Prestávka od práce: ako sa znova nadýchnuť?

03. 3. 2021

3 min.

Prestávka od práce: ako sa znova nadýchnuť?
autor
Nora Léon

Communications & content manager

Je 9:30 ráno. Andrea študuje svoj zoznam úloh. „Vtipné, dnes ráno mám vybaviť len 27 vecí,“ sarkasticky si povie a povzdychne. Za týmto povzdychom sa skrýva veľký projekt daného mesiaca – komunikačný plán ohľadom uvedenia produktu na trh, na ktorý si nedokáže nájsť ani minútu. Povzdych je prejavom stresu a strachu, že to nestihne, a frustrácie, že nemá možnosť nastaviť si priority. Čím viac o tejto situácii premýšľa, tým viac sa ho zmocňuje bezmocnosť. „Nedám to,” otravne sa jej pripomína hlas v hlave znova a znova.

Takto to ďalej nepôjde. Všetci sme sa už raz v rámci kariéry cítili preťažení a zasekli sa na jednom mieste. Práve toto je ten moment, keď sa prudko vrháme do dvanásťhodinovej šichty, len aby sme to všetko stihli. Výsledok? Menej kvalitný pracovný výkon a predovšetkým, menšia kreativita.

V momente, keď sa cítite byť zahnaní do kúta, ponáhľate sa a nemáte ani štipku kreatívneho ducha, nastal čas zabrzdiť. V nasledujúcich riadkoch nájdete návod ako postupovať, ak k sebe chcete prilákať stratenú inšpiráciu.

Krok č. 1: Spomaľ, máš privysokú rýchlosť

Že je to nemožné? Ani nie, dokáže to totiž každý, aj taký CEO zo zoznamu Fortune 500. Všetko závisí na tom, ako so svojím časom v práci naložíte. Ako teda zredukovať svoj zoznam úloh?

  • Prioritizujte. Aplikujte do praxe Einsehowerov princíp a identifikujte aktivity, ktoré „horia“ a sú dôležité. Všetko ostatné hoďte za hlavu.
  • Delegujte. Poproste svojich kolegov o pomoc s časovo náročnejšími úlohami. Túto láskavosť im môžete oplatiť niekedy inokedy.
  • Hovorte nie. Neberte si žiadne nadbytočné projekty, ani neponúkajte kolegom svoju pomoc, veď sami sa ledva držíte nad hladinou!

Akonáhle sa cítite preťažení, musíte spomaliť. Urobiť krok späť znamená nájsť si trochu voľného času. Nehovorí sa predsa, že kreativita sa rodí z nudy? Využite túto trochu voľného času a venujte sa relaxačným aktivitám, pokiaľ sa vám nevráti inšpirácia a motivácia.

Krok č. 2: Kolegovia, poďte mi na pomoc

Všimli ste si, že sa vo svojej negatívnej špirále cítite často osamelí? Iný uhol pohľadu je často pomôckou, ako sa na veci pozrieť v pozitívnejšom svetle. Vyskúšajte nasledovný postup:

  • Zorganizujte tímový brainstorming. „Ahoj, neviem sa v tom projekte pohnúť. Mohla by si mi poradiť?“ Táto často podceňovaná rada môže viesť k presvedčivým výsledkom.
  • Pracujte vo dvojici. Vďaka práci vo dvojici môže projekt jednoduchšie napredovať, pretože práca vo dvojici môže motivovať. Pracujte s niekým zo svojho tímu alebo s kolegom z úplne iného tímu, čím získate úplne novú perspektívu.
  • Zorganizujte tímové „zámeny“. Agáta sa zaoberá tvorbou obsahu podcastov. Na chvíľu si s podcastami dala pauzu a poprosila o pomoc kolegov – editorov a redaktorov, ktorí s prípravou obsahu do podcastov nemali skúsenosti. Diskusie zamerané na určitú tému podnietili vznik novej tvorivej energie.
  • Choďte na obed s kolegami z iných firiem. Nie všetci vykonávame tú istú prácu rovnako: inšpirovať nás môžu naše náprotivky. Ďalšia užitočná skúsenosť? Skúste si job shadowing. Sledujte niekoľko hodín kolegov pri práci, priučte sa ich technikám, a potom ich zaraďte do svojho repertoáru.
  • Klaďte svojim klientom otázky. Pokiaľ ste sa ocitli v slepej uličke, čo môže byť viac ako spätná väzba od samotného zákazníka? Vytvorte si vzorku 7 až 8 klientov, aby bola spätná väzba konštruktívna, užitočná a motivujúca.
  • Porozprávajte sa so svojim mentorom. Potrebujete motiváciu alebo dobrú radu? Svetlom na konci tunela môže byť niekto skúsený vo svojom odbore, kto vás dobre pozná a rešpektuje.

Krok č. 3: Kreativita, ku mne!

Využite extra voľný čas na hľadanie nových zdrojov inšpirácie. Hoci ide o veľmi individuálnu záležitosť, tieto nápady vás dovedú na správnu cestu.

  • Kultúra je cesta. Niektoré spoločnosti ponúkajú svojim zamestnancom lístky alebo zľavy do kina, múzeí alebo divadiel – a to z dobrého dôvodu. Byť obklopený tvorivými ľuďmi navodzuje pocit šťastia a inovatívnosti.
  • Vyjdite do spoločnosti. Konferencia organizovaná investičným fondom alebo periodikom? Workshop zameraný na vašu oblasť práce pod záštitou inej firmy? Zaujímavý Ted Talk? Akákoľvek výhovorka je dobrá, ak to podporí vašu kreativitu.
  • Čítajte. Nechajte sa inšpirovať magazínmi, článkami na blogoch, odbornými štúdiami, sprievodcami alebo publikáciami. Čokoľvek si vyberiete, podporíte vznik nových myšlienok.
  • Učte sa. Možno ste sa zasekli pretože vám k splneniu určitej úlohy chýba nejaká schopnosť. Zapíšte sa na online kurz a rozšírte si svoje zručnosti.

Ak si chcete oddýchnuť od práce a chytiť druhý dych, existuje množstvo spôsobov, ktoré vám v tomto úsilí môžu pomôcť. Jedna vec je však istá. Získať nadhľad, zbaviť sa stresu a prichádzať s inovatívnymi riešeniami si vyžaduje úsilie. Postupujte rozumne a podarí sa vám zlepšiť si pocit pohody v práci – a na dobre vykonanú prácu budete oveľa viac pyšní.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.