Ako napísať nezáväznú žiadosť do zamestnania?

25. 2. 2020

3 min.

Ako napísať nezáväznú žiadosť do zamestnania?
autor
Andrew Craig

Writer, editor and digital content specialist

Predstavte si dokonalú firmu. Členovia tímu sú skúsení a pracovití. Páči sa vám ich firemná kultúra a už sa vidíte sedieť za stolom v ich kancelárii, ako naplno využívate svoje skúsenosti a napomáhate úspešnému podnikaniu. Prácu však neponúkajú. Teda, zatiaľ nie.

Nanešťastie je táto situácia pri hľadaní práce bežnou realitou. Ak však cítite, že vás nejaká firma naozaj priťahuje, a veríte, že sa k nim dokonale hodíte, nevzdávajte to a nehľadajte ďalej. Mali by ste ich kontaktovať už len preto, aby ste vyjadrili svoje nadšenie, skúsenosti a presvedčenie o tom, ako firmu môžete obohatiť. Pošlite im nezáväznú žiadosť do zamestnania. Hoci šanca, že vás okamžite zamestnajú, je nízka, aspoň im dáte o sebe vedieť. Budete v povedomí ako kandidáti na pozície, ktoré sú dostupné, ale zatiaľ nezverejnené, ako aj na akékoľvek voľné pozície v budúcnosti.

Keď zasielate nezáväznú žiadosť, najdôležitejšie je to, ako sa prezentujete. To znamená, že si napíšete špeciálnu žiadosť a CV len pre túto príležitosť. Ale kým sa k tomu dostaneme…

Prečo sa vôbec zaoberať nezáväznou žiadosťou do zamestnania?

Pravdepodobnosť, že vás od vysnívanej práce delí len jeden email, je minimálna, ale nezáväzná žiadosť môže naozaj stáť za to.

Množstvo voľných pracovných pozícií, ktoré nie sú uverejnené, je také veľké, že pre ne máme špeciálny termín: skrytý trh práce. Niektoré firmy a dokonca aj celé odvetia sa radšej prikláňajú k súkromným sieťam referencií na rýchle zaplnenie pracovných pozícií, než aby uverejňovali ponuku práce. Je preto veľká šanca, že vaša vysnívaná práca na vás čaká, len o nej neviete.

Navyše, nezáväzná žiadosť je užitočná, ak chcete vyvolať dobrý dojem v zamestnávateľovi a naznačiť mu, že budete mať záujem o prípadné pracovné pozície neskôr. Otvorí vám to dvere. Vnímajte to aj ako príležitosť predať seba, svoje skúsenosti a vedomosti o firme a jej vízii. Dokážte zamestnávateľovi, že potrebuje niekoho na pozíciu, o ktorej ani nevie, že ju potrebuje.

Kedy by ste mali poslať nezáväznú žiadosť?

Ak sa hlásite na pozíciu, ktorá pravdepodobne ešte neexistuje, pošlite nezáväznú žiadosť v čase, keď ešte len uvažujete o zmene práce. Keď sa ešte len pohrávate s myšlienkou zmeniť zamestnanie, ale nie je to pre vás nutnosťou. Takto do nej nevložíte priveľké nádeje a budete mať kopu času na vytvorenie dlhodobejšej komunikácie s danou firmou.

Môže vám tiež pomôcť, ak budete bližšie sledovať novinky zo sveta technológií a podnikania, vyhľadávať startupy, ktorým sa trebárs zrovna podarilo splniť ciele financovania. To väčšinou znamená, že čoskoro začnú prijímať zamestnancov.

Ako napísať žiadosť?

Ak píšete nezáväznú žiadosť, súčasťou ktorej je aj motivačný list a sprievodný email, nemáte k dispozícii presný popis náplne práce, ktorý by vám pomohol. To môže byť frustrujúce, pretože je veľmi ťažké vysvetliť, ako vaše skúsenosti a schopnosti vyhovujú špecifickým požiadavkám firmy, ktoré nepoznáte. Zároveň to však je oslobodzujúce a umožní vám to poriadne predviesť všetky svoje schopnosti.

Hlavnou myšlienkou (akejkoľvek) žiadosti je predať svoje schopnosti a vedomosti o firme, ako aj presvedčenie, že máte to, čo firma potrebuje, aby jej podnikanie prekvitalo. Text emailu, ktorý zašlete, by mal byť jasný a stručný. Žiadosť je, naopak, priestorom, kde musíte ostatných presvedčiť, že ste tí, koho hľadajú.

Aj keď neexistuje žiaden presný zoznam charakteristík, ktoré by ste mali spomenúť, na základe produktov a služieb, ktoré firma ponúka, to ľahko zistíte. Potom sa môžete sústrediť na to, v čom by ste zažiarili. Ako dôkaz svojich schopností popíšte všetky pracovné skúsenosti.

Tu je niekoľko konkrétnych rád ohľadom nezáväzných žiadostí:

  • Buďte čo najstručnejší, ale zároveň spomeňte do detailu svoje skúsenosti a ambície. Keďže je vaša žiadosť o prácu nevyžiadaná, manažér, ktorý ju bude čítať, udrží pozornosť ešte kratšie než zvyčajne.
  • Špecifikujte, ako by ste firme radi pomohli a akú pozíciu by ste radi zastávali. Čím presnejšia bude vaša predstava, tým presvedčivejšie zapôsobíte ako seriózny záujemca a nie ako niekto, kto len tak skúša získať akúkoľvek prácu.
  • Uveďte príklady vašich pracovných skúseností z minulosti, ak sa týkajú rovnakého odvetvia. Uveďte buď odkaz na svoje portfólio, alebo zašlite samostatnú prílohu.
  • Napíšte email konkrétnej osobe pomocou vyhľadávania na Welcome to the Jungle, alebo iných náborových stránok a nástrojov, ako je LinkedIn. Vďaka tomu sa vaša žiadosť dostane k tej pravej osobe a tá si ich (snáď) prečíta.
  • Poproste o odporúčanie, ak poznáte osobne niekoho, kto pracuje, pracoval alebo pozná niekoho vo firme, do ktorej sa hlásite. Kontakt cez konkrétnu osobu môže byť kľúčom, ktorým prelomíte ľady. Je skvelé, ak sa niekto môže zaručiť za vaše schopnosti a pracovnú morálku.

Čakanie

Teraz prichádza na rad tá najťažšia vec: trpezlivosť. Najlepšie je neočakávať žiadne správy. Rozhodne nie okamžite. Môže sa stať, že nedostanete vôbec žiadnu odozvu. Firma môže jednoducho na nevyžiadaný záujem o prácu neodpovedať. Aj keby ste spravili dobrý dojem, môže potrvať mesiace, kým sa v danej firme uvoľní pracovná pozícia, ktorá korešponduje s vašimi skúsenosťami. V takýchto prípadoch sa môžete pripomenúť zdvorilým emailom.

Kým sa znova ozvete, doprajte spoločnosti aspoň dva týždne na reakciu. Následný kontakt obmedzte len na jeden email za niekoľko mesiacov. Ak sa ozvete častejšie, budete riskovať, že zapôsobíte skôr otravne než ako vážny záujemca.

Aj keď je to hra na neistotu, skúsiť poslať nezáväznú žiadosť do zamestnania naozaj stojí za to. Práca, ale aj život samotný sú už raz také. Je to o tom byť s trochou šťastia v správnom čase na správnom mieste. Vaša žiadosť možno neprinesie ovocie. V tomto prípade však neexistujú negatívne následky, len neuveriteľný potenciál. Kto vie? Možno sa vám splnia sny.

Preklad: Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa