Mikrodávky LSD v práci: skúsenosti z prvej ruky

22. 1. 2020

5 min.

Mikrodávky LSD v práci: skúsenosti z prvej ruky
autor
Gabrielle Predko

Journaliste - Welcome to the Jungle

Je pondelok ráno a Jeremymu začína deň. Dá si studenú sprchu, pripraví si šálku čaju a misku müsli, dopraje si rannú rozcvičku, 10 mikrogramov LSD a vyrazí do práce. Studená sprcha a LSD hneď takto skoro ráno? Pre tých, čo praktizujú mikrodávkovanie, je to každodenná rutina.


Princíp je jednoduchý: zjedzte maličkú dávku psychedelickej látky pred tým, než odídete do práce. Znížené dávky údajne môžu zvýšiť produktivitu a kreativitu a zredukovať úzkosť a stres. V roku 2011 vydal americký psychológ James Fadiman knihu Psychedelic Explorer’s Guide: Safe, Therapeutic, and Sacred Journeys (Poradca psychedelického výskumníka: bezpečné, terapeutické a duchovné cesty, pozn. prek.). Vďaka nej si získal celkom slušné množstvo fanúšikov. Rýchlym googlením nám vyskočí množstvo odkazov, čo dokazuje rastúcu popularitu tejto praktiky, a to najmä v Silicon Valley.

Ako to, že mikrodávkovanie prinieslo omamné látky do bežného života? A tá najpálčivejšia otázka: čo presvedčilo niektorých ľudí, aby vymenili svoju rannú kávu za dávku LSD?

Mikrodávkovanie od A po Z

Halucinogénne drogy sú často spájané s kontrakultúrou 60. rokov v USA. S dobou, keď hippies pod ich vplyvom bojovali s kapitalizmom. Teraz, v roku 2020, je s experimentovaním na rade kapitalizmus. Aj keď sa môže zdať, že halucinogénne drogy idú skôr proti princípom korporačného úspechu, v Silicon Valley sa v posledných rokoch stalo mikrodávkovanie údajne rozšírenou praxou. Za prechod z kofeínu na omamné látky tak môžu vývojári, matematici a dátoví inžinieri z veľkých korporácií a kalifornských unicorn startupov.

Na základe terapeutických postupov sprostredkovaných na množstve online diskusných fór a blogov, ktoré sa tejto téme venujú, boli fanúšikovia mikrodávkovania schopní vytvoriť údajne bezpečnú metodiku konzumácie. Z tej je dnes bežná prax. Samozrejme, nie taká rozšírená, aby mohla byť táto téma súčasťou rozhovorov počas pracovnej pauzy. Hoci za kolísku mikrodávkovania sa považuje Silicon Valley, zvyšok USA a celého sveta sa s touto pokútnou praktikou pomaly oboznamuje tiež.

Tri najbežnejšie drogy, ktoré sa používajú na mikrodávkovanie, sú LSD, psilocybín, resp. lysohlávky, a meskalín, ktorý pochádza z kaktusu peyote.

Pozitívny vplyv na produktivitu a kreativitu

John má 24 rokov a pracuje pre medzinárodnú firmu ako dátový vedec. Počas svojho štúdia psychológie na univerzite sa začal zaujímať o alternatívnu medicínu a terapiu. Jedného dňa objavil Fadimanovu knihu. Po úspešnom absolvovaní školy začal pracovať na voľnej nohe a rozhodol sa, že mikrodávkovanie sám vyskúša. Táto skúsenosť mu podľa jeho slov zmenila život. Opisuje ju takto: „Zachváti vás hrejivý pocit, ako keď dostanete zimomriavky počas počúvania svojej obľúbenej hudby, strávite nezabudnuteľný deň s blízkym priateľom, alebo sedíte v krásnej kaviarni. Jednoducho povedané, každý váš deň je zrazu skvelý. V práci sa cítite pripravení na čokoľvek a dokonca si užívate každodenné povinnosti.“

Podľa výskumu, ktorý bol vedený tímom psychológov z McGillovej univerzity v Kanade, Vedeckým inštitútom San Raffaele a Univerzity Vita-Salute San Raffaele, mikrodávkovanie stimuluje serotonergický systém, neurotransmiter, ktorý je zodpovedný za reguláciu stresu a úzkosti a za zlepšovanie nálady. To má na svedomí ten celkový pocit optimizmu, ktorý opisuje John.

Potenciálne riziká

Nielenže sú však látky, ktoré na mikrodávkovanie potrebujete, nelegálne, ich používanie so sebou nesie veľké riziká.

Veľa pokusov, málo odborných štúdií

Ak ste sa dočítali až sem a inšpirovalo vás to k tomu, aby ste experimentovali s psychedelickou terapiou, berte do úvahy, že o dlhodobých účinkoch sa vie veľmi málo. Internet je zaplavený skúsenosťami z prvej ruky a príbehmi z pokusov, ale existuje len málo serióznych štúdií, ktoré by dokazovali, čo mikrodávkovanie robí s mozgom dlhodobo. Fadiman, psychológ, ktorý to celé začal, súhlasí s tým, že je rozhodne potrebné urobiť ďalšie výskumy. V rozhovore na podcaste SmartDrugSmarts tvrdí, že nevie o žiadnych iných experimentoch s mikrodávkovaním okrem svojich vlastných skúseností.

Zdravotné riziko

Aj drobná dávka tvrdých drog so sebou prináša zdravotné riziká. Po prvé, o LSD je známe, že zvyšuje riziko srdcových a cievnych chorôb. Môže dokonca spustiť určité problémy z oblasti duševného zdravia, ako napríklad schizofréniu. Navyše, ako všetky omamné látky sú jeho účinky nepredvídateľné. Hoci užívatelia mikrodávkovania do toho idú s vierou, že im látka poskytne úľavu, môžu, naopak, pociťovať intenzívnu úzkosť, až paranoju. Toto sa stalo Anne, ktorá to po niekoľkých mesiacoch vzdala. „Neraz sa mi stalo, že som sa cítila nanič, vyčerpaná a apatická celý deň potom. Celý deň som strávila pozeraním televízie a nemala som vôbec chuť sa o seba starať alebo vyjsť z domu. Po týchto skúsenostiach som s tým rýchlo sekla. Mám pocit, že čím vyššia je úroveň stresu v deň, keď si drogu zoberiete, tým náročnejší je nasledujúci deň,“ vraví Anna.

Ako sme sa sem dostali?

S nedostatkom monitorovaného výskumu na túto tému a niekoľkými dôkazmi o účinkoch na zdraví sa mnohí divia, prečo by sa niekto púšťal do niečoho takého riskantného.

Nátlak fungovať na 200 %

V nedávnej štúdii publikovanej v Medzinárodnom magazíne neuropsychofarmakológie (The International Journal of Neuropsychopharmacology, pozn. prek.) výskum ukázal, že 36,6 % ľudí vyskúšalo mikrodávkovanie na zlepšenie pracovného výkonu.

V USA, ktoré je považované za rodisko mikrodávkovania, 1 z 2 Američanov zažil v určitom bode svojho života vyhorenie, čo je väčšinou dôsledkom nadmerného pracovného zaťaženia. Biohacking by mohol byť ďalším dôvodom, prečo sa mikrodávkovanie stalo serióznym biznisom. Bez niečoho navyše sa niektorí ľudia boja nedostatku inšpirácie, efektivity a sústredenia. Inovácia a spánok idú ruka v ruke. A to je celkom normálne, pretože ak by sme všetci fungovali na 200 % celý čas, boli by sme stroje.

Bludný kruh súťaživosti

Nátlak uspieť a konkurencia môžu tiež niektorých zamestnancov dohnať k tomu, aby mikrodávkovanie vyskúšali. Je to logický následok súťaživej atmosféry dnešných pracovísk. Ak sú dvaja ľudia rovnako talentovaní, ale jeden mikrodávkuje, človek, ktorý neužíva drogy, môže mať pocit, že je v nevýhode. Aby vyrovnal šance, triezvy človek bude mať nutkanie skúsiť to.

Profesorka Brownová v dokumente Take Your Pills (Užívajte svoje lieky, pozn. prek.) tvrdí, že Adderall, ktorý je bežným liekom na ADHD, môže tiež za vytváranie nerovností medzi univerzitnými študentmi. Ak by každý študent študoval najlepšie, ako len môže, ale len niektorí by si vzali Adderall, tí, čo by si ho nevzali, by sa cítili pod nátlakom, aby si tiež počas skúšok užili povzbudzujúce lieky.

Silicon Valley: podnikateľský model podľa filozofie New age

V auguste 2019 vyšiel v časopise New Yorker článok Kríza svedomia v Silicon Valley, ktorý načrtol obrázok situácie miestnej podnikateľskej kultúry. Tá je posadnutá osobným rozvojom, hodinami jogy, meditáciou a seminármi o pomoci sebe samému. Inými slovami, Silicon Valley oživilo New Age.

Dnes spočíva archetyp dokonalého zamestnanca v jeho produktivite a vyrovnanosti. Pracovník rozumie, že spoliehať sa na technológie je nezdravé. Aby vyrovnal ich škodlivé účinky, zdravo sa stravuje a vyhýba sa stresu. V skratke, nič by nemalo mať vplyv na jeho pracovný výkon. Celé to znie trochu ako Billy Bauer, generálny riaditeľ nadnárodnej spoločnosti Smithereens, ktorý sa objavil v epizóde seriálu Black Mirror. Billy odíde na duchovný pobyt do Furnace Valley (Údolie pece, pozn. prek.), kde je odrezaný od všetkých technológií. Na Netflixe sú populárne dokumenty o zefektívnení životného štýlu, ako napríklad Minimalizmus: dokument o dôležitých veciach, Tiny House Nation (Národ malých domovov, pozn. prek.) a Upratovanie s Marie Kondo. Mikrodávkovanie je pre niekoho spôsob, ako reagovať na nové minimalistické požiadavky súčasných zamestnávateľov, keďže táto praktika sľubuje zdravší životný štýl a lepší pracovný výkon.

Napriek niektorým pozitívnym skúsenostiam s mikrodávkami stále existuje množstvo ľudí, ktorí sa rozhodli od tejto praktiky upustiť. Potom, čo ju mesiace skúšali, sa konečne rozhodli prestať s psychedelickou rutinou. Mikrodávkovanie u nich vytváralo falošný dojem prosperity a vyhýbali sa reálnym problémom. Pripomína to antiutopický román Aldousa Huxleyho Prekrásny nový svet, kde každý občan berie „somu“, aby v sebe udržiaval permanentný pocit šťastia. Aj keď zabezpečuje jednotnú a koherentnú sociálnu štruktúru, je to rizikový spôsob úniku od akéhokoľvek pocitu zodpovednosti.

Foto: WTTJ

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata