Najefektívnejší spôsob, ako upozorniť vývojára na problém

05. 2. 2020

2 min.

Najefektívnejší spôsob, ako upozorniť vývojára na problém
autor
Anne-Laure Civeyrac

Tech Editor @ WTTJ

Ukazujete perspektívnemu klientovi nový prvok na vašej firemnej webstránke a zrazu si všimnete chybu. Automatickou reakciou je upozorniť vývojára cez internú správu klasickým výkrikom o pomoc: „Nefunguje to!“ Je to však najefektívnejšie riešenie? Spoiler: samozrejme, že nie. V tomto článku vám poskytneme najlepší postup, ako informovať technické tímy o chybách, s ktorými sa stretnete pri používaní softvéru.

Rozlišujte chyby a nové funkcie

Skôr ako nahlásite „problém“, mali by ste si položiť otázku: „Je táto chyba anomáliou, alebo ide o novú vlastnosť?“ Je váš „problém“ spojený s niečím, čo má fungovať inak, a nefunguje tak, ako by podľa vývojárov malo? Alebo ide o niečo úplne nové, s čím sa vývojári ešte nestretli? V prvom prípade ide o anomáliu, teda bug (chyba, pozn. prek.). V druhom prípade ide o otázku funkčnosti, požiadavku na ďalší vývoj, prípadne novú funkciu.

Nie je vôbec ľahké pochopiť tento rozdiel. Preto vám radíme udržiavať pravidelný kontakt s produktovým manažérom, prípadne s projektovými manažérmi. Až potom nahláste akýkoľvek „problém“. Tým sa tiež vyhnete akejkoľvek zbytočnej komunikácii s vývojármi v prípadoch, keď sa už anomáliou zaoberajú, prípadne pripravujú novú funkciu.

Prečo je však dôležité poznať rozdiel medzi anomáliou a novou funkciou? V skratke, tím vývoja sa nimi nezaoberá rovnakým spôsobom. Chybu je možné opraviť do hodiny, ak znemožňuje správne používanie. Požiadavka na vývojový proces však musí byť riadne nacenená a rozplánovaná, napríklad pomocou agilnej metodiky.

Doprajte si na vytvorenie žiadosti čas

Či už ide o chybu, alebo novú funkciu, na to, aby ste správne a jasne formulovali svoje požiadavky, potrebujete čas.

Poskytnite čo najväčšie množstvo informácií

Ak ide o chybu, musíte uviesť presný dátum a čas, kedy ste sa s chybou stretli. Poskytnite presné technické informácie, ako je číslo verzie softvéru, názov mobilnej aplikácie, prehliadač, ktorý používate. Rovnako popíšte všetky kroky, ktoré ste podstúpili predtým, než ste chybu objavili. Niekedy je dobré zaslať aj screenshoty, na ktorých sa chyba zobrazuje, a preukázať tak jej naliehavosť. Nepíšte len: „Nefunguje to.“ To naozaj nestačí. Načo je dobré poskytovať také množstvo informácií? Proste preto, lebo vývojár, ktorý sa chybou bude zaoberať, ju musí zopakovať – to je jeden z nutných krokov očakávaného riešenia. Neváhajte technický tím poprosiť o zoznam všetkých potrebných informácií. Ušetrí vám to kopu času.

Popíšte detailne, čo potrebujete

Ak zasielate žiadosť o vývoj novej funkcie, budete musieť podrobne popísať svoje požiadavky. Aké problémy by ste radi vyriešili pomocou novej funkcie a čo nové prinesie jej používateľom? Vývojárovi tak poskytnete všetky potrebné informácie na to, aby požiadavku spracoval. Dokonca vám môže poskytnúť riešenia, ktoré by vám nenapadli. Myslite na to, že čím viac detailov poskytnete, tým je menšia šanca, že sa udeje akékoľvek nedorozumenie. O to rýchlejšie problém vyriešite. Uznávame, že to nie je vždy jednoduché!

V každom prípade dodržujte správny postup a používajte nástroje, ktoré vám poskytol projektový tím.

Nesnažte sa stanoviť deadline

Prvou chybou, ktorú mnohí urobia, je snaha o stanovenie deadlinu. Produktoví manažéri a vlastníci produktu majú projekt na starosti a majú o ňom prehľad. Keďže spolupracujú s vývojármi, sú v lepšej pozícii, aby priorizovali riešenie rôznych anomálií a funkcií. Máte však právo zistiť, ako je na tom vaša požiadavka. To môžete urobiť pomocou aplikácie Jira alebo Trello, prípadne jednoducho pomocou Excelu.

Konzultáciou s projektovým tímom zároveň pomôžete zlepšiť koordináciu požiadaviek od iných tímov. Občas sa môže stať, že miesto vývoja dvoch funkcií by bolo lepšie skúsiť vytvoriť jednu, ktorá rieši obe požiadavky zároveň.

Jedinou výnimkou týchto pravidiel je prípad, keď sa stretnete s anomáliou, ktorá znemožňuje používateľom prístup na web. To je napríklad chyba platobného rozhrania na stránkach eshopu. V tomto prípade sa obráťte priamo na technický tím a spýtajte sa na okamžitý ďalší postup. Zvyčajne totiž existuje presne predpísaný návod na riešenie takéhoto druhu anomálie.

Teraz už viete všetko! Jediné, čo vám ostáva urobiť, je spojiť sa s technickými tímami vo vašej firme a naučiť sa od nich, ako riešia hlásenia oni. Tým, že budete postupovať podľa našich rád, nielenže napomáhate zvýšeniu efektivity projektu, ale zároveň aj zefektívnite spracovávanie požiadaviek.

Foto: Welcome to the Jungle

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata