhodou sponzorovaného obsahu na Instagrame je, že umožňuje veľmi presné cielenie na určitú skupinu kandidátov.“

V prípade, že vám nábor na Instagrame nevyhovuje, prečo si na pomoc nezavolať odborníka na „nábor na sociálnych sieťach“? Presne toto uskutočnili francúzske policajné zložky. Obrátili sa na start-upovú personálnu agentúru Bonanza, aby do ich radov našli kolegov cez Snapchat, Instagram a Facebook. Cieľ? Nájsť mladých Francúzov vo veku od 18 do 30 rokov s čistým registrom trestov a „ktorých aktivita na sociálnych sieťach svedčí o ich humanitárnom aktivizme“, vysvetľuje v rozhovore pre BFMTV Franck Magnan, spoluzakladateľ spoločnosti Bonanza. Inzerát sa postupne dostal až ku 390 000 pracujúcim, a životopis si poslalo asi 240 serióznych záujemcov. Celkom úspech na prvýkrát, no nie?

6. Spoliehajte sa na dve základné vyhľadávacie techniky

Podobne ako na LinkedIne a Twitteri, aj na Instagrame sa nachádza more talentovaných ľudí. Ak ich chcete nájsť, potrebujete k tomu dve veci:

  • Vyhľadávanie podľa hashtagov. Mnoho živnostníkov a kandidátov pracujú s hashtagmi týkajúcimi sa ich profesie (napr. #webdesigner), aby sa tak zviditeľnili v očiach personalistov alebo klientov. Má tento prístup určité nevýhody? Áno, vyhľadávanie pomocou hashtagov neponúka možnosť zacieliť na špecifickejšie profesie.
  • Vyhľadávanie podľa booleovských operátorov. Ide o pokročilejšiu metódu vyhľadávania, vďaka ktorej sa dopátrate k profilom na Instagrame cez vyhľadávač Google. Ak napríklad hľadáte webového dizajnéra v Bratislave, stačí do vyhľadávacej lišty na Google zadať výraz „site: instagram.com („webdesigner“) AND (Bratislava)“.

„Vhodných kandidátov je dôležité adresovať na LinkedIn alebo na portál s pracovnými ponukami, pretože Instagram je sieť, ktorá sa spája so zábavou, a preto nie je miestom pre profesionálnu komunikáciu.“
Valérie Marchová, odborníčka na sociálne siete

Čo treba robiť, keď už nájdete toho pravého človeka? Kontakt cez Instagram? Správa od personalistu môže pôsobiť ako znak modernosti, no môže to tiež vystrašiť … Valérie Marchová odporúča byť opatrným a v počiatočnom štádiu kontaktovať kandidáta prostredníctvom kariérnych sociálnych sietí, akou je LinkedIn. Marchová vysvetľuje: „Pokiaľ sa kandidát aktívne pohybuje iba na Instagrame, prečo mu neposlať správu, aby ste mu dali najavo, že vás jeho profil oslovil. Vhodných kandidátov je dôležité adresovať na LinkedIn alebo na portál s pracovnými ponukami, pretože Instagram je sieť, ktorá sa spája so zábavou, a preto nie je miestom pre profesionálnu komunikáciu.“ Kontakt na Instagrame podľa Marchovej automaticky neznamená, že si musíme tykať a búchať sa po pleci. Profesionálny prístup je dôležitý, bez ohľadu na to, na akej sociálnej sieti sa pohybujeme.

Instagram ponúka úžasné príležitosti na vylepšenie značky zamestnávateľa a nábor mladých talentovaných ľudí, ale samozrejme za predpokladu, že viete ako na to. Neprepadajte ale šialenstvu lovu talentov na sociálnych sieťach za každú cenu! Instagram ako nástroj na hľadanie nových talentov nebude užitočným nástrojom pre všetky firmy. Podľa Erin Osterhauslleovej, autorky knihy Should You Use Instagram to Recruit? („Instagram ako kariérna platforma?“), sa vám nábor na Instagrame môže vyplatiť, pokiaľ:

  • nových kolegov na sociálnych sieťach hľadáte už určitý čas,
  • hľadáte mladých uchádzačov, ktorí sa na sociálnych sieťach pohybujú,
  • máte kolegov, ktorí sú na Instagrame úspešní a aktívni,
  • sú sociálne siete pre vašu oblasť podnikania dôležité.

Spĺňate jednu alebo viacero z týchto kritérií? Napíšte nám o tom!

Preložila: Zuzana Chovancová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata