Ako sa pochváliť skúsenosťami a nepôsobiť namyslene?

19. 10. 2020

4 min.

Ako sa pochváliť skúsenosťami a nepôsobiť namyslene?
autor
Marlène Moreira

Journaliste indépendante.

Je stresujúce vidieť, ako sa váš kolega topí v komplimentoch, zatiaľ čo vy nie (no pracujete možno ešte lepšie ako on). Aký je medzi vami dvomi rozdiel? On dokáže hodnotu a výsledky svojej práce nadriadenému predať. A ide mu to dobre. Či sa vám to páči, alebo nie, pochváliť sa svojou prácou je pre kariéru nevyhnutné. Ako to však urobiť, aby ste nepôsobili namyslene? Pozrite si prehľad niekoľkých rád, vďaka ktorým neprilejete olej do ohňa.

„Vaša práca nebude hovoriť sama za seba.“

Jack Welch začal v roku 1960 pracovať vo firme General Electric na juniorskej pozícii chemického inžiniera. V roku 1981 sa stal generálnym riaditeľom. Medzičasom mu nestačilo odvádzať dobrú prácu. Dôležitosť sebamarketingu zvýrazňuje vo svojej knihe Jack: Straight From the Gut (v češtine vyšla kniha v roku 2001 pod názvom Jack – Rovnou k věci). „Vaša práca za seba nebude hovoriť sama za seba. Za seba samého musíte hovoriť vy. Uistite sa, že manažéri rozumejú vášmu pracovnému odhodlaniu a poznajú vaše výsledky. Malé, skromné vychvaľovanie vám pomôže získať nielen povýšenie, ale aj zdiskreditovať akékoľvek útoky namierené proti vám.“ Tvrdá práca, skromnosť a túžba po zaslúženom ocenení našich úspechov je len prázdnou ilúziou.

Napriek tomu sú mnohí z nás nesvoji, keď sa v práci máme pochváliť. Prečo? Za týmto pocitom sa skrýva viacero faktorov. Spomeňme mýtus o meritokracii, ktorý nás núti myslieť si, že povýšenie si zaslúžia len tí najhodnotnejší a tí, ktorých práca nezostane nikdy nepovšimnutá (OMYL!). Syndróm podvodníka nás tiež nabáda k presvedčeniu, že si nezaslúžime to, čo sme nadobudli, a že skôr či neskôr na to niekto príde.

U žien sa tento fenomén zosilňuje aj z iných dôvodov, napríklad pre dvojitý meter.. Vedci tvrdia, že sa ženám dostáva menšieho uznania, pokiaľ sa v určitej situácii zachovajú rovnako ako muži. Žena, ktorá sa dokáže presadiť, je považovaná za agresívnu, a tá, ktorá si pýta prémie, sa považuje za chamtivú. Ďalší fenomén, ktorým je rozdiel v sebadôvere, vysvetlili Katty Kayová a Claire Shipmanová v knihe The Confidence Code (Kód sebavedomia, pozn. prek.). V tomto prípade ide o tvrdenie, že ženy neustále podceňujú svoje schopnosti a výkony, zatiaľ čo muži majú tendenciu ich preceňovať.

Niekoľko rád, ako sa svojou prácou pochváliť

Zmeňte uhol pohľadu na marketing samého seba

Máte husiu kožu len pri predstave, ako váš najnovší nápad spôsobil revolúciu v každodennom živote vášho tímu? Budete musieť ísť do boja. Váš šéf a ľudia z vedenia majú veľa práce, majú na starosti mnohých ľudí a nemôžu sledovať úspechy každého jednotlivca. Informovať ich o svojich úspechoch hneď nemusí znamenať prejavy chvastania sa alebo arogancie. Ide jednoducho o spôsob, akým ich budete držať v obraze.

Uvedomte si svoje silné stránky, aby ste o nich dokázali rozprávať

Nepochybne máte talent na rôzne veci, no stále o nich neviete, pretože sa vám zdajú také prirodzené. Ste dobrý v zaúčaní nováčikov? Viete zefektívniť úlohy lepšie ako ktokoľvek iný? Ste schopní pozdvihnúť ducha vojska v zložitých časoch? Urobte si zoznam svojich silných stránok na základe svojich odborných schopností a soft skills. Potom sa zamyslite nad hlavnými tímovými projektmi, na ktorých ste pracovali. Ako vaše zručnosti prispeli k ich úspechu? To je to, čo musíte spomenúť. Samochvála nespočíva v uzurpovaní si úspechu druhých, ale vo zvýraznení svojho vlastného podielu na kolektívnom úspechu.

Pomôžte ostatným dostať vás do popredia

Všímajte si a tešte sa z úspechov druhých. Nielen preto, že je to dobré pre kolektívneho ducha, ale aj preto, že kolegovia budú mať tendenciu spraviť to isté pre vás. Pomôžte aj ľuďom z iných oddelení, ak máte čas alebo príležitosť. Tak sa pre nich rýchlo stanete zdrojom alebo referentom pre danú tému a vybudujete si reputáciu mimo svojho oddelenia, čo sa vášmu manažérovi vždy dostane do uší. A možno niekedy aj na vyššie miesta.

Na nič nečakajte

Možno sa vám zdá prirodzené, že by ste mali dostať TENTO projekt alebo TOTO povýšenie, pretože to tak má byť a pretože ide o prejav uznania vašej práce. Žiaľ, je naivné myslieť si, že ostatní si vždy budú pamätať vaše túžby alebo úspechy. Keď sa vám teda naskytne príležitosť, neváhajte zdvihnúť ruku a ukázať, že chcete, aby si vás všimli. Inak zostanete pozadu.

Pracujte na svojej reputácii aj mimo firmy

Presadiť sa vo firme nie je len o dobrom osobnom marketingu. Váš profesionálny imidž sa buduje aj vonku, najmä na sociálnych sieťach. Podeľte sa o svoje nápady, prepájajte informácie týkajúce sa vašej profesie alebo odboru, zapájajte sa do diskusných skupín. Ak sa pri budovaní svojej reputácie rozhodnete stavať na odbornosti, píšte príspevky súvisiace so svojím povolaním alebo odborom, v ktorom sa pohybujete, a stanete sa pre mnohých odborníkom. Takéto kompetencie nezostanú vo firme nepovšimnuté.

Využite príležitosť a hovorte o svojich úspechoch

„Ako to ide?“ spýta sa váš manažér v kuchynke. Teraz nie je čas uspokojiť sa s banálnou odpoveďou, teraz je čas hovoriť o svojich súčasných projektoch a ich vplyve na chod firmy. Cieľom nie je postaviť sa do žiary reflektorov, ale spomenúť svoj podiel na celkovom dosiahnutom úspechu: „Vďaka Jánovej odbornosti a svojim vedomostiam, ktoré som získal vďaka predchádzajúcemu projektu X, sa nám podarilo presvedčiť zákazníkov, aby…“

Podeľte sa o svoj entuziazmus

Ak nedokážete hovoriť o sebe, hovorte skôr o projektoch, ktoré vás fascinujú. Je to oveľa jednoduchšie a prirodzenejšie. „Ak hovoríte o nejakej technológii alebo projekte, ktoré vás fascinujú, sebamarketing bude vedľajším produktom vášne,“ vysvetľuje kariérny kouč Curt Rosengren. Najmä preto, že vášeň je nákazlivá emócia. Toto je druh diskusie, ktorá pomôže druhej osobe zapamätať si vás a vaše úspechy.

Naučiť sa predať vo svojej profesii je pre niekoho prirodzenejšie než pre niekoho iného. Preto je toto ten najlepší spôsob, ako prevziať zodpovednosť za svoje kariérne úspechy. Politická koučka a konzultantka Peggy Klausová upozorňuje: „Len veľmi málo z nás sa naučí nájsť správny balans medzi cnosťou pokory a potrebou presadiť sa na pracovisku.“ Nečakajte teda na ročné hodnotenie svojho výkonu. Neustále informujte svojho nadriadeného a kolegov o svojich úspechoch a zabudnite na predstavu, že každý vie, akí ste úžasní.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata